Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 28 mars 2010

Sean Young & Vattenelementets naturliga patologi


Sean Young som Rachel i Bladerunner (1982)

''When I hired her for Cousins, I got a lot of phone calls from people saying I was crazy,'' recalls director Joel Schumacher, but he enjoyed working with her nonetheless. ''Sean is an artist, and she doesn't know how to monitor herself. She will pour out her emotional road map of the day to you, and it can be quite frightening.'' A Hollywood agent puts it bluntly: ''The perception of her is that she is unstable.''

Entertainment Weekly

Att upptäcka att personer man i princip glömt försvann från scenen för att de spårade ut är förstås både tråkigt och olustigt. Här upptäckte jag en sak om en kvinna vars karriär blev kortlivad men som komplettera och kastar extra ljus över historien om Stig Dagerman och hans självdestruktiva födelsehimmel (öppnar i nytt fönster).

Aktrisen Sean Young har ett känt födelseklockslag och det är bara tack vare det man kan spåra en snarlik - fast mildare - problematik till den som anfäktade den svenske författaren.



Till att börja med har de samma typ av själsliv - Månen i den "naturligt patologiserande" Kräftan. Att Månen här är hemma i härskarläge bara understryker hur sårbar själen är i sitt fallna sublunära tillstånd! Det är ingen slump att antikens astrologer såg Månen som upphöjd när de psykiskt stirriga vattnen absorberades av Moder Jord, som tecknad via Oxens tecken. I Oxens fixerade kvalitet bringas sinnets oformlighet åtminstone temporärt till halt. 

Det här är alltså antika idéer, men dagens naturdyrkare - en liten lek som utspelar sig inom ramen för en ateistisk grundsyn - skulle aldrig kunna förstå att Naturen inte är det högsta goda utan bara en liten del i en större ordning. Naturvetenskapen har grundligt lyckats hjärntvätta massorna att människans enda hem är här på jorden. Antikens tänkare placerade emellertid andra världar bortom den sublunära kretsen, men ska man studera inomvärldslighet kan man lika gärna börja med Månen - "kontrollcentralen som knyter samman de fem sinnena" - som något annat.

Sean Young faller in i ett alltför vanligt mönster som jag ärligt talat inte räknade med att finna när jag började blogga om den sideriska zodiaken för ett år sedan. Men Vattenelementet visar sig gång på gång relatera till psykiska problem sedan den felaktiga västerländska zodiaken korrigerats för att återspegla den ursprungliga stjärnhimmel under vilken personhoroskopen först såg dagens ljus.

Den f.d. aktrisen har både Sol och Måne i Vatten, och för Youngs uppseendeväckande och underliga beteende som kostade henne en karriär i Hollywood kan man kanske speciellt peka på Solen i Skorpionen. I problemfall går den från sammanbiten integritet och faller ut som en rättshaverist eller allmän sociopat.

Bloggen har hittat oräkneliga fall med den enkla omständigheten att Lufttecknet Vattumannen (social integration) är aktiv på himmelen samtidigt med Skorpionen. Genast yttrar sig Skorpionen som någon form av social missanpassling! (I sanningens namn ska sägas att den i några fall är ett offer från vrånga sociala mönster och i något fall på tusen faktiskt med rätta slåss mot felaktiga värderingar. Men oftare tycks den ha rollen av en svart och irrationell attitydlåsning som blockerar den från nyktert tänkande.)

Sean Young har, som man kunde misstänka, inte en normal och fungerande Skorpion utan en där härskaren Mars underminerar sitt eget tecken genom att placera sig i ett Lufttecken (Vågen). Dvs, en variant som är besläktad med det "sociala utstötningssyndromet". Därmed utlöser Solen och dess disponent ett mindre väl fungerande "samarbete.

Jag minns på rak hand också "Bitterfittan" - Maria Svelands horoskop som ett där Solen i Skorpionen förgäves försöker förstå sig på kön och gender men där Mars i Vågen skapar derangerade dimslöjor. Ett annat besläktat fall är Carolina Gynning, men nu är det den debila Månen i Skorpionen som inte fungerar maximalt med en disponent i det radikalt annorlunda Luftelementet. Här blir det mentala problem istället som hos Sveland en flummig och irrationell genderfilosofi.

Sveland och Sean Young har alltså det gemensamt att det är i deras solära utagerande som man ser underligheterna medan Gynning huserar demonerna på insidan (i det lunära). Naturligtvis blir omgivningen varse dem också eftersom Månen ligger till grund för den agerande Solen!

Och dessutom - och nu kommer parallellen mellan Sean Young och Stig Dagerman: olycksbringaren Mars befinner sig högst uppe i offentliga karriärhuset (tionde) och kastar därifrån sitt "onda öga" ner mot Sean Youngs eget rollspel, hennes persona, hennes ascendenttecken (här: Stenbocken).

Att hon till skillnad från Dagerman inte tagit livet av sig, utan bara blamerat sig irreparabelt inom branschen, ska hon tacka, inte någon lycklig stjärna - för det har hon ingen - utan det faktum att hon slipper Dagermans ytterligare katastrofaspekter. Med Mars attack mot det personliga utspelet, stannar hennes historia av.

Ja, egentligen inte. För hon har ascendenthärskaren Saturnus i 12e huset för världsliga förluster - ännu en intressant parallell till Dagerman. Men för Sean Young skulle detta kunna vara en kritisk aspekt för jag har läst att indisk astrologi ser ascendenthärskaren i förlustens hus som en varning för suicidala tendenser. Låt oss säga att hon begick självmord på sin karriär - notera hur Stenbocken och Saturnus har en tendens att handla om individers yttre eller statusmässiga aspekt snarare än om hela individen.

*****

Vad kan man lära sig av jämförelsen mellan Youngs och Dagermans himlar? Jo, först att Månen i Kräftan som sinnelagets planet är helt hjälplös att avstyra sekundära problem. Dagerman hade inget uppenbart problem med sin Mån-Kräfta, inga illgärningsmän aspekterade den, och den låg dessutom i nionde huset för högre utbildning eller samvete.

(Fast den här bloggen representerar förenklad astrologi, i den indiska versionen finns ytterligare verktyg för att bedöma t.ex. Dagermans Mån-Kräfta. Men jag har bedömt att den här bloggen blir helt obegriplig för en tillfällig läsare och håller mig till en uppsättning metoder som jag tror är rätt intuitivt lätta att förstå: Eld och Vatten bekrigar varandra vid kontakt, typ.)

Sean Youngs Måne sjunkande i väst (symboliskt döende) är visserligen sin egen (hemma i sitt tecken), men 7e partnerhusets karaka (husets naturliga signifikator) gör att sinnelaget påverkas ovanligt mycket av relationer. Det sägs vara efter en uppslitande relation med James Woods (som båda förnekade att de haft) som hon tappade förståndet!

Hur ser då Venus ut i horoskopet? Den är debil (fallen) i Jungfruns tecken och dessutom i kombination med den hungrande norra månnoden Rahu, en av de naturliga "illgärningsmännen" i astrologin. Dessutom är Venus tredubbelt skadad eftersom Saturnus inifrån det omedvetna 12e huset angriper Jungfrun.

Givet att det är nionde huset som är spelplanen för detta eländiga drama kan man lätt inse att kvinnan totalt saknar kontakt med det som kallas "det högre medvetandet". Hon är patologiskt samvetslös.

Ja, fast Solen kombinerar med Jupiter (symbol för högre utbildning och högre medvetande), måste man bedöma 9e-hushaveriet som det avgörande, särskilt som Venus har stort inflytande över Månen i 7e, dvs hennes eget psykiska välbefinnande!

Solen/Jupiter i 11e huset för inkomst via karriär (2a huset räknat från 10e karriärhuset), tyder på att hon blev rik på Bladerunner och Nowhere To Run (mot Kevin Costner) - de enda stora framgångar hon var med i.

Ännu en gång visar sig den jovialiska och "goda" Jupiter ha varit oförmögen att rädda från horoskopets problematiska sidor, vilket är exakt vad indisk astrologi hävdar! Inte ens Jupiters välsignelse av Månen i Kräftan eliminerar den härd av elände som Rahu/Ketu-axeln antyder mellan tredje huset för mentalitet och nionde huset för högre medvetande/samvete.

Här börjar man se skillnaden mellan hennes och Stig Dagermans horoskop, för han hade dock en torr och rationell sida via Jungfrun, vilket gagnade honom som författare och skribent. Hos Sean Young är det verkligen blötdjurens dag och det var troligen den här typen av själ som filosofen Herakleitos vände sig mot på 400-talet fvt, när han hävdade att "den kontinenta (torrlagda) själen är den bästa".

Ingen historiker har länge en aning hur tidigt de fyra elementen introducerades i astrologin. De flesta verkar placerad det som ett tillägg flera hundra år in i vår tideräkning. Detta tror jag är rent nys, givet att fyrelementsläran fanns redan på Herakleitos tid. Det förefaller orimligt att det skulle ha tagit, säg, 800 år för någon att ens komma på tanken att väva in de fyra elementen i den tolvdelade zodiaken!

Sean Young in på rehab för alkoholmissbruk 2008 -
Vattenelementet, inte minst giftets Skorpionen!


*****

Som extra kuriös koppling ser jag att Sean Young tillhör gruppen Skorpioner från hösten 1959, som jag tidigare flaggat för att de verkat lite extra labila. Se bl.a. internetoperatören Bahnhofs vd som vill låta gubbarna fortsätta sexsnaska sig med unga flickor på olika chatforum. Han föddes knappa två veckor efter Sean Young. Rubriken till det inlägget, "När människan blir värd för sin drift", passar fånigt bra in på vad regissören Schumacher sade i inlindade ord om att Young är en "artist" och därför inte herre över sina irrationella impulser!

Posta detta till alla skeptiker ni känner! Det är dags att det sekulära väst börjar förstå att en större verklighet väntar dem - bara de växer upp och vågar fatta att livet är intelligens från början till slut. Vi är alla barn av något större, precis som antikens filosofer och astrologer så tydligt hade noterat. Hur kunde västerlandet tappa bort sig så fullständigt?

1 kommentar:

Anonym sa...

Intressant! Jag kollar denna blogg varje dag efter nya inlägg, imponerande att du hinner skriva så mycket. En annan kändis med mycket vatten i sitt horoskop(om jag räknat ut det sideriska horoskopet rätt) är Harry Potter skådespelaren Daniel Radcliffe. Hans Sol, Mars och Merkurius ligger i Kräftan medans Månen ligger i Fiskarna! Än så länge är han ung och har inte varit med om några större skandaler...