Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 9 januari 2012

Astrologin, räntan och tjuven Hermes



En intressant och orienterande artikel om islamiskt bankväsende i SvD. Jämfört med det moderna och postmoderna - och moraliskt och mänskligt korrumperade västerlandet - är det i den islamska världen...

"förbjudet att göra vinst på pengar i sig genom exempelvis utlåning eller handel med pengar. Detta innebär en tydlig skillnad i synen på pengar i den islamiska världen jämfört med västvärlden. I väst underförstås pengars egenvärde och det faktum att pengar växer över tid genom ränta i uttryck som ”tid är pengar”. Inom islam lyder uttrycket istället ”tid är liv”. 

Ett sentiment som varje levande människa måste hålla med om. Penningen är inte större än Människan. Tyvärr är det just en sådan satanisk regim svenskarna två gånger röstat fram, vilket tyder på att Ödet utvalt Sverige för en mindre angenäm roll i det världshistoriska spel där kontinenter och enskilda distrikt tjänar som spelplaner där vissa själar med visst bagage söker rena sig från sina historiska felsteg - gjorda på andra spelplaner. 

På en nivå långt över den enskilda människans ego driver samma karmalagar hela gruppers öden, och spelreglerna är alltid de samma (tänk: Mandelbrots fraktaler - vi på jorden är bokstavligen universum fast i en mikrokosmisk utgestaltning). 

Grupper tar ju också sin utgångspunkt i en ledares eller kollektivets samfällda beslut att antingen följa den kosmiska morallagen eller inrätta sig ett livssystem som bryter mot det som givits för arten människa. Det finns med andra ord vissa insikter man måste göra som människa innan själen är mogen att utexamineras och påbörja en mer gudomlig bana. Under Reinfeldts ledning förbryter sig Sverige mot allt vad heder och ära heter och jag ska kort återkomma till hur statsministerns och Riksbankens horoskop möts på en avgörande punkt: egoism och viljan att göra sig en vinst (på andra människors bekostnad).

Uppenbarligen har islam en mer human inställning; handel mellan människor får aldrig urarta till ett vinsthungrigt lurendrejeri, vilket vi ser så avskyvärda exempel på i Sverige just nu. Här pågår försök att tjäna pengar på folkets transportmedel tågen med eländiga resultat för alla - utom dem som håvar in pengar. Profitmentaliteten tillämpas på sjuka och sängliggande åldringar, och på långtidsarbetslösa. 

I det senare fallet kom någon djävul, fråga mig inte vem, på den demoniska idén att betrakta denna utsattas grupp som skyldig till något, att istället för att erbjuda dem en utbildning ut ur sin återvändsgränd ge andra en chans att tjäna lite extra pengar på dem: så hågade egenföretagare kan skapa förvaringsplatser för detta "slödder" och för detta få åtminstone lite fickpengar av Regeringen Reinfeldt! Människosynen är exakt den som får islam att förklara de inblandade värda Guds vrede!

När jag lärt känna min trevliga nya arabiska ägare av närlivset runt kvarteret ska jag höra vad han, en handelsman av egyptisk härkomst, tycker om den "svenska modellen". Kanske har han inte fattat än vilken barbarstat han flyttat till.

*****

Låt oss ta ett stickprov på Islamiska Utvecklingsbankens födelsehoroskop, enbart i frågan om ränta och se om astrologin håller måttet!



Först ett ord om Saturnus stigande i öster, en olycklig placering. Saturnus har större makt och inflytande när det står i väster för att dö bort från denna tillfälliga värld passar Saturnus, Själens Form, bättre. Banken har också f.n. bara ett marginellt inflytande i världsekonomin.

Så var hittar man frågan om ränta i ett horoskop?

Indisk astrologi har primärt två ekonomiska hus, det 11e som är inkomster via 10e karriärhuset. En legitim inkomstkälla så att säga. Elfte huset har också förmögenhetsansamlaren Jupiter som sin karaka (signifikator).

Den här viktiga och helt logiska lärosatsen saknas helt i västerländsk astrologi som mest framstår som en ruin som lappades ihop på nytt under medeltiden och sen dog igen för att lappas ihop ännu en gång på 1800-talet. Ovanpå dessa vanställda ruiner har sedan de mest hårresande spekulativa överbyggnader tillkommit. I Indien vårdas ännu en så gammal tradition att man kan känna logiken och sundheten i den!

Där finns också - naturligtvis - det väst känner igen som det andra huset för finanser, och det är härifrån vi på indiskt sätt ska tänka "det andra huset från det andra" för att få fram "pengar på pengar", dvs. den moraliskt korrupta människans vilja att tjäna pengar på något som bara symboliserar något annat. En korrupt människa som den tvetungade västerländska som skapar nonsens av ingenting alls.

Men jag vill först sticka in en anekdotisk observation: jag hade en gång en väninna vars hela liv utspelade sig bakom den begränsande Kräftascendent som ibland indikerar en ovilja att växa bortom familjen eller den trygga hemmiljön. Hon hade exakt samma Sol i Vågen som vi ser i bankhoroskopet och den indikerar som synes att det mogna och individualiserade livet ALLTJÄMT befinner sig i Kräftans naturliga hus, bakom lyckta dörrar. En stor del av hennes extremt omogna liv handlade om att söka tigga sig till pengar från sin (rika) familj.

Hennes horoskop var dock kollapsat på många punkter och kan inte jämföras med bankhoroskopet som helhet. Att banken har Solen i fjärde är höggradigt intressant eftersom fjärde huset står för inre lycka och kapitalinvesteringar i indisk astrologi. 

I det här fallet är den inre lyckan och bankens välvilja given eftersom pengarnas planet och Solen står i ömsesidig reception! Lejonets generositet och Vågens vilja till harmoni. Titta på logotypen ovan: en handskakning mellan två nöjda individer! Vilken skillnad mot det svenska bankväsendet - en skock profithungriga människor som kommit samman i avsikt att mjölka sina kunder på så mycket pengar som möjligt med sina tvivelaktiga konsulttjänster...

Så, slutligen, detta med att ta ränta på pengar...
Andra huset från pengarnas hus tar oss till det tredje huset. Och nu klarnar mycket, för detta är ju det första av Merkurius (Hermes) två hus, den merkantila Merkurius - transaktionernas eller handelns gud. Huset är lätt negativt i indisk astrologi, dvs. tenderar mot omoral, men tillhör klassen "upachaya"-hus, "tillväxthus". Problem här går att åtgärda mycket lättare än t.ex. svåra störningar i åttonde korruptionshuset som ofta indikerar livslångt karma till följd att försyndelser i tidigare liv.

Jag tror inte man kan hitta ett snyggare hus än det här om man strikt följer den indiska tankgången. För Kräftans ascendent (vi antar midnatt som bankens födelse) ger Jungfrun i tredje huset och därtill med sin egen härskare Merkurius hemma i tecknet. Vad bloggen bortom allt tvivel visat är att detta är profitsökarens zodiaktecken, precis som Merkurius är handelsmannen som inte av enbart idel välvilja sysslar med varuhandel - han måste ju leva själv också och inte bara vara en svängdörr för saker som kommer och går. 

Men enligt läran om planeters verksamma natur äger Merkurius tredje och tolfte huset, båda onda hus, och tappar därmed sin neutrala natur och blir en verksam illgärningsman. Trots härskarläge i arbetaren Jungfruns tecken så är detta en omoralisk planet i horoskopet. Och det ger oss svar på vår fråga: hur ser man på ränta på pengar i detta horoskop? Jo som kriminalitet!

Bankens hjärta hittar vi istället, vill jag påstå, i nionde huset för samvete och genuin moral (inte bara konventioner föräldrar tutat i en och som man i ren prägling följer utan en levande känsla för rätt och fel). Här, paradoxalt nog ur västerländskt perspektiv ligger Fiskarna, raka motsatsen till profitsökande Jungfrun. 

Fiskarna står för de svaga och behövande, samhällets olycksbarn och hemma detta år då banken föds har vi välviljans Jupiter, som vi nyss såg spelar en dubbel roll eftersom den också står för ansamling av förmögenhet. Denna Jupiter ställs nu till folkets (Månen) förfogande - och detta i ett hus som t.o.m. smäller högre än 11e idealhuset. I den islamiska världen är det ett "kall" för banken att tjäna människor och ge dem möjligheter att skapa sig en dräglig tillvaro (och t.o.m. nå förmögenhet). Kräftan som ascendent gör de redan naturligen goda Venus och Jupiter till även "verksamma välgörare". Ett snyggare niondehus går inte att hitta!

Månen är också bankens eget jag, och en välgörare i detta horoskop i kraft av att den äger det första kendra- och dharmahuset. Att sedan hitta Månen i det allra bästa dharmahuset, och med välgöraren Jupiter, det är ren poesi för de gamla själarna på jorden!

Härmed kan vi också släppa den elementära tanken om Vatten som ett kallt och girigt element. Här "kröks" Månen rätt igen och visar Vatten som man ofta vill tänka sig det: empatiskt och tjänande, genuint kvinnligt. 

Också Jupiter som den välvilliga söker från ett ädelt eldhus värma dem som kylts ner av motgångar i livet. Horoskopet är raka motsatsen mot Fredrik Reinfeldts svenska politik som belönar dem som redan har och sparkar lite extra på dem som inte har. Vilken barbar!

*****
Och med det kommer vi åter till Jungfrun, den jord-brukande människans tecken men också profitörens. Reinfeldt föddes med omoralens Mars stigande i Jungfrun och exakt så råkade också Riksbanken återfödas den 1 januari 1999 när den öppnade ett helt nytt kapitel som skild från staten. Även här använder jag midnatt, som är ett legitimt sätt om man vill ha en ascendent på världsliga tilldragelser som det dygn från och med vilken t.ex. en lagändring träder i kraft.



Ännu en gång har vi Solen i det allra mest tillslutna och skyddade området, "hemmets härd" så att säga. Minns hur kvinnor i många kulturer skött ekonomin - männen har givit dem pengarna att förvalta för Husets räkning. Är det en slump att båda bankerna ser sin "livsuppgift" (Solen) som att agera den stabila eldstaden i det innersta, också den sektor som rör stora kapitalinvesteringar? Ritar man upp horoskop för ett större antal banker bör det visa sig om det här bara var en koincidens.

Utan att göra det här alltför långrandigt kan man direkt se, att även om Riksbanken har en annan funktion än en vanlig bank, ser den här banken helt annorlunda på ränta (Riksbanken söker ju hålla den svenska ekonomin stabil genom att arbeta med räntehöjningar och sänkningar som ett instrument).

Här händer enormt viktiga saker i tredje huset för pengar på pengar: Förstahusets härskare Merkurius och tredjehusets (räntans) härskare Mars har bytt tecken och ingår i en ömsesidig reception, vilket sägs stärka husens band. Här är det tveklöst så då båda husen är materialistiska (Jord och Vatten) så att den andefattiga lergröt de tillsammans representerar kan liknas vid den tjocka eller tröghet som Riksbanken introducerar i en ekonomi som annars skulle bli för yvig.

Problemet är bara att astrologin, trots en snygg ömsesidig reception, ändå dömer ut den här banken som omoralisk! För en Jungfruascendent kommer den omoraliska Mars att äga tredje huset (ett ont men reformerbart hus) samt det åttonde huset (ett ont hus som inte låter sig reformeras). Summan av dessa betraktelser till synes samma som för den islamiska banken: ränta är något ont. Men så händer något - och skulden hamnar hos Riksbanken själv:

För Mars står i egohuset (som hos Reinfeldt) och det gör Riksbanken till själva sätet för den onda privategoism som hela det västerländska ekonomiska systemet bygger på! Pengar på pengar är en blindfläck för Riksbanken eftersom dess ego är helt identiskt med detta system! Banken faller in och gör vad ont är.

Att sedan Mars och Merkurius jobbar fint ihop är inte mer försvarbart än att Eichmann var en särdeles flitig byråkrat som skickade många tåg med judar in i gaskamrarna. Banken vidmakthåller ett omoraliskt system som låter människor bli rika utan att arbeta - människor som skor sig på räntor. Ockrare.

Riksbankens nionde vittnar förvisso om samvete! Men det är inte omsorg med folket vi ser här, utan omsorg med Penningen själv! (Oxen i nionde, vars Venus äger goda hus i detta horoskop och Venus själv verkar från det "bossiga" femte). Så till syvende och sist står likväl Riksbanken på det västerländska Monetära Systemets sida och inte på människornas. Men det var egentligen ingen hemlighet. Bara lustigt att astrologin instämmer så väl.

Men är inte detta att göra alltför stor sak av en institution, vars uppgift ändå bara är att stabilisera? Jo, om man väljer att bortse från att den stora och slutgiltiga kampen på jorden kommer att stå mellan dem som värderar Pengar högre än Livet självt - jämför citatet om den islamiska filosofin som vördar Livet högre än Mammon. 

I den sista striden står västerlandet distinkt på de blivande förlorarnas sida, för vi har sedan så lång tid kastat vår lott. Frågan är inte om utan när en ny världsordning kommer att tränga på. 

Typiskt nog vinklar SvD informationen som att "förbud mot ränta" skulle vara ett bekymmer. Det visar var den mentala härdsmältan befinner sig, tidningen är i maskopi med den döende västerländska världsordningen. Egentligen är det så enkelt: "Tänk om och tänk rätt andra gången." Ta ansvar för födelsen till arten människa snarare än som ett knippe blinda rovdjursinstinkter.

Vattenelementet, på den här bloggen identifierat med antikens Vegetativa Själ, har tagit mycket stryk. Det är därför välgörande att på Islamiska Utvecklingsbanken ha applicerat den djupare metoden med planeters verksamma natur och konstaterat hur väl Vattnet beter sig i detta horoskop, en källa till liv och hälsa utan att på något sätt beskriva det orena vattnets blinda begärlighet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns likheter mellan IMFs och Riksbankens horoskop: Samman ascendent, sol- och merkuriustecken!
S

Seaward sa...

Tack för att du håller ögonen öppna. Jag rusar genom så många horoskop och skriver så tangentbordet knakar. Färdiga inlägg är borta
ur närminnet bara dagar senare!
:-)
Det är just sådana saker som är så spännande - likheterna. Kanske kan bli en sammanställning och nya slutsatser vid något tillfälle...