Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 17 oktober 2010

Fler desinformatörer i ateist-Sverige


Hellre än Hatte

Det är väl sällan man får uppleva att en så kallad sekt smiskar en så kallad vetenskapsman på fingrarna. Men det är vad som händer med DN:s recension av historikern Hatte Furuhagen som under stort åbäkande (eller är det bara recensentens klafsiga fingeravtryck?) dekonstruerar Gamla testamentet för att visa hur opålitligt det är som historiskt källmaterial. 

Fem hela år har han plöjt in i det här projektet och man undrar om det här är ett värdigt sätt att avsluta en karriär fyllt av höjdpunkter. Men så är det med ateister, att det finns en punkt där de tappar all omdömesförmåga. Den kristna Maranatarörelsen kan i några få rader sticka håll på Furuhagens fem år av forskning genom att direkt ange ett antal bibelställen som fullständigt kullkastar åldermannens tvärsäkra påståenden om de "onda" filistéerna. (Sant är förstås att Bibeln också innehåller berättelser om skärmytslingar med dem!)

Och DN-redaktören sedan, som glatt instämmer i religionsbashingen, ska vi inte tala om. Han har uppenbarligen inte en suck om att det här är gammal skåpmat. Redan mina urgamla kursböcker från universitetet i Gamla testamentet beskrev det Furuhagen talar om. Recensentens slutkläm är, som en läsarkommentatar påpekar, rännstensjournalistik, en nivå som man snarare kunde vänta sig av en sådan här blogg än en ledande dagstidning.

Oavsett hur mycket jag skrattade åt Mosebacke monarki i min barndom, från vilken jag tycker mig minnas en gravallvarlig Hatte Furuhagen, inser jag att han måste vara ateist, precis som DN-redaktören.

Och det är förunderligt hur astrologin ofta nog nosar upp den här speciella avvikelsen i förnuftsgåvorna - båda lider av samma övergripande problem: svårigheten att hålla den irrationella själens degraderande inverkan borta från det himmelsblå intellektets rena förståelse:



Som hedersprofessor kan man nickande instämma i Furuhagens storkors i Sattva guna (ljusgula fälten) - en sökande och vetgirig grundnatur. Problemet här är att båda de tunga riktningsangivarna för en mansålder, Saturnus och Jupiter, inte är optimala. Saturnus för historia och organisation gör sitt jobb men inte filosofins Jupiter som inte mäktar stödja Saturnus när det kommer till att förstå de historiska material som rör filosofi och religion. 

Förståelsen stannar på en sjuårings mognad, förblir ett inkoherent plockande med rådata. Organisationens Saturnus må sätta ihop allt kronologiskt men Jupiter i Tvillingarna förstår bara inte religion och filosofi. I riktigt usla fall blir det rena skämtet till religionsforskning som det Lena Einhorn (Jupiter i Tvillingarna) presterade när hon slog samman Jesus och Paulus till en person i en bok som det förvånar mig att inte också hon fått ett hedersdoktorat för. 

I Sverige hyllas alla som gör så mycket skada som möjligt, skriver så desinformativa eller illa underbyggda böcker som möjligt! Skrönor om tandlösa och analfabetiska religionsgrundare. Faktum är att landets intellektuella ledare håller på att skapa en nation av totala idioter med kunskaper så förvridna och osanna att svensken inte kommer att klara en dialog med någon utanför det här landets gränser. Är det detta som är avsikten med den religionsbashing som pågår? Söker vi marginalisera oss genom att bli totala andliga krymplingar?

Återkommande bloggbesökare vet precis vad som menas med Furuhagens gigantiska fält där havsgrönt VATTEN flyter ihop med himmelska BLÅ intellektualiteten. Som idéspruta bekräftar Furuhagen precis min tes om att förvirringen i gränsen mellan dröm och vaken rationalitet är en tillgång för konstnärer och personliga kåsörer. Här fungerar Furuhagen.

Men jag betvivlar inte det minsta att det är samma röra som inte duger för att nå det sensibla sinne som förmår förstå religionen eller uppleva dess realiteter.

Ännu en gång hittar vi den känsliga Vågen vars intellektualitet när den råkar ur spår pga inverkan från det undermedvetnas attityder kan bli en synnerligen falsk rapportör utan vare sig förmåga eller vilja att presentera en saklig och avvägd information. 

Precis som för författaren och religionshataren Philip Pullman (vars inlägg också refererade till Maria Svelands snarlika horoskop), är Vågens omdöme skadat. Venus, Solens disponent, har gått in i hatiska Skorpionens mörka Vatten vilket ger en mindre än fullt rationell bas för den Luft-placerade Solens verksamhet. 

Och som om inte det räcker attackerar också krigaren Mars ur sitt klenaste läge, fallen i den irrationella Vatten-principens eget tecken Kräftan, intelligensens signifikator Solen. Vilken Sol klarar en dubbel attack från den orena instinktens nivå?

Som bäst är de här människorna godmodigt småvrickade, egna i humorn, men i fråga om religion tycks de helt sakna omdöme. För inse, att praktisera sammanlänkning mellan egot och den andliga Översjälen går inte om psyket är alltför stört. Många dokumenterade fall av psykos visar att yoga-metoder är rent av hälsofarliga för människor med en klen intellektuell konstitution. 

Det är således inte alla givet att söka och finna himmelriket, och med det här medfödda handikappet (horoskopet tecknar inte barndomsmiljön utan dagen för själens entré i rumtiden) verkar det närmast som om individerna bär en harm eller agg över detta faktum. I det omedvetna är ateisten en kriminell varelse som för närvarande reformeras av Livet - under sitt högljudda trots och med en demons blasfemier i sin mun! Det är Lucifers drama om och om igen.

*****

DN:s sorgesamma "litteraturkritiker" är som synes skadad på ett snarlikt sätt på sin solära intelligenshalva, men att han sitter vid en kontorsstol och uppbär hög lön för sina överflödiga åsikter istället för att som Furuhagen vara en kreativ och skapande natur, framgår av de två gröna pilarna.

Med dessa pekar jag på Solen och Månen och deras respektive disponenter och hur solsidan och månsidan inte hänger ihop. Solen är en estet, den stöttas av Venus från Eld (Lejonet). I någon mån motverkar detta den mentala attitydstörningen som kom från Mars-Kräftan, men utan födelsetid kan inte influenserna rangordnas i betydelse.

Hans konsumtion av litteratur och materialistiska grundton syns i ett sinnelag (Månen) i Vatten, disponerad av Jupiter i Oxen/Jord. Den här kombinationen törstar efter sinnesstimulans men håller inte samma nivå som kombinatet Solen och Venus (Luft/Eld). Det är därför han läser böckerna istället för att skriva dem.

Varför han har en rännstensunges förmåga att hantera religiösa teman beror på att han är född samma år som den parodiska ateisten Christer Sturmark, mannen som inte kan formulera egna argument utan tvingas låna hela sitt tankegods från brittiska religionshatare. 

Det är kombinationen under en del av 1964 av samma störda Mars i Kräftan i hatisk attack mot Saturnus i Vattumannen som ger en attitydstörning mot vissa typer av tankestrukturer. 

(Vattumannen = koncept eller världsbilder, se en specialdiskussion av Mars-Kräftans attack mot Vattumannen i detta inlägg.)

Kombinerad med Jupiter i Oxen tycks ett flertal punkter tillsammans degradera horoskopets allmänna tonläge så att vi hamnar i begåvningsreserven. 

Det är fascinerande hur det är patrasket som sätter dagordningen i det här landet. Kan Sverige vara helvetet på jorden? Eller är det, som jag antytt tidigare, en skyddad verkstad för alla reinkarnerade själar som haft religiösa problem i tidigare liv? Forna offer för, säg, Inkvisitionen, nazioffer eller -förövare, och som oavsett närmare historisk anledning inte för tillfället klarar mer än att verka genom ett ego och ett materialistiskt förnuft? 

De är således mentala dvärgar jämfört med många andra folk här på jorden. För bara en mental krympling skulle komma på tanken att tro sig ha kommit längre än alla andra kulturer, och det genom att anföra skäl från en materialistisk pseudovetenskap som evolutionsbiologin vilken saknar varje anstymmelse till "hårda" bevis enligt hårdföre Oxford-professorn John C. Lennox! De hade en teori från Darwins dagar, men den har molekylärbiologin fullständigt slagit sönder. Ateist är i dag bara ett tecken på att man är sällsynt illa informerad.

