Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 30 januari 2016

Krigaren Bernie Sanders och godhetens Jupiter


Agitatorn (Mars) Bernie Sanders

Även om amerikanerna köpte kommunistiska rockgruppen Jefferson Airplanes musik i stora volymer i slutet av 1960-talet (se förra inlägget) kan jag inte riktigt ryckas med i Wolfgang Hanssons fromma förhoppning när han i Aftonbladet tycker sig se att den genuint socialistiska presidentkandidaten Bernie Sanders faktiskt har en chans att bräda rikemanssupportern Hillary Clinton på upploppet. Nog för att USA och han själv är värd chansen, men själv född på samma sätt som Sanders, när Saturnus exakt sjunker i väster, vet jag hur den här positionen tenderar att fördröja framgångarna tills tiden hinner rinna ut. 

I en extrem dröm från tjugoårsåldern jag alltjämt minns maskerade sig Saturnus genom att antal yrkesmöjligheter vars utövare sökte locka mig in i deras läger. Jag minns särskilt brandmännen, som försökte "pitcha" mig med frasen: "Förena dig med oss och släck alla världens bränder". Redan här hörs en suspekt symbolisk underton - är det världens alla krig brandmännen egentligen försöker släcka? Jag satte mig vid den här tiden i fängelse hellre än att göra militärtjänst så att drömmaren i sin dröm gick vidare i den mörka tunneln var kanske inte så konstigt. 

Till sist hade vandraren gått så långt i mörkret utan att hitta någon jordiskt yrke att han stod vid himlaporten, inför dörrvakten Sankte Per. I drömmen en märklig hybrid av general och scout och naturligtvis det långa vita skägget som Fader Tid (Saturnus) alltid ska ha. Den bistre Saturnus såg mest ut som en godmodig jultomte och log stort där jag kom, min tid på jorden nu utrunnen. Jag hade uppenbarligen gått samma sträcka så många gånger att jag nu var polare med dörrvakten. Han släppte in mig direkt. Ridå. 

Fyrtio år senare kan jag bara säga att detta var en dröm som förebådade min framtida karriärväg som enkelt kan beskrivas som mindre än "måttligt friktionsfri". De flesta jobb på den svenska arbetsmarknaden, även de som kräver akademiska betyg är sådana fullständiga skitjobb att jag häpnar över ett folk som inte har gjort revolution än. Men svenskarna, sedan de blev medioker medelklass, är inte av rätta virket för social förändring. Fredrik Reinfeldt hade rätt (om man undantar hans direkta attack mot samhällets svagaste grupper): det är ett sovande folk som finner sig i den rike onde man som Bernie Sanders (och den här bloggen) ser ett problem med.

Den här skäggiga åldermannen i drömmens slut kallas också Gamle kungen i arketypisk psykologi, och kopplingen mellan Saturnus och tionde huset för världslig makt är ju enkel. Missar man den genom Stenbockens korrelation med tionde huset i den naturliga zodiaken så har indisk astrologi ett uttryckligt extra schema där planeter med speciell släktskap med vissa hus blir bhava karakas, hussignifikatörer.

Att prestationerna för den totala saturniern ofta bara får sin lön "på andra sidan", är timglaset runnit ut, kan anas av AstroDatabank där en bild på den gamle mannen åtföljs av en kortbiografi som startar med de osannolika orden "junior United States Senator from Vermont" - osannolika eftersom men inte associerar "junior" med en vithårig gammal man som redan har en fot i graven!


Texten visar sedan att Sanders misslyckades bli Vermonts senator under 1970-talets förra hälft, och detta trots att han har Solen i mäktigt härskarläge i Lejonet i tionde huset för offentlighet, stat, makt et cetera. Något höll denna imponerande Sol tillbaka från dess självförverkligande, och det är naturligtvis Saturnus i väster som från sitt starkaste världsliga läge kastar sin kontrollerande 270-gradersaspekt mot Solen och tionde huset. Eftersom Solen och Saturnus är ömsesidiga fiender, den ene dominant och aktiv, den andra negativt reaktiv och restriktiv, ser man en ledarnatur (Solen) med förhinder. Sanders har varit uträknad under merparten av den här amerikanska valkampanjen också. 

Sittande president Obama har också Solen och Saturnus konfigurerade, men i opposition. Obama ryckte någon gång upp sig själv ur drogmissbruk och påbörjade akademiska studier och det är typiskt oppositioner att de framtvingar en syntes på högre nivå av den olösliga konflikten som planeterna i opposition alstrar. Obama blev president men Saturnus i första huset är planetens världsligt svagaste läge och Solen ska just symboliskt till att dö i väster. Det här visar vilken ineffektiv president detta blev. Åldermannen Saturnus symbol i en "världsligt sett" allför ung individ. 



Jag förmodar att Saturnus som "första färgade presidenten" är huvudpoängen här. Hans insats i USA:s historia utspelade sig på den simplaste nivån, den som enbart relaterar till personen själv. Saturnus styr gränser och Obamas färgade hud är hans gränsland mot omvärlden. Solen sjunkande i väster i Kräftan, står å sin sida i etnicitetens tecken Kräftan, så att man i Obama verkligen ser hur den svarta mannen efter hundratals år i slaveri under den vita djävulen äntligen når någon form av jämlikhet - och det är Obamas ascendent/kroppsliga uppenbarelse som "somatiskt" illustrerar hur den gamla hackordningen välts och lagts mellan den jämlika "jag-och-du-"axeln (1a jag-huset till 7e allianshuset). Men som synes är den nya samhällsordningen (Stenbocken) inte ett faktum utan något knutet till Obamas person/ascendent.

Intressant nog föddes både Obama och Sanders under år då den stora välgöraren Jupiter ("allt gott åt all") rör sig genom Jord-tecken och därmed leder tankarna till frågor om välfärdens fördelning. Obamas infrusna sjukvårdsreform påminner dels om hans Venus i ohälsans sjätte hus men också om Solen i Kräftan, som har en vårdande och empatisk sida. Sanders kombination ligger i Oxen och han talar direkt om pengarna, de orättfärdiga miljardärerna som parasiterar på det amerikanska folket - och nu tuggar i sig även medelklassens lilla guldkant. Vi är på väg mot nästa franska revolution i USA då den gamla adelns huvuden kommer att rulla. 

Bloggen har nyligen noterat att Saturnus - som således heter Döden i andranamn - kommer att anlända till Sverige år 2036. Den mest positiva tolkningen skulle kunna vara att revolutionär förändring i USA (och världen i stort) nu spritt sig till Sverige. Den lilla elit av rejält globaliserade superrika svenskar som ännu bor i landet kommer att uppsökas och avkrävas avbön eller avrättas i ett stort globalt maktskifte som slutligen ändar den rike mannens tyranni. 

Den extrema tolkningen förutsätter markanta globala maktförskjutningar och en allt hårdare repression från den ekonomiska makten i väst (allt mer "austerity" mot västerlandets kuvade befolkningar). Repressionen resulterar slutligen i blodig konflikt inom nationerna vars inre skiljelinjen stavas, tydligare än någonsin, "de som allt har" och "de som nästan inget har". Minns att vi år 2036 har en helt ny svensk befolkning bestående av uppvuxna flyktingar som förvägrats rättvisa under hela sin uppväxt i det här satans landet!

Den tidens svenska poliskår och militär kommer att stå på folkets sida efter att själva ha tappat position på den hackordning och den lönestege där den djävulska högern hela tiden stoppar in flera pinnar att klättra på så att massorna har fullt upp med sin egen karriäregoism och inte förmår organisera sig från vampyrerna på toppen, som åderlåter dem allt värre.

Vid den tiden har Bernie Sanders varit död så länge att han kanske redan hunnit reinkarnera som svensk politisk aktivist (han beundrade den gamla svenska och skattefinansierade välfärdsstat som inte längre finns till följd av den rike mannens girighet som lustigt nog sammanfaller med svenska folkets dolda girighet). Bloggaren lär också vara död men på väl förtjänt semester i himmelriket eftersom han är bundis med Fader Tid. Det är möjligt att bloggaren undermedvetet fattat sin Saturnus i väster redan vid tjugo men det mesta tyder på att sådana här drömmar kommer djupt inifrån själen, där handlingsplanen för varje enskilt jordeliv redan står skriven innan föreställningen drar igång.

