Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 1 juli 2011

Genomsnittliga räknenissar

Svenskt Näringsliv vill inte pudla sitt chockerande korkade uttalande om olönsam humaniora. Istället väljer de att stångas ännu hårdare. Med strävt tonläge framhärdar två ekonomer i SvD genom att räkna upp diverse högskolekurser de anser för flum, och som varken hjälper studenter så korkade att de ägnar ämnet tid eller näringslivet - som likt en fågelunge med gapet på vid gavel ständigt vill bli matad med mer omsättning.

Den sistnämnda är naturligtvis allt Svenskt Näringsliv är intresserat av, krokodiltårarna över ungdomens studieval kunde de besparat sig. De är ungefär lika trovärdiga som Fredrik Reinfeldt efter avslöjandet om Lögnen.

Att vi har att göra med två torftiga räknenissar som inte har en suck om vad humaniora tillför mänskligheten ser man av ännu ett olyckligt valt exempel. (Se här om Harry Potter - kioskvältaren som SN i ett tidigare skede räknade ut.) 

Nu gäller som onyttigt trams kurser i låtskrivande! Men Sverige är ju ett enormt land i världen på musik och, gissar jag, alltjämt starka i vår musikexport. Inte ens det har SN snappat! 

Visst, man kan hävda att det inte går att lära sig att bli en bra låtskrivare, att musikalitet är medfött. Men åtminstone jag hade inte ens hittat fram till vissa av mina starka sidor om jag inre gått "onyttiga" kurser på högskolan. De hade stannat som dold potential livet igenom, inte till glädje för någon.

Med egna intressen i filosofi har jag förstås redan fått min slev av dessa räknenissars ärbarmärligt fattiga förståelse. När därför också högskolekurser i ockultism (väl ungefärligen motsvarande religionshistoria) nämns som rent tidsspill, kan inte dessa småkryp från underjorden röra mig ytterligare. 

Tänk vilken skillnad det är på fattig-Sverige och kulturländer som England, där man kan doktorera i klassiska ämnen som astrologi (på varje universitet med självaktning under medeltiden och alltjämt med förespråkare i bland den högsta intelligentian, bl.a. ingenjörer som Bell-helikopterns uppfinnare Arthur M. Young - en gammal favorit på den här bloggen). 

Åminstone i USA är det mången psykolog som kan skriva under på det stöd i beslutsprocesser astrologin ger. Den mäktige Carl-Gustav Jung sade på sin tid att han kunde korta en terapi med två år om bara han ägnade en halvtimma åt horoskopet för en nyinskriven patient. (Två års terapi är naturligtvis inte ens att tänka på i det tids- och vinstfixerade Sverige av idag - världen har blivit ofattbart fattig sedan ekonomerna börjat blanda sig i.)

*****

Det är förstås många individer som föds under Jordelementet, men nog är det symptomatiskt att de två ekonomerna från Svenskt Näringsliv båda är stadigt förankrade i det mest materiella av de fyra materiella elementen! 

Livsområdena som svarar till Oxen, Jungfrun och Stenbocken kallas i indisk astrologi för artha bhavas, resurshusen. Det andra ekonomihuset (Oxen) understödjer t.ex. det första huset för jaget/kroppen.

Datum för den kvinnliga ekonomen är inte helt spikat men ålder, utseende, bostadsadress i ett strikt monetärt orienterat övre medelklassområde i Stockholm stämmer exakt med det horoskop jag till sist valde. Där bor för övrigt många burgna mediearbetare, så om jag identifierat rätt Sahlén borde hon knackat dörr och hört sig för om humanioras status innan hon lånade sig till dessa dumheter.

De båda ekonomerna ger ytterligare exempel - bloggen innehåller redan mer än tillräckliga - på att framför allt Jord/Vatten-axeln skapar en materialistisk disposition, vilken naturligtvis har ett mått för att mäta sina och andras liv: pengar.

