Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)onsdag 31 mars 2010

21 fotomodeller


1960-talet: Nico,
sedermera avantgardemusiker


Hittade 21 fotomodeller med födelseklockslag i databasen. Några gick som framgår nedan vidare till större ting - Johnny Weissmuller blev olympisk guldmedaljör i simning och Tarzan på vita duken och Carla Bruni fransk presidenthustru...
 • Audrey Hepburn
 • Bettie Page
 • Brigitte Bardot
 • Brigitte Nielsen
 • Carla Bruni
 • Carmen Electra
 • Cindy Crawford
 • Claudia Schiffer
 • Elizabeth Hurley
 • Emmanuelle Béart
 • Fabio Lanzoni
 • Isabella Rossellini
 • Ivana Trump
 • Jane Birkin
 • Joanna Lumley
 • Johnny Weismuller
 • Lauren Hutton
 • Margaux Hemingway
 • Milla Jovovich
 • Naomi Campbell
 • Nico (Christa) Päffgen

Jag har på sistone gjort flera test med de indiska interplanetära aspekterna på en grupp med 91 mördare utan att ens Månen "belägrad" av både Mars och Saturnus givit någon statistiskt intressant trend. Många av mördarna saknade födelsetid men det är inte problemet.

Aspekter mellan planeter tycks helt enkelt inte vara avgörande. Detta stämmer också med astrologiskt doktrin där det är aspekter mot husen som anses viktiga, särskilt de fyra hörnen. Samtidigt är bristen på resultat en smula bestickande, för hur ofta figurerar inte en störd Måne i problematiska livsöden! Astrologin vägrar dansa efter den här melodin som kallas "bryta loss en bit och testa den separat"! Minns regeln att man måste gå i genom samtliga omen på himmelen och avgöra om det ser ut att peka i en eller annan riktning.

Kanske påvisar de 21 modellerna astrologins inskärpande av födelsetidens betydelse (och med den planeternas placeringar i husen). Samtliga nedanstående ascendentplaceringar är statistiskt intressanta enligt den regel bloggen anammat att värden mindre än 50% under slump samt 50% eller mer över slumpvärdet är intressanta.

Element Asc Sol Måne
Eld 2 7 6
Luft 9 5 4
Vatten 8 4 5
Jord 2 5 2

I topp ligger ascendenter i Luft och Vatten. Båda överträffar kravet i förhållande till snittet 5.25 placeringar per element.

Varför blir just Luftelementet "segrare" i kategorin attraktiva kroppar? Är det för att den idealistiska kärleken tecknas av Venus i Vågen och detta också är tecknet där formgivaren Saturnus är upphöjd? Mot gemene mans ställföreträdande ascendent - Väduren eller egot i den "naturliga zodiaken" - avtecknar sig på andra sidan Vågen som "den andre", en slags idealbild vi åtrår och söker förena oss med.

Men varför Vatten som tvåa snarare än Eld eller Jord? Ingen aning. Det är lite kuriöst att Eld och Jord delar jumboplatsen med två fotomodeller vardera (här var den lägre gränsen för intressant avvikelse från slumpen 2.62) eftersom jag tidigare åberopat den antika synen på de fyra elementen där Eld anses det noblaste och Jord det mest basala. Är dessa ytterlägen helt enkelt för långt borta från "den gyllene medelvägen" som ger en attraktiv människa som "funkar" i modellsammanhang?

Här behövs verkligen ett större uppföljningstest! Jag har en smygande misstanke att dessa trender kan komma att neutraliseras då, precis som uppföljningsstudien av porrbranschmänniskor mattade av (utan att helt eliminera) den tydliga trend som syntes i den första studien. (Se "Temastudier")

*****

Anmärkning. Jag valde en bild på min favorit, Nico, som efter modellåren flyktigt var medlem i det legendariska rockbandet Velvet Underground och sedan hade en småskalig karriär som avantgardemusiker, tyngd av heroinmissbruk. Hon dog en alltför tidig död runt 50 (hjärtstillestånd) och det sades att den mångåriga narkomanin gjort slut på kroppen i förtid.

Intressant nog hade hon den allvarsamma (formplaneten) Saturnus på Fiskascendenten, Solen i Jungfrun och Månen i Kräftan.

Hon var lika depressiv som Stig Dagerman, Skorpionascendent (attackerad ovanifrån av Saturnus), Sol-Jungfru och Mån-Kräfta. Titta på ungdomsporträttet av Dagerman och jämför med Nicos dystra uppsyn.

Vad är det vi ser i ansiktena? Saturnus, Jungfrun eller Kräftan? Nästan omöjligt att säga. Jag skulle gissa att vi stirrar rakt in psykets arketypiska värld och betraktar den mörka Saturnus rätt och slätt. Svårmodet, allvaret. Saturnus går väl hand i hand med stel formalism och poserande.

Som kuriositet kan noteras att 7 modeller har en Saturnus i aspekt med ascendenten/kroppen. Eftersom Saturnus har fyra aspekter enligt indierna (0, 60, 180 och 270 grader) borde ren slumpfördelning koppla formplaneten till en tredjedel av horoskopens ascendent, dvs exakt 7 horoskop.

Dessa modeller är/var: Audrey Hepburn (tunn som en sparv - Saturnus!), Brigitte Nielsen, Claudia Schiffer, Isabella Rossellini, Jane Birkin, Naomi Campbell (vars Saturnus i debilt läge i Väduren kastar 270-gradersvinkeln mot Stenbocksascendenten - notera hur hennes extrema divighet och odisciplin under modellåren perfekt matchar detta svåra fall av egenmäktighetssyndromet). Den sjunde var Nico/Christa Päffgen.

Det gick illa för några av modellerna, Brigitte Nielsens karriär tedde sig med åren alltmer tragisk, Nico dog i sviterna av mångårigt heroinmissbruk och Margaux Hemingway följde trenden i sin släkt och begick självmord. Emmanuelle Beart (H&M-modellen vintern 2006) har agerat politiskt på ett sätt som kostade henne en position inom FN.

Lauren Hutton och Margaux Hemingway är de enda med Saturnus i 12e och kritiskt tycks det bara vara för Hemingway vars Skorpionascendent bär med sig en prominent men debil Mån-Skorpion. Dessutom har hon två planeter i 8e dödshuset och Solen står i Vattumannen för det "sociala utstötningssyndromet" som tydligen ibland kan uttrycka sig så att man "stöter ur sig själv" - men detta måste vara ett extremfall och det är som synes flera pusselbitar som samverkar till den mörka läsarten/utfallet.

Lauren Hutton har med sin Saturnus i 12e lustigt nog också en Måne i Vatten stigande i förstahuset men i Kräftan, Månens eget tecken. Om Stig Dagerman sade jag att den Månen inte tycktes ha kunnat stå emot världens problem, men Lauren Hutton, har varken Dagermans hemska attacker mot ascendenten eller Margaux Hemingways aktiva åttonde hus.

Istället är Hutton en Sol-Skorpion och en extremt kvinnlig och feminin typ, men mig veterligen helt utan några av Vattnets "patologiserande tendenser". Nå, hon är inte helt politiskt korrekt, utan uttalade sig kritiskt om homosexualitet eller daltandet med den (minns inte så noga) för några år sedan.


Lauren Hutton, 1980-talet


Som jag antytt tidigare är horoskop som kraftfullt domineras av den negativa polariteten ett potentiellt problem. Negativiteten påminner om att själen för närvarande befinner sig i "syndafallet", i en trend av tilltagande förvärldsligande och identifikation med det fysiska. Vattnet står i det här läget för en sensualistisk orientering, en betoning av sinnena.

De senantika grekerna hävdade att det var den del i människovarelsen som stod under naturens kontroll som ödet (avbildat i astrologin) rådde över. Figurativt är det Vatten och Jord som relaterar till naturen och den irrationella själen. Eld och Luft tillhör människans högre, eviga själ. Den tanken kanske man ska ta med en nypa salt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar