Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 24 september 2010

Terroristen Siddiqi - sedaka i hennes ögon?


Fantombilden av pakistanskfödda terroristen och neurologen Aafia Siddiqui visar en vacker kvinna där man bara kan fundera vilka erfarenheter i livet som fick henne att acceptera mord som politisk metod. Horoskopet är emellertid perfekt för att illustrera lidelse (Rajas guna) helt ur balans! (Se DN samt SvD redan 2008!)

Eftersom allmänna observationer om kvaliteterna inte indikerar vad i sak individerna väljer att syssla med, utan just "kvaliteten" i deras verksamhet, blir t.ex. en överbetoning av passion intressantare om man också tittar på vilka planeter som synliggör den, i detta fall, underliggande lidelsen.



Jupiter i härskarläge i eldiga Skytten är i många kulturer (dock ej i den materialistiska svenska) ett tydligt tecken på andlig eller filosofiskt ambition. Man kan gå tillbaka till SAP-horoskopet och se hur även i Sverige den här placeringen gav en lidelsefull arbetarfilosofi - den tidens socialism var naturligtvis en pseudoreligion och hettan i den första arbetarrörelsen samma energi som strömmar genom extremt religiösa yttringar. Se inlägget om kampsportaren Liam Norberg för några ord om "animal spirits" (livsandar). 

Precis som i SAP-horoskopet "gynnar" denna Jupiter Vädurens tecken och i samband med arbetarpartiet kallade jag detta en gruppegoismens filosofi - Väduren är ju zodiakens egoprincip. I Väduren hittar vi ett överhettat libido, Mars och Venus i kombination. Mars är lika stark i sitt positiva härskartecken som Venus är egocentrisk och ointresserad av den andra partens synpunkt. Vad kan bli annat än passionsdramer? Våldsamma passionsdramer givet den expansiva och universellt aspirerande Jupiter?

Hos den islamistiska terroristen möter samma problem som hos de tidiga hatiska svenska arbetarna! Att de var förtryckta av sina herrar, fabriksägarna, var det inte tu tal om, men deras blodtörstiga hämnd- och revolutionslystnad var allt annat än en intelligent lösning. Den indiska folkledaren Gandhi skulle några årtionden senare hitta en mer begåvad metod för att befria sitt folk från en oönskad övermakt - den brittiska kolonialmakten.

Här kan man bara studera vilka planeter som aktiverar Rajas guna och hur de relaterar till varandra. Horoskopet är oroväckande! Saturnus indikerar fixering vid territorier (Oxen) och den tar ett organisatoriskt grepp om månnodsaxeln, främst den avhuggna draksvansen i Kräftans tecken. Kräftan är ett nationalistiskt tecken som kämpar som en vettvilling för att försvara sitt, och Oxe och Kräfta tillsammans har setts figurera i samband med väldigt simpla psykologier.

Det kan ha sin betydelse att det giriga drakhuvudet ockuperar maktlystna Stenbocken (men jag är osäker på noderna som jag under många år struntade i att studera). Saturnus skulle i så fall indirekt koppla samman med sitt eget realpolitiska tecken (Stenbocken) via dessa demoniska noder. 

Efter att bara ha tagit notis om noderna under många månaders bloggande och många horoskop börjar jag börjar komma till en preliminär tanke att de kanske enklast kan beskrivas som "megafoner" eller "förstoringsglas". Det är därför de så ofta hittas tätt kopplade till t.ex. Solen i horoskop för mycket framgångsrika människor.

Man kan därför diskutera om världskändisar alla har något "demoniskt" som driver dem, en "onaturlig hunger" efter att lysa huvudet högre än alla andra. Till del beror det på ens eget perspektiv om man betraktar noderna som en "lins" som skapar vulgärversioner av de planeter de beblandar sig med. Men att många fall av enorm framgång inte alls är "disdorderade" utan tvärtom omvittnar extrema förmågor är helt klart. 

Här är det emellertid en ond planet (kontrollbegäret) som sätter igång noderna, och jag antar preliminärt att det är Oxens förpsykologiska och brutala grundnatur som "infekterar" Rajas så att lidelsen här är ond och inte god.

Inifrån terroristens världsbild upplever de naturligtvis att de gör Guds vilja, men åtminstone i det här fallet ser man hur Väduren totalt skadar individens förmåga att tänka allsidigt över sitt agerande. Om något kan man se Saturnus i praktisk Jord angripa Solen som den förfogar över (i saturniska Lufttecknet Vattumannen), vilket vad elementen angår ger känslobefriad rationalism, men samtidigt är en märklig indikation eftersom Saturnus ytterst sätt sätter krokben för, eller begränsar Solens livsuppdrag. 

Om Solen i Vattumannen strävar för ett folk eller en ideologi (primära nycklar till Vattumannen) motverkas alltså detta syfte av Saturnus. Vilken olycklig kortslutning: de terrorbenägna islamisterna snarare förstör för islam än gör någon nytta!

Den som nu börjar granska fall där Saturnus hämmar sitt eget hemmatecken via aspekt kommer naturligtvis inte att hitta enbart kontraproduktiva livsöden utan även väldigt framgångsrika. Men kombinera då denna kalla och pragmatiska rationalism (Jord/Luft) och kvinnans besatta Eld och distorderade Rajas. Åt vilken håll lutar det, totalt sett?

Merkurius går in i Fiskarna under dygnet, därav frågetecknet beträffar en möjlig opposition till den typiskt vetenskapsorienterade men tillika kriminellt tenderande Månen i Jungfrun. Det är sifferdillet som är nyckeln till att vi hittar matematiker av både vetenskaplig och bedräglig typ i detta tecken. Kanske är vetenskapen i sig ett enda stort bedrägeri då den bara presenterar en fraktion av den totala verkligheten! Den rationella människan väljer behändigt att bortse från allt just hon i sin begränsning inte förmår kvantifiera och kallar det icke-existerande.

*****

Rubriken, om någon undrar, är en privat tankeassociation av etymologisk typ. Kvinnan är född i Pakistan och jag misstänker här en gammal indoeuropeisk ordstam eftersom konsonanterna i efternamnet, SD[D]Q, är vansinnigt lika hebréiskans SDQ, sedeq, vars infinitivform sedaqa betyder rättfärdighet! Är namnet arabiskt (vilket verkar troligt) blir det genast mer än en tankelek.

Är det inte i så fall ett ödets ironi att denna kvinna föddes till ett namn som på något sätt manade henne att handla för rättfärdighetens skull, men att hon tog i så det sprack?

Här en informativ artikel om hur SDQ, rättfärdighet, används i bibelrelaterade Mormons bok. Bli inte förvirrad av att mormoner nämns, texten är vederhäftig! I Sverige har vi en viss oförmåga att bedöma tankar som inte är rotade i vår mylla och tusen demoniska fördomar fyller genast våra huvuden så fort vi ser något "laddat" ord.

Det är en svaghet som hindrar landet från att kunna delta i intelligent diskussion med resten av världen och det är bara att hoppas att den stora Tidsanden så småningom filar ner det här hybrisproblemet i den svenska nationalsjälen.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Men gå lägg dig.

Seaward sa...

Den förlorade underklassen visar ännu en gång hur den låter när ett komplext ämne ligger högt över den egna koncentrationsförmågan. T.o.m. imbecillerna håller högre intellektuell nivå när man studerar t.ex. amerikanska ungdomsfora. Vad hände med förmågan att fokusera och förstå text här i Sverige?

Peter Pan sa...

... va?

Anonym sa...

Är det nån som läser den här sidan och tycker den innehåller vettiga texter? Inte menat att förolämpa jag bara undrar.

Seaward sa...

Vad som är vettigt beror på din IQ. Bloggens tankar kräver troligen något mer än 100 (medelsvensson). Samt något så sällsynt numera som fördomsfrihet.

Hur mycket högre IQ kan jag inte säga, men de verkligt skärpta är inne på den linje som bloggen för. Prova dig själv - får du åtminstone något grepp om inlägget om Bell-helikopterns uppfinnare, en hängiven astrolog, då är du av rätta virket.

Det handlar om att kunna hantera både psykologi och symbolspråk samtidigt. Det finns ett tröskelvärde här - se "röda varningshanden" uppe till höger.