*****

Teknikaliteter

Bernie Sanders horoskop en extremt tydlig Satanstjärna sjunkande i väster med Saturnus. Vad betyder det? Att Djävulen lockat honom till en politisk karriär som dock aldrig infrias pga. väderstrecket väster (döden)? Nej, precis som med artisten Bob Dylan, vars vänster-demokratiska sensibiliteter märks i många låttexter (för att inte tala om hur han var den socialistiska folksångarrörelsens stjärna innan han ruttnade på den rollen och skaffade sig en elgitarr), så verkar den onda stjärnan vara en tänkt fiende som individen själv vänder sig mot och anklagar. 

Detta är förvirrande turer med stjärnan Algol - när är individen själv fullt medveten om den Onde, och när blir man duperad och själv ett Ondskans (omedvetna) verktyg? Faktum är att Sanders miljardärshat (som han hoppas ska ta honom till Vita huset), påminner en smula om skådespelaren James Caan som hatar sin blodsugare till tredje hustru! 

Se: Den onda stjärnan i äktenskapet

Bob Dylan tenderar också att (med rätt eller orätt) demonisera sina sjundehuspartners. Dylan skrev gärna sina texter på en jordnära och personlig nivå, och man kände den fysiska närheten till farmaren som jagar honom av sin mark sedan han, dagverkaren, beretts arbete, kost och logi och tackar genom att förföra farmardottern. Jag gissar att Dylan vill säga något djupare om den arketypiska Farmaren, men jag har aldrig orkat analysera hans musik.


Se: Bob Dylan och Gycklarens grin

Väljer man istället att se Bernie Sanders Jupiter i Oxen, ger den ett enklare och mer entydigt besked: lika världsligt stark som Saturnus är i väster, lika svag är Jupiter (de är varandras logiska motsatser). Men för Skorpionen i öster - ett Vattentecken som är tydligt orienterad mot hungern efter de materiella förnödenheter som ett liv på jorden kräver - blir Jupiter en verksam välgörare och en fin partner. 

Efter den starka men för Skorpionascendenten usla partnerskapet med Dödens Skorpion "tonar" allianshuset över i den längre fortskridna Jupiter. Den som rider ut den onda arbetsgivaren Saturnus försök att ta livet ur de sina, kan alltså se fram mot en senare fas av välmåga! Dramat inom "pengarnas tecken Oxen" börjar illa men rör sig mot ett bättre slut av Jupiters typ.

Dessutom påverkar den goda Jupiter Sanders sinnelag där Månen i står i tecknet för "samhällets olycksbarn", den jupiteriska Fiskarna. Detta är de utnyttjade människornas sanna vän, en politiker på folkets sida!

Dessutom befinner sig Månen i det lyckosamma ledarhuset nummer fem, i indisk astrologi ett typiskt politikerhus. Se hur många politikerindikationer som börjar torna upp sig i detta horoskop: den naturliga femtehus-Solen i härskarläge i tionde makthuset och Månen/psyket på de utnyttjade folkmassornas sida, som deras sätt att göra sin röst hört i det privilegierade femte huset ("den goda lyckans" hus enligt den hellenistiska beteckningen).

Hur väger man då in såväl Saturnus som Jupiters disponent Venus, spelplanen så att säga för Sanders allianser? Venus är fallen i Jungfrun och i 11e huset som har mycket med makthavarnas förmögenhetsansamlande att göra. För Skorpionen, en lika skarp och diskriminerande karaktär som Jungfrun, som den har som sitt ideal, är all jämlikhet av ondo, Venus en verksam illgörare.

Men detta är som sagt spelplanen, den underliggande attityden för Bernie Saunders "partners" inte nödvändigtvis hans egen utblick. Ska man utgå från hans egen kända Skorpionascendent måste man följa Mars spår. Och Mars, här en verksam välgörare, ligger stark i sitt positiva härskarläge, den aktivistiska Väduren MEN i olyckans och fiendens sjätte hus. En usel placering som dock perfekt förklarar Sanders socialism: detta är ju arbetaren eller trälens sektor. Sanders tar aktivistiskt parti för den vanliga, otursförföljda och felfördelade arbetande människan.

Sanders 11e idealhus är sannerligen en gåta. När Skorpionen - den omedvetna libidons tecken, urenergin som driver Naturen att besatt fortplanta sina livsformer från generation till generation - intar första huset hamnar Jungfrun av nödvändighet i det så kallade idealhuset. Men hur kan en omedveten driftstyrd personlighet ha några ideal överhuvudtaget? Därför att människan är mer än bara sin egopunkt, hon är en själ (Solen) och ur denna kommer den kognitiva kapaciteten. Hon har också ett intellektuellt organ (Merkurius) och är därmed kapabel att åtminstone fundera kring sitt eget mysterium. (Solen är centrum och därmed en blindfläck för sig själv, ett mysterium för sig själv. Solen är själen som ett väsen som består av viljekraft och förmågan att uppfatta de världar den skapar sig eller finner sig i.)

Likväl är Skorpionascendentens 11e idealhus förbluffande eftersom dess tillfälliga ägare är en verksam illgörare för sagda Skorpion! Missbrukar alla Skorpionascendenter sitt intellekt och i synnerhet Bernie Sanders, som har Merkurius i härskarläge i 11e huset? Det skulle stämma i så måtto att Skorpionen är hatets princip (sida vid sida med venusianska Vågen, kärlekens princip, och opposit venusianska Oxen, den sensuella bindningen till det materiella). 

Om Skorpionen kopplats till döden redan i äldsta tid, är det inte möjligt att här se tecknets ideal som just en perversion av 11e idealhuset. Skorpionen i öster VILL VÅLDFÖRA SIG PÅ PERSEFONE, JUNGFRUN SOM DANSAR OSKULDSFULLT PÅ SITT RIKA ÅKERFÄLT. Skorpionen blir här Hades, vars portal vi hittar i Oxens naturliga 2a huset för pengar/resurser men ett Hades som naturligtvis ligger bortom portalen, rimligen i Skorpionens naturliga 8e hus för syndare och de döda.

Skorpionen hatar/hungrar med blind libido efter att bevattna (med sin toxiska sexualitet) Jungfrun, det fält där en potentiellt rik skörd väntar, och i legenden drar den personifierade Hades (Skorpionen) med sig Persephone ned i mörkrets rike där hon tvingas leva med dödens herre.

Hela denna associationscykel skulle passa perfekt in på den onda kapitalisten vars våldtäkt av arbetskraften och frihetsberövande tilltag mer än väl matchar Jungfrun som zodiakens träl. (Vi bortser här från bloggens flitiga fokus på Jungfrun som utsikten till rik vinst på nedlagt arbete, vilket gör Jungfrun i meningen ägare av en åkerlott, Farmaren, till den värsta och mest våldtäktsförtjänta av alla karaktärer - se Dylan-referensen ovan och se ett ljus tändas ovan huvudet!)

Så Skorpionen drivs alltid av hat och avund, så att Bernie Sanders Merkurius/Venus i Jungfrun i 11e blir ett NEGATIVT IDEAL, något som Skorpionen hatar eftersom den antingen hyser begär till fältets håvor men inte kan begära detta eftersom den då skulle gå emot sin natur och visa kärlek! Eller, att det NEGATIVA IDEALET består i samma hat till just Farmaren och därmed en önskan om att förföra hans dotter som Dylan uttryckte i en sång från albumet "Another Side of Bob Dylan".

Då har i Sanders en mindre skön beskrivning av socialismen som hatisk avund och en önskan om att befläcka de jordägandes döttrar (den ultimata förnedringen). Och det ligger tyvärr mycket i den berättelsen, bortsett sanningen, "sådan herre, sådan dräng". Detta är kvaliteten på den population man får, när en del börjar utnyttja de naturliga övertag Naturens kvaliteter givit dem jämfört med de ödeslotter andra fått nöja sig med. Karma-lagarna har återverkat på människosjälarna alltsedan de för första gången inkarnerade på den här planeten och det var av fri vilja (enligt myten) som själarna avvek från den himmelska världen och gick ner sig i det här träsket. 

Det var själarnas första entré på jorden som skapade det "ingångsvärde" som var den första karma-gärningen och som satte igång den komplexa härva av orsak-och-verkan som nu reglerar själarnas återfödelser. Bernie Sanders föddes den här gången med enormt skorpioniskt hat och ett mer negativt ideal än nästan något (utom möjligen Kräftan, vars 11e hus i Oxen "bara" tecknar pengar/resurser), men hans goda Jupiter/Måne gav honom också en förmåga att REFLEKTERA kring godhet och universell generositet och denna medkänsla med de sämst lottade balanserar ut den ondska vi ser i den själviska, självtjänande Jungfruns typ av ideal.

Horoskopet är extremt komplext och jag betvivlar någon kunnat sortera ut pusselbitarna utan att redan ha facit i hand, att kartan gäller en principfast och hängiven socialist som vill skorpiondöda de som har Jungfru-separatismen och självberikandet ("Farmaren") som sitt enda ideal. Bernie Sanders vill få bort dessa fasansfulla svenskättlingar i USA som äntrade landet av samma låga och visionslösa skäl som svenskarna idag fått östeuropeiska tiggare på sina gator: de var bara där för att mätta sina egna magar bättre, de hade ingen som helst nobless i sina ideal, ingen vilja att göra något gott för andra. Folk som lever helt under dödens och materialistmens lagar, själar som sjunkit lägre än alla andra i detta kosmiska och komplicerade spel. 

Ur denna härva och ringhet stiger då Sol-Lejonet Bernie Sanders fram som en makthavare (10e) med den empatiska Mån-Fiskarna och försvarar den fattiges rätt mot det småaktiga och själviska profit-idealet (Jungfrun/11e). 

Det är märkligt hur Bernie Sanders i sin Skorpionascendent upprepar USA-horoskopet och dess 11e-husideal ("profit men bara för mig, aldrig att jag betalar skatt för flyktingar eller sjuka utanför min närmaste krets"). USA grundades som den trångsynta klanmänniskan (Solen-i-Kräftan) och med Skorpionens hatiska avund mot alla som äger rika åkerfält. Men Bernie Sanders horoskop ligger ett snäpp högre utvecklat än denna världens förbannelse, det självberikande USA. 

Det vore verkligen fantastiskt om kunde bli Demokraternas ansikte! Men en beräkning och djupgående analys av hans planetära ödescykler (och en betydligt mer noggrann analys av födelsehoroskopet än det här snabbskrivna inlägget) skulle inkräkta för mycket på bloggarens lördag. Over and out.

PS. Den kanske största gåtan av dem alla utelämnas här. Hur ska man förhålla sig att det är den för Skorpionen verksamma illgöraren Venus i Jungfru ("pengar åt mig") som är horoskopets atma karaka (signifikator för själens åtrå)? Ännu ett besked på att det är i djupet fel väg att gå om man bråkar över Mammon och att värdegrunden inte hör hemma i det materiella? 

Ska sanningen fram är det extremt osäkert om Venus är indikatorn om vart själen vill gå. Rahu kan också (men inte Ketu) ha rollen som atma karaka och då båda ligger i 30e graden av ett tecken råder "planetärt krig". Detta krig vinner enligt en indisk läroriktning den planet med den hösta latituden medan en annan riktning hävdar det motsatta! Venus befinner sig knappa fyra bågminuter söder om solekliptikan medan Rahu per definition betecknar en punkt i ekliptikan (0°0'). T.o.m. här skiter sig tolkningen och det är oerhört svårt att få en entydig bild av vad Sanders är för slags själ. Och det är inte ovanligt.

Lästips: En intressant artikel om planeter och latitud (visserligen utifrån den tropiska zodiakens perspektiv, men det spelar ingen roll när ämnet är planetens latitud).

Inga kommentarer: