Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 9 december 2011

Fexeus' God is Dead

DN hjälper till med relanseringen av Henrik Fexeus bidrag till samma kampanj som Svenskt Näringsliv i somras bedrev med lite snöpligt resultat (de blev helt enkelt utskrattade). När denna lobbyorganisation myndigt förklarade för en växande generation att högskolestudier i filosofi det borde de hålla sig borta från av det enkla skälet att det inte var "lönsamt". 

Gemene man, redan förgiftade av Reinfeldts egopolitik där man mot några hundringar mer i månaden dövar sitt samvete och låtsas som att pengarna inte stals från landets fattiga och sjuka, förstod naturligtvis inte det rent civilisationsfientliga som gömde sig bakom näringslivets dissande av nyttan med att lära sig tänka bara för att filosofi kanske inte skapar samma ockervinster som direktörerna skamlöst kommit att betrakta som livets mening. 

Det blev inte bättre när Reinfeldt sedan uttryckte näringslivets sentiment och på den moderata partikongressen sade, "visioner, det är farligt". Vad vill dessa mörkermän med svenskarna? Reducera folket till en tankefientlig materialistisk sork i ett ekorrhjul: jobba-äta-sova-jobba-äta-sova?

Och här kommer som sagt tredje vågen insvepande, samma budskap genom underhållningsbranschaktören Fexeus:

Speciellt i Sverige är vi inte så intresserade av det övernaturliga och religion, det är inte roligt här. Vi svenskar gillar det rationella och logiska och vill ha en förklaring. 

Han talar naturligtvis inte helt och hållet i sin egen sak, ingen kan ha undgått att notera hur t.ex. amerikanska debattfora för ungdom håller en skrämmande mycket högre intellektuell nivå än de platser där svenskars blod svallar, Newsmill, Flashback, osv.

Jag vet inte varför Svenskt Näringsliv gav sig på högskoleämnet filosofi i somras, segern är ju redan vunnen. Fredrik Reinfeldt fick rätt i sin hånfulla bok från 1993 där svenskarna förklarades mentalt handikappade. Vilket bättre bevis än att de sedan gick och röstar på honom och sedan fortsätter att i opinionsundersökningar ge honom ett högt förtroende?

Nej, Fexeus analys av det svenska haltar betänkligt. Möjligen talar han om den nördiga teknokratin, de svenskar som nöjt sig med att läsa bok av Richard Dawkins (en zoolog som har omdömeslösheten att börjat prata om religion) och sedan ger sig ut på korståg mot religionen. Fexeus har troligen inte brytt sig om att gå längre i frågan han heller, då han tror det råder en motsättning mellan rationalitet och logik och religion. 

Att ens komma med det påstående är så djupt okunnigt att jag inte kan backa tåget tillbaka till ruta noll och ta det från början. Sverige är verkligen ute ur leken med sådana här "folkbildare" - vare sig på progapandanivå, politisk nivå eller Fexeus allmänt "folkbildande" nivå matas en rent fabricerad och förvriden världsbild ut och så lyckligt är det just i detta fall att t.o.m. Fexeus horoskop visar vad som saknas i beskrivningen: precis allt utöver vardagsrealismen.

Det händer mycket sällan att en födelse saknar ena hjärnhalvan så att säga, men vid den här tiden var det så. Det enda vi ser på kartan är den negativa polariteten illustrerad av Jord och Vatten, dvs. lergröt. Detta är människan som har fem sinnen och förmågan att prata om det som visar sig för de fem sinnena.

Men Eld och Luft saknas helt, indikatorer på en sensibilitet för t.ex. filosofi eller livets högre ting, religion och det övernaturliga. De fyra elementen är nu bara en indikation om grunddispositionen och det finna visst människor särskilt med mycket Vatten som attraheras av det övernaturliga. De har en intuitiv, "icke-logisk" vetskap som ytterst kommer från själen.[1] Men det är just dessa som inte tänkt igenom saker och ting Fexeus är utsänd för att abortera redan vid knoppningen så att de aldrig måtte växa upp och bli filosofer, vänner av verkligt vetande. För den teknokratiska förnuftsmentalitet han talar om, är just det vi rått kan sammanfatta som det andliga tvärdöda Jordelementet.

Västerlandets störste tänkare Platon, faktiskt portalfigur till allt det vi berömmer oss av som typiskt västerländskt (logik, rationalitet) skrev en text, Parmenides, som är ett aktstycke i logik jag inte tror många ens har IQ nog att förstå. Samtidigt föraktade denne Platon människor med Fexeus insnävade sätt att bygga falska motsättningar mellan logik och andligt liv så till den grad att han inte ens erkände Jordelementet någon del i verkligheten. Den här utmärkta grafiken från John Fidelers filosofiska böcker går att återanvända hur många gånger som helst!




Från vilken medvetenhetsnivå verkar dina impulsgivare och idoler i livet? Egentligen?

*****

För exempel på Svenskt Näringslivs löjeväckande högskolekommentatorer (sommarens "hobbykurs"-debatt) se dessa två exempel. De inte totalt sjunkna i leran, men ändå barn av den kritisk-materialistiska grundtypen.

Inte ens vd:n Urban Bäckström, där vd-positionen kräver hög intellektualitet står helt fri från det själsdödande och torftigt rationella Jordelementet: symptomatiskt nog har hans Solen (livsuppdraget) i penningens tecken Jordbruna Oxen!
Och Reinfeldt ska vi inte tala om.

För statistisk evidens att Fexeus Sol i Jungfrun är zodiakens hora, se denna studie av 72 kvinnliga nakenmodeller. För statistisk evidens att Månen i Jungfrun beter sig märkligt på andra sätt, se särstudier av tyska nazister, främlingsfientliga politiker, moderata politiker och allmänt brottsdömda under Temastudier

Jungfruns tecken - det mellersta Jordtecknet - har således visat sig flink i fingrarna och ha lätt för att instrumentalisera t.o.m. sin egen kropp bara det luktar vinst! Merparten är förstås harmlösa kritiker, matematiker m.m., men det är i detta zodiaktecken intellektet, det diskriminerande intellektet, blir så detaljfixerat att det inte längre förstår (eller är intresserad av) de stora sammanhangen - sådana som t.ex. religionen tar sig an. 

Det är därför inte enbart Fexeus brist på både Eld och Luft som driver honom till det felaktiga motsatsförhållandet "logik/religion" utan även det blotta faktum att hans merkuriska intellekt är alltför specialiserat för att kunna göra mer än lösa upp allting i deras beståndsdelar och rationalisera utifrån konkreta detaljer.
_____

1. Lovordad flera gånger på mina bloggar är Irreducible Mind, det starkaste verket f.n. i tryck mot den biokemiska förklaringsmodellen av medvetandet och indirekt ett slag för den urgamla föreställningen att människan är något annat, en själ. Det är en samproduktion på 700 sidor av ett halvdussin psykiatriker, filosofer och informationsvetenskapsmän. 

Boken är riktad mot akademiker med bra engelskakunskaper, mer specifikt hoppas författarna att psykologistudenter av "morgondagens snitt" ska läsa den. Kapitlet om vetenskapens misslyckande att reducera medvetandet till enbart biokemi är högintressant för svenskar som likt de kemigalna tyskarna helt är offer för just det de råkar syssla med själva för stunden och därför med dårens oförstånd söker upphöja till allmän förklaring.

Tyvärr är recensionerna till boken alltför få med tanke på att den varit i tryck flera år. Det är ett tidens tecken i sig på västvärldens förfall. När å andra sidan en ung och stridbar författare som Stephen C. Meyer börjar i molekylärbiologin för att förklara samma sak: att det inte finns någon chans i helvetet att denna geniala mikrovärld skulle ha uppstått av "blinda mutationer", då blir Signature in the Cell en av det årets absoluta bästsäljare på Amazon.


Inga kommentarer: