Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)torsdag 11 november 2010

Den sataniska fullmånen är avvikande!


"Won't you roll away the (tomb) stone?
Why're you coming so all alone?"
(klassisk rocksingel från 1973)

I inlägget om artisten Eva Dahlgren beskrev jag den märkligt "förslappade" sataniska axeln som att " Oxen och Skorpionen är zodiakens två mest negativa tecken och de vill egentligen bara ha ro omkring sig." 

Människor av den här typen som förnekar en högre intelligens och att våra liv är djupt meningsfulla, gör det mer än troligt för att insikten kommer till ett pris som påverkar den egna livsföringen. Och två negativa tecken, båda "fixerade", bryr sig helt enkelt inte om de högre frågorna i livet. De är åtminstone inte livsavgörande. Oxen som konsumtion av materiella faktorer, och Skorpionen som eliminationen av slagg och restprodukter som inte kunnat assimileras, sätter ribban lågt. Ofta resulterar en extrem socialrealist, om ens det. 

Symboliken indikerar egentligen att intressena stannar vid just konsumtion av olika slag och möjligen kritiska invändningar om viss slags konsumtion. Vi har t.ex. sett påven sitta på denna axel och ha en negativ syn på kroppslig drift, vi har sett axeln hos flera människor med miljöengagemang. Axeln kan naturligtvis ikläda sig många "goda" skepnader, men det är alltid Djävulen/Pan - naturen - som står i fokus. I sig är den, som jag ofta sagt, likgiltig för allt bortom "denna världen".

För en hel människa är detta nu en sanning med modifikation - horoskopet lär innehålla mycket annat också. Men vad om, som i Eva Dahlgrens fall, två så viktiga planeter som Solen och Månen bildar signalen om en djupt förvärldsligad varelse? (Måne --> Sol är därtill en generell "livslinje".)
 
Jag bestämde mig för att gå igenom min datasamling som växt till ~4.500 horoskop sedan jag senast räknade. Eva Dahlgrens Sol i Oxen och Måne i Skorpionen, således. Och som vanligt: reservation för att många träffar kommer att vara missvisande och vilseledande för att Ljusens disponenter (Venus och Mars) kan befinna sig var som helst och skapa "subtyper" vilka kraftigt modifierar budskapet. 

Följande 34 namn hittades:

 • Al Franken - US dem. politiker, bitande satiriker
 • Chuck Barris - tv-producent berömd för sin skräpunderhållning (typ: dejting och tävla & vinn). Dottern dog av drogöverdos.
 • David Thomson - entreprenör, 20e rikaste enligt Forbes 2010
 • Donald Trump - entreprenör, byggherre, bakteriefobiker - vägrar skaka hand
 • Ellis Wohlner - ateist/skeptiker, vice ordf. Humanisterna
 • Eva Dahlgren-Attling - ateist/skeptiker, relaterad till Humanisterna
 • Georg Henrik von Wright - ateist/pessimistisk positivistisk filosof
 • Ian Hunter - rockmusiker (Mott the Hoople), smög in kristna budskap i låttexterna
 • Issei Sagawa - japansk mördare/kannibal - dödade och åt vacker europeisk kvinna för att kompensera sin "svaga, fula och ringa längd".
 • Jan-Erik von Löwenadler - uppköpare av modern konst/sålde med stor vinst
 • Jihad-Jane/Colleen LaRose - försök till självmord, hotade Lars Vilks
 • John Schrieffer - fysiker Nobelpriset 1972
 • Jon Kabat-Zinn - molekylärbiolog som förordar mindfulness
 • Juha Valjakkala - trippelmördare
 • Jules Sylvain/Stig Hansson - sångkompositör, homo relation med adoptivsonen
 • Katie Price (Infield)/Jordan - bröstförstorad modell
 • Kenneth Bianchi - mördare ("Hillside Strangler")
 • Lena Einhorn - journalist, katastrofalt skev teori om den historiske Jesus
 • Liam Neeson - karaktärsskådespelare
 • Lincoln 'Sugar' Minott - materialistisk, långsint reggaesångare
 • Morton Smith - illsint religionsprofessor, insinuerade att Jesus var gay
 • Naomi Campbell - drogberoende, vredgad och allmänt odisciplinerad modell
 • Niclas Palmstierna - fd vd Tele2, motarbetade försök att stävja illegal fildelning
 • Nils Wohlin - professor, rasbiolog
 • Orhan Pamuk - författare Nobelpriset 2006
 • Pär Lagerkvist - författare Nobelpriset 1951
 • Ruth Westheimer - "Dr Ruth", amerikansk sexualupplysare
 • Siv Jensen - norsk invandrarhatande islamofobisk politiker
 • Steven Morrissey - artist, homosexuell
 • Sven-Eric Liedman - marxistisk idéhistoriker = ateist
 • Ted Åström - komiker med "groteska" karaktärer som specialitet
 • Theresa Elizabeth Polo - skådespelare
 • Tom Robinson - sångare, homosexuell
 • Tove Jaarnek - sångare

Med tanke på Eva Dahlgrens samkönade partnerskap noterar jag att homosexualiteten under denna fullmåne är klart överrepresenterad. Ett vanligt mått är att 2% av befolkningen har denna avvikelse och det skulle med en liten grupp på 34 ge ett enda fall (0,68 avrundat uppåt). Under denna, den allra mörkaste fullmånen i Djävulens grepp har vi dock hela fyra personer, och man kan fråga sig om inte den japanske kannibalen, som försökte "assimilera" sitt kvinnliga mordoffer i sin själ, är ett riktigt skevt uttryck för samma identitetsproblematik och därmed en femte förekomst. 

Skulle denna distinkta avvikelse från förväntad slump stå sig med ett betydligt större antal "sataniska fullmånar", har vi ett av de tydligaste tecknen hittills på att axeln är astrologiskt verksam och kritisk. 

Även påfallande många av de övriga namnen påminner om zodiaktecknens kärnsymbolik. Tv-producentens dotter som dog den skorpioniska giftdöden, skorpioniska sexualupplysaren Dr Ruth t.ex., eller den svenska rasbiologen och den norska islamofoben.

Ja, t.o.m. den driftige Donald 'You're Fired!' Trumps vägran att skaka hand påminner om vad jag tidigare sagt om främlingshat som en psykisk störning, naturligtvis "rationaliserad" genom en oändlig mängd svepskäl - siffror på vad invandring kostar landet etc, etc. Det är bara "nerverna" som spökar hos den rädde invandrarhataren.

Astrologin kan som enda konst (eller vetenskap) visa att det handlar om störningar i själen. När Världssjälen själv indikerar vissa formsvackor, då uppstår fler avvikelser i människornas psykologi.

En snabb granskning av de 34 namnen ger dessutom bara en enda person med en positiv inställning till religion/idealistisk filosofi - rocksångaren Ian Hunter. Men hans "sataniska" tendens visade sig istället som att han aldrig lät sig ses utan svarta glasögon.

Omvänt en förödande mängd kolsvarta negativister i denna fråga, kanske ingen svartare än den djupt pessimistiske finländske filosofen von Wright, som för övrigt övertog den homosexuella pojkjägaren Ludwig Wittgensteins professorsstol i England.

Det är något suspekt över varulvens egen fullmåne! Men samtidigt måste man minnas att det finns varianter och de flesta utfallen är normala. Det är också möjligt att dataunderlaget skevade bilden något eftersom jag samlat förhållandevis många musikerhoroskop, en av de artistiska branscher dit "sexuellt alienerade" verkar flockas.

Den sataniska axeln är bara en symbol ämnad synliggöra en multivalent arketyp, men själarna (du och jag) som går in i tid och rum under stjärnorna har med oss unika öden i kappsäcken. Och dessa går knappt ens att gissa sig till via stjärnorna, annat än på ett ganska abstrakt plan.

5 kommentarer:

 1. Det finns ytterligare en kändis med solen i oxen och månen i skorpionen: Stig Claeson(Slas), som var en knepig typ, enligt vad som avslöjas av hans son i boken "Blåbärsmaskinen", och som jag nämnt nån gång förr. Bl a omnämns hans "jag kräks-min" som hans familj kallade det, när det var något han ogillade.

  Apropå Eva Dahlgren och hennes måne så såg hon oerhört sur ut när hon debuterade i melodifestivalen 1980 med "Jag ger mig inte". Hon har berättat att under repetitionerna blev hon uppmanad att se lite gladare ut, men blev helt anti istället, och såg buttrare ut än nånsin under framförandet i sändningen!:-) Och Maria Wetterstrand har ju också månen i skorpionen och, som en viss bloggare har skrivit: "surmulenhet står skriven i människans hela ansikte".
  Så butter och avog min är nog ett kännetecken på månskorpion... ett av de lindrigare...
  S

  SvaraRadera
 2. Slas, ja. Det minns jag nu. Ska inkludera i samlingen.

  Du har så rätt i det hängiga, jag också en upplevelse av att _vissa_ Mån-Skorpioner kommer med all världens bedrövelser målade över ansiktet! Har sett några exemplar genom åren (har fått ändra memorerade synintryck från tropisk till siderisk zodiak, det är lite virrigt ibland).

  "Jag ger mig inte" ringer klockor. Jag tror jag minns framförandet, om det var med dålig hållning (kutrygg) och burriga håret.

  Låttiteln är ju annars en perfekt illustration till Skorpionens heroiska kamp mot mörkret, den "goda" Skorpionen, läkaren som räddar liv ur dödens käftar.

  SvaraRadera
 3. PS. Jag ser nu att Slas också hade "straffade" draksvansen i Skorpionen och frostigt avvisande Saturnus. Och detta med en Måne som är "fallen". Det var en märklig och svår själsbotten!

  Konstnärskapet, precis som i Eva Dahlgrens fall, i formen av Solen/Venus. (Förvisso en vanlig konjunktion - jag har träffat så många som ville bli konstnärer med konjunktionen, men som hamnade någon annanstans i livet...)

  SvaraRadera
 4. Ja du minns rätt om Dahlgren, det finns på youtube om man vill kolla. Hon ser nästan komiskt sur ut. Ang. titeln tänkte jag att den speglar oxens envishet också.:-)
  S

  SvaraRadera
 5. Sådana här gamla filmer/videor åldras sällan med värdighet! Det är som om man tittar in en bubbla tid som en forskare från framtiden, färgad av sina egna, lika tidsbestämda glasögon.

  Helt klart var Sverige inte så himla proffsigt på den tiden, men jag saknar den nästan inför alla hyperstajlade miniatyrstjärnor av idag...

  Tidig Lena Ph är en annan hemvävd klassiker av samma typ. Och det var kul att höra att Lasse Hallström spelade in ABBA-videorna i sin lägenhet med fånigt primitiva trick. Nån som snurrade runt en bunke med tjejerna i för att ge intrycket av en kamera som cirklar runt - eller nåt i den stilen...

  SvaraRadera