Här är då fångarna inne i Platons grotta, de som fullständigt fått allt om bakfoten. Det är elden på hög höjd utanför grottan som är kreativiteten, livets motor. Solen ligger bakom perfekt blick för idéer och god produktivitet. Solen verkar obehindrat via bilder, fantasier och tankar - eller matematiska kalkyler.

Men där inne i närmast totalt kognitivt mörker sitter en hoper räknenissar och uttalar sig om vad som är användbart stoff och vad som är tidsspill och flum - utifrån sin statistisk som inget annat beskriver än samma mörker som de själva är insvepta i. 

Hur skulle så här avskärmade medvetanden kunna förstå andens vind, hur det man läser i ett sammanhang - kanhända inte profitabelt - kan leda till aha-upplevelser inom ett annat område - väldigt profitabelt?
Jag hoppas Svenskt Näringsliv skaffar in några marknadslojala filosofer efter de här pinsamheterna, eller tiger still. Så här inskränkt kan inte arbetsmarknadens representanter låta. 

Jag, en märklig hybrid av tekniker, filosof, logiker och drömmare, inte kommer på anställningsintervju. Så här klena i förståndet är alltså de människor som påstår att de inte hittar "rätt" kompetens. Det är skrämmande - den genomsnittliga rekryteraren skulle inte känna igen laditudinellt tänkande om det så tilltalade honom/henne direkt i ett personligt brev!


Manlige ekonomen: Månen skadad i Stenbocken vars värsta tagning är "att välja världen och förlora sin själ". Psyket står angripet av en överlibidinös attack från ständigt hungriga och begärande Kräftan (jämför Annika 'Fallskärm' Falkengren maximalt hungriga Kräft-Måne).

Kvinnliga ekonomen (inte 100% id-säkrad): båda Ljusen i Jordelementet, Solen ohjälpligt bojad i underjorden genom att Solen kopplats till sin naturliga fiende, materialismens princip Saturnus. sinnelaget i Jungfrun för profittänkandet.

Ja, bloggens återkommande läsare känner väl till de här signaturerna.

Vilket naturligtvis inte innebär att inte en av säg tio lyckas se igenom Satans tre snaror (som de gamla judarna sade). Den här brasklappen behövs hela tiden eftersom astrologin bara mappar de subtila materiella energierna men inget säger om den eventuellt bakomliggande andesjälen.

Ja, "eventuellt" - i vissa varianter av indisk astrologi existerar inte ens någon bakomliggande själ. Universum är, precis som de gamla grekiska atomisterna menade, ett självspelande piano. "Ingen hemma".

Buddha drog just den slutsatsen och förordade en anti-metafysisk praktik för att få slut på eländet. Arme man, som inte såg hur ljuvlig den oändliga resan är, bara man kommer några steg utanför ekonomernas mörka grotta. Tänk om fler skulle våga resa sig och gå ut i solen.

Kreativitets- och produktivitetskurvan skulle gå genom taket, men ingen skulle längre bry sig om vinsttänkandet. Skapandekraften är sin egen belöning och tillika människans djupaste identitet. Solen vet berätta att vi egentligen är i världen för att leka och glädjas. 

Mer humaniora! Studera gärna hela livet, eller tills studielånen tar slut! Pengarna tillhör inte människans egentliga väsen. Det är bara osaliga andar som söker kapa den verkliga Berättelsen som säger så. Svarta människor utan kreativitet. 

Demoner kallades de förr. Men de kurser där man lär sig om sina förfäders historia och idéalstrande föreställningar (latitudinella tänkandet - efterfrågat i alla kreativa och produktutvecklande sammanhang), den försöker demonerna svartlista! För trälar som vet för mycket blir alltid ohanterliga. 

Så resonerar de futtiga som inte läste den där managementboken (glömt författarnamnet) som varnade för chefer som inte vågade anställa folk smartare och mer idérika än dem själva. Svenskt Näringsliv verkar vara just en sådan dålig chef med besynnerligt lågt i tak.

*****

Se även: Mammons överstepräst tar till orda (Svenskt Näringslivs vd pudlar till sist.)

Inga kommentarer: