Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 11 september 2010

Ryan Airs dynghög till vd



Noterade i Expressen att flygbolagsdirektören Michael O'Leary är i blåsväder för sin fula käft - igen. Får jag förslå att du kikar på den här Wikipedia-länken som går rakt till stycket om kontroverserna kring hans person och sedan tittar på horoskopet med insikt om hans arroganta och odisciplinerade natur.

En kapitalist utan en anstymmelse till personlig kultur - går sånt att se i horoskopet?



Solen i egolösa Fiskarna - livsuppdraget är att simma kvickt och ombytligt. Expressen inleder att han är känd för sina galna idéer för att göra pengar. Det låter som ett sattvist tecken som inte hämmas av förutfattade meningar.

Hur är det med Solens disponent, framgångsplaneten Jupiter, då? Tja, inte så bra. Den är fallen i Stenbocken och dessutom angripen på nära håll av materialismens princip, Saturnus. Den är extra stark 1961 då den är hemma i sitt härskarläge i det ofta streberbetonade klättrartecknet.

Faktum är att jag ägnade lite tankar åt den kombinationen i samband med George Clooney för några dagar sedan. Redan rubriken Clooney, instrumentalism, Stenbock säger ju faktiskt att det finns vissa typer som inte förnekar sig utan är villiga att instrumentalisera vad som helst, kanske för att tjäna pengar.

Så långt är horoskopet - och Expressen - exakt på bana!

Men sedan var det hans gräsliga personlighet.

Månen är inte tekniskt svag i egotecknet Väduren, men den är begripligen om-sig-och-kring-sig och lyssnar inte gärna på andra. Dialog är inte nödvändig i solipsismens tecken (och föds för övrigt inte förrän i sjunde tecknet, Vågen).

Vad O'Leary däremot kan, det är att kläcka ur sig monologer. Hela hans egocentriska psyke (Månen) grundar sig på Mars i kommunikatörens tecken Tvillingarna. Mars i något av de två merkuriala tecknen kan ibland ge mänsklighetens elakaste människor, ett beklagligt faktum jag ägnat en del inlägg åt tidigare.

Här är det uppenbart så eftersom Mars också bekrigar direktörens von Oben-placeringar i Stenbockens tecken så att horoskopet, frankt talat, bara kan bli det för en skitstövel.

För den som tvekar att gå så långt, finns det sekundära bekräftelser: Merkurius, kommunikatören, skulle eventuellt kunnat ha stadga budskapet i Tvillingarna, men den är själv fast i de två demoniska månnoderna Rahu och Ketu.

Sammantaget finns det ingenting alls på hans "personliga" eller själsliga sida som ser bra ut och de våldsamma problem han försatt sig i genom sin brist på personliga kvaliteter återspeglas väl i dessa ynkliga planetplaceringar. Han är som folk som mest, men när ett jävlar-anamma lyfter en människa upp i rampljuset blir det mer tydligt hur genomsnittlig man är.

Driftigheten i horoskopet beror helt, som jag ser det, på samma personliga natur som är så avskräckande. Mars är rörlig (sattva) och säker nya vägar, en fenomenal bas för ett lidelsefullt och passionerat sinne (rajas) som Månen i Väduren. Med Venus, pengarnas planet, i det mest egocentriska tecknet ser vi hur sporrad han är av entreprenörskap och det ska inte missas att disponenten över denna självtjänande sida är Mars i handelsmannens tecken Tvillingarna!

Att han kommit så långt fast han bara är en skitstövel misstänker jag ligger i den sökande och utforskande Solen i Vatten som garanteras solida och materiella resultat genom sin disponent, lyckoplaneten Jupiter som detta år utgår för att den ska trona på världsbergets topp. Se återigen Clooney som strebrade länge och väl.

*****


En snabbkoll av sextiofyra 1961:or

Jag har åtskilliga exempel från detta år (1961) på själsligt snåla och väldigt ambitiösa människor så ur socialt perspektiv är en fallen Jupiter i Stenbocken (materialistisk filosofi) i kombination med den hårda "byråkrat- och effektiviseringsmentalitetens" Saturnus-hemma-i-Stenbocken inte helt bra. Men de gör naturligtvis en sjusärdeles jobb där det handlar om att göra vinster via besparingar. Den här generationen funkar bra som rationaliseringsexperter om än inte i finare salonger där djupa själar möts för att diskutera större ting än det världsliga.

Det kommer förstås att finnas undantag från denna allmänna tendens för året, men åtminstone jag, när jag tittar i min databas på samlade horoskop, har inte hittat något än. Av drygt 4.000 horoskop tillhör 68 stycken 1961, men då går Saturnus retrograd och backar under september in i föregående Skytten - det är egentligen 64. Nå, av dessa 64 identifierar jag på rak hand bara tre-fyra stycken med en religiös grundsyn vilket är otroligt lite. Enya är en av dem och det är ett tveksamt fall.

Och intressant är att den ena (icke-celebritet) av de definitivt religiösa var ett totalt bokstavstroende Jehovas vittne, vilket jag närapå inte räknar som religion utan ett tillhåll för dem som älskar regler och förordningar och bokstavliga saker att förhålla sig till - precis som årets problem i Stenbocken omvittnar!

I gruppen ingår Barack Obama och på fråga skulle han säger svara "kristen", men han är nu inte präst, han är världens mäktigaste politiker: Saturnus + Jupiter i Stenbocken - världslig äregirighet.

Prinsessan Diana misstänker jag ha varit from eller religiös, men jag har inte säkerställt det.

Alexander Bard har faktiskt har kallat sig zoroasterian, men han har lika tydligt deklarerat att han är schizoid och att han bara spelar roller i sitt liv. Det lämnar oss med en enda säker person av 64 och då en "saturnisk" eller lagisk bibelfundamentalist! Tala om ett andefattigt år!

Men... I den här skörden hittar jag också Ricky Gervais - ett komiskt geni och inget annat. Hans världssuccé "The Office" är ungefär precis vad jag talar om här: kontorets strukturer och torrhet. Stenbockens organisation.

Men som Sol-Tvilling och Mån-Våg har Gervais intellektualiteten att skruva slaveriet i Stenbockens tecken och göra humor av det. (Det finns en liten möjlighet att han har Månen i Skorpionen och den placeringen är förstås också intressant eftersom det handlar om svart humor!)

Och börjar man tänka sig att andlighet kan sippra ut i helt världsliga gestaltningar, då finns naturligtvis en hoper "andliga" här. Vad om den likaledes underbara komikern Woody Harrelson, son till en mördare och villig att ta varje roll som luktar freak eller galning!? Är det måttet på högsta andlighet att våga ta rollen som samhällets bottenskrap? Det krävs en viss mognad för att överleva de liven...

Det finns faktiskt två fantastiska komedienner här också, Julia Louis-Dreyfus som gjorde rollen Elaine i Seinfeld, och mindre kända men otroligt knäppa Ami Sedaris, New York-aktris som också bjuder på sig.

Men sen har vi också typiska lågvattenmärken som illustrerar hur fattig den här kombinationen i Stenbocken egentligen är: författaren David Coupland ("Generation X") eller Susanne Ljung, fast intill döddagar i STIL, dvs Stenbocken som enbart putsande på ytan och historiserande kring denna yta genom tiderna. Ljung är en kvinnlig variant på George Clooneys fixering vid sitt yttre.

Det kan tyckas helt klart att det antika solsystemets två yttersta krafter formangivaren Saturnus och expandören Jupiter anger färdriktningen för det stora flertal som föds ett år. Samtidigt är min databas inte representativ, för jag har genom åren samlat på t.ex. fler musiker (eftersom jag gillar musik) än t.ex. olika typer av andliga yrken till vilka jag innefattar vissa typer av filosofi och som jag börjat studera först på senare år.

Kombinationen av Saturnus och Jupiter skapar dessutom ett djupt introvert drag (fast det kan man inte tro om man ser t.ex. Alexander Bard eller Ricky Gervais) och är det någon årgång eventuellt andliga sidor reduceras till den hemlighetsfull privatsak, så kan det vara denna.

Men det mesta tyder på att Jupiter 1961 "förkläder" sitt andliga sökande och blir en jakt på framgång i denna världen eller en uppslukadhet inför yta och struktur.

Detta är året så själarna förbröt sig mot Jesus uppdrag att inte samla skatterna på jorden utan i himmelen (arbeta med medvetandefrågor).

Lycka de få som föddes 1961 och valde tillfällen då andra astrologiska faktorer neutraliserade den här viljan att bli så mainstream eller accepterad som möjligt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Claes Malmberg, som du skrev om för ett tag sedan, är ju 61:a, och han är ju buddhist har jag för mig... eller i varje fall intresserad av läran, även om han kanske inte direkt har konverterat i strikt mening.
S

Seaward sa...

Malmberg har gått en lång väg. Han började, om jag fattat rätt, lite som den värsting O'Lear verkar ha stannat kvar i utvecklingen som! :-)

Vad religionen gäller generaliserar jag som sagt utifrån Jupiters ogynnsamma läge, "våldtagen" eller åtminstone fallen och på nåder av "denna världens herre" Saturnus. Det krävs, som jag, åter, sade (många brasklappar krävs!), starka själar att se igenom de ovanligt dunkla segmenten tid...

I samlingen av horoskop för detta år noterar jag ett tragiskt (svenskt) öde, samma födelsedag som Susan Boyle. Här dog båda föräldrarna i olika sjukdomar med inte så långt mellanrum. Flickan växte upp och utvecklade med tiden extrema neuroser och därefter psykosomatiska eksem. Hennes mentalitet i vuxen ålder kan bara beskrivas som hispig. Det finns skillnader men den övergripande gestalten är väldigt lik Boyle. Neurotiskt uppmärksamhetssökande, precis som barnhemsbarnet Boyle. Svamlande, nära mentalt sammanbrott hela tiden.

Det är uppenbart att det finns mängder av skilda utfall under en och samma dag (och än mer under ett helt år), men är det trubbel på himmelen slår det igenom. En "Form" återanvänds till att pressa många kopior. Varje timma kan vara skräddarsydd för ett speciellt sorts "karma"... Året som helhet är inte andligt, och här närmar man sig kinesisk årsastrologi som också utger sig för att kunna ringa in grundkaraktären för hela året.