Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 11 oktober 2010

Månen i Skorpionen - någon drabbas alltid

En ung man hetsades på det verkliga svenska lågvattenmärket, sajten Flashback, till att hänga sig live över nätet (Expr).

På något sätt stämmer det med att Skorpionens tecken var stigande över Södertälje där det hände, och att Månen idag befann sig i tecknet för sitt "fall" - samma Skorpion. 

Jupiter stöttar Månen i dess negativa reaktivitet från det femte huset för "nöjen" - kanhända kan det läsas som packet på Flashback som såg det hela som bara ytterligare ett stycke underhållning. Men även 11e huset för "grupper", "klubbar" etc, är starkt aktivt och kanske är det här vi har gruppen som bevittnade och sporrade den olyckliga människan. 

Jupiter hemma i Fiskarna ska inte underskattas för dess koppling till moksha - befrielse som enbart upplösning i döden (normalt betyder ordet att nå upplysning). 

Fiskarna har en tradition av "self-undoing" eller självskadebeteende. och i år och några månader in i nästa år ligger en spänning mellan "Stryparen" och "Befriaren" - Saturnus och Jupiter. Saturnus som gränsdragare och strypare kombineras nu under en period med Merkurius - som ofta hålls för att vara andningsvägarnas planet!

Jag säger inte att stjärnorna utlöste självmordet, men å andra sidan är himmelen övertaggad och symbolerna passar väl in på det är för svenska förhållanden extremt ovanliga självmordet. Se hur mobben i snarstuckna Jungfrun aspekterar det ytterst svaga förstahuset med ett fallet psyke - Mån-Skorpionen! Jord/Vatten beskriver tyvärr för alla trevliga individer lite väl ofta mänsklighetens lägsta drägg.





Det finns en detalj här som kan vara viktig: Enligt avashta-parametern är Månen maximalt stark, i tecknets 15e grad. Och aspekten den mottar är från en Saturnus som i 15:01 ockuperar 16e graden i sitt tecken. Månen går in i Saturnus exakta hämmande 60-gradersvinkel inom någon timma, vilket matchar en gammal astrologisk regel att aspekter går i dagen en grad innan den snabbare planeten når exaktitud. (Ta alla regler med en nypa salt.)

Men här finns en potentiellt djupare fråga. Jag har aldrig sett ett ord om vad som gäller när Månen har maximala styrka i tecknet för sitt fall! Är Skorpion-Månen som bäst på att visa avigsidor i detta läge?

Det är inte utan att tankarna också går till Stig Dagerman, en annan självmördare. Kuriöst nog hade även han en Skorpionascendent och Saturnus först kävande Solen i Jungfrun och sedan detta övertydliga budskap riktat via aspekt mot ascendenten!

Kanhända ett mönster värt att memorera och se om det återkommer i samma tragiska situation. Båda tecknen är negativt polariserade och det synes som om Saturnus "klämmer åt" den egna personen (1a huset) här. Själv med Månen opposit ascendenten har jag alltid haft tydligt asketiska böjelser, har avstått västerlandets fördummande välfärd. Saturnus moraliska påbud är "less is more".

*****

Kanske en koincidens, men idag kom för första gången på ett bra tag en meningslös skitkommentar, något om hur sjuk bloggaren var. I själva verket var det kommentatorn själv som valde att läsa ett inlägg om en mördare (under denna svarta skorpionmåne!) och som drogs in i mörka psykiska krafter - en himmel som för övrigt jobbar inifrån människans egen själ. Han var tvungen att spotta på bloggen för att få ur sig demonen som började äta hans själ!

Händelsevis röde det kommenterade inlägget mördaren Joshua French - också ett horoskop tungt under Jord/Vatten och likt ovanstående med en opposition mellan Jungfrun och Fiskarna. Råkade kommentatorn synliggöra samma "dåliga vibration" som utlöste självmordet? Skitkommentaren kom från Helsingborg, men först vid 18-tiden.

Allt finns inom oss/där ute - men det är upp till oss själva att ta ansvar i rollen som dörrvakt. Vissa är svagsinta och rena svängdörrar. De får lätt in demoner i psyket som kan sitta där länge.
 

Inga kommentarer: