Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 13 oktober 2024

Behöver Sverige sin egen Doctor Doom?

 En "rant"

Fd finansministern Anders Borg har skrivit en undergångsbok, vilket Aftonbladet förvandlat till betalartikel. Som om inte världen redan har ett antal ekonomer som delar namnet Dr. Doom. Uppenbarligen har AB och Borg kopplingar som förklarar denna gratisreklam, det är inte frukten av nyhetsvärdering.

Jag kan förstå att de som hejar på Satan och hans globala process (aviserad på Sideriska två dagar tidigare) kan vilja grotta ner sig i siffror och sammanhang när den nya världen tar form på bekostnad av gamla Väst, men å andra sidan har Sideriska redan sagt samma sak på ett symboliskt eller bildligt sätt sedan många år.

Sverige genomgår till 2036 den Onde Rike Mannens sammanbrott vilket överheten och var och en med en produkt att sälja i det längsta söker motverka genom att bli de värsta utsugarna Sverige skådat i modern tid. Alla söker profitera på den ett steg ned i hackordningen. Då vet man att samhället kollapsat. 

(Gestalten Ond Rik Man är en symbol och nummer 1 är kanske inte Anders Borg utan senaste riksbankschefen Erik Thedéen, som fått ett omnämnande på bloggen.)

De förföriskt precisa indiska cyklerna är så övergripande och generella att jag efter ett antal år börjat betvivla värdet med mindre man ägnar dem hela sin tid och det betyder att råstirra på vad som kan vara ett rent skithoroskop som det svenska. Planeter som äger en viss cykel kan slå igenom på flera områden som den påverkar i nationalkartan. Och det innebär att man måste kunna en mängd områden! Det finns bättre saker att göra än räkna ned tiden en förlorad nation eller helt ekonomiskt system....

Och om så tecknen på den onde rike mannens sammanbrott redan kan skönjas, återstår flera år. Den usla svenska Jupiter tog fart redan under Borgs tid och "Nya moderaterna" och egentligen redan under socialdemokratins akuta högervridning (1980 ett lätt årtal). Men då som fundament för den aktiva girighetsdemonen Rahu. 

Och 2036 väntar armodets långa Saturnus-cykel för den som ens lever då - kanske är det armodets signifikator Saturnus som Borg siktar in sig som kraschpunkten.

  • Regeringen Reinfeldt 2006-2014
  • Regering av högerssossig typ / regeringen Kristersson 2014-2026

  • Sveriges hungriga demon Rahu (ägd av verksamt onda Jupiter) 2002-2020
  • Sveriges verksamt onda Jupiter som tydlig Storcykel 2020-2036

Men ska Borg axla manteln av domedagsprofet duger förstås inte nationella ödestrender. Är det Väst han är orolig för, vilket horoskop skulle han utgå från? Jag tror inte hans metod omfattar den indiska cykelläran eftersomVimshottari-typen och andra är medvetandebaserade, alltså i någon mening andliga, och just Vimshottari sägs lämplig för att förstå hur räknenissar och andra primitiva arter kunnat uppstå i den mörkaste Yuga (ett system med betydligt längre tidsåldrar och sedan tusentals år mer ignorant om den större bilden än någon annan Yuga).

Mänskligheten har skapat sig ett antal sätt att räkna tid, "de platoniska månaderna" är kortare än Yugas men kända i väst tack vara den annalkande Vattenbärarens tidsålder: https://www.astro.com/astrowiki/en/Platonic_Year

Vi som tror oss leva upplyst är i själva verket längre sjunkna än någonsin i historien. Materialister tror sig veta en del men vet ingenting. Inte ens tron på räknenissar som talar om Big Bang och supernovors livslängd är annat än avancerade spekulationer som kommer att hålla för tidens tand. Bekräftelsen från Pentagon att en handfull inspelningar av UFO:s är äkta har redan sjunkit ur det korta och ytliga folkmedvetandet men visar i blixtbelysning att vår högteknologi är stenålder jämfört med andra livsformers.

Jag gissar att Borg från sin hörn av den mörka mänskliga grottan skriver om hur Kinas snara övertagande av Taiwan och dess påverkan av elektronikindustrin är en viktig roll i den här orosandens Harmageddon-profetia om hur  västdominansen knäcks (BMW lägger ner fabrik för dyra el-bilar, Kina överflödar världen med sina billiga... Varje rubrik är en ny signal.) 

Det är länge sedan Borgs karta synades, men här är den igen, med de förbehåll som följer när bara dag men inte tidpunkt är känd:

Månen som ascendent är standard i Indien när folk har så låg karma att de inte ens känner till sin exakta födelsetid. Månen indikerar att de är mycket enkla och i princip enbart lyder under den irrationella själen och svarar på sånt svenska staten och andra predikar: jobba för att äta sig mätt. De är i princip bara djur med ett vissa ordförråd. För den här bloggen är månhoroskopen ett nödvändigt ont, men bättre än inget.

När filosofi och gamla religiösa symboler introduceras blir astrologin inte längre så rolig och oftast värdelös för dem som trodde den handlade om ego-boost!

I det här fallet ser en månascendent ut så nära man kommer teckna den helt världsliga materialisten. Visst, Borg utstrålar Oxens trygga auktoritet (jämför Trumps Sol-Oxe) men enligt den djupare "filosofiska astrologin" indikeras en hårt bundenhet till denna världens goda och skulle Månen dominera starkt kan man räkna med en ateist och eller låg form av räknenisse.

Borgs gamla lagkamrat Fredrik Reinfeldt hade också den sataniska materialismens Oxe i sitt 9e hus för "mitt högsta goda" och därtill tillsammans med den "verksamt onda rike mannen" (Jupiter) - djupa omen av den typ som rådde för hela Sverige när vårdbehövande var något privata intressen gavs fri lejd att profitera på). En annan partikamrat, Carl Bildt, talade en gång om "den enda vägen" och det är sorgligt att borgare gömt sig bakom sina väggar så länge att insikten förlorats: denna enda väg som i Indien kallas Dharma, och syftar på det universella ödets spelregler och har inget att göra med västerlänningens substitudvärld med dess ekonomiska modeller.

Borg har ingen aning om vart världen eller dess ekonomi är på väg. Det var därför han kritiserades som feg som finansminister. Hinduernas icke-förhållande mellan Månen (reflektorn) och Solen (givaren) måste ges en framträdande och kanske viktig plats, särskilt om månascendenten skulle vara densamma i  horoskopet baserat på exakt tid. För mellan en Måne ego-nivåns 1a hus och dödshusets 8e råder total radioskugga och i mörker frodas fantasier, ofta av pessimistiskt eller t.o.m. destruktivt slag.

(Den antika logiken är klockren: Månen/psyket baserat på det biologiska jaget kan normalt inte penetrera och förnimma Andra sidan. Nästa nivå kräver ett högre medvetande som tycks saknas hos människor som fötts i mörkrets Yuga.)

Borgs variant av 6/8-förhållandet är ett av de mer extrema eftersom Oxen står för stockkonservatism och oföränderlighet medan Skytten är hejdlös framfart (vansinnesföreställning om "ändlös tillväxt" i det kapitalistiska systemet). Svårt tro det kan ge någon högre profetisk "gåva"...

Som kapitalismkramare stärks den långsiktiga orealismen i Borgs världsbild av att Jord/Eld-kriget (ofruktbart, tärande och ibland enbart destruktivt) är extra stark. Den visionära Solens framtidsvy är extremt stark när Solen i Eld har sitt fundament Jupiter, även den i Eld. 

Detta är egentligen en intressant ömsesidig reception där vännerna Sol och Jupiter bytt tecken med varandra. Men Lejonet är individualisten och Skytten är universalisten och med en bakvikt och friktion så tung som oförståndets Mån-Oxe klarar Borg inte att förstå att framtiden inte tillhör västerlandets rika individualister. Detta är den nivå som krävs för att astrologin ska börja tala: kreativ avvägning av tre (eller fler) faktorer säger mer än enskilda omen.

Den närmast gudomliga tendensen mot universalism blir för Borg en mardröm inte minst pga hans stora kors i mörkertecknen (Oxe, Lejon, Skorpionen, Vattenbäraren): han ser den västerländska stilens undergång eftersom han är en av dem som arbetar på att konsolidera den och förlänga världens lidande. 

Det kan vara den största behållningen med detta svenska politikerhoroskopet: att det faktiskt bekräftar att en ny och bättre värld är i antågande men som fyller vissa (kanske dem med det Svarta Storkorset i Mörkrets kvalitet) med oro och undergångsvisioner.

De judiska esséerna såg för 2.000 år sedan hur illa Roms imperialism skadade och använde astrologi i kombination med ytterligare metoder (reningar, självdisciplin och meditationer) för att berätta och dölja sakernas tillstånd (dölja från romarna för att inte bli korsfäst). I antik världsbild var människans eget psyke avgörande för var hon hörde hemma i Varats väldiga hierarki: "För syndaren är månens bana mörk men ej så för den rättfärdige" . Man visste tidigt att Månen i Oxen kan vara båda en hämsko men också en hjälp.

Eftersom alla gamla läror tycks glömda idag (gamla astrologiska teser som bara återstår som spillror) tillåter sig Sideriska en "avvägd bedömning" som Skatteverket kallade det när mitt id-kort gått ut och jag skulle skaffa nytt. 

Polismyndighetens regler var orimliga och kräva flera människors iblandning men Skatteverket hade smartare rutiner. Inte minst att de mätte den sökande och när längden visade sig på centimetern densamma som på gamla kortet gällde det som ett viktigt argument (inte minst efter som fotot tydligt visade samma person). 

Att Borg från födelsedagen tvingas släpa på ett reaktionärt eller bakåtsträvande Storkors i Mörkret stärker inte omina kring Månen (i den viktiga soli-lumära duaden). Att sedan Månen tappat kontakten med Solen (kognitiv förmåga och ytterst själens symbol) kan vara ett tillräckligt underlag i en "avvägd bedömning" för att hävda att Borgs renommé (Solen och Jupiter) kommer sig av överhetens falska ryggdunkar. Solens och Jupiters ömsesidiga mottagande är för de rika men verkligheten som helhet måste innefatta Månen. Helhetsomdömet blir att Borgs ledarskap och förutsägelser är skakigare än till och med antikens (det medges) rätt luddiga prognosmakare.

Och detta är bara en tydning på basis av de viktigaste detaljerna i ett månhoroskopet. Sen finns också olyckans Mars som kastar en nittiogradare och förvärrar "orosanden" hos denna politiker men månascendenten beskriver inte den objektiva världen utan bara det egna psykets överspändhet. 

Inte heller kontakten mellan räknenissen Merkurius och Jupiters storfinans (global ekonomi) går att lita på eftersom också detta är en icke-relationens 6-8-förhållande som ser krig och kamp om resurserna vart den än blickar. Och här har horoskopet rätt. Problemet är att Borg sitter på fel sida av världens paradigmskifte. Mänskligheten i stort går mot bättre tider, men gårdagens utsugare i Väst har haft sitt roliga nu, på andras bekostnad. Månens bana ser olika ut för syndarna och de goda.


PS. För den med tid och intresse. Här är ytterligare ett par Dr. Doom (lunchtid betyder tid okänd):

Marc Faber;28.2.1946;12:00;
Nouriel Roubini; 29.03.1958;12:00;




Intressant är att BÅDA HAR DEN SKAKIGA "RELATIONEN" (6/8) MELLAN MÅNE OCH ETT STELLIUM längs samma axel (Tvillingarna / Stenbocken) men omvända riktningen.

Tvillingarna innebär förstås att räknenissen Merkurius figurerar hos båda. Påmindes häromdagen att Merkurius/Budbäraren har kraften att klarlägga men är i sig oförmögen att hela. (Helaren är Jupiter som anknyter till Skytten/kentauren Chiron)

Vad båda dessa internationellt kända Doctors Doom slipper, är Borgs oflyt mellan Måne och Sol. Det var Roubini som förutsade de amerikanska investeringsbankernas kollaps och ordet "förutsägelse" påminner förstås om Skyttens tecken och dess oombedda tendens att tipsa som alla möjligt i tid och otid. 

Eftersom Borgs klockslag är okänt finns förstås möjligheten att hans Sol i Skytten ligger mer gynnat än i 8e huset - och den som i andlig disciplin svälter bort sin irrationella begärssjäl (Månen) kan emotse Solens uppvaknande. Men i brist på födelsetid ger Månens icke-kommunikation med Solen hos Borg ett sämre omen som helare eller profet än Faber och Roubini.

Stalltipsaren på travet är en Jupiter på verkligt låg nivå, som 9e religions- och filosofihusets naturliga ägare representerar Jupiter gudomlig försyn, dvs äkta profetisk förmåga. Jupiter kan i exceptionella fall representera förmågan att överskrida tiden och uppfatta mer än normalt. 

Se siaren Edgar Cayces Jupiter i 5e själsliga huset. Han levererade ofta "disclaimers" till sina utsagor eftersom KARMISKA MÖNSTER kunde ändras av människan själv (eller människor i ledande roller).

Inga kommentarer: