Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 7 juli 2010

Lindsay Lohan: fyllebulten Skytten


 Polisfoto 2007

En astrokommentar inför nyheten att Lindsay Lohan dömts till fängelse - är det för andra gången? Jag har inte ambition nog att kolla upp vad följderna blev 2007 då hon körde påtänd på kokain och med alkohol i kroppen. Men horoskopet är rätt enkelt att förstå sig på.



Så långt man kan rekonstruera en tänkbar karaktärssvaghet från enbart dygnet, utan tillgång till den exakta födelsetimman, är det uppenbarligen den naturliga illgärningsmannen Mars som är boven i dramat.

Inte bara har vi en missprydsam typ av "sensationalism" - där Eld och Vatten råkar i en fräsande urladdning och indikerar en karaktärslös hunger efter sinnesstimulantia. Mars attack riktar sig mot Lindsays psykiskt känsliga natur i Kräftans tecken, som likt alla Vattentecken drar mot "svampighet". Och i den här attacken dras också Venus in i bilden så att vi tydligt ser hennes förvirrade sexuella preferenser.

Men det som visar att hon verkligen är en nybörjare på jorden är förstås sinnelaget (Månen) i Vädurens egocentriska stil. Aftonbladet citerar domaren som sade till Lindsay: "Du är som någon som vänstrar men inte ser det som otrohet så länge du inte åker fast".

Tung kritik som i principen betyder total omoral. Och visst, jag kallade inledningsvis Mars attack mot Venus för "hor- och horbockens syndrom" innan jag mildrade formuleringen. Här, i Eld/Vatten-kamp får vi en usel version av Skytten - distinkt laglös libertinism - och i attacken mot Kräftan (kvinnor, känslor) har vi en lesbisk nymfoman!

Queerfeministen Judith Butler (nytt fönster) är visserligen till skillnad från Lindsay högutbildad och bättre på att efterrationalisera (ljuga) men hennes horoskop visar exakt samma störda kåtbocks-Skytt som angriper andra kvinnor pga sin egen lusta.

Lesbiska kvinnor måste vara oerhört själviska - jag noterade att inte en enda tidning häromdagen vågade vara politisk inkorrekt och skriva det rakt ut, att kvinnan som i svartsjuka våldförde sig på en annan kvinna, var ett exempel på övervåldet inom homosexuella kretsar.

Det finns statistik på att dessa människor, som lobbar så hårt för sitt "naturliga" tredje kön i själva verket har djupt gående psykiska problem. Lindsay Lohans drogproblem visar hur djupt skadan sitter och hennes lesbiska affärer är alltså bara ett symptom på något annat, de också.

Men det som verkligen övertygar om att Lindsay Lohan har djupa psykologiska problem är Månen. Den är, som sagt, egocentrisk av naturen i Väduren, men innan man uttalar sig definitivt gäller det att se hur Vädurens härskare (Månens disponent) beter sig. Och egoprincipen är ju Mars, så vi är tillbaka där vi började igen! Också Lindsay Lohans psyke är i grunden ruttet. Hon ljuger samvetslöst för att rädda egot och Mars i Lagens och det högre samvetets tecken Skytten, kan vara en riktig sänkare!

*****


Fyllebulten Skytten del 2. Drogaren och poeten Jim Morrison

Under 25 år med den västerländska (tropiska) zodiaken tyckte jag det var tacksamt att se Jim Morrison född med Solen i Skytten. Det här frihetsälskande tecknet har alltid haft något röjigt över sig och kentaurerna var odisciplinerade drinkare och våldtäktsmän i den grekiska mytologin.

Bara en kentaur, Keiron, höjde sig över packet och har, kanske lite olyckligt, färgat bilden av Skytten som om den var en nobel filosof.

Men tecknet uppvisar en spridning i beteendet - likt alla andra - och noblessen är förstås avhängig att kringbudskapen lyfter Skytten.

Men i den sideriska zodiaken står Morrisons Sol inte längre i Skytten utan i Skorpionen. Och i så måtto som en andesjäls livsuppdrag beskrivs via soltecknet kan man ju argumentera för att flummaren faktiskt var här för att utforska mörkret hela vägen.

Rocklegenden Jimi Hendrix gjorde samma sak och nådde döden, förgiftad/kvävd i sina egna spyor. Också han var en tropisk Skytt som den sideriska zodiaken mer korrekt beskriver som en mystisk, outgrundlig Skorpion.

I fallet Jim Morrison är det påfallande hur karaktärslöst horoskopet är, oavsett mannens litterära talang (minns att det var organisten Ray Manzarek som var musikaliskt ljushuvud i The Doors, inte Morrison):



Japp! Nytt rekord på bloggen, vad jag kan påminna mig. Första gången det återhållsamma indiska aspektschemat producerar hela fyra oppositioner! Och precis som med Lindsay Lohan finns det inte en enda planet i vare sig härskarläge eller upphöjt läge. Att detta inte är en garanti för något har vi dock sett tidigare, men jag ville nämna det.

Ta den här ihjälsupne rockikonens horoskop som ett mönster på rejäl dödsdrift. För vilken gång i ordning i kriminella eller djupt dysfunktionella horoskop hittar vi inte Mars i fixerade (tamasiska) tecken och dess elaka 90- eller 210-gradersattack? Morrison prickar in båda två.

Där Lindsay Lohans Saturnus inte bjuder någon som helst barlast och moralisk broms (i det solära horoskopet), där visar sig Morrisons Saturnus uppenbarligen i rollen som Liemannen - den ultimata Gränsdragaren. Och Saturnus kastar en aspekt rakt mot dödshuset. Fastän "naturligt ond" (ingen vill dö!) är bristen på saturniskhet ofta det som får individer att gå under. Lindsay Lohan verkar inte kunna sätta sina egna gränser, så domaren - Gränsdragaren - får göra det åt henne.

Jim Morrison var också en dramadrottning av guds nåde med såväl livsbejakande Lejon som en mörk Skorpion aktiv. Notera speciellt Jupiter i Lejonet - "lycka med livet" - i åttonde dödshuset och Mars olycksattack mot denna hoppfullhet om förmågan att hålla sig kvar i denna världen. Jag tror han var en arrogant och övermodig skitstövel av värsta sort.

Detta är lite spöklikt: BÅDA de naturliga onda Mars och Saturnus riktar in sig på åttonde dödshuset och ifrågasätter Jupiters optimistiska vind-för-våg-syn på livet och "det fixar sig nog".

Här är också samma egocentriska Måne i Väduren som hos Lindsay. Och exakt samma som för den svenska folksjälen eftersom även Morrison hade Månens disponent i den sjukt mat- och dryckesfixerade Oxen. Denna svårt störda Måne påverkar i sin tur Solen i dödens tecken Skorpionen. Jag ser en rundgång av obalans i fråga om intaget av mat och dryck av visst slag här...

Tittar man på enbart horoskopet kan man tycka att ikonen enbart är ett patetiskt stycke självefterlåten loser, med svåra attitydfixeringar i det fixerade Tamas-tecknen. Men jag vet att myten överskuggar verkligheten och folk verkligen tror på myten istället för det som var och är. Morrison är något av en gud för många. Tack men nej tack.

Morrisons horoskop avslöjar dock obönhörligt vilken ynklig liten röjar-wannabe Lindsay Lohan egentligen är. Hon liknar mer en fantasilös skafferisupare som springer och nallar av lådvinet i tid och otid.


_____

Expressen är fortsatt klen på att visa länkmöjligheter till bloggsfären. Här är deras artikel om fängelsedomen mot Lindsay.

Inga kommentarer: