Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 22 oktober 2011

Giriga bankfolket - astrologiska signa

Om man älskade pengar mer än hustru och barn - kärleken till Gud, kittet som håller skapelsen samman, är inte ens värt att nämna längre - då skulle man kunna fokusera danske Nordeadirektören Clausens förnämliga intellektualitet. 

Då han föddes välsignade välgöraren Jupiter från sin placering i Luftelementet såväl den organisatoriska Saturnus, själv "upphöjd" i vågskålarnas tecken, som själva Solen i saturniska Vattumannen. Solen är som bekant vårt "livsuppdrag". Vattumän gillar att hålla koll - det är därför det här Vattumanlandets alla svenskar låter som små myndiga chefredaktörer i kommentarspalterna - undertecknad naturligtvis lika gripen av vårt nationella huvudemblem som alla andra. Alla är en del i samma tankesfär.

Problemet, menar den indiska filosofin som likt Platon ansåg astrologin vara dess praktiska gren, är att goda astrologiska aspekter tenderar att förverkliga sig på det fält de är mest besläktade med. Klenare eller till och med korrupta indikationer på födelsehimmelen försvinner inte utan kan i värsta fall indikera en människa som är fullständigt lysande på en sak och en katastrof i andra avseenden. Clausens horoskop skriker ut varningar för den senare typen.
 
E24 Näringsliv förklarar att han inte bara trampat i klaveret utan helt trasat sönder det med det nya vinstkravet på 15% - ett finger rakt i ansiktet på bankens kunder.



Det finns flera varningar på den här himlen för att inte släppa det nyfödda barnet i närheten av pengar.

  1. Månen är i sitt härskarläge i Kräftan, Det är som att säga att kvinnan råder över sig själv och inte tar order från någon man. Nu representerar tyvärr den sublunära ack så blott naturliga delen av våra liv det Platon kallade ett ständigt vardande men utan egentlig existens. Schopenhauer skruvade till det ännu mer och alluderade till buddhismens insikt om hur naturen är girig, ständigt kall och tom och i behov av en ny fix. Vi har sett Clausens ständigt hungrande Mån-Kräfta i en annan bankdirektör med ytterligt generös fallskärm, Annika Falkengren.

  2. Den här Månen är överhettad pga. av angreppet från den extremt egoistiska Väduren, en kraft som här är ovanligt stark pga. Mars position i sitt härskarläge. Jfr artisten Madonnas horoskop. Hon är mycket, men INTE måttfull.

  3. Pengarnas signifikator Venus i Stenbocken, ett materialistiskt "resurstecken", ligger passande not opposit den hungrande Kräftan och det gör handelsmannen Merkurius också. Vatten och Jord skapar här en extremt självisk grundton. Kräftan som den protektionistiska Moder Natur behöver ständigt mer skydd och säkerhet, tjockare kräftskal på bankvalven och ännu ett välfyllt kylskåp i det lyxdesignade köket. Här är religion och filosofi och frågor om moral ännu avlägsna studieämnen.

  4. Horoskopet är ett av de sällsynta där storkorset i passionens kvalitet helt dominerar, och det rymmer som sagt de redan nämnda budskapen.

  5. Stora rikedomar, Jupiter, är en viktig planet för bankvärlden men här ligger välgöraren skadad ("detriment") i Tvillingarna, tillhör de "straffades" skara (kombination med den halshuggna återstående Draksvansen) och enligt Chandra lagna-metoden som tar Månen (psyket) som utgångspunkt i tolfte huset för världsliga förluster.
Vad får vi? En girig loser som försöker kompensera sina och de närmast sörjande (Kräftan=klaniskhet) på kundernas bekostnad!

Falkengrens och Clausens exempel är mycket bra eftersom det belyser Kräftans begränsade utblick på saker. Detta är revirets tecken och deras egna monstruösa fallskärmar och exklusiva vilja att serva sina egna - aktieägarna! - visar på problemet hos alla som söker sig till den smutsiga pengahanteringen. Fredrik Reinfeldts Sol i Kräftan avspeglar sig i hans politik som på samma sätt servar helt fel människor, han skänker till dem som redan har och hånar dem med problem i någon maffialiknande familjementalitet.

Olyckligtvis är de som skulle vara bäst lämpade att driva bankverksamhet de som är minst intresserade av det. Platon hade sett problemen med ett samhälle för redan 2.300 år sedan. Lösningen är, paradoxalt nog, en stark stat, som i socialdemokratins vision, som håller reda på marknadens aktörer.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag vet en snickare född samma dag. Han är gudabenådat skicklig i sitt hantverk, och flitigt anlitad till svartjobb. Men åren har han säkert tjänat ihop en ansenlig mängd pengar...
S

Seaward sa...

Ja det var ett härligt illustrativt exempel från annan bransch! Äpplena faller kanske inte så långt från trädet ändå...
:-)

(Jag syftar förstås på Platons idéträd och frukten som regnar ned i formen av de dödliga små människorna.)

Tyvärr tycks också Aftonbladet ha gjort en DN, dvs. svartlistat mig för att jag kritiserade deras del i drevet mot Juholt. E24:s läsare får därför inte (via AB/Bloggportalen) se denna viktiga checklista att vara på sin vakt mot när man tillsätter bankdirrar.

Jag måste tydligen oroa något oerhört, och imbecilla påståenden att det skulle handla om förtal köper jag inte för ett ögonblick. Vissa tål inte att höra sanningen, allra minst journalister. De har ju, i våldet på sin gud Merkurius, upphöjt sig själva till de enda med rätt att granska. Jag kan förstå den tappade hakan när hela universum plötsligt återspeglar deras del i föreställningen…