Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 5 september 2010

Elaka journalister (2)


Väldigt vasstungad journalist

Landade i en artikel på lokala alltomstockholm.se där en musiker säger vad som är så bra med artisten Sting och en populärskribent känd för sin vassa tunga vad som är så uselt med densamme. 

Ämnesvalet kan tyckas fruktansvärt lamt! Är det här allt popjournalistiken förmår dra upp som tema bara stärks jag i misstanken att tidningsvärlden går på rutin. Det ligger en mängd mallar i skrivbordslådorna (ok, datorn) som de regelmässigt drar fram och fyller i med några nya ord. Inte helt olikt astrologin eller filosofen Platon som också sätter Formen före den enskilda instantieringen av de eviga Idéerna!

Vad jag menar är att "Sting-hatet" var etablerat redan vid den tid under 80-talet då den elaka skribenten Carl Reinholdtzon Belfrage placerar artistens i hans tycke enda drägliga ögonblick, "An Englishman in New York". Faktum är att den utfrågade proffstyckaren företer intressanta prov på psykets patologiska tillstånd mer än den engelske låtskrivaren som onekligen är urskicklig i det han gör.

*****

Carl Reinholdtzon Belfrage (f.o.m. nu CRB) påminner om att zodiaken går från det enkla och det mer sammansatta. Vårt kosmos eller solsystems stora krafter ger sig inte tillkänna som härskare förrän två tredjedelar av zodiaken har passerats.

Det är passande nog överguden Jupiter/Zeus som initierar expansionen bortom egocentrerat liv via Skytten. Och samme Jupiter avrundar zodiaken i Fiskarna där den fullständigt fimpar ett liv baserat på ego-drajv. Men däremellan två tecken (Stenbocken, Vattumannen) där Saturnus, Kronos eller Fader Tid regerar. I vår värld kommer insikten gradvis, med tiden.

I det här evolutionsschemat placerar sig CRB stadigt på neandertalarens eller det lilla barnets nivå. Här har vi Månen och sinnet placerad som i Sveriges horoskop, i Väduren. Folksjälen och CRB är rena subjektivister, det enda som intresserar dem är att få presentera sin åsikt. Det här kan bli oändligt snäva människor och saknar de därtill bildning eller motivation från längre komna zodiaktecken, uttrycker de bara pöbelns kvaliteter. Åsikter och där kunskap saknas ännu mer åsikter.


Det faktum att Solen - livsuppdraget - hittar sin plats bara två steg framför Månen, i prepubertala Tvillingarna - omvittnar en mycket kort mognadskurva. Uppenbart av det dubbla efternamnet är det här ett skilsmässobarn och ingen kan missa att fadern torde vara den kände (och iskalla) sportjournalisten Fredrik Belfrage. Ett barndomstrauma ligger tydligt skrivet på himmelen i formen av aggression och olycka (Mars) med hemmiljöns Måne. Här är basen för CRB:s senare elaka tunga som skribent.

Hans livsmål hittas redan i unga år eftersom Solen i Tvillingarna betonar ett kommunikationsuppdrag. Här är det förstås passande att se den normläggande fadern, kommentatorn. (Kanske bara genom tv-rutan, som en totalt objektifierad rollmodell?)

Vad gäller för det 5-12-åriga barnets avstannande och ämnesfixering? Troligen populärkultur. Hade Månen varit längre fortskriden kunde hemmet ha ägt högkultur, men Månen med Mars i Väduren? Nej. Skulle denna signatur förekomma i ett överklasshem hade vi säkerligen med familjens svarta får att göra, eller ett svåruppfostrat och stirrigt barn.

Här tillser Saturnus - fixeringen och blockeringen men också formmedvetenheten - att den solära intelligensmässiga mognaden avstannar någonstans innan puberteten. På alltomstockholms fråga till båda intervjuoffren om känslan för "tantriskt sex" är det inte otippat CRB som inte har en aning om vad det är - trots att det är han är populärkulturskribent. Hans intellekt peakade någonstans före könsmognaden och sedan dess har han bara slaviskt bevakat auktoritetsfigurer inom popmusiken - gissningsvis en manisk fixering vanlig bland barn till "försvunna fäder".

*****

Jag vill upprepa: kontakten med fadersgestalten då Sol möter Saturnus är sällan tillfredsställande. Ofta är de karriärister som vänt barnen ryggen och sedan bli avkomman lika kalla och snäv i hjärtevärmen (Solen = hjärtat).

De här omständigheterna kring Ljusen är de absolut sämsta kombinationerna av de två illgärningsmännen med Solen och Månen respektive. Sol och Mars är inte alls dum för intelligens, attack och förmågan att rikta andras uppmärksamhet. Men här är det istället Mars som skapar rivighet i själens djup och i barndomen. 

Månen och Saturnus är heller inte en helt dum placering. Även om det oregelbundna känslolivet fryser inne i hög grad, tyder aspekten i sina bästa stunder på förnuftets seger över irrationella känslor. Men hos CRB tar istället den hårt mallade och formalistiska Saturnus kontroll över den fria och rörliga Solen, vilket ibland blir till låg intelligens, men ibland en ofattbart fixerad uppmärksamhet och en avmaskning av synfältet. Det här är en typisk placering för nördar och specialister som kan väldigt mycket om väldigt lite.

Man ser också hur rädd att inte själv ha kontrollen CRB är i intervjun. Han bestämmer sig för att krampaktigt hålla fast vid en enda idé som han sedan tjatar om och om igen på intervjuarens frågor. Det är lite asperger-varning här, om det nu var den sjukdomsbeteckningen som rymde ett besatt återvändande till samma sak om och om igen. (Var placerar det den här bloggaren, som nu uthålligt obducerat 800 horoskop på jakt efter ett begränsat antal "signaturer"?)

Det är Saturnus som ger diktatorer som inte mår bra med mindre de själva får bestämma situationen i detalj. Solen + Saturnus kan vara den värsta av kombinationer, men jag faktiskt inom egna släkten materiellt framgångsrika människor med den, så om de kan upplevas korkade beror på att det är så "mallade" i sina liv, så inställda på att prestera inom ett smalt och tydligt definierat område att de knappt duger till något annat än arbetsnarkomaner (Saturnus är det hårda slitets planet - älskar att prestera.) 

Saturnus gör de här människorna till i grunden introverta och tystlåtna naturer, fast givetvis mindre så hos CRB där kombinationen ligger i kommunikatörens tecken Tvillingarna. 

Minns också att Saturnus till sin essens är en Luftplanet. Detta påstående från den indiska astrologin måste uppfattas som att Former i Platons lära om idévärlden har en släktskap med det som kallas Luftelementet. Människans odödliga ande är också kopplad till luften vilket ord som "andedräkt" omvittnar och den grekisk-italienska filosofen Plotinus (200-talet) kan ha varit den första som i detalj utredde människans eviga andesjäl och menade att varje individ har eller snarare är sin egen Form eller Idé.

När jag på måfå avsmakar en artikel på Nöjesguiden där CRB själv har full kontroll (Solen + Saturnus) blir det lite bättre. I hans sammanfattning av 00-talet (och vi talar enbart populärkultur), kan jag t.o.m. hålla med honom:

Den värdeskeptiska grunden för dagens blogg/MySpace/Facebook/Twitter-barn var lagd. Egoism styrde 2000-talets första kapitel. Jag-jag-jag-generationen var född och kom att forma hela decenniet.

Där åttiotalet tryckte ut sina ideal ur en rosa pepparkaksdeg, där nittiotalet stod i flanell, kängor och förvånansvärt välutvecklade dreads och skrek ut sin solidaritet, stannade nollnolltalet upp och mätte människovärde i antalet Facebook-vänner och Google-träffar. 

När lite längre ner skribenten staplar ett långt stycke med bara namn, då ser man en mer fixerad sorts Tvilling den där sakliga Saturnus hela tiden tenderar att fastna i fakta

Filmen "Trainspotting" (som jag inte sett) kretsade väl kring den här typen av nördig besatthet som i annat sammanhang helt skulle sakna öga för litterär kvalitet och gärna listat halva telefonkatalogen om inte den förbestämda artikellängden satt en gräns. Det här blir som en sämre version av Andres Lokkos selektiva namndroppande. 

När jag tittar, visar sig lustigt nog även Andres Lokko ha sin Sol dominerad av sakliga form-diktatorn Saturnus! Möjligen är Lokkos Saturnus, sjunken i Vatten, en intressantare placering eftersom den är en naturlig sensualist istället för CRB:s något mer besatta Eld/Luft-horoskop som söker behärska livet enbart från sitt mentala utsiktstorn. 

Jag tror Lokko lever sitt försjunkna popliv i högre grad än CRB, men det säger jag bara utifrån ett eget Luft/Eld-dominerat horoskop, som också finner att det räcker att inspektera fenomenen från den principiella nivån. Arme Lokko, fallen i lergeggan (mest bara Jord och Vatten i horoskopet), var nödvändigttvis tvungen att flytta till London för att på socialrealisternas vis förstå den anglosaxiska konsumtionskulturen. Han når nog inte det filosofiska stadiet i denna inkarnation, men kanske i nästa.



*****

Se även: I en spin-off på detta inlägg bestämde jag mig för att titta på Solen med Saturnus hos de Nobelprisbelönta författarna.





Inga kommentarer: