Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 10 juli 2010

Littorin: en horbocks horoskop?

[~1.600 ord]


Det kan tyckas som om den borgerliga arbetsmarknadsministern svarat affirmativt på frågan huruvida han köpt sex i sitt omedelbara frånträde från regeringsuppdraget. Men låt oss återvända till hans horoskop, senast uppe till granskning i samband med regeringens inhumana behandling av långtidssjukskrivna människor. Inlägget får för övrigt förnyad aktualitet av det inträffade, så läs det gärna som "överkurs" (nytt fönster).

På frågan om Littorins är en horbocks horoskop i den tekniska mening "horbock" givits på den här bloggen, är svaret  nej. Han föddes inte vid en tid då bestialiska Mars förgrovar Venus (Afrodite) genom en störande aspekt eller direkt samgående.

Dessutom reviderade bloggen synen på den här kombinationen. Den kanske inte ens i huvudsak leder till en man, eller kvinna, som tänker med sitt kön. I flertalet fall är Mars med Venus helt enkelt en driftig och företagsam person - just en sådan som högeralliansen tror att alla människor av naturen är eller har möjlighet att bli.

Ett försåtligt självbedrägeri, säger astrologin som vet att t.ex. den svenska "jämlikheten" är en ren mental konstruktion utan basis i sinnevärlden. Äldre kulturers världsbild var närmare verkligheten i sin (delade) tanke om en gradering i skapelsen, från den högsta och mest nobla själ till den lägst fallna sinnesnjutare.

Den senare sorten var faktiskt föga mer än en best som råkat utrustas med ett tunt skikt av mänskliga förståndsgåvor, vilka emellertid den råa sällen enbart använda för att legitimera sin förfallna och egoistiska livsstil.

Det är ungefär den människobild en högerregering i praktiken propagerar för sedan den tappat religionen och nu bara ser individer i kamp med varandra, alla antingen "spelare" som vänder "marknadskrafterna" till sin fördel eller blir offer för dem. Socialdarwinism.

Detta är en bisarr och totalt daterad verklighet som tillhör en annan mänsklighet än den som mycket snart kommer att bebo jordens yta allt under det att många av oss som är här i dag inte kommer att få inresetillstånd till jorden något mer. Vi valde helt enkelt fel värderingar och anvisas hädanefter andra planetsystem för framtida inkarnationer. "De saktmodiga skall ärva jorden."

Littorin har ingen horbock i sig, rent tekniskt. Men desto tydligare indikationer på den tragiska torsken. "Anna" som säger sig ha sålt sex till (ex-)politikern beskriver honom i Aftonbladet som en ganska timid uppenbarelse, och faktum är att hans Venus är rätt stukad.

I teorin är kärleksgudinnan gränslöst empatisk till sin natur i Fiskarnas osjälviska tecken - man skulle faktiskt vilja se "Anna"/Afrodites ord om att horflickan ibland är "lite av en terapeut" i den här placeringen för Venus.

Den psykolog som betytt allra mest för mitt intresse för astrologin - utan att ens nämna ämnet i sina böcker - är James Hillman, under tio år ledare för Jung-institutet i Zürich innan han lanserade sin egen variant på Jung, arketypisk psykologi. Hillmans ofattbara inlevelse (och förmåga att beskriva) psykologiska fenomen tillskriver jag i mycket hans födelse till Fiskarnas tecken. Som förlustens och "de slutna institutionernas" tecken, var det intressant att upptäcka honom arbeta med riktigt svåra och tunga fall i sin tidiga karriär. Självmordet och Depressionen tillhörde t.ex. hans tidiga studieobjekt.

Den älskliga och älskande Venus i Fiskarna får nu inte stå oemotsagd på Littorins himmel. Den kylslagna Saturnus befinner sig i närheten och har en tendens att ta bort allt spontant och generöst ur livet. Husbonden Saturnus är en hård och fordrande planet - dess röst är de blodfattiga tunna läpparnas  "man ska göra rätt för sig" - ord som ofta hörs från legalister som slutat fungera som levande och trevliga människor. Saturnus objektifierar eller förtingligar här Venus och gör kärleken till bara ett objektivt "föremål". Kärleken som kommoditet, som handelsvara eller statusindikator.

Som materialismens princip är det därför inte svårt att tala om Venus "institutionaliserad" som kärlek som bjuds ut på marknaden. Minns Saturnus nära koppling till tionde huset för yrke samt elfte huset för "inkomster via det publika yrket". Littorins Venus + Saturnus säger alltså, litet tillspetsat: "prostituerad"!

Eller "torsk" - eftersom vi i samband med flera jurister konstaterat att deras horoskop ser lika illa tilltygade ut som de brottslingar de försvarar eller anklagar. Astrologin tycks inte bry sig på vilken sida individen står, den fokuserar sakfrågan utan den imaginära skiljelinje som introduktionen av ett ego, ett jag, innebär.

Eller, som engelske husdoktorn Arthur Guirdham formulerade saken: We are one another. Guirdham besökte hushåll på engelska landsbygden under 1960-talet och upptäckte ett traumatiskt fall av gruppreinkarnation. Det var de franska kättarkristna katarerna från Languedoc som återvänt till jorden, nu som engelsmän, och spridit sig över ett begränsat geografiskt område.

Många av dem kände inte längre varandra i detta livet, men doktor Guirdham började under sina husbesök notera hur många av hans patienter uppvisade psykologiska störningar besynnerligt snarlika varandra. Hans studier ledde rakt tillbaka till Inkvisitionen och ett kollektivt självmord under medeltiden - ett självmord som fortfarande hemsökte de inblandades själar, åtta hundra år senare!

För Littorins diffusa existens på endera sidan av dikotomin horan/torsken, se också horoskopet för den exakta timman då Svenska kyrkan sanktionerade det sterila homosexuella äktenskapet. Här är återigen Liemannen Saturnus som "skördar" Venus. I termer av reinkarnation måste själen ha gjort graverande dåliga val innan det går så långt att den signifieras med Saturnus som äter upp och förgör Venus - eliminerar kärleken ur livet. Littorins uppslitande skilsmässa är säkerligen inte det enda exemplet ur hans liv på en kärlekslös och ogenerös emotionell miljö.

Frostigheten från endera eller båda föräldrarna måste ha varit obeskrivlig. Men detta är vad som menas med karma - själen möter nu sitt forna jag i formen av en kall omgivning. Just genom att tilldelas ett förklenat livsöde får själen nu tillfälle att smaka på "medaljens andra sida" och varje liv som förövare måste kompletteras med ett liv som brottsoffer.

Sådan är Lagen, vilken den surmulet indignerade bokanmälaren av Göran Skyttes samtal med en karmelitpräst inte vet ett dyft om. Men också det är karma - den sekulära människan har säkerligen också bundit ris för sin rygg i tidigare liv så att hon nu står där, arrogant och fullständigt oförstående inför livets (rättvisa) gång.

Det finns en generell indikation på Sven Otto Littorins horoskop, skriven med så stora bokstäver att man kan missa gestalten. Av de fyra elementen kallade senantike Claudio Ptolemaios elden för det noblaste eftersom ljuset eller transparensen är vår väg till det gudomliga.

Omvänt finner sig den fallna själen innesluten i en kropp - Platon kallade den en grav - som löst fattad som stoft eller Jordelementet är det mest förmörkande av alla fyra. Jordelementet resonerar tydligt mot Littorins ödesmättat saturniska frysning av kärleken - inte för inte är den kyliga gränsdragaren Jordtecknet Stenbockens härskare. En snål realpolitiker som kräver att de sjuka börjar "göra rätt för sig". (Se det tidigare inlägget om Littorin.)

På den här himlen vill det sig inte bättre än nästan hela horoskopet koncentrerats till en enda zodiaksymbol, den sensualistiska och monetära Oxen. F.d. horan Lena säger att han förställde sig och presenterade sig som en människa som arbetade med finansiering av medicinska patent. Notera Saturnus (äganderätt/patent) samt Oxens härskare Venus (pengar)!

Varför Littorin fabulerade om just medicinska uppfinningar beskrivs perfekt av tecknet Fiskarna, kopplat till sjukhus, dårhus och andra slutna institutioner. Som Platon sade (ungefär): vi är arketyperna - stjärnbilderna! Så fort vi öppnar munnen rinner de ur oss! Det här var den resan tur-och-retur vi tog, och när vi nu finner oss se ut som människor för en kort tid svarar vi ofelbart mot det kosmos det är vårt öde att tillhöra. Detta är stort, så mycket större än den lilla svensken, i sina egna ögon så "upplyst" och naturvetenskaplig någonsin anat.

I skapelsens hierarkiska ordning hittar vi således Littorin allra längst ner. Associerad med Terra - Taurus - Oxen - är han ett barn av moder jord, ännu fullständigt identifierad med sina fem sinnen.



Men han är ett skadat jordebarn: Saturnus - den stränge patriarken - har våldfört sig på Venus. Varav Littorins brist på medkänsla med andra sjuka kvinnor. För det går inte att missta sig på att han själv släpar på en skugga, på en "långtidssjuk" kvinna som med tårar i ögonen förklarar att hon inte är någon superhjälte. Och kastar in handduken för att dölja att saken rör något helt annat.

Jag har gång på gång i livet noterat en kallhamrad lögnaktighet i Oxens tecken och den är nedslående. I mina två statistiska tester visade sig Oxen med sin granne, den absoluta debutanten Väduren, vara de tydligt kriminella i det första testet. I uppföljningen försvagades trenden något men kunde fortfarande ses. Se högerspalten om "temastudier".

Nybörjarsjälar, tycks det, tar ofta ganska omilda tidiga liv på jorden för att så att säga skaka av sig dödköttet och lära sig se skillnaden mellan "objektiva" produktionsfaktorer och den orörbara själsessensen.

"Du är allt detta, men ändå inte! Var tänker du samla dina skatter, på himmelen eller i jordens mörker?"

*****


Se också den ofattbara kinesiska prognos som avslöjat att Reinfeldt kommer att "kastas i en fängelsehåla" den här sommaren! (Den här korta introduktionen länkar vidare till själva spådomen.) Som partibroder med Littorin tycks det som om Reinfeldts hela kognitiva universum var ödesbestämt att möta motivet "fängelse" vilket är straffvärdet för Littorins sexköp.


*****

Mycket skrivet i pressen redan. Här är Lena Mellins senaste tankar, denna ständigt skarptänkta journalist. SvD noterar att "moderaterna tiger i fallet" och DN återger AB:s uppgifter om sexköp.


Teknisk slutanmärkning. Littorins horoskop är en enda prövning (för honom själv och andra). Den ogina Saturns "dödar" först Venus som delar tecken och den ger sig sedan på precis hela Oxen där vi hittar en makalöst ogynnsam kombination av tre "naturliga illgärningsmän": hätska och burdusa Mars, omåttligt hungriga Rahu samt brännande Solen.

Den senare rankas "ond" i Indien troligen mest för det heta klimatet där: dagaktivt arbete sker i "anletes svett" - livet är "ingen dans på rosor". Lägg till dina egna aforismer. På ett inre plan representerar emellertid Solen andevarelsen.

Tror någon att sedan Psyket - Månen - går oskadd ur en sådan härva? Nej, det är nymåe så Månen är redan utan Mars och Rahu en "bränd planet". Precis som jag sade i samband med horoskopet för BP:s ordförande: han tycks ha varit född med denna olycka som sitt telos, sitt slutmål! Då talar vi om karmiskt betingade liv som var förprogrammerade för "återbetalning" snarare än raka åt sig för egen del.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Otroligt, han hade en underskön kvinna Ann, som han fick tre barn med, och nu är han ihop med någon hora..
Allt påminner om vad min make gjorde under vårt äktenskap på 70talet...

Anonym sa...

Min första tanke när jag hörde ABs uppgifter om brottsmisstanke var att det var just sexköp det var fråga om. Men jag hoppades förstås att jag hade fel... om inte annat så för hans barns skull. Man kan ju också säga att din misstanke om brott av ekonomisk art var riktig...
Det absolut värsta - om anklagelsen är sann, vilket den säkert är - är ju hur han hänger ut sina barn som falsk orsak till sin avgång - vilket j-a hyckleri rent ut sagt att blanda in sina egna barn i den här soppan! En bränd måne sägs ju ge brist på omdöme, och det kan man ju lindrigt sagt påstå att karln har...
S

Seaward sa...

Ja, på många sätt är den här nymånen ytterligt olycklig, baserad som den är på en Venus på väg att strypas av Saturnus och därtill direkt angripen av samma Saturnus!

Hur tar man sig ur en sådan knipa?

Som jag sade, ett typiskt horoskop för ett liv där det "karmiska måttet" var rågat och ingen mer kredit kan ges... Tvärtom, Saturnus kräver åter i fullt mått (men utan ränta)!

Slingrandet med nödlögner (barnen) är vad man kan förvänta sig när så många planeter är problematiska.

Anonym sa...

Anna heter den som är prostituerad och journalisten heter Lena

Seaward sa...

En felskrivning, som någon kanske förstod. Tack för påpekandet, det är rättat.

Anonym sa...

Jag tror mer på Anna än Sven-Otto Latrin. Han är en torsk!