Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 7 september 2010

Sparkade franske fotbollskaptenen, en rasist?



Den här marginella bloggen sätter tydligen tillräckliga spår i bloggosfären för att dess mission, att berätta om den äldre, sideriska zodiaken, ska missbrukas av mentalt fattiga lustigpettrar. SvD:s artikel (även DN) om Raymond Domenech som fått sparken efter att ha vägrat skaka hand med Sydafrikas förbundskapten under sommarens VM innehåller följande läsarkommentar:
Re: Troubleman, 2010-09-06 20:58
Nej, nej, nej - det var inte av religiösa skäl! Som bekant litar Domenech på helt på horoskop, det var så han satte samman laget innan matcherna.

Så här ligger det till: Parreria är vattuman och Domenech stenbock. Och en stenbock ska inte skaka hand med en vattuman när man förlorat en fejd dagarna runt sommarsolståndet.

Varför jag antar att denna putslustighet är frukten av Sideriska siktets "mission" är att båda förbundskaptenerna har Solen ett tecken tidigare enligt västastrologin men att signaturen B Spåman korrekt uppger de sideriska placeringarna.

Nå, för varje ytlig individ når bloggen förhoppningsvis också mer reflekterade naturer, sådana som växer av kunskap istället för att bli mindre av den. 

Naturligtvis berodde Domenechs dåliga uppträdande inte på några astrologiska tabun. Troligen var det en underström av den kända franska rasismen. När förlusten mot Sydafrika var ett faktum kom den här åkomman med dess kolonialistiska rötter upp till ytan.

Astrologiskt, finns många goda kvaliteter hos den före detta landslagsspelaren, men jag tror mig kunna se den svaga punkten och rasism är alltid en fråga om en korkad människa som nöjer sig med att se ytliga skillnader och sen tar sig ton utifrån dessa.

Visserligen har jag tidigare noterat Kräftans tecken i samband med svensk rasbiologi på 1900-talet. men motpolen Stenbocken är också viktig. Tillsammans ger de en komplett bild av något sårbart som skyddar sig genom en hård yttre yta, den materiella naturens bruk av pansar. 

Man kan säga att Stenbocken också introducerar idén om att "anfall är bästa försvar" - de stångande bockhornen hävdar aktivt sitt territorium, medan skaldjuren enbart uttrycker defensivitet via sitt inkapslande hornlager. 

Eller rent allmänt: alla oppositioner mellan Jord och Vatten tenderar mot betraktelser enbart på basis av det materiellt föreliggande. Stenbocken är bara tydligast med att framhålla vad den upplever som objektiva rangordningar i naturen. Redan det första Jordtecknet, Oxen, brölar illa när saker och ting retar den. Jungfrun är rörlig Jord och därmed smartare i att undanröja källor till misshag. 

Men rasism kan inte bli aktuell förrän Vattnet - den befruktande fantasins element - börjar föreställa sig saker om det materiellt givna objektet eller människan. Eftersom den typiska Vatten/Jord-människan redan har "gått igång" innan den ens har kommunicerat (Luft) med människan hon har framför sig, är det inte konstigt att fördomar och rasism frodas hos de två negativa elementen!

(Minns hur det extrema Vatten/Jord-horoskopet hos Henrik Fexeus resulterade i en bok om hur man raggar enbart på basis av kroppsliga signaler - dvs, genom att reducera den andra parten till en mekanisk "beteendeapparat"!)




Att Sattva guna, ljusets eller medvetenhetens kvalitet dominerar, ger visserligen en kvick uppfattningsförmåga. Men jag skulle vilja påstå att Domench främst haft nytta av denna som fotbollsspelare, hans Måne med Venus och Merkurius är en formidabelt rörlig utomhusmänniska (fast det "instängda" tolftehuset kanske här ska ses som fotbollsarenor, "slutna institutioner" eller "skyddade verkstäder").

Intressant nog står Skytten också för utlandet, men här då bara utlandet i "avgränsad version" - den internationella idrottsmannens resande runt världen men knappast för att uppleva så mycket som möjligt av värdkulturen utan helt innesluten i sin uppgift att prestera. 

Det 12e huset är också ett förlusternas hus så man kan lätt se att kombinationen av förlust mot värdnationens lag nere i Sydafrika ledde till en överreaktion av denna i hög grad omedvetna placering för Skytten. Jag har andra exempel på Månen i rörliga Sattva-kvalitet, där omedvetenheten om det egna psyket är påfallande, dvs självkännedomen med Månen i 12e kan vara ovanligt låg, och det här kan vara början på en lätt tvångsmässig personlighet, styrd av omedvetna drifter.

Men det är ganska uppenbart att också Solen har bidragit till hans grova omdömesfel. Solen stigande i Stenbocken är en mild version av egenmäktighetssyndromet eftersom vi har den auktoritetstörstande Stenbocken i Vädurens naturliga 1a egohus. "Jag och min makt."

En idrottskarriär passar perfekt med atleten och krigaren Mars i tionde huset. Men... Mars angriper Solen i Stenbocken. Det blir inget flyt mellan Solens ledarskapsanspråk och tionde huset för prestation och offentlig ryktbarhet. Precis som Mona Sahlin tycks istället Mars i tionde fläcka den offentliga statusen. 

(Monas Jupiter stigande i öster är precis på gränsen för att gälla som konjunktion med ascendenten. Den ligger faktiskt i 2a ekonomihuset, men den popularitets- och framgångsskapande Jupiter kan också sägas vara knuten till Monas egen person. Och härifrån är det inte svårt att räkna ut att en Mars i tionde i angrepp mot hennes person skapar problem med populariteten.)

Var det en rasistisk reaktion i botten på förbundskaptens vägran att skaka hand med en Afrikas företrädare (Parreira är förvisso brasilian)? Jag menar det, och av följande skäl: Solen i 1a huset skapar en nästan skrämmande självmedveten natur. En narcissist eftersom Månen i 12e är i dålig position att bjuda den handlingsbenägna Solen tillräcklig feedback och reflektiv kapacitet. 

Denna Sol i Jordelementet är "ren" eftersom även dess disponent, den yttre formens Saturnus, befinner sig i ett Jordtecken, den här gången den puristiska Jungfrun. Men Jungfruns hygien och renhet är hotad. Mot sig har den Jupiter i Fiskarna, ett rent budskap om sammanblandning och mixtur. Jungfru-Saturnus kan tänkas dra gränserna ovanligt snävt (minns att redan Jungfrun drar ner skalan och blir detaljfixerad). 

Här har vi dessutom den avvisande (eller åtminstone kravfyllda) Saturnus i nionde huset för utlänningar och utlandet - precis som den olyckliga tendensen i Sveriges nationalhoroskop. Hos fransmannen är den starkare och mer primitiv pga den övertydliga oppositionen mellan Jord och Vatten. Detta ger en ytlig natur som kan tänkas ha förbehåll inför de yttre sinnenas vittnesbörd. Mörkhyad - fy! Månen är svag i 12e, så fransmannen bearbetar inte sina egna reaktioner utan Solen i första leder till spontant utagerande och då baserat på Stenbockens hackordnings- eller hierarkimentalitet. 

En annan läsarkommentar på SvD behövde inte ens dra in ett menlöst bruk av astrologin utan summerade Stenbockens och tionde husets problem perfekt: "högmod går före fall". Hur knäckande för en Sol-Stenbock i 1a huset att se sig besegrad i strid (Mars) inför hela världen (10a offentliga huset)!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Förslag.....
Det skulle vara intressant att få se/läsa hur isländska Björk´s horoskop ser ut.
Det är intressant och underhållande att läsa bloggen, ibland så skrattar jag högt för det är så roligt/galet i vår värld och framför allt fantastiskt roligt formulerat.
Keep up the good syna i sömmarna work! ;)
Skrattande Cec

Seaward sa...

Tack för kommentar. Björkskan ja. Henne har jag inte ägnat en tanke åt efter "Venus as a boy" (rätt enkel, melodisk och med humoristisk video). Sen blev hon så avigt svår och konstnärlig...

Kan komma att dyka upp om det solära horoskopet har något tydligt att säga, och jag orkar bilda mig något fastare grepp om hennes person så att båda halvorna kan sammanbindas.