Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 16 augusti 2017

Esset och Borg




Expressen skriver av Aftonbladets insidesinformation om Anders Borgs fyllesvineri på fina festen. Tidningen illustrerar med ett roligt foto på Borg med flugan på sned och ett Ace Ventura-leende så korkat att Jim Carrey själv skulle applådera sin adept!

Gummiansiktet Carrey har faktiskt samma måntecken - Oxen - som Anders Borg. Kanske inte det zodiaktecken man först kommer att tänka på när det gäller mimik, men å andra sidan drar den hinduiska astrologin en märklig gräns genom ansiktet. Väduren regerar över hjässa och - förmodar jag - ansiktet ner till nästippen. För det är sedan Oxen tar över och har hand om mun, svalg och halsen. Jag påpekade någongång att Mona Sahlin tenderade att bli högröd på halsen när hon blev tjurilsk och det rimmade perfekt med den gamla läran. Hon hade ju ilskans Mars och Månen i Oxen.

När jag tittar närmare på Jim Carreys karta hittar jag en liten detalj ytterligare som kan förklara varför det var honom jag direkt tänkte på när jag såg vårt nya svenska nationalfyllo grina upp sig: Carrey har "lilla solen" Mars i Skytten och det är ju Anders Borgs soltecken! I övrigt tynger världens sorger och bedrövelser tungt Jim Carreys axlar, med den hejdlös mängd planeter i det mest melankoliska av de tre melankoliska Jordtecknen. 1962 låg under en period hela 6 av de antika 9 himlakropparna i tecknet! (Här räknar jag också med båda månnoderna.)



Varför Carrey ändå sprider glädje till världen (för dem som inte finner hans fysiska komedi outhärdlig) beror på att Vågen i öster gör Venus till en både naturlig och verksam välgörare. Artisteriets planet ligger i grovt fysiska Stenbocken och dessutom i ett hörnhus vilket ger den världsligt genomslag. (Så många talanger går osedda för att deras bästa sidor saknar kontakt med något av horoskopets fyra "världsliga hörn"!) 

Dessutom står Venus i närheten av sin planetära vän Saturnus så att artisteriet har mycket med fysisk formgivning att göra - den viga sprallern med gummiansiktet! Mars i Eld i 3e hyperrörliga huset räcker långt för att förklara varför man ser ett uppvarvat merkurialt stråk i komikerns natur. Skytten drar åt det vulgära hållet. En "too much"-typ vilket Basshunter tydligt visade för några år sedan.

Carreys Venusplacering är på alla sätt ett lyckat horoskopinslag eftersom psyket i sig inte ser så lustigt ut i det 8e huset, om vilket den brittiske astrologen Charles Carter tidigt på 1900-talet noterade hur ofta det resulterade i människor med riktigt dåligt humör. 

Mitt modesta tillägg till mästerastrologens rön (vars åsikter om hus och planeter gäller oberoende av att han använde den västerländska zodiaken), har varit att föreslå det som en räddning när planeten som fångats in i 8e huset har sin disponent utanför och i mer handlingsfritt läge. Skulle en viktig planet (t.ex. ascendenthärskaren) hamna i 8e och därtill ligga i sitt eget härskartecken, då är personligheten (AC) fastlåst i den ONDA KARMA som 8e sägs representera, då finns kanske inget annat i horoskopet som kan bryta den extremt skorpioniska svartsyn som resulterar. 

Men Jim Carrey har ändå lidit svårt av depression i sitt liv - "clownen som gråter när publiken gått hem" - och det kan troligen förklaras med den härva av motstridigheter som ligger i Stenbocken, inte minst de ömsesidiga fienderna Solen och Saturnus nära invid varandra!

Inga kommentarer: