Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 25 mars 2010

Mattegeniets asketiska horoskop

"Jag har det jag behöver." Så förklarar ett ryskt mattegeni att han tackar nej till 7 miljoner kronor efter att ha löst ett gäckande drygt hundra år gammalt matematiskt problem. SvD kolorerar artikeln med uppgifter om hans armod, samboende med sin mor i en påver liten lägenhet, och kackerlackorna som ränner över hela scenariet. Stoff som myter vävs av.

Nå, både modersbandet och den frivilliga fattigdomen syns i horoskopet, fastän kartan bara är uppritad för dygnet i fråga. Och intelligensen!


Intelligensen först. "Brainy" Merkurius heter i Indien Buddhi, och i den klassiska filosofin är detta tillika beteckningen på ett ontologiskt stadium före världens tillkomst. Lite löst kunde man föreställa sig detta som ekvivalenten till den grekiska filosofins nous, eller thomismens intellectus.

Annorstädes har jag emellertid prövat nous på den essentiella Luftplaneten Saturnus, kanske relaterad till Platons Demiurg i världsfrånvänt skådande av formernas värld. Frågan är ännu öppen, åtminstone på den här bloggen. Men Merkurius är barn till Saturnus i den indiska mytologin, så det är kanske inte så konstigt att det är en pärs att särskilja astrologins markörer för förnuft och intelligens... (Se även Wikipedia om active intellect.)

Merkurius hemma i sitt eget tecken Tvillingarna är naturligtvis ett gott omen, men därtill var 1966 året då expansionsplaneten Jupiter låg här. Jupiter på sanskrit är Guru - läraren som utvidgar eller expanderar lärjungens sinne, så det är bara att lägga ihop 2 + 2. Perelman föds under de dagar då Merkurius ligger allra närmast Jupiter.

Fastän tolkningsparametern avashta är av underordnad betydelse är det intressant att planeterna tagna som en enhet befinner sig exakt i mitten av tecknet, dvs i sitt vitalaste läge. Båda har halvvägs på resan bildligt talat hunnit förvärva klokhet och de är ännu i sin krafts dagar!

Vidare har han en ömsesidig reception mellan Mars och Venus vilket tecknar förhöjt libido. Men Vädurens och Oxens ömsesidiga utbyte sägs stabilisera förhållandet mellan jaget (Väduren) och dess brinnande behov av "upplevelser att konsumera". (Oxen är själv ett rätt konsumistiskt tecken och tillhandahåller så att säga näringen till det upplevelsebrännande jaget/Väduren.)

Notabelt är att också Mars enligt avashta-parametern har maximal kraft, men den ligger inte fullt så exakt i centrum av Oxen som kombinatet Merkurius/Jupiter i sitt tecken.

Ska vi tolka receptionen mellan Mars och Venus som att libido kan tas i anspråk av intelligensens Tvillingarna som därpå följer? Alla vet att en hungrig kropp tänker sämre, men som här "jag/näring" har bildat stabil pakt ges Tvillingarna en utmärkt bas för intelligensen att vandra vida...

Men askesen ligger inte här, utan i zodiakens slutparti: Månen är modersgestalten och det egna sinnelaget. Kombinationen med auktoritetsplaneten Saturnus innebär också ett spartanskt lagt sinne! Och modersfixerat!

Tecknet talar i sig sitt tydliga språk: detta är Fiskarna, tecknet där själen helt lämnar kretsloppets ävlan, offret av denna världen till förmån för nästa. (En numera obegriplig tanke för de fallna delarna av mänskligheten, dvs västerlandet, vars 1800-talspositivism alltjämt håller dörrarna stängda ut ur det här systemet - med följden att folk konsumerar allt mer desperat och blir allt sjukare i sina själar...)

När sedan Saturnus kastar sin fokuserade (och begränsande) sextiogradersaspekt framåt och träffar hela Oxen, då stävjar den frugala Saturnus hela den annars så inomvärldsligt hungrande "sataniska axeln" som detta år (och nästa) aktiveras genom månnoderna Rahu och Ketu.

Visst antyder Mars och Rahu i munnens och konsumtionens Oxe egentligen extrem hunger, men här är det uppenbart att sinnelaget (Månen) är så saturniskt (snålt gränsdragande) att individen inte känns vid sin spartanska hemmiljö (Månen = hemmet, det privata, det inre). Eller rättare: Saturnus som tyngdkraften får ryssen att bida i sin faktiska omständighet! Den goda Saturnus skänker en klippfast centrering!

Vilket besynnerligt horoskop! Senast jag hittade en celebritet som kontrollerade sin sataniska (inomvärldsliga) sida, var i horoskopet för påve Benedikt XVI.

En offentliggjord födelsetid för ryssen är väl bara att drömma om, men jag tror man säkert kan förutspå en mycket intressant husplacering för Buddhi och Guru! Varför inte det tredje huset för mentalitet, som enligt ovanstående "generiska" karta?

Jag har vaga minnen av att Oxen figurerat även i andra horoskop för skickliga matematiker, men får återkomma om det. På rak hand minns jag i vilket fall Bertrand Russell. Han hade emellertid Månen i Jungfrun och det förefaller också vara ett matematiskt tecken.

Se även AB/Wendelas spinn på ämnet IQ och hur den personens horoskop liknar ovanstående.

Se även inlägget om åtta kvantfysiker och deras förhållande till expansionens planet Jupiter.

Inga kommentarer: