Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 25 mars 2010

Mer i IQ-ärendet

Samma dag som SvD berättar om den ryska mästaren i matematik tar Aftonbladet/Wendela ett snyftgrepp på temat IQ: dess baksida i formen av socialt utanförskap. Historien om svensken med en IQ på "mer än" 160 är förstås intressant i sig, men här kastar jag bara in födelsehimmelen som jämförelse med ryssens från föregående inlägg (öppnar i nytt fönster för enkel jämförelse).


Det kommer knappast som en överraskning att hög intelligens inte enbart är en följd av Solen i aspekt med Jupiter (eventuellt också Mars), den konfiguration som tidigare försetts med bloggetiketten "intelligens". Som den ryske matematikerns horoskop visar är kombinationen Merkurius och Jupiter ett nästan övertydligt budskap om man ser till planeternas indiska benämningar.

Också i fallet Robert ser vi en variation på tema, och visst är det Jupiter som syns ligga bakom igen, nu inte i kombination med Merkurius men i opposition. Och Jupiter förstärker inte bara logiska Merkurius utan denna är också härförare för Venus och Saturnus, dvs, den ligger främst i en serie planeter i samma tecken och kan sägas förfoga över dessa.

Detta är en spelregel från den vediska (indiska) astrologin som google-söket uppe till höger bara ger en enda träff på. (Problemet är dock att Google indexerar sidan en enda gång vid publicering och uppdaterar aldrig tillägg så sökningarna är inte helt säkra.)

Men skådespelaren Anne Hathaway hade en atma karaka jag nämnde och som "själens signifikator" räknas alltså den planet i hela zodiaken som avancerat längst i sitt tecken. Så egentligen är frågan större än att Merkurius här har befäl över två undersåtar som följer som dess svans, det är Buddhi, intelligens, som är Merkurius indiska namn som är själens emblem på denna himmel - hur nu detta ska förstås.

Och att sedan denna av Jupiter vässade Merkurius därtill disponerar över Solen i Tvillingarna för oss nästan obehagligt nära samma typ av historia som visade sig på den ryska matematikerhimlen!

Lika intressant är den upphöjda Mars i Stenbocken som är mångfalt förstärkt av norra månnoden Rahu. Rahu spelade en nyckelroll även i det ryska horoskopet. Här ligger den ytterst nära att bli atma karaka men förlorar knappt till Merkurius.

Den begåvade mannen är bipolar - går det att se? Jag vill absolut inte påstå att total brist på Eldelementet per definition leder till depression, men frånvaron av Eld kan, i kombination med sekundära "tunga" ingredienser, antyda en mörkare personlighetstyp.

Här går genast misstankarna till den eldiga Mars som anses "upphöjd" just för att dess brutalt direkta utlevelse hämmas i Stenbockens tecken, vars element Jord just är Eldens fiende nummer ett. Föreställ dig Mars intermittenta utbrott från denna disciplinära tvångströja som Stenbocken är som de maniska topparna (Mars är alltid kortvariga utbrott, som febertoppar).

I övrigt är det den repressiva och kontrollerande Saturnus som förfogar över Mars. Och är det något som är etablerat i astrologin så är det Saturnus koppling till låga tillstånd, inklusive depressioner.

Saturnus är en naturlig illgärningsman och fastän relationen till Venus tekniskt sett är neutral i indisk astrologi och planeternas möte kan ge fenomenal kontroll över balanssinnet (och i en del horoskop markerar estetisk formfulländning), så tenderar den här kombinationen mot känslomässig kyla och deppighet. Det är ingen slump att snillets sista ord i artikeln är en hyllning till hustrun som lärt honom att kramas! Notera Saturnus som formalist och auktoritet och Venus som kärleksgudinnan. Att lära sig kärlekens former!

För en diskussion av ett annat bipolärt horoskop, se skådespelaren Stephen Fry.

*****

Det här kastar nytt sken över det faktum att homosexuella horoskop ofta tycks ha Venus steriliserad av den frigida Saturnus - och i dessa fall har jag brukat läsa Saturnus som den imitation eller yt-struktur den också representerar. Så tycks Venus + Saturnus fungera i horoskopet för ögonblicket då Svenska kyrkan började välsigna homosexuella äktenskap - fast de är så saturniskt sterila något kan bli och därmed inte alls i linje med kyrkans traditionella syn på sexualitet och fortplantning.

Uppenbarligen har även en frostskadad Venus ett spektrum av uttryck och återvänder vi till IQ-horoskopet ovan, så ser vi en odelat väl fungerande Jupiter inte bara gynna sinnelaget (Månen) - som för övrigt är detsamma som hos det ryska mattesnillet - men också arbetar på att via opposition "lösa upp" den kärlekskyla som drabbat Venus till följd av Saturnus närvaro.

Så lyckligt lottat var inte horoskopet för kyrkans ja till samkönade äktenskap för där står den jovialiska och välvilliga Jupiter själv var "debil" i frostiga Stenbocken, varifrån den "formellt" bejakade den råa lustans Mars i underlig placering i Kräftan. Det är, som jag sade i det inlägget, ingen styr alls på himmelen den dagen kyrkan upphörde vara kristen och blev en fristad för landets homosexuella minoritet.

Naturligtvis kan man betrakta IQ-Roberts "sataniska axel" även ur Oxens perspektiv och se andra ting. Men i brist på födelsetid är det kanske inte så meningsfullt att driva analysen för långt. Det viktigaste tecknet, ascendenttecknet, är okänt och vi vet inte ens hur dessa generella indikationer "lokaliserar" sig, genom vilka livsområden de tenderar att ta gestalt.

Inga kommentarer: