Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 17 oktober 2024

Hertiginnan Meghan om nätmobbning och de astrologiska insikterna hos Barbara Pijan


 

Meghan Markle av Folket må ha adlats (upphöjts till halvgudarna?) men hon har inte förlorat sina blott mänskliga svagheter. Kartan har aldrig granskats, ligger långt utanför bloggarens intresseområden, men i en kort slasknyhet i Expressen finns en bra ingång. Hon uppvisar vad som kunde kallas våldsamt och obalanserat martyrbeteende i egocentrerad veklagan om allt negativt hon sett på nätet:

https://www.expressen.se/noje/kungligt/meghan-en-av-varldens-mest-mobbade-personer/

Kungligheter och adel står naturligtvis över den här typen av vek emotionalism men intressantare för astrologin är att "martyrium" inte är egocentrisk. Det är Fiskarna som är zodiakens martyr i den korrekta meningen sanningssägare. Alla med starka 12e hus kan uppvisa denna tendens att tala eller agera för samhällets olycksbarn. Här finns många yrken som osjälviskt gör nytta utan att samhället lönar dem i vår narcissistiska "förstahuskultur". 

Det enda sättet att göra astrologi se kartan som unik. Meghan klagar på mobbning i medierna och viss har hon rätt: 12e huset var "den onda demonen" i antiken men idag kallas huset odramatiskt "världsliga förluster". Men en ond demon verkar det vara som i kommunikationstecknet Tvillingarna både förtalar henne och dessutom angriper det 3e kommunikationshuset. 

Men 3e är ju hennes egen kommunikation? Givet den äregiriga Demonen Rahu i 1a personliga huset, hur mycket har hon sig själv att skylla för all denna skitpress? Hade hon inte varit så självförljugen hade detta liv kunnat bli en lärdom och en insikt och att tänka efter innan man öppnar munnen. Men Vattentecken har ibland problem med realismen och lever hellre i sin fantasivärld (se Ebba Busch). 

Att de två naturliga illgörarna Mars och Saturnus både dödsbrottar varandra via sina långa aspekter tyder på en saga utan lyckligt slut och då är ändå Naturens tecken Krabban i öster så bakvänd att den ser båda som "verksamma välgörare".

Definitivt ännu ett horoskop där t.o.m. ett känt klockslag lämnar betraktaren och fråga sig vad så här motsägelsefulla budskap betyder... Även den svåra konjunktionen Jupiter/Saturnus som dyker upp vart tjugonde år kan i låga typer kasta käppar i varandras hjul så att det varken blir god tillxäxt eller sval återhållsamhet. Megan verkar vara "lägsta typen" av framgångsjägare (Solen i 1a och Demonen till det) och dessutom ha intellektuella (Merkurius) problem med att förstå vad hon egentligen sysslar med.

*****

Entré: min nyliga omvärdering av den amerikanska astrologen Barbara Pijan, gift med en tibetan och remarkabelt matnyttig leverantör av insiktsfulla småtexter baserade på den indiska astrologen. Hon har intill detta inlägg aldrig taggats men lilla google-söket uppe till höger ger flera träffar på 'barbara pijan'.

Jag förklarade nyligen att rörigheten på hennes sajt fått mig att avstå trots många djupa insikter, men tog en ny titt och insåg plötsligt att detta inte är hennes egna insikter. Röran beror på att det är en vild klipp-och-klistra historia. Man måste backa tillbaka och se innehållet som hon gör, som ett Sol-Lejon som överblickar från högre höjd och sprätter iväg nya textfragment i rätt riktning på sin omfattande sajt.

Bloggaren har en del Jungfru i sitt eget horoskop och tecknets förkärlek för detaljer (med hungerns Rahu i tecknet och Merkurius som en dominant planet) förblindade honom för Pijans "ostruktuerade" Sol-Eld. Den ger en större insikt om man hanterar stoffet på ett mindre "merkuriskt" sätt. Inte undra på att Jungfrun brukade liknas vid Lejonets högra hand eller chefens sekreterare som bringar ordning och renskriver Sol-Lejonets kreativa utflöde.

Roande och talande är en punkt där Pijan rör till det. En sida om Solen och dess olika husplaceringar är inkomplett och växlar plötsligt in på en mening om Solen konjunkt Jupiter (fast hon använder genomgående terminologiska synonymer på andra språk - pali? sanskrit? vad talar man i Tibet? Det gör läsningen tidskrävande och kräver ständigt googlande.) 

Hon beskriver någonstans (noterade tyvärr inte sidan) "Solen.yuti.Jupiter" (yuti=konjunktion) som geni (jämför Anders Borgs variant som dock av eliten korades EU:s finansminister nr 1, dvs Jupiter=lagerkransen). Pijan har själv konjunktionen och kanske förläget kastas i förvirring just här och dröjer med att slutföra ämnet eller tappar tråden (hälften av kommentarerna saknas). 

Hennes Måne i "kaotiska" Fiskarna är just ego-negerande och kan tänkas skapa röra när den ska reflektera Sol-Lejonet. Sajten är så svårnavigerad att jag inte hittar tillbaka, men det är i vilket fall inte ämnet "Solen i naturliga femte huset":

https://barbarapijan.com/bpa/Graha/Surya/Surya_in_05sthana.htm


Sällsynt karta: Solen utan kontakt med Månen (6-8-förhållandet
kan krisa) och Solen superb genom Jupiter-konjunktionen.

Dessutom har undertecknad tidigare anfört  en vag teori: Solen i 5e är AKTUALISERAD .... (fyll i något av Solens signifikationer). (Aristoteles aktualitet/potential var en intregrerad del i nyplatonismen).

Pijan har med Solen i Lejonet en stark Sol i härskarläge men inte är realiserad: husplaceringen (11e) drar ner budskapet och talar om Sol-Lejonet som IDEAL, vilket naturligtvis inte är det sämsta. Att amerikanskan Pijan gifte sig med en tibetan tyder på en idealiserad make, en guru-typ kanske? Jupiter är ju "Guru" i hinduisk astrologi. Men på rent planetär nivå  är Sol/Jupiter lite av en supersol, en helig människa.

Följande är visserligen bara en anekdot och på inget sätt en belagd astrologisk sanning. Men två solar i opposita hus kan ge en konkurrenssituation, där båda gör anspråk på "tronen". Detta har bloggaren upplevt med ett yngre syskon som "bara" har ett idealiserat Sol-Lejon-i-11e och belastade sin storebror (bloggaren) med problem han hade med vår far (och med sin mansroll i ett slitigt äktenskap som visade sig vara ett skenäktenskap). 

Bloggaren bröt efter flera år kontakten eftersom han reserverade sig mot att vara projektionsyta för syskonets besvikelse över sitt öde - syskonet hade "bara" Solen som åtråvärt ideal, vilket fadern (Solen) inte levt upp till, och som dessutom syskonets icke-realiserade Sol förvandlade till ett omvänt eller negativt ideal.

Jag söker för första gången Pijan om Solen i 11e och hennes matnyttigheter påminner chockerande väl om det här lilla utsnittet ur sin egen släkthistoria. Pijan producerar (indisk) astrologi på mycket insiktsfull nivå. Uppenbarligen har både undertecknad i sin demonstrativa ungdom och senare den yngre brodern uppfattat fadern snarlikt, men brödernas skilda husplaceringar medför skillnader. Bloggarens sena år med fadern var utmärkta medan den yngre aldrig lyckades växa upp till sin egen Sol och därmed Solen som fadern. Säger Pijan:

I Solen-i-11e och dess kärva vy [Solen här inne på Saturnus naturliga revir] faller faderns beteende faller kort om förväntningarna [exakt den identitetssvaga yngre broderns belägenhet].

Fadern kan uppfattas som obegriplig (anti-Surya), alltför alldaglig eller ha en massproducerad personlighet (11), alltför fixerad med löner och inkomster (11), alltför mycket slav under rutin och alltför materialistisk (Shani), för mycket agerande i linje med sin position i hackordningen, inte tillräckligt oberoende, förtryckande av geni [karaktär, identitet], bristande i självförtroende och fejkar en falsk självtillit baserad på konformism.

Trots frustrerande förhållanden genom livstiden, blir omständigheterna akuta under Solen/Suryas storcykel.

Solen i elfte är oförmågan att slita sig från en konventionell, populistisk [ordval?] självbild och kommer sällan nå sin fulla potentiella briljans trots skenbart socialt erkännande av geni som följd av rikedom, makt eller en teatral form av celebritet.

https://barbarapijan.com/bpa/Graha/Surya/Surya_in_11sthana.htm

Detta är förstås en helt annan och interpersonell problemhärva än Meghans egocentriska lamentationer men visar att Pijans sajt är en guldgriva om man orkar söka på alla främmande ord (planeterna i Indien har en förbryllande mängd namn). Det visade sig med åren att brodern i själva verket var bisexuell och att problematiken med fadern därmed var ännu djupare.

Hans "idealiserade" Sol-Lejon i 11e representerar "en inre man", "själ", "identitet" som han inte kommer åt utan gör "idealbilder" av vilka sedan faller kort eftersom de inte är grundade i den egna själen. En Sol-i-11e som bara ger besvikelser. Kanske speciellt när symbolen är Lejonet.

Att dras in i denna härva av "felkopplingar" undanbad sig bloggaren som har en "naturlig" Sol i sitt naturliga femte hus (inte mycket till drama). Han blev efter faderns död ett än tydligare "negativt ideal" som den yngre brodern projicerade på "arvtagare till fadersfiguren (bloggarens Sol i 5e lånade sig lätt till projektionsyta för att oförverkligat missnöjes-Lejon som kanske var en psykisk kvinna som fötts i manlig kropp.)

Exemplet kan förklara varför indisk astrologi INTE anser 11e huset särskilt bra eller anmärkningsvärt.

(Exkurs. 11e är också ev. storasyskonets hus, och det motsvarar bokstavligen och komplicerar detta fall. Den yngre söker först assimilera faderns Sol, sedan storebroderns Sol. Ingen av dem accepterar "energituven" som hålls på lätt distans för inte spela ut sin klängighet från ett kanske föregående liv som kvinna. HBTQ-maffian talar om "homofobi" efter som den inte själv saknar den normala världens medvetenhet om gränser.

Den yngre broderns Lejon-Sol-i-11e såg ut som en en uppmaning till att "man-up" eller att framföda sin egen inre identitet snare än än leva imitativt via de yttre sinnena. Sant är att mycket små barn börjar sina liv i imitation av omvärlden, men den här själen hade otur i valet av "värdfamilj" där två rollfigurer på rad bollade tillbaka till en Sol som ännu bara var en potential. Tough luck.)

Under den västerländska hellenismen betraktades 11e som "den goda daimonen" vilket den här bloggen dock likställt med social prägling vilket har föga att göra med äkta identitet eller Solen, och är den tidiga nivå där de flesta stannar i mognaden för att inta sin position i bruttonationalprodukten i den sataniska civilisationsprocessen..

Jämför 11e med "det bästa huset", det 9e för ett aktiverat samvete eller förd den delen med Platons kommunistiskt egendomslösa Högsta Råd av ledare som samhällets högsta skikt. De lever i perfekt rent medvetande för att bättre kunna påverka politiker på en lägre samhällsposition. 

Tog Platon detta från indisk astrologi? Där högaktas en yoga mellan maktens/politikernas 10e och visdomens 9e, och det senare huset påminner om Platons "filosof-kungar". Förstå då varifrån Sveriges ointresse för högre ting gränsande till religionshat kommer. Iran styrs t.ex. av ett sådant Högsta Råd och vi har effektivt dödat Platon och våra mer bildade förfäder för att hänge oss åt den sekulära (sataniska) civilisationstypen: sinnenas frosseri som är nära nog medvetslöshet ur det 9e husets perspektiv.

*****

Barbara Pijan har under många år på nätet samlat otaliga citat från olika källor och det tar tid att absorbera detta material men det är mödan mer värd än att tillbringa samma tid på Sideriska. Hon har mästerliga insikter (och väljer goda citat) och även om det verkar vara si och så med källkritiken (många felaktiga födelsetider).

Apropå martyrkomplexet fick jag syn på följande i samband med Jungfruns "naturliga" 6e hus som Pijan kopplat till kannibalism eller ritualmord eller åtminstone sådana narrativ med tendensen att se sig själv som den olyckligt lottade (6e Fiendens hus kan också vara projektionen av underkända personlighetsdrag på en tänkt yttre fiende):

Jungfrun dominerar Meghans karta starkt och ofördelaktigt och givetvis stämmer associationskedjan med antropologen René Girard ("I See Satan Fall Like Lightning) och hans resonemang kring mänsklighetens urgamla tendens att Offra till gudarna, inte minst en den affekterade massans konvergens på en syndabock när samhället befunnit sig i krig eller kris. Han uttrycker det så att "allas krig mot alla" böjs av regissören Satan till "alla mot en syndabck". Satan (ett abstrakt begrepp) räddar därigenom sin civilationstyp. Våld vad den bygger på. Det är den lunära principen i mäniskan som både ger (viss) fri vilja men mänsklighetens generande tendens till osjälvständigt begär. Samhällen bygger på imitation / förutsägbarhet, av månens spegling hos de många av ledarens solljus.

Girards redogörelse överensstämmer med vad Barbara Pijan säger om Jungfrun (den tänkta "Fienden" som utkristallieras vid kris. Denna Fiende offras i både äldre ochr moderna kulturer för att tillfälligt råda bot på fientlighet och störningar i samhället). Så mycket fattar t.om.. svenskarna - tölpar angriper flyktingläger eftersom tiden av imigratuib ifrågasättes av andra av Satans bifigurer.

https://barbarapijan.com/bpa/Bhava/6ari_bhava.htm

Inte minst summerar hon intryck av Budha/Merkurius i härskarläge i 6e huset:

Professor Budha ger transaktioner i 6e huset via artikulatoriska instrument som [så här krångligt uttrycker hon sig, men erfarenheten hos denna 1956:a är stor och denna lista påminner om olika sidor av 6e huset när det inte är plats för individens egna projektioner av fienden, det är Budha/Merkurius som står för de återkommande exempel med protokoll, recept etc]:

"offernarrativet / berättelsen om att bli äten", diskurser rörande brott, rapporter från tjänare och moderns släktingar, medicinska diagnoser och behandlingar, animal  eller underklasstatus, receptbelagda droger, instruktioner om framställning av farmacevtika, militära planer/taktiker/strategier, ge lån, protokoll för behandling av sjukdomar, information om krig och skador, ocker, medicinförsäljning, varianter av hantering av obalanser som rättslig hantering av offer, skilsmässoadvokater. stävjande av förorening, processer för att gå bankrutt, diskurs i frågor om fängslande.

https://barbarapijan.com/bpa/Graha/Budha/Budha_06bhava.htm

Meghans hämningslösa narcissism (Solen och äregiriga demonen Rahu i 1a huset) i kombination med 6e fiendehusets ägare Jupiter i konjunktion med Månen i egotenderande Jungfrun är ett knippe symboler som perfekt illustrerar hennes vettlösa fantasi att vara nätets mest mobbade. 

En genetisk störning (1a huset) indikerar att hennes Sol - kognitiva kapacitet - är rubbad och särskild då Solen i Krabban tar order från en lägre medvetandenivå - Månen i Jungfrun ägs av Merkurius i Krabban som i sin tur befinner sig i ömsesidig reception. 

Jag har aldrig sett en så egocentrisk mix av Krabba/Jungfru. Adeln som tiger och sväljer folklig småaktighet är just skälet att de är adel och förebild för de små. Meghan är inte värdig sin position än. Det här måste vara första försöket att via den världsliga Demonen Rahu (i 1a egohuset) klättra i samhällsstegen och hon gör alla fel.


PS. Barbara Pijans karta kan sammanfattas med bloggarens förenklade kolorering av Luft och Eld. Den som inte ser genialiteten kan alltid, som jag gjorde, avfärda den svårnavigerade strukturen som ett verk av en "air head" (tomboll) men det är allt annat.

Intressant är hur perfekt ascendenthärskaren Venus (jämkaren) fungerar i det bästa huset, det 9e för högre medvetandet, samvete och gudomlig insikt. Den här placeringen är t.o.m. bättre än själens signifikator (atma karaka) eftersom den tecknas av Mars som inte är en vän till Vågen i öster. Dock står Mars i själens naturliga 5e hus och visar att en stor själ kan bära även det onda och ansvarsfullt göra gammal sunkig karma från tidigare liv bättre (bloggaren har också Mars i 5e och vägrade göra mördarens värnplikt åt svenska staten i sin ungdom). Omvänt säger hinduerna att en verksam illgörare som Mars här är "brusten god karma". Det här är livet då forna krigare hoppar av "krigets väg".

Dessutom har Pijan det relativa förhållande mellan Mars och Venus som kallats 5/9-förhållandet och här binder samman astrologins två förnämligaste hus, det individuella och det universella Dharma-huset! Detta börjar nu likna den rent gudomliga nivån där själen lämnat världens moralkakor och ser den samtidiga ondskan och godheten i Gud bortom världen. 

Pijans texter väjer som synes inte från att skriva om de mediokra utfall som astrologin är fylld av för den med ögon att se principerna bakom planeterna och deras husplaceringar. Hennes samkörda Mars och Venus är högintressanta! 

Man kan förstås saken komplicera ytterligare och se hur den rigida Vatten-Saturnus i Skorpionen är en märklig bas för en Luft-Mars. Men det finns bra exemplar av denna mix som involverar både den låga sinnesmänniskan och den högre intellektuella naturen. Det kanske är denna mix som krävs för att producera så mycket vishet som hennes blogg innehåller. Detta är ljusår från den irrationella röra som också kan förekomma när Skorpion/Vattenbärare ger någon form av socialt utanförskap eller särlingskap.


Inga kommentarer: