Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 17 september 2010

Astrologin om Sacchi vs Zlatan

Har före detta Milan-tränaren Arrigo Sacchi rätt i sin milda uppläxning av Zlatan? (Expr, DN) I Sverige är Zlatan gud för många som ännu har behov av en idol. Liam Norberg visade nyligen prov på just en sådan inställning som i förhållande till hans ålder tedde sig något märklig. Svaret låg i hans Saturnus fallen i Väduren: "en ung jag-kärna".

När två ryker ihop i ordkrig och liknande är det på astrologiska grunder ofta väldigt lätt att se varför. Du behöver inte ens ha läst något i ämnet för att rent visuellt se var blockeringen uppstår mellan de här två kartorna - scanna bara med blicken efter tydliga antiteser mellan himlarna:


Det är förstås den diagonala axeln mellan Sacchis födelse i genuint ödmjuka Vattentecknet Fiskarna (Pisces) och Zlatans nervöst självmedvetna Jungfru (Virgo) jag talar om. Två födelser i två diametralt motsatta soltecken. Zlatan, Jungfrun, som vill vara för sig själv och göra sitt; Sacchi med blicken istället riktad mot samstämmigheten inom fiskstimmet - fotbollslaget!

Bara det här borde göra en konvertit av skeptikern. Och minns att detta är den ursprungliga babyloniska zodiaken. Med det sorgebarn västastrologin kom att bli är det en ren lyckträff om någon känner igen sig i zodiaksymbolerna.

Jag kommenterade Zlatans horoskop nyligen, i samband med återgången till Milan, men höll en låg ton i det inlägget. Nöjde mig med att tala om Zlatans "egensinne". Detta kan vara ett gott ting, för flockmänniskan saknar originalitet och rapar bara upp samma repliker som alla andra i omgivningen.

Men egensinnet kan också vara på bekostnad av förmågan att assimilera sig till omgivningarna, och jag misstänker att Sacchi tydligt sett just det som är Jungfruns akilleshäl, att de utstrålar exakt det som legendariska Sol-Jungfrun Greta Garbo utryckte i sin berömda filmreplik: "I want to be left alone" - lämnad ifred att få syssla med sitt.

Zlatan är ingen lagspelarnatur, både hans Sol och Måne befinner sig i självinneslutet individualistiska tecken. (Skorpionen figurerar både i hans och Greta Garbos horoskop och spelar en viktig roll hos båda.)

Jag kan för lite om sport för att veta om det är okej med hyperintroverta spjutspetsar längst fram i laget. Men jag har förstått att anfallet är divor som aldrig går tillbaka och hjälper laget utan bara har som uppgift att ligga och vänta på chansen att pricka in ett mål.

Är det möjligen så att Sacchis förflutna som back (mer av en lagspelare) spelar in i hans kritik av Zlatan? Den senare mumlade ju något om "avundsjuka" hos italienaren. Kanske kan ligga något i det. Fiskarna är dunkla och diffusa, Jungfrurna vinnlägger sig om distinktion.

Inga kommentarer: