Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 8 september 2018

Den groteska styckmörderskan




Aftonbladet gör ett lågprisgräv de vill ha betalt för efter att - förmodligen - ha googlat upp en kvinnlig mördare och snabböversatt några saftiga detaljer från Wikipedia (eller möjligen de patologiskt lagdas Murderpedia). 

Bespara dig en prenumeration och läs direkt (på engelska) om slakthusarbetaren Katherine Knight som dödade, skinnade och sedan styckade sin sambo och placerade några tillagade kroppsdelar på tallrik. För sin sanslösa brist på förståelse inför sitt illdåd sitter hon nu inspärrad på livstid i Australien.

Ett par detaljer från Wikipedias levnadsteckning är värda att kommenteras astrologiskt, trots att bristen på födelsetid är frustrerande.




"Sådan mor, sådan dotter" och en sinnelags- eller månascendent kommer av en händelse också att indikera något om modern som individen själv övertagit. Styckmörderskans mor med barn fick lov att lämna den konservativa småstaden efter den skandal hennes utomäktenskapliga affär förorsakade.

Det här kan man med lite inlevelse direkt utläsa t.o.m. ur den här kartan. I 4e huset för Hemmet och barnets tidiga uppväxtmiljö resulterar Mån-Stenbocken i - en födelse under den Stora Illgöraren (Saturnus) att den Lilla Illgöraren (Mars) tillfälligt äger fjärde sektorn. För Stenbocken i 1a huset är våldsmannen Mars samt frihetliga Jupiter båda "verksamma illgörare". Logiken är i detta fall tydlig. Den saturniska (sinnelags-)ascendenten handlar totalt om makt och kontroll och den gillar inte de här två gränsöverskridande figurerna!

Månen i Stenbocken ger med andra ord bilden av en repressiv eller åtminstone konservativ grundton medan barndomshemmets 4e hus via en ond-ond Mars tecknar skandaler, olyckor eller våld. Söker man upp Mars faktiska position ser man den blivande styckmästaren Katherines skickliga arbete med händerna: Merkurius med slaktaren Mars och i extremt fingerfärdiga Jungfrun! Dessvärre är kvicksilvret Merkurius en extremt lättpåverkad faktor och tar rejält stryk av den dubbelt onda Mars. Den befinner sig i viktiga 9e huset för fungerande samvete, så adjöss med det! Som rätten sade: kvinnan verkade inte ha någon insikt i vad hon gjort. 

Självklart saknade hon självinsikt! Hon var charkuterist och Jungfrun är en vanlig knegare så att stycka upp den man hon innerst inne hatade för vad den alkoholiserade styvfader gjort med hennes mamma - våldtog henne upp till tio gånger om dagen om man ska tro Wikipedia - reducerades här till rena teknikaliteter med yxa och kniv, Mars-verktyg vilka hon kände så väl.

Ur sinnelagsascendentens perspektiv blir därför 4e huset för familj och det egna innersta en nyckel till förståelsen, särskilt när man ser 9e husets budskap om akut avtrubbning från allt vad samvete och känsla för rätt vill säga. Intressant nog är den legalistiska Stenbocken också aversiv mot Lagens andemening som just är frihet. Planeten Jupiter (Lagen) står mycket riktigt illa till i 8e korruptions- och dödshuset och att stjärnan Regulus söker välsigna samvetsplaneten hjälper inte till med något, givet den allmänt risiga positionen.

Än värre blir det när man ser att Jupiters förmörkade tankar om vad som är "rätt" bygger på åttondehusägaren Solens egen position. Solen i Vågen och dessutom med sin disponent Venus i samma tecken borde illustrera en känsla för renhårigt spel och jämlikhet. Kanske fantiserade den här legalistiska Mån-Stenbocken att hon var hela rättsväsendet i sin egen person. Det går heller inte att missa att horoskopets atma karaka (själens signifikator, vad själen åtrår) blir Saturnus - i kraft av att ha nått längst av alla, den 28e graden av sitt tecken.


Det innebär att åtminstone ur fantasins synvinkel - Månen - VILLE den här människan bli styckmästare, ett typiskt saturniskt yrke. Se bara köttkrokens likhet med symbolen för Saturnus. Det är samma princip bakom den lie som slår eller "skördar" gräset och den mindre köttkrok som hanteras manuellt. Här tecknas således en gigantisk blindfläck, det saturniska tecknet i 1a huset kan inte själv utvärdera sin handling! Ur dess perspektiv är det en god Saturnus som stiger fram som Döden själv. Hon har dagligen sett döda djurkroppar vilka ger de människorna föda och liv...

Stenbocken är ett totalt materialistiskt tecken och står för kontroll över det rent kroppsliga, det köttsliga. Redan detta, i kombination med ytterligare placeringar i Jord kan förytliga människan och krympa hennes "inre himmel", något läsare av min kommande bok FOLKSJÄL kommer att bli varse. Faktum är att Katherine Knights kombination av Vågen och Stenbocken påminner en smula om Sverigehoroskopet. Även Sverige har våldsamma blindfläckar.

Inga kommentarer: