Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 18 oktober 2010

Ett försök att stjäla de fyra elementen?

"Psykedeliska droger åt adhd-barnen"

Av en slump blev jag varse amerikanska psykologen David Keirsey som hade den här kontroversiella åsikten. I det här landet, med dess panikrädsla för själen (för mycket handfast industri i Sverige), skulle naturligtvis en sådan behandling redan på förhand dömas ut, fast det är lätt att inse vad amerikanen fikar efter. Tjeckiske psykiatern Stanislav Grofs välkända fynd på 50- och 60-talet av hur LSD totalt kunde förändra en cancerdöende människas hela psykiska grundram, har säkert påverkat Keirsey.

När jag tittade på hans övriga tankar upptäckte jag att han skapat sig ett eget litet "4-elementssystem", för att beskriva personlighetstyper. På Wikipedia finns en tabell där hans fyra typer korreleras med den antika läran om de fyra kroppsvätskorna (som i sin tur var kopplade till de fyra elementen).

Det som fascinerar mest är hur Keirsey uppenbart plagrierat Myers-Briggs världskända test för personlighet och yrkestillhörighet. Den som på Wikipedia sammanställt Keirseys "rationella typen" och dess notabla jobbtyper (arkitekt, fältmarskalk, uppfinnare och "master mind") med det antika Vattenelementet ger jag inte mycket för!

Däremot stämmer Myers-Briggs "intuitiv-tänkande" typ bra med Vatten. Jag säger plagiat, för vem behöver ännu en typologi?! Myers-Briggs var ju redan från början en vidareutveckling av djuppsykologen Jungs tankar och metoden är väldigt vass.

Frågetecknet får kanske sitt svar av psykologens horoskop. 

Vem är sig själv närmast om inte egot? Psykologens horoskop ser remarkabelt torftigt ut vad gäller aspekter, men alla de grupperade planeterna bildar naturligtvis två distinkta block som säger: månsida och solsida! Solen i härskarläge i Lejonet och Månen i härskarläge i Kräftan. Kanske ett perfekt psykologhoroskop? Eller en ren karikatyr på en människa i en ledarsida och en sida för de ledda?



Men plagiatet? Jo, ett Sol-Lejon vägrar vara nummer två. Finns det redan en fullgod produkt på marknaden kan man ge sig på att ett Lejon likväl ska försöka överglänsa med sin egen "tagning" på samma grej. Men det som ger plagiarism är förstås Vattenelementet som kreerar genom att återspegla inkommande solljus (idéer) och här är Månen i Kräftan fasansfullt skicklig i sin totala osjälvständighet. 

Wikipedia-artikeln om de fyra kroppsvätskorna (länken ovan) påminner om att antikens Vatten var "kyligt och känslolöst" - "kall som en fisk"! Men detta är bara sant om det idealiserade Vattnet, då det inte blandar sig med något annat element. I verkligheten tycks Vatten vara bräddfullt av inre drifter och instinkter - och det lever för att svara på inkommande intryck!

Jag har sett starkt Kräftbaserade horoskop som från början till slut matchar livsstilar som är plagierade not-för-not från det som tidningarna basunerar ut som det som gäller. Kräftan finns i allmänhet med där det handlar om att jaga upp kommande trender, eftersom det trots vår globaliserade tid ändå finns vissa dröjsmål här och var. 

Månen kan reflektera en trendsättande "Sol" (härskare, idol, etc) någonstans och rikta återskenet mot någon liten avsnörd hemmapublik som inte själva har direkt kontakt med källan. Men undrar just vilka som sitter i redaktionerna på nättidningarna och bara kopierar engelska nyhetsartiklar rakt av... Ett annat exempel är modejournalisten Sofi Fahrman som väl en tid var ett dominant namn i Sverige men som nu drunknad bland alla andra modebloggerskor som upptäckt hur enkelt det är att fungera som en Kräfta/mellanlänk. 

Sofi Fahrmans horoskop är för övrigt intressant som det kanske mest materialistiska och jordnära som går att föreställa sig, med just Solen i Kräftan, disponerad av Månen som själv står i "tyger och material", dvs Oxens tecken och därtill i kombination med passionerade Mars. "Känslor och föreställningar kring fysiska ting" kunde man sammanfatta den teckenkombinationen - precis som hennes livsöde artat sig.

David Keirsey har istället sin Måne, Mars och Venus i reflektionens tecken vilket på ytan ser ut som en rent instinktiv och smått okontrollerad kombination, hyperemotionalitet som svarar på tilltal helt instinktivt och utan någon eftertanke alls. 

Verksamheten i Kräftan liknar i hög grad den stirriga ADHD som han förnekar på det sätt den f.n. formuleras. Är det för att han själv är en av de "ryckiga" och "rastlösa" i sin själ?  (Jag tänker här på Humanisternas ordförande vars Mars/Venus i Kräftan ofta får honom att snabbt tappa fattningen i debatter - Vatten må vara kyligt i vilande tillstånd, men via Kräftan blir det lätt alarmerat och går in i gapig försvarsställning.)

Minns Månen-i-Kräftan som antingen en last, det okontrollerade begäret att fylla sig med sinnesimpulser, eller också som en dygd - den förvärvade visdomen att lugnt och stilla återspegla eller djupt reflektera inkommande information. 

I det senare fallet skulle vi med Myers-Briggs kunna tala om en kombination av intuition (känsla) och tänkande och därmed också det klassiska Vatten-elementet för en som helt distanserat sig från den irrationella själen och vunnit apatheia, det distanserade och känslobefriade tillståndet som befordrar förnuft. Detta läge underlättas, antyder astrologin, genom att ge kroppen vad den ska ha så den håller sig mätt och lugn, därav Månens "upphöjelse" i Oxens tecken.

Det är säkert inget fel på hans fyrdelade temperamentssystem, men uppenbarligen har han bara plagierat de antika fyra elementen i försöken att konkurrera ut M/B-typologin! Tittar man på psykologens "rationella temperament" - det Vatten antiken tydligt kopplade till den irrationella, vegetativa själen - är det dock många avvikelser - "under stress undertrycker eller rationaliserar de rationella sina känslor". 

Ja men det är i Keirseys värld med bara fyra temperament. I astrologin har Vattnet tre olika zodiaktecken och modifieras där av tre olika gunas eller kvaliteter. "Kall som en fisk" spricker lätt och blir hysterisk och så även Kräftan. Men Vatten enligt Skorpionens evangelium har en märklig förmåga att knipa ihop under yttre stress och agera kyligt. Och det beror förstås på att Tamas guna är lika lätt att rubba som ett berg...

En kul upptäckt i vilket fall, detta moderna psykologiska plagiat på en gammal lära. Och det är rätt typiskt den lägre typen av Lejon att sno äran åt sig för något man inte alls skapat! Eller beror det här beteendet på att Lejon och Kräfta tillsammans och i denna mängd ger för mycket Eld/Vatten-krig, dvs för mycket av uppmärksamhetssökande sensationalism?

*****


Tillägg

När detta var skrivet och klart (trodde jag), kastade jag ett blick på mitt eget dominanta element, Luft. Hos psykologen är detta en "artisan", dvs, en hantverkares temperament. Detta skulle motsvara Myers-Briggs "sensing-perceiving" och nu faller mängder av kopplingar till Luft som den här bloggen tryckt på. "Leva från dag till dag" skulle möjligen kunna stämma på Tvillingarnas rörliga Luft - bekymmerslösa pratmakare som tecknet är i dess enklare roll som "barnmentalitet"! 

Men hur illa stämmer inte "förnimma & uppfatta"-typen, som också beskrivs som ett "intryckssökande temperament" på Vattumannens typ av Luft där vi har människor som lever på ytterligt abstrakt "luftnivå" - snarare involverade i dialog mot gigantiska, internaliserade tankestrukturer än ytligt småpratande som den unga Tvillingarna! 

Hantverkaren har möjligen en koppling till Vattumannen via dess härskare Saturnus som är en essentiell Luftplanet. Platons Världsskapare Demiurgen (som kallas en hantverkare) försjunker i rationell meditation över de former han sedan "hantverksmässigt" ska återge i denna världen som en del av dess tillblivelse. Detta inre skådande av alla idéer som senare ska ingå i världen liknar Saturnus som "äger" hela luftrummet. Men den fysiskt hantverksmässiga delen - göraren - är naturligtvis mer lik Saturnus i dess "jordtillstånd", som härskare över Stenbocken. Här är den verkliga hantverkaren, en "denna världens herre" aller chefsartikekt. 

Tyvärr har redan Keirsley slösat bort arkitektrollen på "det rationella temperamentet" så jag lutar mer åt att hela hans system suger fett jämfört med det gamla välbalanserade antika systemet!

Inga kommentarer: