Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 8 juli 2010

Depression ger demens. Gamle Saturnus!




Aftonbladet hälsa relaterar två seriösa neurologiska studier som båda ger samma resultat. Människor i depression har högre risk att senare i livet utveckla senil demens.

Naturligtvis identifierar astrologen Saturnus här, även känd som Senex, latin för "gammal man" eller rätt och slätt "gammal". 

Vi som kallar oss människor är i själva verket medvetandeväsen som bara tillfälligtvis är klädda i en av jordelivets livsformer. Berättelserna är många om hur vi kom att hamna här, till hälften bestiala driftspaket och till hälften intelligenta tänkare. Den del i oss som är intelligent deltar i en högre verklighet som kan kallas den Rationella Själen.

Denna rationella själ har i sig beröringspunkter med Saturnus, den organiserande och gränsdragande. Det är symptomatiskt att svenskarna, ett numera ateistiskt folk och tungt influerat av Saturnus enligt nationalhoroskopet, ser förnuft som något gott. Det är för att de har gjort sig så fattiga i sina intressen bara för materialistiska faktorer. 

Indisk astrologi - och hela antikens värld - klassificerade Saturnus som ond, eftersom det var Gränsdragaren som gjorde oss dumma och blinda och till fångar i den ärthjärna vi i brist på högre intelligens kallar "förnuftig tanke". Förnuft är vad små små barn sysslar med när de lär sig para ihop rätt byggklossar på lekis. 

Vad intelligens är, ibland signifierad i astrologin genom Jupiter, ibland genom Solen, är svårare att sätta fingret på. Intelligensen verkar i någon mån genom det lilla barnet som lär sig att man måste stoppa fyrkantiga klossar genom det fyrkantiga hålet och trekanter genom det trekantiga hålet.

Barnet lär sig i själva verket sinnesintryckens signaler här - aktiverar begreppet "fyrkant" och "trekant". Kreativitet och problemlösning i det abstrakta ligger ännu en bit fram på vägen.

Amerikanen Huston Smith, professor i religionshistoria (bl.a. 15 år på MIT och där nära vän med Noam Chomsky som han betecknar som ett geni), beskriver i sin koncisa självbiografi (skriven vid nittio hedervärda år) distinktionerna så här:

All religions carefully spell out the distinction between reason and intuition [eller intelligens - mitt tillägg]. In the West, intellect (intellectus, gnosis, sapentia) is not reason (ratio); in Sanskrit, buddhi is not manes ["manas" på den här bloggen]; in Islam, ma'rifah, situated in the heart, is not aql, which is situated in the brain. In Hinduism, the knowledge that effects union with God is not discursive, it has the immediacy of direct vision or sight.

Tales of Wonder (2009, ur efterordet, s 195)

Vi känner genast igen astrologins SOL som hjärtats säte och tillika synorganet. Solen som i indisk astrologi signifierar andesjälen vars själva väsen är sat, chit, ananda - existens, rent medvetande och lyckorus.

Och lyckoruset finns verkligen i hjärtat. När jag efter några års meditation upplevde kundalinis uppvaknande från bäckenbenet och upp genom ryggraden nådde den här renande energin efter bara några veckors dagliga sittningar hjärtat. Under den fasen stördes den meditativa stillheten av ostoppbara små utbrott av glädjeskratt. Jag döpte dem till "kolsyrebubblor av lycka". Efter några veckor hade hjärtat tydligen renats hjälpligt och kundaliniormen kunde fortsatte stiga upp genom ryggen...

Inte konstigt att den klassiska astrologin placerat andesjälens och Solens lycksalighet i distinkt opposition till misärens och depressionens Saturnus!

Sverige är fött i Vattumannens tecken vilket gör oss till den exakta motsatsen till Lejonet eller den levande jiva-atma, den skrattande och i sig själv lyckliga individen. Vi är ett depressivt folk som försöker konsumera oss ur vår bristande andlighet eller tar ideliga solresor till varmare länder! Den ingrodda materialistens kapitala feltänk igen! Lyckan - ananda - bor inte på utsidan utan hos den som rotat sig på insidan, i själen!


Boktips


Ur den pågående utgivningen av tio volymer (egentligen 11, en är i två delar) av arketypiske psykologen James Hillmans "samlade verk" (egentligen mer ett hopsamlande av svårfunna essäer och föredrag), är den i mina ögon absolut vassaste Senex & Puer (volym 3).

Här finns fantastiska tankar kring "Åldringen" och "Den Eviga Ynglingen" och svidande vidräkningar med "plattmarksmänniskorna" (t.ex. svenska socialrealister) som tappat greppet om livets djupperspektiv.

Saturnus har med förlusten av djupperspektiv att göra! Den är ju ytstrukturens härskare och enfaldigt besatt av att ruta in allting, "skapa ordning och struktur" - denna svenskdygd.

Varmt rekommenderad även om det kan kännas lite kymigt att bara införskaffa en enda volym i en serie. Men delarna har ytterst få korsreferenser till varandra.

Inga kommentarer: