Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 24 januari 2016

En äkta språkpolis

I sak måste man ju hålla med Svenska Dagbladets Anders Q Björkman om svengelskan som bara tydliggör vilka perifera fjantar vi är som misslyckas kapitalt när vi ska leka biznizz-amerikaner (det är knappast brittisk engelska som plagieras med de ynkliga resultat jag senast kommenterade i Svensk arbetsmarknad, en dypöl av inkompetenta uppdragsgivare).



Ändå är det svårt inte le åt Björkmans horoskop - det är exakt vad man kunde förvänta sig av en negativ eller reaktiv språkpolis!

Se bara det lunära psykets fantasifullhet lamslaget av den legalistiska begränsaren Saturnus - en regelverksdiktator som dessutom äger kulturchefens gnälliga Mars-i-Kräftan (se förra inlägget om den kreativa författaren D.H. Lawrence). Här i världen - vilket är Saturnus primära objektiv när den befinner sig i Jord-elementet - är den enbart negativ och reaktiv. Därav termen "språkpolis". Saturnus i Jord är en renodlad bild av lagens (eller grammatikens) verkställare.

Dessutom södra månnoden som jag ibland kallat en tendens att vilja bestraffa fastän hinduernas tradition snarast fokuserar individens tendens att bli "avklippt" vid Draksvansen - här förfaller dålig karma till återbetalning. Men mina intryck av två kvinnors Ketu i ascendenthuset - båda försökte begå självmord dvs. bestraffa sig själva - öppnade för den här läsarten. Men då måste alltså ego-punkten vara kopplad med Ketu. 

Det är den här också (i en karta med månascendent), men eftersom Stenbocken tenderar att stå von Oben och vilja framstå som objektiv - en sann principryttare - förmodar jag att Björkman läser sina egna kråkfötter både framlänges och baklänges för att undvika ens ett felplacerat kommatecken.

Något helt annat än svengelska är neologismen, som många ultrakonservativa saturnier också vänder sig mot. Språkforskare, dvs talanglösa ordräknare, har visat att Shakespeare inte bara hade ett dubbelt så stort ordförråd som sin "konkurrent" Marlowe och till del beroende på att han fyndigt hittade på nya ord när engelskan saknade uttrycksmedel. Samma fyndighet ser man ofta i dagens brittiska och amerikanska journalistik - substantiverade verb t.ex., eller det omvända - men sällan i svensk tidningstext som kämpar att ens få meningsbyggnaden rätt! Så om skitspråket breder ut sig inom näringslivet kanske de allt värre svenska medierna bör rannsaka sig själva först. 

Tendensen att lämna t.ex. tv-programtitlarna oöversatta leder ofta till dumheter av just det slag Björkman talar om. Kriminaldrama har t.ex. i kommersiella kanal sju blivit "Crime". Någon som vill närma sig ansvarige utgivaren Anton Glanzelius om den saken? Eftersom jag inte är någon tv-vän hörde jag första och enda gången om denne Glanzelius i samband med hans programchefskap vid en Big Brother-skandal med naziskrik och psykbryt i tv-sändning. Det var 2011 och jag kommenterade hans horoskop här. Horribelt färglagd karta (släppte snart idén), så här är den i repris:


Fallen Måne (psyket) disponerad av Mars och
grammatikens Saturnus i 8e korruptionshuset.
Dissociation (Vatten/Luft krokar inte i varandra)!
Intellektets Merkurius i Vatten disponerad av
Jupiter i Luft (dissociation 2) som i sin tur disponeras
av en dissocierad Saturnus i korruptionshuset).
En tendens på Lady Gaga-nivå, minst sagt...


Tala om en kommunikationens nedsmutsare och en språkkorrumperare! Tidigt när effekterna av Luft- och Vatten-blandningen studerades använda jag ibland filmtiteln "lost in translation" för att beskriva den "goddag yxskaft"-känsla man kan få när dissociationer drabbar en människa och de svarar på fel saker, eller som i fallet med Saudiskandalen en pressad försvarsminister desinformerade och slirade så det stod härliga till (för att strax därpå avgå). 


Det är inte förvånande med det här flerfaldigt "dissociationsdrabbade" horoskopet att Glanzelius hamnat i skitindustrin där importen av eländesusel tv-underhållning resulterar i "tapp vid översättningen", vilket uppenbarligen kan ses som tapp av både modersmål och alla intellektuella ambitioner. Men som Lady Gaggas multipelt "skruvade" horoskop visar går allt att kränga bara det finns mycket pengar i bakgrunden. Glanzelius, namnet låter bekant.... Är det här ännu ett sånt där mediebarn som fått allt serverat utan att själv ha en enda talang?

2 kommentarer:

Havsörnen sa...

Wiki: "Han är son till musikern/musikkritikern Ingmar Glanzelius och skådespelaren Margita Ahlin samt halvbror till Jacob Hirdwall."

Glanzelius var med i Lasse Hallströms film "Mitt liv som hund" (1985). Han valde dock bort filmkarriären då hans dröm var att bli fotbollsproffs, men knäskador satte stopp för detta. Minns att han var med och kommenterade i tv-studion under fotbolls-VM '94. Han har ett otroligt mjukt och beskedligt temperament.

"Mitt liv som hund" visades i USA ett par år senare och Michael Jackson gillade filmen så pass att Glanzelius fick träffa honom några gånger, bl a under en dag på Liseberg i samband med Jacksons konsert på Eriksbergsvarvet 1988:

http://www.gp.se/kulturnoje/1.86265--minns-honom-som-odmjuk-och-blyg-

Axeln med Michaels Lejon-Sol och Måne/AC i Vattumannen träffar Glanzelius Venus/Jupiter. Båda har Saturnus långa aspekt mot Solen.

Seaward sa...

Tack! För den som bara läser din sammanfattning vill jag påpeka att det inte är A.G. som är ödmjuk och blyg. Det är A.G. som ger denna insiktsfulla kommentar till artisten Michael Jackson. Vem som helst som sett en intervju med Jackson kunde notera den milda rösten och den extremt introverta läggningen. Har en Lassie-historia från en bekant som jobbade i exklusiv modebutik i L.A. då det begav sig. Jackson ringde och aviserade ankomst. Då stängde butiken och motade ut kunderna. In bakvägen kommer Jackson ömt omslingard med en liten pojke. Glanzelius besökte tydligen Neverland-ranchen två gånger och det är helt logiskt givet den tredubbelt vridna Vatten/Luft-spänningen som också utmärker den sexuella förvirring som kallar sig Lady Gaga. Sannerligen en extrem typ av horoskop som är värd en djup och objektiv granskning. Är detta själar fångna i en dröm i en dröm i en dröm?