Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 26 oktober 2010

Kristen diplomat eller bödel?

Segrarna skriver historien heter det ju. Iraks utrikesminister Tariq Aziz minns jag för hans otroligt belevade och samlade stil, diplomat som han var. Men efter Irakkriget dömdes han först för brott mot mänskligheten och nu till dödsstraff. (SvD, DN)

Precis som med Woody Allens horoskop finns här det tvetydiga sociala utstötningssyndromet. Hela hans liv tycks ha kretsat kring denna motsättning mellan minoriteter och majoriteter - han tillskriver sin överlevnad under Saddam Hussein med att han som född kristen aldrig betraktades som något hot, men å andra sidan tycks samma "sociala marginaliseringssyndrom" - eller t.o.m. utstötningssyndrom - också teckna de mord på hela grupper han hålls ansvarig för.

I valet mellan Wikipedias födelsedag och datumet nyhetsbyrån Reuters anger i sitt faktablad om milstolparna i Aziz liv, väljer jag tveklöst den senare. Wikpedias datum ger en Vädur med Månen i Kräftan - en flyktig och sensationalistisk typ som överhuvutaget inte rimmar med den dignitiet Aziz utstrålade.

Det är tveklöst en stabil Måne i Oxen i basen för den här psykologin och Reuters datum är det korrekta. Deras faktablad påminner t.o.m. om när Aziz vad tummern ner åt president Bush den äldre för den "ohövliga tonen" i ett brev han skickat. Både Oxar och Skorpionen protesterar när tonläget inte är fel, ja alla tamasiska individer upplever påtaglig irritation när satta gränser överskrids.



Faktum är att Aziz Saturnus/Mars är en strålande bra kombination som samverkar väl med Månen i Oxen, så det är svårt att acceptera att han är en mördare. Mars bryska impulsivitet fångas helt upp och "civiliseras" av Saturnus i starkt härskarläge i Vattumannen - det är ett extremt systematiskt och ciliviserat intellekt! Luft/Jord ger en perfekt, samlad rationalitet!

Men spänningen är enorm mellan den hatiska Skorpionen och den ideologiska Vattumannen och jag undrar om det går att bli riktigt klok på den här "icke-kombinationen" av två tecken som inte vill eller kan dra jämt. Minns de otaliga fall av mobbare (eller mobbingoffer) och psykopatiska typer som visat sig ha den här teckenkombinationen.

Eftersom Skorpionen innehåller båda de naturligt goda planeterna (fastän Venus har en svag placering här), är det extra svårt att föreställa sig att han ansvarat för avrättningar. Men under Saddam var saker inte speciellt normala... Horoskopet andas av ytterlighetssituationer.

Att markera ambivalens med Mars aspekt mot Månen (rödgrönt) uttrycker bara min uppgivenhet inför möjligheten att i en enkel grafik återge alla de tankar som öppnas i av synnerligen komplexa horoskop.

Månen i Oxen är emellertid inte så självklart rättrådig som den vid första påseende verkar. På samma sätt som Jupiter i Vågen hos den huvudlösa ordföranden för Humanisternas stockholmssektion underminerades av disponenten Venus klena placering, är inte heller Aziz Måne i Oxen optimalt uppbackad av sin disponent, även här Venus.

Balans- eller attraktionsprincipen ligger nämligen skadad i motsatta tecknet Skorpionen och man kan fråga om Jupiter, välplacerad i samma Skorpion, neutraliserar den karaktärssvacka som denna Venus kan åsamka Oxen eller om den bara förstärker den, trogen sin natur som expansionens princip!

Den sataniska axeln skulle kunna tyda på att Aziz varit en självtjänande sate i hela sitt liv, och som fallit till föga för sin karriärs skull. Jag misstror alltid den här sensualistiska och självefterlåtna axeln mellan Oxe och Skorpion med mindre inte Saturnus förefaller dra gränser för den låga lustan (som i påve Benedikts horoskop).

Den berömde astrologen Charles Carter talade om kapacitet till extrem självdegradering längsmed den här sinnestillfredsställande axeln. Den kan bli extremt självisk och bara se till sin egen komfort.

Venus kallas Shukra på sanskrit - och förförerskan är sockersöt. Månen i Oxen är venusiansk och Jupiter älskar alltid den enkla och mest friktionsfria vägen. Det är inte en axel som talar för idealism och skär sig därför extremt mot den mycket intellektuella och principfasta indikationen i Vattumannen.

Det finns därför en möjlighet att Vattumannen/Skorpionen indikerar just ett moraliskt haveri hos Aziz och jag var väl naiv i ungdomen som lät mig imponeras av hans statsmannalika pondus. Herregud, Reinfeldt har ju lyckats lura i en stor del av svenska folket att han är trovärdig och står för en ideologi att ta med sig in i framtiden! Han har ännu mer tamasiskt mörker på sin himmel än Aziz!

*****

Not. Utan födelsetimma finns det ingen möjlighet att ens börja överväga huruvida någon av Aziz medfödda motsättningar helt spelades ut på en objektiv nivå. Som t.ex. att den karaktärslösa sataniska axeln gestaltades av Saddam. Men eftersom Månen är en personlig planet verkar just den tanken mindre sannolik.

Inga kommentarer: