Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 19 oktober 2010

Tjockisar - vedervärdig tv-underhållning

Jag läser bara om tv i tidningarna, men "Biggest loser" verkar vara ännu ett osmakligt koncept från den sekulära kulturen, vars värdeskalor är ungefär så snedvridna de kan bli innan en jättekomet träffar jorden och utplånar valda delar av mänskligheten.

På ytan kan det se ut som en välmenande tävling i folkhälsans tecken - att sätta fart på ett gäng apatiska soffpotatisar och ge dem ett mer kvalitativt liv. Men i vår kultur ska allt nödvändigtvis förpackas i det kväljande tävlingsformatet och genomsyras av mobbningstendenser. För den engelska programtiteln (i svensk tv?) syftar inte bara på att förlora vikt utan framför allt på vilken förlorare en människa är som blivit överviktig, och dessutom vilken förlorare den människa är som blir utslagen på grund av en oförmåga att hålla tävlingsformatets tempo eller milstolpar.

Se Gunde Svan och det importerade konceptet Fångarna på fortet som medaljens andra sida - här är fascismen insmugen i den skräpunderhållning som styr och kanaliserar hela folks medvetande i vissa riktningar. 

Ingen märker dessa tecken i tiden för ingen ritar in strecken mellan siffrorna för att se vilken bild som tecknas. Inget har faktiskt hänt sedan Andra världskriget i västvärlden då en viss kultur sökte introducera idén om en övermänniska och för tydlighets skull peka ut några tydligt underlägsna "raser". Vårs är en cilivisation som på snart nog varje punkt förbryter sig mot vår kulturgrundares, laggivaren Platon, spelregler. Jag läser just nu "Staten" och noterar hur lågt vår konsumtionskultur har sjunkit jämfört med de sunda tankar som grekerna tänkte, och som låg till grund för den västerländska kulturen.

I Aftonbladet beskriver en besviken deltagare i "Biggest loser" att hon blev utslagen pga "naturliga omständigheter" - inför sin mens samlar hon extrema mängder vätska och kan väga mer än 2½ kilo mer än normalt. Jag fick idén att testa detta påstående mot läran om de fyra elementen som den bäddats in i astrologin. Precis som med kvinnan med vatten- och fiskfobi var resultatet häpnadsväckande tydligt.

*****



Först: Pga tendensen från Mars i Fiskarna (Vatten) att angripa Tvillingarna (Luft) skulle man kunna tänka sig ett dissociativt tänkande här, det vill säga en tendens att efterrationalisera.

Emotionellt störd (Mars-Fisk) tar den klipska Tvillingarna vid och Jupiter här är högst kapabel att "spinna en historia" som förklarar den emotionella frustrationen. Så långt beskriver horoskopet bara den sämre delen av den här Vatten/Luft-problematiken som kan ta sig så många former. Bloggen har noterat den hos desinformatörer, illusionister (som avsiktligt "dissocierar" eller manipulerar åskådarnas synfält genom att vifta ovidkommande med ena handen medan den andra utför sitt fusk).

Nyligen sökte jag apropå några ateister Pullman, Furuhagen m.fl. föreslå att just problemet att acceptera situationens alla beståndsdelar är kärnan i den typ av dissociation som kallas "ateism". Detta är alltså en lindrig mental störning som gör att de otroende väljer att förblinda sig själva inför de tusen och en sprickor i deras egen myt, den så kallade scientismen.

Anhängarna till denna pseudovärldsbild söker sätta kött på enstaka mätvärden från forskarlaboratoriernas för att få en beboelig världsbild. Många gånger blir det bara ett direkt plagiat av någon äldre mänsklig föreställning - som i fallet med big bang som är ett rent rip-off på Bibelns skapelseberättelse ("Och Gud sade: "Varde ljus och det vart ljus").

Scientister kanske inte är medvetna om att big bang, som de säkert accepterar som ett axiom, lanserades av en kristen vetenskapsman! Och som arketyp är den helt riktigt. Vi måste ha en "utgångspunkt" i alla berättelser. Annars skulle vi inte få ihop något, bara famla i kaos. Men med detta står också klart att verkligheten är en mental konstruktion.

När postmodernister försvarar sin position eller åsikt med att "allt är relativt" (Einstein i vulgärversion) glömmer de att de själva behöver fixerade axiom (arketyper, zodiaktecken, etc) för att ens kunna bedriva detta pladder. Postmodernister och värderelativister har sjunkit ner till det tragiska tillstånd Platon kallade "åsiktsyttringarnas värld".

Det är väl utrett nu att även scientismen är en exklusivistisk fundamentalism, anhängarna sitter fast i sin egen myt istället för att vara fria andar som navigerar genom livet, som Platon sade, med hjälp av sannolika berättelser.

*****

MEN... viktökning vid mens är inte blott dissociation eller efterrationalisering i detta horoskop. För det är faktiskt fullmåne då kvinnan föds, och Månen står i Jord, det element som girigt suger åt sig Vatten i sin vilja att vinna något! (Jungfruns tecken handlar bl.a. om att kultivera det jordiska fältet för att nå rika skördar, materiellt välstånd.)

En av de mer vitljugande och giriga människor i det lilla jag mött var födda under exakt samma fullmåne (fast ett annat år). Fasta åsikter saknades nästan helt (typiskt de "rörliga tecknen") och istället gällde pragmatisk anpassbarhet i varje situation - en tendens att hela tiden undvika att måla in sig i ett hörn och gå vinnande ur slaget om varenda enkrona. Men jag hhar sett fall som inte varit så tydliga och horoskopet är alltid en helhet, sällan en fråga om en eller två planeter i isolation.

(Jungfruns perspektiv är ofta mikroskopiskt och i detta tecken har vi t.ex. grunden till den mentala störning som kallas BDD - att inte objektivt kunna se sina kroppsliga proportioner eftersom man maskar av perspektivet och överbetonar delarna framför helheten. Det är just Merkurius i Jord - Jungfruns härskare - som likt modern naturvetenskap sysslar med denna ofruktbara söndring av helhetsbilden.)

I rörlighetens Sattva guna via de två negativt polariserade tecknen anpassar människor ofta fakta till vad som passar situationen bäst om de inte har några fungerande saturniska moralprinciper. I fallet med den småsnåla befann sig moralplaneten Saturnus i Oxen och indikerade tydligt att fysisk komfort och blick för pengar var de styrande principerna! Kvinnan bekymrade sig ständigt över sin ekonomi och sin vikt. Hon hade en tendens att öka i omfång enbart under midjan (som var mycket smal), över höfter och över låren - men det var ett större problem i hennes psyke än i verkliga livet.

Jag har ett ännu mer graverande fall och nu med en födelsedag samma år som Aftonbladets person och bara några få dagar från ovanstående (anonymiserade) horoskop. Detta var en man med en extremt ångestladdad sinnesförfattning och en ständig fixering vid sin egen vikt. 

Också han hade tydliga problem med övervikt. Han odlade en halvt mytomanisk världsbild och rationaliserade till höger och vänster. I detta fall hade fullmånen kulminerat och Månen befann sig i åtföljande Lufttecken, men Sol/Mars i Vatten angrep Jupiter vid en Luftascendent för ett av de mest extrema fall av tomt pladder och en fiktiv självbild (drömmaren Fiskarna i 10e huset för "objektiv" status i samhällsstegen). Grundnaturen var vänlig men förmågan till objektiv sanning satt på undantag.

Se vidare diskussionen om Luft och Vatten - en av åtskilliga - i inlägget om Hatte Furuhagen.

*****

Så hur summera horoskopet här ovan? Fullmånen indikerar verkligen - på klassiskt vis! - en människa som mer än genomsnittet svarar på Månen som styr vätskans rörelser. Och på en lägre verklighetsnivå - den som människor i Jordelementet har så svårt att förstå bara är en mental konstruktion inne i vår själ - spelas här fantasin ut om en fysisk kropp som "böljar av och till" med månens faser. 

Eftersom alla människor på planeten jorden är sammanlänkande i samma dröm om verkligheten är det först i psykets somatisering (Jordelementet) vi alla kan se samma sak och diskutera den (en del människor är telepatiskt och behöver därför strikt talat inte Jordelementet längre).

När den här kvinnan föds är det för att inför alla andra berätta historien om "Biggest loser" - Fiskarnas tecken, den största förloraren av dem alla i världsligt hänseende! Hade hon varit född i en bättre kultur, en som känt till universums objektiva konstantvärden såsom transponerade i en objektiv Lag för människorna, hade hon också fått andra halvan av berättelsen: att vi måste offra den här världens futtiga nojor för att vinna en större insikt.

Men i det svek som den sekulära kulturen är mot människorna, går tjockisarna bara bedrövade genom livet. Titta en gång till på hennes livsuppdrag: Solen och Mars, att bära dumstruten i förlusttecknet. (Mars i Vatten kan representera självskadebeteende eller tärande självkritik.) 

Och poängen är väl att hon själv sökte till tv-tävlingen - hon agerade efter sin Sol, sitt "livsuppdrag". Var det för att den här förlorarsymbolikens disponent Jupiter via medietecknet behövde få distans till Vattenelementets ältande av subjektiva känslor, och via objektiv Luft få se sin situations logiska struktur en gång för alla? ("Viktökning inför fullmåne/period - en helt naturlig fas. Kanske jag har fixerat mig vid mitt kroppsmaximum och konstruerat mig en ångestladdad missbelåtenhet över mig själv via min kritiska grundton/Månen?")

Man kan väva många tankar om varför hon sökte till tv-underhållningen och hur tankemönstren nu går efter hon fått svart på vitt att hon skulle vara en förlorare - enligt den djävulska världsbild som ett sekulärt och vinsthungrande samhälle lär ut.

(Diabolos. Djävulen får oss att slunga ut och projicera vissa föreställningar mot det materiella - en osann verklighet. Och Månen i Jungfrun tar dessa saker som om de vore verklighet och börjar sedan bygga en extremt overklig värld utifrån själens projektion! Denna falska värld är den ateistiska och sekluära världsbild de flesta av oss f.n. lever inuti. Vem vågar krypa ut ur grottan?)

Det djupaste svaret om de egna motiven tror jag knappt att en människa med Vatten/Luft-störning känner till själva. I den här elementkombinationen hittar man påfallande ofta livsöden som bara är på drift. I metafysiska termer är det en gåta, dessa som verkar halvvägs drivna av Vattenelementets eller den irrationella själens inflytande. 

Det är som om dessa varelser har tagit visst parti för den objektiva verkligheten men att de står i strid med sina egna drifter och instinkter. Vatten och Luft var t.ex. ett av de säkra temana för hbt-horoskop som sannerligen är ett klockrent exempel på att instinkt och medveten uppfattning springer i två olika riktningar.


Inga kommentarer: