Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 23 september 2010

Fröken Sverige eller vem vill leva för evigt?


Aftonbladet visar under en sekund i evigheten detta foto på alltjämt vackra fröken Sverige från 1993. Det var Johanna Linds femton minuter i rampljuset, för jag minns att hon ganska omgående slog sig till ro med något om alltjämt håller på med: hudvård. 

Egentligen visste jag redan vilket resultat stickprovet skulle ge, men det här är faktiskt en remarkabelt talande himmel, på många sätt. Ställ dig följande frågor. Vilken planet styr gränser? Vilket tecken representerar kanske mer än andra fysisk fitness? Vilket är det primära tecknet för den organiska livsbetingelsen Vatten? Johanna Lind prickar in rubbet!


Solen med Merkurius för händers arbete i Jungfrun, det mest kroppshälsoorienterade tecknet.

Saturnus är i västtraditionen gränsdragningens planet och i överförd bemärkelse huden som är ytan och yttre gränsen för vår individuella kropp. Saturnus och dess jordiga Stenbock är närapå utbytbara som symboler och här hittar vi i Stenbocken en förhöjd energi: passionerade Mars som övergår i närmast besatt passion pga den hungrande Rahu. Går det att beskriva en fixering vid ytan bättre än så? Dermatologi var ordet. [1]

Men hud behöver återfuktas eftersom eldplaneten Mars tenderar att torka ut. Så vad bättre än att hitta motbudet i det primära Vattentecknet Kräftan med Månen hemma i sitt härskarläge!

Jag tyckte redan när hon vann fröken Sverige-titeln att det var något närmast overkligt över henne, som om hon var en ren karikatyr på ytligheten. Och astrologin säger inte emot. Däremot börjar jag bli lite mer insiktsfull om att olika själar faktiskt väljer olika livsuppdrag för att lära sig något. Vad den själ som i den för oss osynliga världen lär sig genom livsödet Johanna har jag ingen aning om, men hängivenhet och dedikation är kvaliteter som man kan lära sig oavsett på vilken våning - i vilket element - man placerar sitt jordeliv!

Han som sade, "...in every little grain of sand", den visionära målaren och poeten William Blake, hade följaktligen Mars i Kräftan opposit Saturnus i Stenbocken och kopplad till månnoderna i samma tecken. Solen, Jupiter och Merkurius i skorpioniska vatten gjorde att han såg djupt in i materien och fattade att också Jordelementet bar på vaga återspeglingar av något annat därbortom.

Jag minns ett märkligt fall som nämnts i någon bok om den synske Edgar Cayce (1877-1945). Han ägnade mertiden åt sjuka men han under några årtionden också med att i trance ge drygt 2000 tidigare liv-analyser åt hjälpsökande. Det har senare visat sig att oerhört berömda människor vallfärdade till den här amerikanen, folk av Nikola Teslas kaliber - hypergeniet!

En kvinna som var en av USA:s mest efterfrågade handmodeller vid den här tiden fick en tidigare liv-redogörelse från den "sovande" Cayce. Hennes stora framgång i detta liv var gott karma som spillde över från ett anonymt liv som piga hos en renässansfurste i Italien, förklarade den psykiske detektiven. 

Själva poängen låg i att kvinnan i det livet hade identifierat sig så totalt med skönheten i arbetsgivarens mäktiga byggnad att hon inte fäste sig vid att hon förstörde sina händer under åratal av vaskande av marmorgolven. Hennes dedikation till skönheten var stark. 

I det tidiga 1900-talets Amerika formade sig så en underbart vacker kropp som uttryck för att den här själen nu gått ett fullt varv i livets skola och där kombinationen av hennes osjälviska tjänande och identifikation med livets vackra ting resulterade i en avundsvärt välformad kropp! Så bygger man sin egen framtid genom de attityder man här och nu har till de saker man gör!

Troligen cashar den vackra Johanna Lind in en liten belöning för väl utförda gärningar i tidigare liv. Minns Platons ord om folket som kämpar efter berömmelse: det är de minsta själarna! De äldre, som redan varit med, är ganska nöjda att likt skomakaren förbli vid sin läst och göra ett gott arbete.

*****
Hmm, jag glömde bort att utveckla den ursprungliga idén som skymtar i den konstiga rubriksättningen...

____

1. Det stör mig en del att i indisk astrologi hitta delvis avvikande scheman för planeter/tecken och kroppsdelar. T.ex. anses de tolv världsliga husen ha inverkan på vissa kroppsdelar. Huden ligger inte under Saturnus i indisk astrologi utan under Merkurius! de Fouw/Svoboda listar i fyllig introduktionsboken "Light on Life" mentala-/nervproblem och hudproblem under Merkurius! Under rubriken "kroppssubstanser" nämner de uttryckligen huden som merkurial medan Saturnus är kopplad till nervvävnad.

Detta kan jag inte förlika mig med! Min favoritastrolog i väst. Charles Carter, noterade hur ofta Saturnus var involverad i brännskador och Saturnus = hud, stämmer med de små efterforskningar jag gjort.

Det här är samtidigt exempel på ofta upprepade varningar att blanda system - man slutar i villervalla! Håller man sig till en metod, börjar man "se" saker genom den. Det är samma med "verklig" vetenskap. Man måste sätta sig en stabil grundram för att kunna börja observera. Längre fram i astrologistudierna kan man slappna av och vet att Saturnus inte alltid är "ond" utan ibland gör gott. Gradvis släpper man barnets bokstavstro och låter intuitionen leda en till ett omdöme. Tecken och planeter är då bara förbrukningsmaterial på vägen mot det man vill åt: en upplevelse av förståelse av det man studerar.


Inga kommentarer: