Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 27 mars 2010

Skavlan den kräsne

(Obs, längre inlägg: ~1.700 ord eller ~5 A4-sidor)


Tidigare har pressen porträtterat pratshowsvärden Fredrik Skavlan som en kräsen elitist. Han minglar bara bland rätt människor och umgås enbart med eliten. Att skrån håller ihop och bildar små isolerade klaner, eller människor söker sällskap via dem vars yttre status matchar den egna är nu bara regeln för hur sociala grupper bildas, hur genant primitivt det än kan tyckas den rationella människan. Astrologin har flera indikationer för dessa primitiva eller instinktiva tendenser. Skavlan har dem alla!

Senast uppmärksammar Aftonbladet att han också har dragit på sig ett rykte som snuskhummer och betraktar kvinnliga gäster via ett sexistiskt och objektifierande öga. 

I AB:s omröstning finner bara var femte svensk att det ligger något i detta. Omröstningen säger mycket om hur psykologiskt mörklagda och rent av insensitiva svenska folket är, de två gånger jag råkat befinna mig vid en tv vid tiden för Skavlan in action (norska ängel-prinsessan och Izabella Scorupco) reagerade jag på hur illa han skötte nivån. Med prinsessan drog han ner nivån till rent trams, och att Izabella enbart fick utseendefrågor har tidningarna redan uppmärksammat. Har det sett ut så här i alla program förstår jag att norrmännen tröttnade.

Skavlan prickar in astrologiska snuskaspekter också, bl.a. via samma placering för attityd till kvinnor som f.d. Länspolismästaren Göran 'kapten Klänning' Lindberg - mannen som predikade jämlikhet och drog hela kvinnorörelsen vid näsan! Beklagar, de 4 av 5 svenskar som inte sett några problem med Skavlans förhållningssätt till sina kvinnor - de har lika mycket klarsyn som jämlikhetskämparna som fick Lindberg på sig. De är helt enkelt duperade av en insmickrande försäljare!

Låt oss lista de intressanta särdragen på Skavlans födelsehimmel. De har alla behandlats tidigare i olika sammanhang på den här bloggen.


Med f.d. Länspolismästaren delar Skavlan libido (Mars) i Kräftan, ett tecken som i ofördelaktiga horoskop har en enerverande tendens att försöka krypa under skinnet och "bonda" via indirekta manövrer. Kräftan satsar på sin egen (och de närmastes) säkerhet i första hand, är naturens försvarsinstinkt och därför beter sig den heroiska Mars så här lismande och undersätsigt i det tecknet. Det var denna sida som Länspolismästaren utnyttjade för att komma under kjolarna på kvinnor, i sina båda roller som dr Jekyll och mr Hyde!

Hos Skavlan kombineras dessutom Mars med Venus, en mix jag kallade "horbockens syndrom" tills jag bestämde mig för bara kalla kombinationen för "(förhöjd) libido" eftersom merparten av de som har den absolut sköter sina kort och kanaliserar sin energiska läggning i konstruktiva riktningar.

I norrmannens fall gäller dock inte bara libido utan mega-libido eftersom förstärkaren Jupiter också befinner sig tecknet. Astrologin bekräftar således den norska beteckningen "kåte Fredrik"!

Och det är i samma planetära kombination jag identifierar den rent av äcklande inställsamhet som utmärker programvärden i hans relation till kvinnor. Här, som en cancer, växer gubbslemmet under ytan på honom, men vi ska strax se hur disponenten till all denna energi, Månen, beter sig.

*****

Att det finns problem med en man som beter sig mer som en "kärring" än den värsta sladdertacka till kvinna, syns här tydligt i olycks- eller övergreppsplaneten Mars "onda öga" som riktas 90 grader framåt och träffar Vågen - tecknet som visar vår förmåga att ha en vettig relation till det motsatta könet. Ketu (södra månnoden) i Vågen kan antyda en avvisande inställning till partnerskap. Man undrar om hans livspartner sett hela bilden...

Horoskopet ger faktiskt vissa antydningar om att Skavlan inte förstår vad en kvinna är för något. För när jag ser hans sinnelag - Månen - i känslosamma Fiskarna men via kombination med Saturnus - de yttre gränsdragningarnas planet - likväl fixerad vid kvinnlighetens (Månen) formala aspekt, då inser man att Skavlan kanske inte är intresserad av vad som händer på insidan av en kvinna.

Faktum är att Saturnus tydligt vittnar om att allt det inre "feminina" libido Skavlan alstrar i sitt eget omedvetna enbart riktas mot den yttre (Saturnus) eller formala aspekten av kvinnor. De är bara föremål i hans föreställningsvärld!

Då hans livspartner är skådespelerska, får emellertid den strikt yt- eller formalieorienterade Saturnus ett legitimt utlopp i den meningen. Men Månen som uttryck för Skavlan själv, indikerar någon som ständigt är "in character" på insidan, ett psyke fordrat på insidan med total världslighet.

*****

För ett helt annat utfall där Månen (kvinnligheten, känslans variabilitet) är satt på undantag till följd av närheten till formaliserande Saturnus, se det ryska mattegeniet som det skrevs om bara häromdagen. Han samlever i en liten smutsig lägenhet i Leningrad med sin gamla mor och ser inga behov att ändra på den situationen!

I analogi med detta skulle man kunna resonera att Månen + Saturnus antyder en bindning till kvinnan som objektifierad föreställning vilket, tror jag, är rätt typiskt för en sorts homosexuella män som idoliserar kvinnor och har dem som "skådebröd" för att därigenom distansera sig från en egen kvinnlighet de inte vill kännas vid.

I några manliga homohoroskop har jag sett motsatsen: indikationer på fixering vid Solen (män, "hjälten"). Exempel på sådana var Magnus Carlsson och Andreas Lundstedt, båda med Solen kombinerad med ytans planet Saturnus.

En annan variant bestod Christer Björkmans och Stephen Frys snarlika födelsehimlar med, återigen är det Saturnus som fixerar ("hang-up") individen vid andra Solar (istället för till kvinnor, som normalt för heterosexualitet). Det finns troligen flera vägar och orsaker till homosexualitet och Skavlans horoskop bjuder mycket möjligt på ett av flera grundmönster.

Man kan också prova Skavlans horoskop ur den slitna men ibland så sanna föreställningen om horan och madonnan. Den sterila sidan inom honom (Månen + Saturnus) dras mot fabricerade "puristiska" kvinnobilder (madonnan), medan den verkligt sleazy Mars/Venus/Jupiter i Kräftan - ett fertilt Vattentecken - brassar på de solkigaste fantasier.

Jag tror Carolina Gynning - hispig men akut medveten på något underligt sätt - korrekt sniffade upp undertonen från Skavlan om att hon levt en skökas liv i "Stureplanssvängen" i Stockholm. Det som hördes här var alltså snasket i Skavlans eget undermedvetna, så tydligt markerat i födelsehoroskopet.

*****

Vad gäller Skavlans elitistiska kräsenhet med umgänget gäller exakt samma överhettning i Kräftans tecken, symbolen för den lilla och nära gruppen. Samtidigt ska man inte missa soltecknet Lejonet som drar mot "kungar och celebriteter".

Tar man Madonna, en annan kombination av Kräfta/Lejon, är det rätt uppenbart hur hon sökt bygga bilden av sig själv som något av en popens drottning, en nouveau riche som fejkar kultur. Bittrast för Madonna var väl när det gick upp för henne att hon aldrig blir någon hyllad skådespelare. Hennes faktiska talang begränsar sig till att hoppa runt som besatt på en scen och beställa in bra låtmaterial att framföra habilt men inte virtuost...

Någonstans i det här "sensationslism-träsket" (tänk nivån i damtidningar som Hänt i veckan) hamnar Skavlan, en rojalistisk wannabe med samma talang för "smoothness" (Mars dämpad i Kräftan) som lurade den dumme jämlikhetssvensken att Länspolismästaren var deras vän, och som en gång fick Regeringen att tro på Christer Sturmark som it-guru. Mars i Kräftan har så ofta dykt upp i samband med psykologisk dysfunktion att jag tror jag ska återkomma med en särstudie av den placeringen.

För minns, på samma sätt som Mars burdusa sidor hålls i schack när krigaren anses "upphöjd" i den strama och självdisciplinerade Stenbocken, på samma sätt sägs Mars "fallen" (eller "debil") i Kräftan. Här blir alltså risken för sexuell patologi något förhöjd, även om inte Mars i Kräftan ensam är tillräckligt för att säga något bestämt. Men hos Skavlan har vi också det tillslutna psyket (Månen/Saturnus)... Som det Sol-Lejon (fokus på hans egen individualitet) han är, har hans öde - frågan vem han egentligen är - redan kommit ifatt honom också här i Sverige...

*****

Kräftans tecken är en förställningskonstnär, och det är ingen slump att detta var det enda tecken som stod ut på ett statistiskt intressant sätt i genomgången av skådespelare med känd födelsetid (och därmed rollmask eller ascendenttecken). Uppenbarligen är den månstyrda Kräftan ett bra tecken för den som har till uppgift att plastiskt ändra minspelet och spela roller.

Svensken - åtminstone AB:s i skrivande stund 35.000 röstare - är tamejfan tappade under bordet. Det är uppenbart av både horoskopet och ett flertal kvinnliga deltagares invändningar att något är ruttet, den här gången inte i staten Danmark utan i Norge!

Kanske Skavlan borde släppa fram ev. undertryckta transsexuella fantasier? Jämför transvestitpolitikern Frederick Federleys horoskop med samma Mars i Kräftan som Skavlan och "kapten Klänning". Också här hittar vi en mängd Eld för den där riktigt ytliga sensationalismen (Eld och Vatten i krig). Notera hos Federley att både Sol och Måne står i Väduren (första steget, ego-identitet) och därmed drivs av Mars i "under kjoltyget"-Kräftan! Nymånen "bränner" bort Månen (förmågan till djup reflektion). Ett skolexempel på identitetsstörning.


Tekniskt tillägg

Enligt det indiska nioplanetsystemet har Skavlan 8 av 9 placeringar i Eld/Vatten. Det är bara "känslo- eller upplevelsekickar" som gäller i den mannens liv. Vilket är besynnerligt eftersom Saturnus belägring av Månen indikerar en människa som har svårt att ta in upplevelser! Någon censurmekanismn har våldfört sig på hans känsloliv och Saturnus som statuspolis vaktar noga på vad som ska släppas in...

Det är belysande att studera hur diametralt motsatt det ryska mattegeniets (länk ovan) Mån/Saturnus beter sig (båda är födda samma år). Ryssen vägrar rikedomar och flärd och föredrar enligt en tidningsrapport att "plocka svamp i skogen" - notera hur Saturnus i det horoskopet tar ett grepp om enkla och naturnära Oxen!

Och minns sedan hur Oxe och Lejon är bittra fiender i zodiaken i den händelse de är aktiva på samma himmel. Oxen blir då en trög materiell friktion och det gör Lejonet furiös eftersom den nu åtrår storhet i det materiella. Vi får människorna som slåss över materiella förhållanden, för materiella förbättringar.

Skavlan har inte en enda planet i Jord, så det problemet uppstår inte där - här kan Sol-Lejonet leva ut sitt gränslösa känslorus, intensifierad av Kräftan som så att säga ger marksupporten för hans Sols individualistiska ambition. Han är sin egen hemmafru i det inre psyket och hon applåderar hans framgångar som individ.

Nej, ju mer jag tittar på den här himlen, desto mindre tror jag Skavlan faktiskt är intresserad av det andra könet... Här är ett klassiskt narcissisthoroskop. Som någon skrev: att se Skavlan är som att se ett grabbgäng från något "Ivy League college" dunka varandra i ryggen.

Inga kommentarer: