Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 19 mars 2010

Världens kortaste man



Den 73 cm långe man som i dagarna dog, 21 år gammal, hade ett intressant men inte uppseendeväckande horoskop.

Indisk astrologi har tumregler för en människas längd:

Kort: Månen, Mars och Merkurius
Medellängd: Solen och Venus
Lång: Jupiter, Saturnus, Rahu och Ketu

När dessa planeter bildar aspekt med ascendenten sägs längden påverkas. Men dessa indikationer är till ingen nytta här, eftersom födelsetid saknas för den korta mannen.

Men om man påminner sig regeln om "teman" eller multipla attesteringar, att ovanliga egenskaper sällan hänger på en enstaka indikation, bör det finnas andra indikationer på himmelen som bidragit till den extrema reduktionen av kroppslängden. En slags bakgrundsfond som gissningsvis kompletterats med en ascendent som "bestrålades" av en eller flera av de korta planeterna.

Saturnus, skulle kunna vara intressant - begränsaren och kontrollören. Eller vad om Jupiter, som är den som bringar tillväxt? Och kanske hur dessa två förhåller sig till varandra?




Saturnus har en dominant roll på himmelen, den kontrollerar både Sol och Måne (och Merkurius) under denna nymåne. Som symbol för projektstarter skulle man kunna läsa just den här nymånen som "sinkad eller hämmad projektstart".

Och om vi sneglar på planeternas längder är faktiskt Merkurius en av de korta och Merkurius, hemma i härskarläge i Tvillingarna, disponerar alltså över Sol och Måne (projektstarten) och - redan i sig kortvuxen - "attackeras" via opposition från den hämmande och begränsande Saturnus!

Den senare är själv av den långa typen men här skulle man kunna tänka sig att Merkurius, Mars eller Månen aspekterar eller befinner sig vid ascendenten, vilket skulle reducera längden i okänd utsträckning. Skulle den mot korthet tenderande Merkurius och Månen (här kombinerade) ha med ascendenten att göra, då skulle den korta Mars också spela in!

För olycksplaneten Mars blandar sig också in i leken. Från Fiskarna - världslig uppoffring - kastar den sin egen 90-gradersaspekt framåt i zodiaken och träffar Tvillingarnas tecken. Därmed har vi två "korta" planeter i krig med varandra förutom att hela "projektstarten" (nymånen) står under svårast tänkbara attack från två håll, Mars och Saturnus.

Faktiskt, här pågår många generella "korthetsindikationer" redan för dagen ifråga. Räckte det sedan med en födelsetimma då några av dessa indikationer kopplades samman med tecknet som steg i öster? Föddes fler kortväxta samma timma?

*****

Mars i ett Vattentecken riktad mot ett Lufttecken har i huvudsak bara beskrivits i termer av psykologisk oro på den här bloggen, ett livligt känsloliv (Mars energi i Vatten) som påverkar de mentala mönstren (Luft) och tankeflödet. (Fast den allra vanligaste beskrivningen har varit "dissociation" en mentalt trolleri som flyttar runt informationen på egendomliga sätt och ofta förvränger den.) Tidningarna antydde att det var kinesens kopiösa rökande (2 paket cigarretter per dag) som tog kål på den späda kroppen i förtid, men detta verkar mest som ett snusförnuftigt antagande: "Se hur det går om man röker".

Människor med störningar mellan Vatten och Luft kan dock misstänkas vara överrepresenterade bland rökare - röken som ett sätt att "ge gestalt" åt sin psykiska oro, att synliggöra sin egen andning och lugna ner den. Det finns en djup ritualitet kring rökningen, om man tittar närmare på beteendet och visst är rökningen ett av många uttryck när man talar om Vattenelementet som "naturligt patologiserande".

*****

Jupiter då, en planet som skänker längd och som bringar tillväxt till allt som den förbinder sig med? Givet indiernas magra aspektschema ser det ovanligt händelsefattigt ut på den här himmelen, men Jupiter är en av "de goda" och den kombinerar sig i Oxen med "goda" Venus och den senare är hemma i sitt negativt polariserade tecken.

Nu spekulerar jag bara, men kan man tänka sig att den "negativa", dvs starkt jordbundna Oxen innebär att Jupiters expansion begränsas, att Jordelementets negativitet så att säga renderar Jupiter mindre effektiv i sin förmåga att växa på höjden?

Lustigt nog kommer jag att tänka på ateistföreningen Humanisterna här, och deras problem att expandera både ekonomiskt och till medlemsantalet. Jag har tidigare pekat på att ordföranden Christer Sturmarks horoskop tycks illustrera detta faktum, med en Sol som opponeras av begränsningens Saturnus och en Jupiter som, minsann, befinner sig i den låga vegationens Oxe.

Låt oss jämföra med de bästa entreprenörerna, dvs personerna på Forbes lista över världens rikaste. Går det att urskilja ett mönster i Jupiters placeringar?

Utöver senaste listningen inkluderar jag också Tiger Woods. Från 2006 har jag en notering att han då korades som sportens mest inkomstalstrande person. Tiger Woods har Jupiter i Fiskarna opposit ascendenten.

Förutom Bill Gates är Tiger Woods är den enda jag har födelsetid för, men det är väl rätt typiskt att hitta Woods "förmerare" i aspekt till ascendenten!

Det borde göra honom långvuxen. Tittar man på övriga horoskopet ligger den korta Mars ytterst nära "spetsen" (inledningen) till 10e hörnhuset, men inte riktigt inne. Här skulle västastrologin ändå säga att den påverkar hörnhuset (och skickar en framåtriktad kvadratur mot ascendenten).

Indisk astrologi är emellertid strikt. Mars är i 9e och inte i 10e och därmed ingen "korthetsskapande" inverkan på ascendenttecknet. Tiger Woods Mars kastar istället sin onda 90-gradersvinkel mot 12e huset för dolda affärer och "sängkammarens hemliga nöjen", och Mars själv agerar alltså som en skönhetsfläck i moralens 9e hus. Efter den extrema otrohetsskandalen behöver ingen längre undra över vad dessa födelseomen betyder! Men Mars har alltså ingen betydelse för längden.

Så vad blir resultatet? Lång Jupiter i 7e huset är det uttryckliga omen horoskopet ger. Woods är 185 cm lång, helt i linje med Jupiters bidrag till ascendenten (kroppen).

*****

Så över till en spekulativ tanke utifrån de 17 rikaste (vars födelsedag är känd):
  • Alice Walton: Jupiter i Skyttens 30e grad.
  • Alwaleed Bin Talal Alsaud: Jupiter i Tvillingarnas 27e grad.
  • Amancio Ortega: Jupiter i Skyttens 2a grad.
  • Bernard Arnault: Jupiter i Stenbockens 1a grad.
  • Bill Gates: Jupiter i Lejonets 5e grad.
  • Carlos Slim Helu: Jupiter i Lejonets 27e grad.
  • David Thomson: Jupiter i Lejonets 30e grad.
  • Eike Batista: Jupiter i Jungfruns 25e grad.
  • Ingvar Kamprad: Jupiter i Stenbockens 26e grad.
  • Karl Albrecht: Jupiter i Kräftans 19e grad.
  • Lakshmi Mittal: Jupiter i Vattumannens 15e grad.
  • Larry Ellison: Jupiter i Lejonets 12e grad.
  • Li Ka-shing: Jupiter i Vädurens 15e grad.
  • Liliane Bettencourt: Jupiter i Vågens 6e grad.
  • Mukesh Ambani: Jupiter i Jungfruns 30e grad.
  • Stefan Persson: Jupiter i Skorpionens 3e grad.
  • Warren Buffett: Jupiter i Tvillingarnas 21 grad.

Av dessa kan man inte dra några säkra slutsatser om Jupiters förmåga att skapa höjd och verka expansivt... Dock lyser Jupiter i Lejonet verkligen fram med 4 förekomster jämfört med förväntat snitt 1.4. Det är 2,8 gånger mer än förväntat av slumpen.

Notabelt är också att 11 av 17 Jupiter rider med den "positiva polariteten". Det är dock bara 30% över förväntat snitt och därmed inte lika signifikant som betoningen på Solens eget tecken Lejonet.

Att ingen av de rikaste var födda med Jupiter i Oxen stämmer visserligen med den vilda idén att Jupiters förmåga till expansion binds vid "gräsrotsnivå" (som symboliserat av Sturmarks scientistiska gräsrotsrörelse).

Men så litet är underlaget att vi får nöja oss vid analogin att den kinesiska dvärgen åtminstone i expansionshänseende var lika föga framgångsrik som Sturmark i alla hans företagsprojekt genom åren eller det importerade ateistkonceptet Humanisterna, som inte ville växa sig till ett högt och resligt träd.

Jupiters expansion i det mest begränsande av alla element, Jorden, är kanske inte en bra kombination. Jag har varit inne på denna tanke förr, när jag begrundade att detta dock är religionens och filosofins planet medan Oxen symbolserar identifikation med det jordiska.

(I listan ser man f.ö. att avashta-läran om planeternas åldrande under passagen genom ett tecken inte är mer absolut än någon annan enskild tolkningsregel. Precis i början och i slutet av ett tecken anses planeten svagare, men detta skulle motverkas till exempel om planeten i gengäld låg i ett hörnhus, dvs var världsligt prominent.)

Vad gäller Bill Gates, den enda superförmögne (superexpanderade) med känd födelsetid, gäller Kräftan som ascendent - ett slugt företagartecken!


Gates 5 fot 10 tum eller 177 cm lång, dvs medellängd. Säger horoskopet detsamma? Ja, på ett ungefär! Den långa Saturnus kastar sin särskilda 270-gradersaspekt runt zodiaken och knyter an till Kräftascendenten. Detta borde betyda en lång människa.

Men dessförinnan har Saturnus redan modifierats av Venus som tecknar medellängd. Saturnus anses "upphöjd" i Vågen medan Venus är i sitt eget positiva härskartecken, och därtill drar Saturnus i sin aspekt mot kroppen med sig Solen i Vågen, som här anses "debil" och för vår fråga indikerar medellängd. Så Solen och Venus "vinner" med två mot en över Saturnus i budskapet om medellängd och "utnyttjar" den långes särskilda aspekt för att få in sitt medelbudskap!

Naturligtvis är längden på kroppen det kanske minst intressanta som överhuvudtaget går att gräva fram ur Gates horoskop! Det kan bli anledning att återkomma till det igen.

Om ingen planet aspekterar ascendenten? Vet ej. Men möjligen kan man i dessa fall studera härskaren till ascendenttecknet som en kroppens "platshållare" och de eventuella planeter som aspekterar denna.

Inga kommentarer: