Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 31 oktober 2010

DiLeva: Mörkret dras till Ljuset


Thomas DiLeva & Gabrielle Ahlström

Den remarkabla engelska psykiatern Arthur Guirdham skrev några böcker i 70-talets början, just som han pensionerade sig. Flera böcker fokuserar en remarkabel gruppreinkarnation som han kommit på spåren genom sitt arbete med psykiskt känsliga människor. 

Att han upptäckte hur en grupp kättarkristna som bränts på bål i Sydfrankrike på 1200-talet nu fanns återfödda som i vissa fall djupt plågade engelsmän - med minnen och drömmar av det hemska tidigare livet - berodde till del på att han själv var psykiskt lagd och tillhörde samma grupp av avrättade katharer. Det kan bitvis vara lite väl mycket gamla franska namn som pusslas fram och tillbaka men de här böckerna är ändå oerhört spännande läsning och går alltjämt att hitta här och var i boklådor på nätet (de trycktes om på 1990-talet).

Arthur Guirdham var således själv synsk - en "psychic" - och sade just att därhelst starkt Ljus skiner, där tycks det som om också det ontologiska Mörkret får ökad styrka. De kättarkristna katherna var djupt dualistiska och trodde på själens rening genom många jordeliv - själen utsatt och testad av såväl ett aktivt Ljus som ett aktivt Mörker. Läran gick stick i stäv med Katolska kyrkan men är förunderligt likt den proto-kristendom som bl.a. odlades i ett kloster vid Döda havet i Palestina.

Jesus kände med all säkerhet till gruppens ideologi, han till och med lovordar "Ljusets söner (eller barn)" i Johannesevangeliet. Dödahavsrullarna visar att detta var gruppens interna namn. De samtidiga historikernas namn, "esséer", har emellertid aldrig fått någon definitiv förklaring. Det kan vara en korruption av det hebréiska "chasidim", de fromma.

*****

DiLeva har det skrivits om igen nyligen i samband med något tv-program där han bett producenterna minimera slusken Plura Jonssons låga insinuationer (AB, Expr). 

AB:s Jan-Olov Andersson är nu ingen stor journalist. Han tycker gott DiLeva kan ta skiten från det kokainsnortande rötägget: "DiLevas musik är svårtolkad" gubevars, så då kan han gott få utstå ett påhopp om att vara en åldrande kåtbock i tv!

Den där Jan-Olov beklagade själv att han var mobbad för några år sedan, så det här är väl hans sätt att ta igen. DiLeva är lovligt byte i en idiots ögon, när väl Plura börjat. Vilka låga gubbjävlar. Mänskligt avträde.

Som jag sade i föregående inlägg om invandrarhatande Sverigedemokraternas ekonomiska talesman och hans exempellöst svaga horoskop, är starka eller svaga planeter ingen absolut garanti. Men med det enstaka undantaget kan man ändå ana vartåt det lutar om horoskopen avviker starkt från snittet i det här avseendet.

Det är därför glädjande att notera, att fastän DiLevas inre Ljus attraherar riktigt låga skitstövlar hans födelsehoroskop på det hela taget är ofattbart starkt.



Den här musikern har både ett och annat gemensamt med "syntpopens fader" John Foxx, som jag nyligen återupptäckte. Foxx har alltid haft en märklig bortomjordisk ådra i sin musik, och han delar den ibland ytterligt djupa Mars i Skorpionen med DiLeva. Den här planeten är perfekt för djup själslodande musik. 

Som alltid har Skorpionen väldigt hög integritetströskel och hade bara inte Jan-Olov Andersson varit en sådan nolla i ämnet människokännedom, hade han kanske skrivit en bättre artikel om DiLeva istället för sitt senaste billiga försök att valsa vidare i den fjärt Plura släppte ur sin imbecilla själ. (Både Plura och DiLeva är intressant nog födda möts i Vågens tecken, men det är avsevärd skillnad i tyngd på deras Mars - se Pluras horoskop i länk här ovan.)

Mars i Skorpionen gör således att DiLeva är en "Sol-Våg med reservationer" om du förstår vad jag menar. Naturligtvis är Solen och Venus i kärlekens tecken en absolut autentisk Sol för olika typer av idealistisk verksamhet. Det är också en så ren bild av en konstnär man kan komma. Även John Foxx hade Venus i Vågen. 

Venus hemma i härskarläge som de högre konstarternas skyddsgudinna och så Solen som en människas "livsuppdrag". Svårare är det inte, DiLeva är en genuin artist. 

Nu är en Venus i samma tecken som Solen mycket vanlig och ytterligare bekräftelser behövs.

Den kommer genom Månen i Skytten i ett teoretiskt andliga eller visionärt tecken - även denna placering delar DiLeva med Foxx! Den som kan Foxx texter vet hur ofta han sjunger om kostymen - kanhända en metafor för den fysiska kroppen. DiLevas kostymeringar måste rimligen bottna i samma insikt om den fysiska kroppen som ett kosmiskt skämt. 

Båda artisterna är fullständigt medvetna i de signaler de sänder ut och med medvetenhet kommer också rena och tydbara budskap. Man får beklaga den säkerligen friskt vinpimplande rockjournalisten Andersson som inte plockar upp värst avancerade budskap längre...

För att korta ner en historia som kunde bli väldigt lång ska också noteras att t.o.m. kosmos två stora och grundläggande penslar, Saturnus och Jupiter, målar ett lika perfekt budskap år 1963 som de målade skevt då den invandrarfientliga ekonomiska talesmannen för SD föddes. Därtill är DiLevas Merkurius, kommunikatören, hemma i sitt härskarläge där den unikt även klassas som "upphöjd".

Vi har alltså den osannolika serien av fem av sju klassiska planeter hemma i sina starkt befästa härskarlägen: Saturnus i den fysiska utformningens Stenbock, Jupiter i den gränslöst djupa empatins Fiskarna, Venus i höga idealismens (kärlekens) Vågen och driftens Mars i den fixerade Skorpionens tecken. Och så kommunikationens Merkurius i härskarläge och upphöjd i Jungfrun.

Det är inte en liten serie av explicit talang som ligger i stjärnorna vid denna tid på året 1963! 

Men Solen i Vågen är en fallen Sol, den hävdar sig inte gärna utan tänker tvåsamhetstanken. Den söker dialog till skillnad från den "upphöjda" Solen i Väduren som vill göra allt helt själv. Själv Våg utmanades jag på skolgård många år tidigare än DiLeva men bet ifrån tillräckligt väl för att arslet inte skulle försöka sig på samma sak igen. 

Men jag kan hålla med DiLeva, att sedan är man oerhört vaken och garderad mot människor. Faktum är det detta tidiga uppvaknande som gjort mig så nyfiken på människors inneboende kvaliteter. Ett resultat av detta är den här bloggen i dess politiskt inkorrekta ambition att påminna om att inte alla människor är jämlika, att "lika barn leka bäst" och vad annat jag nu råkat säga. Jo, att själen jobbar sig hemåt mot perfektion förstås!


*****

Bonusspaning

Bland mina drygt 4.000 sparade horoskop hittade jag åtta personer från 1963 med Solen i Vågen.
  • Gabrielle Ahlström (Månen i Skytten), journalist, kåsör
  • anonym 1 (Månen i Stenbocken), introvert och excentrisk kvinna 
  • Jonas Gardell (Månen i Väduren), extrovert och "mångalen" (fullmåne)
  • Laureen Holly (Månen i Vattumannen), skådespelerska, inga uppgifter
  • anonym 2 (Månen/Rahu i Tvillingarna), manodepressiv och solitär natur, modern dog när kvinnan var liten
  • Rob Schneider (Månen i Fiskarna med Jupiter), skådespelare, Chaplin-liknande roller av den lilla människan - se Månen!
  • Tomas DiLeva - som ovan
  • Ulf Borgström (Månen/Rahu i Tvillingarna),  Gryningspyromanen (dagen efter anonym 2)

Intressant att finna Gabrielle Ahlström född samma dag som DiLeva. Henne har jag alltid hållit för att vara den intelligentaste Spanaren på radio någonsin!

11 kommentarer:

Anonym sa...

Du är ett bevis för att Öppenvården inom Psykiatrin inte fungerar längre.

Anders

Anonym sa...

Är inte Plura siderisk kräfta?

Mvh Cec

Seaward sa...

Du har så rätt, jag råkade i minnet kasta om sol- och måntecknent!

Han har ett fult angrepp från Sol/Mars-Kräftan (slav under sinnena) mot känslan för proportion (Mån-Våg). Jag ska ändra i huvudtexten.

Anonym sa...

Di Levas födelsetid är 23.45, född i Gävle!

Seaward sa...

Det är en spännande uppgift, men är den trovärdig? Dvs, finns det någon källa?

Seaward sa...

PS. Jag har en gammal overifierad uppgift (från en bekant) som hört 23.00 "någonstans". Den tiden är mycket nära 23.45, vilket stärker endera uppgiften.

Anonym sa...

Ja, uppgiften (23.45) är mycket trovärdig, då jag sett den i samband med ett horoskop ställt för just Di Leva! Borde ha noterat källan dock...

Anonym sa...

Månen måste hamna i antingen Oxen, Tvillingarna, Kräftan eller Lejonet i Navamsa-varga, för en födsel den 23 oktober 1963, och för en födsel under slutet av detta dygn, hamnar Månen i positiva utagerande Lejonet, vilket verkar mycket troligt!

Di Leva har alltså högst troligt dubbel-eld för sin Måne, Skytten i Rasi, Lejonet i Navamsa.

Seaward sa...

Från ett annat håll ser jag en ascendent i Lejonets första grad (med 23.45) vilket så att säga är ett nyfött Lejon (om man tillämpar avashta-tanken om planeters mognad även på ascendentens fortskridande - obs, ej vedertaget).

Det är inte förvånande att en nybörjare i Solens tecken tar ut svängningarna lite extra, med fotsida klädnader och billiga jesus-stunts. Senare i Lejonets tecken - och i livet - är pondusen på plats. Man kan också notera hans ungdom i motvind (mobbning) och det faktum att ett så här tidigt Lejon ännu inte nått sitt fulla rytande.

Anonym sa...

Thomas Di Levas dödelsetid 23.45, bekräftat:

http://blogg.aftonbladet.se/astro/2010/07/tomas-dileva

Seaward sa...

Mycket angenämt att få ascendenten verifierad! Lejonet första graden är perfekt för denna originella artist!