Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 11 januari 2011

Tucson-mördaren: nymånebarn under en demon

[1200 väl valda ord]

Är rubriken ett råd till alla höggravida mödrar att knipa hårt och hålla sig några dagar extra för att undvika att föda under en sol- eller månförmörkelse?

Det är faktiskt möjligt! De eklipsskapande norra och södra månnoderna har ett dåligt rykte och inte bara domineras Sarah Palins horoskop av en signatur som helt bygger på "demonerna", att Jared Loughners horoskop distinkt kan knytas till samma astrologiska symboler stärker naturligtvis min förra rubrik - den som utropade att Sarah Palin är massakerns arkitekt i andevärlden (Luftelementet).

Högerns vänner kan protestera, försöka avpolitisera och kalla dådet en dåres verk. Enligt astrologin måste man i så fall enligt samma logik förklara Sarah Palin vansinnig, driven av blinda inre demoner! Även i USA, vapenfetischismens land, bör väl en politiker representera ett nyktert öga?

Jared Loughners horoskop visade t.o.m. utan känd födelsedag vissa bekanta problem som har med Skytten och Jungfrun i kombination att göra: Skytten sprider ut sig över hela världen och Jungfrun kämpar heroiskt för att polisiärt hålla fast i konservativa definitioner av hur världen en gång såg ut, hur spelfältet ska definieras. 

Många har kommenterat mördarens breda litterära smak (en bokmal var han) men hur förvirrad hans politiska manifest var - en förvirrad människa som försökte hålla samman fler tankar än han klarade av, ambitiös men intellektuellt insufficient. Se ett resonemang och förmågan att fläta samman många trådar i samband med "syntpopens fader" John Foxx.

Men med datumet (den 10 september) bekräftas den suspekta födelsen med Solen och eklipsskaparen Ketu (Draksvansen) i samma tecken. Det är notabelt att Rahu är osund ambition och Ketu är straffet eller "fallet" för den som strävar för högt. En nymåne i härskarens tecken Lejonet och Ketu är en närmast perfekt beskrivning av en som anser sig själv vara utvald "vedergällare". Loughners motiv, som världen ännu funderar över, är tydligt skrivet i horoskopet!

Några ord om hans främlingsfientlighet som ingen tycks vilja tala om fast det är en uppenbar del av motivbilden, om än förvirrat dold bakom hans pladdrande om engelska språkets grammatik och (uppenbara) irritation över "analfabetiska" mexikaner inne på den amerikanska sidan av gränsen.

Vi har både Kräftan och Jungfrun aktiva i horoskop, de zodiaktecken som dragit uppmärksamhet till sig under bloggens studier av främlingsfientlighet. Låt oss titta på vad som händer här:



Haveriet på den här himmelen ligger på de två ställen vi redan nämnt. Dels vid nymånen med Ketu i självrättfärdiga Lejonet och dels i Saturnus restriktiva inflytande på intellektets Merkurius i Jungfrun. 

Jämför gärna Skytt/Jungfru-problemet med hur Eld och Jord beter sig i den invandrarhatande svenska migrationsministern Tobias Billströms horoskop. Det finns en generell likhet med hans Sol-Skytt (Eld) som stryps av disponenten Jupiter i Stenbocken (Jord) - Stenbocken är ett snålare tecken än soltecknet.

Eller säg så här: Eld får inget "fäste" i det stendöda Jordelementet. Jord representerar nämligen den döda eller förkroppsligade slutprodukten av en föregående livscykel. Rena Jordmänniskor befattar sig med det som redan är dött, ett avslutat projekt. En stängd kommentarspalt. Det är Jordmänniskorna Jesus hånfullt låter "begrava sina döda" - själv befinner sig Elden redan i ett annat "universum" där det friaste av elementen SKAPAR GENOM ATT VISUALISERA!

Massmördarens Saturnus söker alltså forma det som redan är färdigformat (Merkurius i Jungfrun) - här ser man hans "visionära" irritation över hur uselt språket runtomkring honom är. Själv född i ett tidigare Saturnusvarv och där gränsdragaren aspekterar Ketu i Jungfrun kan jag faktiskt sympatisera med den här ingrediensen i tokstollens förvirrade världsbild!

Inte att jag blir störd av att höra främmande språk på Sveriges gator, men på att svenskarna själva inte orkar läsa böcker längre (slösurfa nätet eller titta på film är så mycket enklare) och i allt högre grad förlorat sina uttrycksförmögenheter. T.o.m. de stora nättidningarna ger illavarslande signaler.

Loughners invandrarfrämlighet uppstår på en "metanivå" i horoskopet. För se hans två främlingsfientliga tecken, Jungfrun och Kräftan, på detta sätt: de är hans solidaritet med sin gamla värld "före mexikanerna": Venus i Kräftan är alls inte en dålig placering: "kärlek till det egna". 

Merkurius båda upphöjd och i härskarläge i Jungfrun är alls inte en dum placering för en kritisk och logisk blick, inte i sig. Men när "multikulturella" Skytten (symbol för långväga resor till utlandet samt utlänningar) via Saturnus (bördor) drabbar den här kritikern över det som finns på jordbrukaren Jungfruns egna fält, då ser vi distinkt början till en främlingsfientlig mentalitet, en av de många, många själar på jorden som inte lärt sig flyga och känna sig som världsmedborgare ännu. Döda människor som lever kvar i en obsolet världsbild.

Notera att det är Jordelementet som kan ställa till det här problemet: att identifiera sig med enbart det som är konkret och verkligt just nu - och så bli besatt över alla faktorer som hotar att förändra status quo. Invandrarfientlighet är enbart ett psykiskt problem hos dem som ser ett problem i människor eller situationer som man ännu inte förstår sig på eller behärskare. Det är surkartens eget problem, inte den främmande företeelsen.

Ska man vara välvillig är det alltså Venus i Kräftan som indikerar massmördarens "goda vilja" att försvara sin hemtrakt, sin världsbild. Men vi har redan sett av Saturnus och våldsmannen Mars attack mot Jungrun att hans intellekt kan vara rejält skevt i sättet att hantera inkommande information. Går vi på djupet med denna "kärlek till det egna blodet" finner vi Venus disponerad av Månen - och vips! är vi tillbaka i den helvetiska nymånen igen!

Vad begräffar hans faktadårskap - Merkurius i Jord - så led mördaren helt enkelt av "information overload", Merkurius var överbelastad, hans förankring i realismen för dålig. Lägg ovanpå detta den furiösa demoni som en nymåne i eklipsens tecken antyder, och vi har en perfekt bild av en invandrarhatande rättshaverist, redo att agera! (Lejonet är ett av de sceniska tecknen.)

Ta invandrarhatande mördaren John Ausonius, Lasermannen, som troligen drevs av snarlik "perfektionism" alternativt hat mot det han upplevde som "smutsfläckar" på sina tassemarker. Återigen både Kräftan och Jungfrun involverade, och sammanflätade i ett komplex eller ett problem. 

Inget sceniskt Lejon hos Ausonius, men en väl Drakhuvudet/Rahu i Stenbocken vars förvridna syn på makt och sin egen rätt har skymtat förbi i sociopatiska horoskop åtskilliga gånger på bloggen. Se t.ex. Julian Assange. Jag har dock inte pekat ut saken med eftertryck eftersom någon kvantitativ studie av graden av rättshaveri vid hungerdemonen i maktens tecken ännu inte utförts.

Jag har inte gjort någon systematisk studie på när de egna problemen projicerade på en social grupp övergår i kriminalitet, men bloggens arbete med att avtäcka den platonska idévärldens eviga strukturer innehåller tydliga indikationer om hur zodiaktecknen fungerar. Eller, under belastning, inte fungerar.
 
*****

Just nu senaste om den häktade Loughner (AB, DN, SvD)

Tea Party-rörelsen söker distansera sig från sin/Palins skuld i det inträffade (DN, SvD ) - andligt blinda människor och sekulära politiker ser aldrig de verkliga sammanhang som ligger som i en öppen bok framför studenter av stjärnhimmelen och den eviga visheten som representerad i alla högre religioner.

*****

Dagens sekulära svenskar bör bekanta sig - medan tid ännu är (Australien försvinner just nu under vatten i en Naturens offensiv mot det själviska rovdjuret inom människan) - med Aldous Huxley, en av västerlandets mest kända och uppskattade författare. Men han skrev faktiskt mer än "Sköna nya värld" - Huxley var en hängiven anhängare av den eviga visheten eller filosofin.


Se även en kort notis om den klassiska antologin samt Bröderna Huxley - en teist, en ateist


5 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, vad som helst betyder vad som helst. Praktexempel på usel astrologi.

Seaward sa...

Då har du verkligen läst texten med intelligensen avkopplad.

Försök ta dig till Temastudier (höger spalt) om du vågar söka med blicken så långt bort, och se om du kan ta in resonemang i termer av statistisk signifikans - den enda typ av argument för astrologin en modern västerlänning tycks klara.

Jag är inte säker på att du är rätt man för analytiskt tänkande, men det kan bli en första inblick i mötet mellan två världar. Kants "rena förnuft" möter små grodornas "empiriska verklighet".

Är du med mig mellan raderna här, eller är du tio år gammal?

Blabla sa...

Bla bla bla, psyket nästa!

Anonym sa...

Siwert, varför bemöter du inte kritik utan att använda förlämpningar?

Seaward sa...

Ser du inte vad Kraxpelax säger? Han har uppenbarligen inte förstått rudimenten av bloggens upplägg och ska ändå spela smart. Hade han läst inlägget med intelligens hade han sett att hans kommentar är redundant (obehövlig).

Du gör något värre som inte ens bemödar dig att adressera sakfrågan! Vänligen kommentera inläggets innehåll eller inte alls.