Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 2 oktober 2011

Imbruglia - iskall skönhet

Såg återigen Rowan Atkinson dumma sig i Bond-parodin Johnny English. Underbar skådis. Sättet på vilket han låter sin roll låtsas som det regnar vid flagranta missuppfattningar är helt fantastiskt. Har aldrig sett någon förstå sig på förljugenhetens mimik så väl.

Rullen är åtta år gammal nu. Och återigen häpnade jag över vilken katastrofal skådespelare Natalie Imbruglia är. Hur kunde hon ha haft en lokal karriär som aktris i Australien innan hon blev popstjärna (för ett år)? Det måste ha berott på skönheten.

Natalie och Calista

Det här är inget "look-alike"-fall - jag tar bara Calista "Ally McBeal" Flockhart till hjälp för att belysa problemet att veta vilket zodiaktecken det är man tycker sig se. Fotona på bägge är relativt aktuella och minsann, Imbruglia avlossar inte längre helt iskalla grin! Här är det istället Flockhart som tydligt markerar distans i något misslyckat försök att se mystisk och förförisk ut (klicka på bilden för något större storlek).

Calistas födelsetimma är känd och det är väldigt typiskt för hennes reservation (och tvångsföreställningarna hos hennes karaktär Ally) att mörkläggaren Skorpionen stiger i öster vid födelsen. Apropå avmagrandet som chockade världen för ett antal år sedan är den saturniska Månen i Stenbocken en typisk bov i sådana frågor: "Saturnus äter sina barn."



Calistas Solen är fallen i Vågen och i 12e huset för exil och försakelser passar placeringen bra för den introverta typ jag alltid tyckt hon varit. Särskilt som Månen i Stenbocken också är en djupt introvert natur.

Det här är alltså en mycket otypisk Våg, tecknet brukar vara märkbart öppet och socialt lätttillgängliga. Istället gick Calista och gifte sig med Harrison Ford, den som hatade partaj Hollywood mer än alla andra! Jo, Solen som maken i Calistas horoskop stämmer perfekt här: en ren eremittyp i isolationens tolfte hus.

Mars i "attack" från övermannens tionde hus mot hennes Skorpionascendent kan också bidrar till att hon spelade inbillningssjuk neurotiker så bra i den populära tv-serien. Jag har ett mycket värre fall av akut skräck för både det ena och det andra där istället Mars i Vatten hugger ner mot en ascendent i Luft. Detta uttryckte sig som en "krigspanik" i relation till det offentliga yttre livet och egot i Luft skapar luftslott om "hotet där ute/uppe" så det står härliga till. Dessutom en ofattbar narcissism, och inbillning att hela livet kretsade kring vederbörande!

Ett tredje tecken på mentala problem eller åtminstone social fobi är Saturnus (Luft) som angriper hennes Skorpionpersona (Vatten).

Frågan är nu: Är Calistas himmel med en sen Våg och en Skorpionascendent alls till någon hjälp i avgörandet var Natalie Imbruglia har sitt sinnelags Måne?

Här är födelsetiden okänd och vid lunch har Månen just lämnat Vågen, Calistas soltecken, till förmån för sitt fall i Skorpionen, Calistas ascendenttecken. Inte någon bra hjälp alls! En tydlig "look-alike" till Natalie som enbart varit Våg eller Skorpion, men inte lite av båda, hade varit att föredra...

Här - med stor tvekan - är mitt förslag.


Jag väljer en tidig födelse för Månen i Vågen, för att jag, Sol-Våg, inte kan slita ögonen från denna kvinna, hur illa hon än skådespelar! Och det finns dock en liten look-alike-grej på foto härovan, så hur elegant - rent teoretiskt - skulle det inte vara om båda kvinnorna utväxlat sol- och måntecken med varandra: Calistas kyliga Mån-Stenbock blir Natalies kyliga Sol-Stenbock, samtidigt som Calistas Sol-Våg blir en Mån-Våg för Natalie!

Oavsett Månens placering har även Imbruglia samma problem med en undertryckt aggression eller intensitet: även här söker den kalla Saturnus kontrollera krigaren Mars. Hennes extremt fattiga register som aktris tycks således bero på ett flertal astrologiska indikationer som samverkar till den effekten att hon på äldre foton, där hon inte sexar till sig, ständigt ser gravallvarlig och rent av själsdöd ut! 

Själsdöd... Det skulle kunna tala för den märkliga kombination av Månen med överdriftens Rahu i pokeransiktets Skorpion! Rahu förstärker allting och i Skorpionen således det reserverade hos Skorpionen. Samtidigt hålls Skorpionens härskare Mars låst av kalla Saturnus... Det är som om allting i horoskopet är avknäppt.

Men även om Månen, som jag antagit, befinner sig i Vågen är detta sinne kallt på grund av Venus i saturniska Vattumannen och Vattumannens härskare i sin tur i ömsesidig reception med Tvillingarnas Merkurius. 

Allt detta ger en påfallande överbetoning av Luftelementet, där den kylslagna Saturnus verkar vara den som orkestrerar allt. Kvinnan är helt enkelt så uppe i det blå att hon inte kopplar ihop med ansiktsmusklerna för ett smittsamt leende:

I agentparodin "Johnny English" (2003)

Här skulle vi därmed ha ännu ett fall på bloggen där Saturnus med Venus bildar en klassisk skönhet, och med all sannolikhet en skönhet som varar långt upp i åren eftersom Saturnus fryser ner, skapar frigiditet, men därmed också konserverar sig själv i termer av åldrande! (Saturnus som Kronor, tidens herre.)

Det har ännu inte gått fullt tre månader sedan jag bloggade om en annan iskall och extremt luftblå kvinna, Cindy Crawford! Vad är det med mig? Kanske det egna psyket (alltid feminint uppfattat) distans till världen som reflekteras i dessa blå kvinnor...

Inga kommentarer: