Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 20 december 2009

Vågens tecken & hjärtat (del 3).

På galapremiär

Genom att läsa nedanstående tidigare inlägg, eller åtminstone det andra, blir Brittany Murphys horoskop i princip självförklarande. (Obs - detta är siderisk astrologi: den korrekta zodiaken flyttar oss 4/5-delar av ett tecken bakåt för att matcha astronomiska fakta.)


Till det som sägs i dessa inlägg ska bara tilläggas att passerande Mars över våra huvuden alltjämt befinner sig i Kräftans tecken (retrograd), samma tecken den befann sig i då aktrisen föddes och som misstänks ha spelat en roll även i andra fall jag beskriver av Vågen och hjärtstörningar.

Det är värt att notera att den mästerlige brittiske astrologen Charles Carter noterade att snabb förlossning från det här livet följde med en starkt involverad Jupiter.

Hos Brittany Murphy kontaktar lyckoplaneten Jupiter Månen för livets början och slut i Vågen, samtidigt som hjärtats planet Solen är extra svag i samma tecken och båda är under attack från såväl attackens planet Mars som gränsdragaren och ödessättaren Saturnus. Den som har ögon, må han se.

Vi kommer att födas om och om igen till den här planeten, tills vi förstått mekanismerna...


Aftonbladet, Expressen, SvD om det timliga dödsfallet (fast så fel ur människans enkla perspektiv).

*****

Löst relaterat fall av Vågens tecken: Tim Kretschers massmord i mars i år och påföljande självmord. En fullmåne tycks ha utlöst hans medfödda nymåne. Notera återigen Mars nära inblandning.



Tillägg 091221

På förekommen anledning vill jag tillägga att "timlig död" är en anspelning på att död, naturligtvis, inträffar i tiden och således bara är en truism. Men undertonen "i rättan tid", "i ett passande ögonblick", baseras på filosofen Platons tanke (övertagen av Aristoteles) att tid uppkommer endast med rörelse - planeternas rörelser är vad vi människor har att rätta oss efter, de dikterar tillvarons gång. I denna bemärkelse är varje ögonblick den rätta tiden och bjuder på det timliga skeendet! Även detta en truism således, men inte längre självklart för en tid som saknar filosofisk blick för livet.

(Jämför närmare vår tid filosofen Kant som ser tid som en "åskådningsform" vi har inbyggd i vår själ och som vi sedan, tillsammans med planeterna och alla annat projicerar ut som kulissväggar runt oss, vi som är tidlösa och eviga andesjälar.)

Bortom vår värld med dess planetära tidangivare (solsystemet) föreställde sig antikens människor stjärnhimmelen som tidlös eller evig. Där fanns ingen temporal rörelse (och därmed ingen förgänglighet). De andar vi är, komna "från stjärnorna", är likväl inte "frusna" - det är bara det att vi inte längre rör oss efter en objektiv klocka utan mellan de "uppgifter" som andesjälen sätter sig i sitt sinne (som inte skall förväxlas med astrologins Måne/sinne - manas på sanskrit).

*****

Dagen efter den tråkiga nyheten kan Expressen också berätta några detaljer som - med facit i hand - är rätt tydliga i horoskopet. Mamman fick bröstcancer (Mars i Kräftan - latin: cancer - i attack mot Månen/modern), och fadern var en dömd brottsling (Mars/våldsmannen i attack mot Solen/fadern).

Dessa är naturligtvis inte några spikade regler av hur Mars "måste bete sig", men Brittanys horoskop är onekligen av ett bräckligt slag, ur vilket perspektiv man än betraktar det och det överraskar inte att se alla pusselbitar falla in i ett helhetsmönster.

På rak hand minns jag bara en annan Mars-Kräfta i attack mot Sol-Vågen, och pga avslöjande detaljer kan jag inte säga mycket. Men det förekom fula hotscener mellan vuxna och barn som väl kan jämföras med Brittanys "belastade" far och hem.

Expressens rubrik "Brittany trodde på lyckan" är också självförklarande. Vi har redan noterat hur lyckoplaneten Jupiter bistod henne, inte minst med ett snabbt avslut när hennes tid var över.

Men utan födelseklockslag går det inte att beröra det som för många är astrologins kusligaste sida: det faktum att vår livslängd tycks stå skriven redan i vår födelseminut, som om vi alla är ett tidsbestämt "livsprojekt"!

I en materialistisk, sekulär kultur där vi sparkat ut all kunskap som människan ägde förr i dessa frågor, gissar jag att vi bara har oss själva att skylla för vårt dåraktiga sätt att reagera på den seriösa astrologin - se en udda kommentar som helt flyr ämnet döden och börjar "mot-analysera" astrologen!



4 kommentarer:

Tobias sa...

Jag har last igenom manga inlagg pa din blogg och har kommit fram till att jag tror pa de vasterlandska "misstagen" som du kallar dom snarare an din blogg.

Jag har tittat pa ditt horoskop och jamfort med en van till mig som har liknande horoskop. Hon ar vag i likhet med ditt sideriska horoskop. I min tolkning rent emotionellt sa skulle du nog se dig som en ratt ytlig person. Har inte sarskilt stark forstaelse for andra manniskor rent emotionellt. Har en talang for abstrakt tankande, och ser astrologi som nagot som inte kan forklaras. En person sa stark luftpersonlighet som du borde vara ratt bortkopplad fran verkligheten, och valdigt oformogen att tanka kritiskt eller analytiskt. Vilket jag inte anser ar nagot du ar alls.

Daremot sa har du en jungfrus kritiska analytiska formaga. Men antagligen sa tror du att det praktiska i Astrologin egentligen inte borde tilltala nagon med ditt jordiga horoskop.

I forhallande skulle jag anta att du vardesatter utseende mer an intellekt i ditt horoskop, och menar att ditt sokande for harmoni egentligen lika garna kan ha med vagen att gora. Men snarare ar du pedant och envis pa grund av Oxen och jungfrun.

En manniska med det horoskopet som du menar dig ha borde vara ytlig och vara intresserad av att shoppa och festa med inte alltfor djupa manniskor.

Jag laste vad du skrev om manskorpioner och det ar sant att manskorpioner kan vara ratt aggressiva. Jag ar sjalv manskorpion. Det ar ett ratt svartvitt tecken som inte varjer sig for att kritisera nar dom ser att det finns skal.

Om du verkligen hade den mixen av tecken som du sager sa skulle du bara ha sagt att du inte forstar dig pa dom. Din forsvarsmekanism att vara kritisk mot andra nar du hamnar i forsvarsposition ar klassisk for en jungfru.

Jag tror att skorpioner (sol och mane) skrammer dig eftersom vi har en formaga att se in i djupet, in i morkret i manniskor och forsta vad egentligen finns darinne. En jungfru kanner att det ar obehagligt pa grund av sin osakerhet pa sig sjalva och kompenserar med sin intellektuella sakerhet.

Du ar helt enkelt for praktisk lagd for att jag ska kopa det.

Anonym sa...

Ett timligt dödsfall? Ursäkta en kommentar som inte har med astrologi att göra, men timlig = "som har att göra med tillvarons materiella sidor". Jag anar att det är engelskans "timely" som spökar. Alltså lägligt, lämpligt, inträffat i rätt ögonblick.
S

Seaward sa...

S: Jag slog för säkerhets skull upp "timlig" i Synonymordboken. Engelskans "timely" har samma innebörd som vår timliga ("i tiden", dvs., "i världen"), och därtill "i rättan tid".

Jag lekte med en dubbelmening, som du kanske anade, men lade till en parentes eftersom vi människor är så fulla av ego att vi sällan uppskattar stjärnornas deklarationer om vilka vi är och vad tiden är liden.

Seaward sa...

Tobias.

Det ligger en signifikans i att din kommentar helt lämnar ämnet, Brittanys död och tänkbara astrologiska orsak och istället väljer att avfärda _mitt_ horoskop! (Det har f.ö. redovisats i ett eget inlägg, där din kommentar varit bättre placerad.) Tyvärr måste jag bedöma din analys av min tropiska zodiak som medioker. Du plockar det som passar dig för ditt argument.

Du använder nybörjarbokens beskrivning av Solen i Vågen som en ytlig estet och grundar detta på en Venus i Jord/Jungfrun. Sedan "glömmer" du ett antal "djupa" placeringar i Vatten i Kräftan och Skorpionen! Mars, Merkurius och Neptunus i Skorpionen. Kräft-Måne i opposition till (över)seriösa Stenbocks-Saturnus. Ytlig? Din tolkning saknar trovärdighet.

Trots att jag kunde smickra mig med flera starka härskarplaceringar med den tropiska zodiaken har jag insett att den sideriska är betydligt mer rättvisande, även om just mitt horoskop förlorade i "prestige".

Och här framgår ditt misstag: Du investerar ego i zodiaktecknen! Ett misstag. De är bara symboler som ska förklara dig, inte "göra dig till någon".

Ett skäl kan vara att du ÄR Våg (80% chans) men har ett problem med Vatten och Luft som inte mixar bra. Se hur Brittany Murphy själv hade en rejäl attack från Mars-i-Vatten mot Luft. Jag talar förstås ur den sideriska zodiakens perspektiv!

Brittany var tydligen så "svår" under en filminspelning under november att hon sparkades från rollen. Mars i transit över hennes födelseposition i Kräftan har segat hela hösten, och Solen passerade i transit genom hennes eget soltecken Vågen. Dessa faktorer triggade alltså hennes födelsehoroskop dubbelt enligt indiska aspektschemat.

Och vi talar inte bara planettransiter nu - med siderisk zodiak vaknar zodiaktecknens symbolik till liv så att vi tydligt ser Kräftans sorgligare nyckelord, t.ex. "livets slut"!

Det är rätt egalt om Brittany Murphys besvärliga period var undermedvetna varsel att "hennes tid hade kommit". (Vägran att inse = dissociation och förflyttning av problemet till andra frågor.) Det kan också ha varit så att hon, efter att ha förlorat filmrollen, fortsatte hetsa under samma envetna Mars-störning på himlen och till sist slog ut sitt eget svaga Sol-hjärta i Vågen.

Läste du alls länk 2 där jag redovisade en häpnadsväckande serie hjärtproblem som jag plötsligt blev varse efter min egen kontakt med Mars-Kräftan i oktober?

Du tycks inte ha förstått betydelsen av temastudierna som "räddar" religionens tecken Skytten från kriminalitet genom att korrekt flytta "synden" tillbaka till dödens Skorpion. Du vägrar med andra ord se att det t.o.m. finns ett vagt empiriskt stöd för den sideriska zodiaken. I ett sånt läge kan jag bara önska dig lycka till med din dagdröm. Det västerländska astrologin är snart ett helt zodiaktecken snett, och ska vi hålla på den feltänkta västversionen måste vi i så fall börja skriva om tecknens personlighetsdrag!

PS. "Ser astrologi som nagot som inte kan forklaras" Om du brytt dig om att testa dina analyser mot verkligheten, t.ex. mitt inlägg om filosofiska grundantaganden där jag skissar på en modell som kan kasta ljus över astrologin, hade du sluppit producera dålig astrologi (och dessutom på tropisk bas). Men givet tid och mer metodiskt tänkande kan du övervinna liknande fadäser.

(Texten omskriven och om-postad pga en del osmidiga satskonstruktioner.)