Via viktiga kanaler håller en ung generation på att fostras som tänker och talar exakt som en mobb i frågor om religion och livsåskådning. Föga vet de som ansvarar för den här demoniska skuggsidan av sekulariseringsprojektet att deras varje steg antecknas i universums själva substrat.

Det kommer sedan att användas som stoff i deras kommande liv, då allt de nu gjort kommer att vändas mot dem! Ja, så har det sagts mig: Ateisten kommer att bli förföljd för sin otro i ett kommande liv! Gåtan är nihilismens själva natur, den som driver vissa att uppsöka det onda och mörka och utsiktslösa. För hade man kraftfulla ord för den här typen av mental urspårning: de kallades för Satans barn. Astrologin har vissa metoder att röja dåliga dispositioner, men den kan inte berätta om vad Furuhagen och hans tillskyndare på DN-redaktionen gjort fel för att födas under dessa bristande stellära omen.

*****

Se även SvD-artikeln Religionerna är inga virus för en kommentar till det osunda svenska "intellektuella" klimatet närhelst ett ämne ska dryftas av genuint oförstående människor.



För protokollet. 

Redan Helmer Ringgrens skolbok "Israels religion" från 1965 antyder mycket av det som det tog Hatte Furuhagen fem år att forska fram [1]. Tesen om att Moses intåg i Kanaan var en fiktion levererades av några danska forskare på 1980-talet, men avsaknaden på bevis, borde Furuhagen av alla människor veta, är inte i sig själv ett bevis för att aldrig en händelse liknande Osarsif/Moses uttåg ur Egypten ägt rum.

Metallurgen Robert Feather, som arbetade med Kopparrullen från Dödahavsfyndet, har istället utgått från att berättelsen har någon historisk bas och nystat från den änden. Han skrev en habil Dan Brown-liknande spaningsberättelse i "The Mystery of the Copper Scroll of Qumran - The Essene Record of the Treasure of Akhenaten" (1999/2003).

Boken revolutionerade knappast religionsforskningen, men jag nämner den bara för att ämnet är så mycket mer spännande än man kan tro efter att en ateist vinklat och vanställt presentationen. Som om vår egen tids historieskrivning och massmediabevakning inte är lika tendentiös och vinklad som något antikt dokument. Furuhagen är alltså historiker men undanhåller den opartiska insikten att berättelser då som nu tjänade makthavarnas intressen? Det är bara dålig vetenskap.

_____

1. Minnet kanske sviker mig här, så jag garderar med grundkursmaterialet "En bok om Gamla testamentet" (1969) av Ringgren/Albrektson...

8 kommentarer:

Anonym sa...

Ajdå, en dissning av Thente, då kan det komma surt efter... det fick jag själv erfara när jag skrev ett blogginlägg förra året där jag var kritisk till något han skrivit. Och då fick jag minsann (flera månader senare) en ilsken kommentar från höga vederbörande!;-)

Annars fattar jag inte riktigt det höga tonläget här. Det där med benbitarna i Massada t ex. Vad är det som säger att Furuhagen har fel där? Enbart utifrån någons horoskop kan man väl inte säga att faktauppgifter är fel el ej. Det är ett mycket spännande forskningsområde, och det vore väl konstigare om allt som står i Bibeln vore precis exakt med sanningen överensstämmande! Det är ju en religiös urkund och inte en historiebok. Om man skalar bort horoskopen och det astrologiska skulle ju det här kunna vara skrivet av en bibeltroende fundamentalist...
S

Seaward sa...

Masada: Som en av DN:s läsare vaket kommenterar är Gamla testamentet färdigskrivet århundraden innan det judiska kriget. Ämnet har inget att göra med en diskussion om Bibelns historiska trovärdighet! (Däremot, förstås, med en allmän diskussion om samtida arkeologi i Israel i händerna på nationalistiska intressen.)

Mitt inlägg har en brasklapp - det är svårt att avgöra vad som är Furuhagens åsikter och vad DN-skribenten lagt till, men jag utgår från att F själv inkluderar episoden med Israels chefsarkeolog Yadin som ett led i det svenska sättet att förringa Bibeln som sådan. Jfr de brittiska Humanisterna varifrån vi fått de senaste årens okunniga svenska attityd till Bibeln som ahistorisk sagobok. Men ingen har påstått att det är historieskrivning i modern bemärkelse! (Se dock min reservation även mot modern historieskrivning.) Den svenska diskursen är så långt från seriös forskning man kan komma. Men jag håller med dig som håller med mig - religionsforskning som sådan är hur spännande som helst!
:-)
Horoskop kommer bara in på den punkten att förekomsten av Vatten/Luft gör det närmast säkert att individen kommer att uppvisa områden där förnuftet sviker och redogörelsen blir tendentiös, eller blandar bort korten (som här, då du kapar min hyllning till ämnet och använder mot mig, som om jag inte hyllade genuin forskning).

I det här fallet avslöjar DN-artikeln precis var problemet ligger. Hasseåtage, Furuhagens nära allierade, var inbitna socialister av den gamla okunniga svenska sorten för vilken religion per definition var något som förknippades med den förtryckande överheten. (Se Feuerbach, inspiratören till Marx).

I Sverige tycks Vatten/Luft-problem (tendensen att bara se/höra ena sidans argument) gå hand i hand med skepticism och ateism. Huvudaktörer är viktiga för astrologin och därför pekade jag ännu en gång på Humanisternas ordförandes oförmåga att hantera olika världsbilder omdömesgillt (Kräftan/Vattumannen).

Det blir det ena på bekostnad av det andra, och inte för att "det andra" skulle ha falsifierats av historiska rön utan helt enkelt för att irrationella människor fixerar sig vid något och vägrar lyssna på båda sidorna.

Det var fascinerande att se både Furuhagen och hans tillskyndare på DN ha samma grundstörning av partisantypen. Det kastar också rikt ljus över humoridén "Mosebacke monarki" - en utbrytarstat" i "knasrelation" till verkligheten (Kräftan/Vågen = mental obalans).

Det är just därför jag säger att Vatten/Luft gör mycket gott inom underhållningsbranschen, men inte när det kommer till objektiv forskning. Vissa forskare distorderar sina rön med en dold, subjektivistisk agenda. Detta påvisar troligen Furuhagen i fallet Yadin, bara för att själv göra detsamma (men åter - det kan vara DN-skribenten som vulgariserar boken).

Titta på Yigael Yadins horoskop och se själv (21 mars 1917): Mån-Vattuman (Luft), Sol-Fisk (Vatten), Mån-Luften disponerad av Saturnus klent placerad i Vatten! Astrologin slår sällan fel, den vet vilka som inte klarar objektivitetskravet och är således ett kraftfullt verktyg i en meritokrati.

(Jag var omedveten om Yadins horoskop när jag påbörjade detta svar. Men så säker kan man vara på den sideriska zodiaken att det bara är att "live" gå ut och hämta in bevismaterialet! Den gudomliga vetenskapen sviker inte, även om jag börjar ana att astrologin aldrig kommer att förstås i 3D-verkligheten utan i 5D - se denna spännande tänkare)

Anonym sa...

Det här ämnet, historisk/arkeolgisk forskning om Bibeln, är tråkigt nog ett så infekterat område, pga av både rättrogna kristna och judar, och övertygade ateister, att det nog är svårt att få fram något klart resultat. Vissa forskare vinklar sina resultat, precis som du påpekar. Och enbart de hittills 139 kommentarerna till artikeln visar att det är ett ämne som engagerar. Bokstavstroende menar att allt som står i Bibeln måste tvunget vara sant (annars förlorar de sin tro) och militanta ateister menar att så fort något inte visar sig stämma exakt med vad som står i Bibeln är allt om Gud och religion bara sagor och påhitt. Lika enfaldiga ståndpunkter båda två, menar jag.
Det är just objektiv och inte subjektiv och tendentiös som jag försöker vara, när jag blir lite fundersam mot sågningen av boken (låt vara med reservation om vad som kommer från vem av de två). Liksom när jag läser om det här ämnet, förstås. (Och f ö likadant fast tvärtom förra veckan, när jag blev betänksam mot en stark hyllning av en person mht t omständigheterna.)
Så det där med vatten/luft-konflikt och subjektivitet är inget påpekande som jag tar åt mig av - jag har minst av just de två elementen i mitt horoskop... :-)
S

Esteban sa...

Om ett gott skratt förlänger livet så får jag be att tacka för detta inlägg har nog gett mig minst ett år extra.

Seaward sa...

Tack Esteban för kommentar. Ja, jag var på själaglatt humör (en okänd kvanTitet i det sekulära väst) då jag skrev detta inlägg, och du uppfattade det.

S: Det är bra att folk kommenterar ämnet. All reklam är bra reklam och Carl-Gustav Jungs tes att arketypen (axiomet) är en drivande, teleologisk faktor, kan närmast anses bevisad.

För "sågningen", se min kommentar till Esteban.

De flesta Luft/Vatten har onekligen en viss hållhake på verkligheten - "syndromet" är högfrekvent! Sedan finns extremfall. Will Ferrells hela himmel faller t.ex. i två jämnstarka sidor av Luft och Vatten.

Återigen en lysande komiker av det helgalna slaget. Varför? För dessa själar lever i den totala omdömeslöshetens gränsland. De mest extrema lyckas på något sätt blanda logik med irrationalitet så den företrädesvis logiske skrattar ändan av sig!

En annan typ arbetar med avsiktlig faktabortträngning och presenterar därför, för den som ser helheten, djupt irrationella partsinlagor inför sig själva (dissociation) och inför andra.

Benzocaine sa...

Personligen är jag militant antiteist, men jag tror att kristna bara har att vinna på att vi lär oss mer om israeliterna som skrev böckerna i gamla testamentet. Dvs jag köper inte argumentet att arkeologiska fakta står i motsats till kristen tro. Däremot blir det så klart omöjligt att vara *fundamentalistisk* kristen om bibeln inte är bokstavligen sann. Att förvränga och/eller förkasta arkeologin för att den inte stämmer med en religiös lära är väl precis det som Furuhagen pekar på?

Verkar vara en intressant bok. Hamnar direkt på "att läsa"-listan!

Benzocaine sa...

P.S. Jag är född 24 maj 1973. Analysera det om du vill. :-)

Seaward sa...

"Att förvränga och/eller förkasta arkeologin för att den inte stämmer med en religiös lära är väl precis det som Furuhagen pekar på?"

-DN:s recension är för luddig för att säga exakt vad Furuhagen söker säga, men det verkar inte vara som du sammanfattar saken. Åtminstone av Masada-exemplet förefaller han angripa historiska fabrikationer som utger sig verifiera en kulturellt identitetsskapande text (inte "religiös lära" - artikeln beskriver inte religiöst färgad utan nationalistisk arkeologi!).

En text som i vissa delar - tillägger jag - aldrig ens från början avsåg presentera "historia". (Det är möjligt att Furuhagen går in på det i boken.) Berättelser förr var ofta sedelärande och karaktärerna "typer" i ett värdesystem.

T.ex. är många berättelser i Nya testamentet om Jesus symboliska. Att "kasta nätet på höger eller vänster sida av fiskebåten" är uppenbart ett historiserande sätt att smyga in en metafysisk sanning. Undertexten är: "Var medsols, var proaktiva - då vinner ni fler anhängare/mera fisk". Detta utesluter inte att det _kan_ ha ägt rum just en sådan diskussion mellan Jesus och lärjungarna! Se argumentet i slutklämmen "För protokollet".

Ateismen har också en omedveten skugga som driver fram en dataselektion. "Militanta" ateister är faktiskt sämre lämpade att göra vetenskap än andra, eftersom deras grundbult är driften att negera allt som inte stämmer med deras rådande världsbild.

Utifrån en omedveten negation av alla "större sammanhang" bakbinder man psykets kreativitet. (För inse, reduktionism är så dött! Konstruktivism är nyckeln. Tillvaron är en Berättelse inte en Sak. Det är det inte scientister förstår eftersom de svikit den verkliga grundbulten, det egna medvetandet.)