Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 16 oktober 2010

Af Ugglas: Anden är villig men köttet svagt




Folkkära artisten Caroline af Ugglas talar i SvD om att vända ångest (uppdämd energi) till kreativitet. Detta öppnar för ett rent skolboksexempel för astrologistudenten!

Bloggens återkommande läsare har inga problem med att se det dominanta temat i horoskopet för dagen då Caroline af Ugglas föddes. Det är dessutom, för att uttrycka det anspända mötet mellan Eld- och Jordelementet en smula kryptiskt, en ovanligt tydlig variant av den brutala somatiseringen av andligt karma.

Som vanligt går tankarna till de många andra människor som måste ha fötts under ungefär samma tid, har någon annan blivit språkrör för det här eller ett snarlikt problem?

Eftersom astrologi innebär en världsbild som innefattar själavandring men också tanken att "ingen lever för sig själv allena", blir kollektivt karma - ja, hela nationers vägval - en del av bakgrundsbruset. Jag har en bekant född bara dagar från Ugglas, tydligt ångestdriven och med tydliga sociala problem. I en plötslig "dagingivelse" såg jag vederbörande dumpas i en massgrav i Östeuropa under Andra världskriget.

Då jag råkade nämna "synen" gick en kroppslig spasm genom individen, som om jag träffat något enormt sårigt i själen. Jag vet inte om jag påverkade individen, men några år senare uppstod där ett stort intresse för Östeuropas zigenare... Min "syn" innehåll inga ledtrådar vill vilka som låg i massgraven. Spontant tänkte jag att det var judar. Det skulle kunna tänkas att vederbörande hade den korrekta pusselbiten.

Mänskligheten har knappast ens börjat tänka i dessa banor än - är det möjligt att astrologin är en gigantisk vägkarta för olika karmiska mönster som öppnar "tidsfönster" när själar med ungefär motsvarande erfarenheter får möjlighet att ta upp tråden där den senast brast? 

Skulle våren det här året kunna bjuda en på just en sådan vävnad där traumatiska krigsoffer återvänder till jorden? Eftersom de dog i ett extremt paniskt tillstånd talar all logik för att deras nästa födelsehoroskop måste beskriva samma förhöjda affekt.

Barnpsykiatern Ian Stevenson studerade under årtionden barn med tydliga minnen av hur det föregående livet traumatiskt skurits av i dess linda. Rabbinen Yonassan Gershom har gjort sig ett visst namn i USA genom att skriva om ett antal fall av judiska eller icke-judiska nutida amerikaner som från barndomen varit svårt ångestdrivna och med levande minnen av nazismens koncentrationsläger.

*****

Citatet i rubriken kommer från Matteus evangelium (26:41) och erinrar svagt om hur astrologins Jordelement som kan läsas som det kroppsliga är andens - Eldelementet - direkta fiende. Det är en uppgift för en framtida och betydligt mer förfinad astrologi att utröna om Eld och Jord i direkt konflikt - som här där Mars drar med sig både Saturnus och Venus i en total attack mot den gudomliga Lagens Jupiter hemma i Skytten - representerar genetiska skador i det fysiska värdfordonet - med allsköns psykologiska ytterlighetstillstånd som följd. 

Helt nyligen visade forskare att uppmärksamhetsstörningar av olika slag hade med skadat dna att göra. För hur sublim läran än är om själens återfödelser och långsamma rörelse från trots mot Gud (syndafallet) och mot ett avklarnat medvetande, finns också en "praktisk ingenjörskonst" som vi på vår sida av syndafallet idag börjar se på ett sätt antikens siare bara kunde ana med sin intuition. Och här närmar sig nu molekylärbiologin själva den fysiska vävnaden som karmalagarna förorsakar. Den indiska filosofin har alltid tala om våra flera materiella kroppar, grova och mer subtila, som "vävda" av trådar. 

Framtida vetenskap kommer - äntligen - att möta österlandets filosofi och börja förstå vilka vi är, inte människor men väl gäster i planeten Jordens verklighet. Det ris vi binder åt oss själva här, måste vi också lösa oss från här. Det är den djupare meningen med horoskop av af Ugglas typ. Horoskopet är så att säga effekten av något som utspelat sig tidigare, men det är ingen lätt sak att säga om det återklingar av en "fallande dominobrickseffekt" eller om följden av en överträdelse i ett tidigare liv. 

*****

Jag har tidigare haft problem med att skilja brottslingar från brottmålsadvokater, men kanske kan en extremt noggrann analys se mer finkornigt. Min vision av massgraven tillhörde då typen "fallande dominobrickor" - ett trauma eller karma  transporteras obearbetat vidare och puttar till nästa dominobricka, nästa jordeliv. Överträdelsehoroskop kan se likadana ut men nu föds individen istället i offerrollen för att prova myntets andra sida. 

Allt detta styrs via en helt och hållet opersonlig naturlag som för närvarande inte ingår i västerlandets inadekvata grepp om en verklighet det till att börja med krympte ner markant för att själva känna sig lite mer mäktig (Protagoras: "Människan är alltings mått".) De gamla kineserna sammanfattade hela processen med ordet TAO, "Vägen", eller "Hur det sköts". 

Filosofen Chuang Tzü (300-talet fvt) funderade på Vägens omvandlingar och såg med lika stor glädje fram mot att få bli näbben på en kråka i sitt nästa liv som något annat! Det kallar jag att ha hittat det harmoniska flytet! Där är inte längre anden degraderad till rastlös ambition (Eld) i konflikt med det materiella substratet (Jord). 

*****

Naturligtvis skulle en värld fylld av själar som hittat flytet inte längre efterfråga uttryck som det från Janis Joplins plågade själ - en artist som af Ugglas tidigare ibland jämfördes med. Men mänskligheten som helhet har långt kvar till den "evolutionsnivån"!

Låt oss titta på Joplins karta också. Här förtjänar det att påpekas att af Ugglas psykindikator Månen strax efter tolvslaget på dagen lämnar Skytten (och den direkta attacken från Oxen) men så att säga går ur askan i elden för nu slår sinnelagets planet sig istället samman med den ostyriga och överdrivna norra månnoden - drakhuvudet! 

En födelse exakt vid den här övergången skulle kunna vara sällsynt svårhanterlig eftersom Skytten motsvarar den jupiteriska principen som vill "brassa på" medan en Måne i Stenbocken hamnar under den saturniska och kalla principen som söker behärska och låsa! Jag har t.ex. mött en mentalt helt odisciplinerad människa med svåra lässvårigheter med Månen just i Skyttens 30e grad och Saturnus i Stenbocken väntande i den formalistiska och begränsande Stenbocken. Här är alltså ännu ett gränsland i zodiaken där Eld och Jord inte drar jämt.

Se hur nära af Ugglas horoskop faktiskt kommer Janis Joplins. Den senare har viljan att bryta sig fri (Mars) i frihetstecknet Skytten, men den låsande Stenbocken var starkare, och dessutom placerad i 12e huset för bl.a. fängelser, mentalinstitutioner, offer eller att avsäga sig denna världen (vars grövsta uttryck är självmord)! Obs. Hänvisningar till "husen" är inte möjliga i af Ugglas fall, eftersom födelsetimma saknas.



*****

Tekniska anmärkningar om Joplins horoskop (överkurs). 

Horoskopet är extremt komplicerat jag tänker inte nysta i det just nu. Men notera den totala bristen på placeringar i Vatten. I mina öron är det här den mest omusikaliska person som nått berömmelse. Jag förmodar att hennes våldsamma kraxande just beror på att hon inte kunde bottna i något "smörjande" lent Vatten...

Varför jag färgar oppositionen från naturligt goda Jupiter (med Månen) ilsket röd beror delvis på att detta är en ömsesidig aspekt - den naturligt onda Mars blänger tillbaka och grumlar därför Jupiters godhet. Jupiter lånar sin förmåga att skänka framgång även till i grunden problematisk utforskning (Mars-Skytten) - som t.ex. Joplins störtdykning in i droger och promiskuitet. 

Ett andra skäl till att denna jupiteriska "frihet" är korrupt ligger i Jupiters disponent, Tvillingarnas Merkurius, vars tolftehusplacering tydligt varslar om att dessa excesser kommer till ett pris: fängelse, mentalsjukdom eller t.o.m. död! Det tolfte har många innebörder men alla innebörder utom att "gå i kloster" är av ondo för det är här världens goda vänds till problem. I så måtto kan man säga att Stenbocken - tecknet som vill äga världen - väl knappast kan ha en sämre husplacering. 

"Den bestraffade" avhuggna draksvansen ligger exakt på Vattumanascendenten. Bland min privata horoskopsamling har jag ett fall med Ketu exakt på horisonten som var inspärrad på mentalsjukhus i flera år och ett annat fall med två självmordsförsök bakom sig. I båda horoskopen fanns naturligtvis åtskilliga sekundära problem och måhända kan i dessa fall Ketu på ascendenten tyda på självskadebeteende? Inte bara den övertydliga sorten där man skär sig utan även mer subtila former där något av typen "jag är inte värdig" kryper runt och slammar igen egots självkänsla.
 
Mitt i sitt självdegraderande liv i Kalifornien skrev Janis Joplin "rara hemmaflickebrev" till sin mamma. Om jag minns rätt mörkade hon i dessa sitt verkliga liv. Ankaret Saturnus binder henne hårt till hemmets fjärde hus och Saturnus aspekt mot ascendenten utlöser fenomenet "Jord och Luft" vilket bloggen kallar en rationell människa eller en som rationaliserar för att dölja t.ex. ett dubbelliv!

Inga kommentarer: