Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 27 oktober 2011

Alzheimer: Naturen mot Anden?

Först ut med TT-nyheten om den nya svenska forskarteorin kring Alzheimer är DN (även SvD) Avstannad andning vid hjärtstillestånd leder till att hjärnnedbrytande ämnen börjar produceras. (Buddha: "Alla sammansatta ting går mot sin upplösning.")

Den exakta tiden för notisen spelar inte så stor roll här, jag vill istället peka på det bakgrundsmotiv som under en längre tid ligger på himmelen, "dissociationen" eller bristen på samverkan mellan Vatten- och Luftelementet.



Bakgrund: Psyket eller engelskans "the mind", betecknas av Månen. Merkurius står för andningsvägarna. 

Vid en nymåne är psyket momentant utslaget, "utbränt" och osynliggjort pga. närheten till Solen. 

Nymånen är en religiös symbol för det heliga bröllopet mellan själ och ande, brud och brudgum och bör resultera i en pånyttfödd människa med högre förståndsgåvor än den vanliga primitiva människan. Den fuktiga själen som Herakleitos varnade för för 2.500 år sedan bränns bort under Solens intensiva närvaro.

Men på den här kartan är andningens element Luft - pneuma eller andesjälens representation - skadad pga. angreppet från den onda olycksbringaren Mars.

Illgöraren står därtill i Vattenelementet, symbol för den nedbrytande irrationella Naturen in i vilken den hallucinerande själen förlorat sig. 

Vatten associeras i astrologin med de naturliga krafter som antingen bevattnar och håller den friska fysiska Jord-kroppen vid hälsa, eller, i dess sjukliga skuggversion, betecknar just Naturens nedbrytande och upplösning av otjänlig materia. 

Mars i Kräftan är här en indikation på förpestande smitta i det biologiska substratet. Inte för inte var placeringen överrepresenterad i 120 hbt-horoskop. Trauma i psykets mörkaste och mest instinktiva regioner! Antikens stjärnskådare såg således tidigt att den här symboliska indikationen kan ha allvarliga bieffekter. Märk att Naturen (med versalt N) är den föreställningens region som föregår det den materialistiska vetenskapen utforskar. 

Vatten står för instinkt eftersom dess kraft kommer ur omedvetenhet. Mot "Vatten" projicerar vi också kryp och otäckheter som skadar våra fysiska och psykiska liv. Pastor Berkeley och indierna hade rätt: vår värld är inte materiell, "verkligheten" drivs av idéer. Och där är vi tillbaka vid Luftelementet, det andliga, igen.

Mitt mest intressanta minne av hur en fallen Vatten-Mars i Kräftan från himmelens högsta höjd attackerar en Sol i Vågen stigande i öster var en människa livrädd för att andas! 

Personen var även i övrigt fylld av fobier och neurotiska störningar och det är bara att hoppas att ett liv av grunda andetag (kronisk syrebrist i hjärnan?) inte utvecklas till alltför tidig senilitet!

*****

Jag tror mig ibland vara vägledd direkt från Luftelementet och i en ingivelse uppsökte jag - mitt under skrivandet - horoskopet för Vivien Leigh ('Borta med vinden' = Luft). Impulsen är inte svårbegriplig - det är allmänt känt att hon ung drabbades av TBC (vid 32) och sedan var mentalsjuk i omgångar. Andnöd = mentala störningar.

Hon dog 63 år gammal av TBC i båda lungorna.

Jag har inte granskat det här horoskopet sedan jag för tre år sedan i en dröm symboliskt instruerades att uppsöka den indiska zodiaken. Här är då hur Vivien Leigh ser ut enligt den sideriska zodiaken.

AstroDatabank ger bara födelsetimman en B-gradering, men tidpunkten ger skrämmande tydliga utslag och är troligen korrekt:



Återigen en ser vi den fuktiga, bakterie/virusfyllda orenheten från Vattenelementet skada Luften. 

Här är andningsvägarnas Luft-Merkurius placerad i det korrumperande (och dödande) åttonde Skorpionhuset (Vatten) medan Skorpionens herre, olyckans Mars, skadar andningsvägarnas tecken Tvillingarna där Merkurius naturligen hör hemma!

Med andra ord: Vi har en ömsesidig reception mellan Ande (andningen) och den onda Naturen. Indierna har fel i sitt svepande påstående att ömsesidiga receptioner stärker båda Husen! Vivien Leighs horoskop och tragiska livsöde visar detta. "Receptionen" måste noga granskas från fall till fall.

Det är 4.000 år sedan jag senast bedrev den här grundforskningen på jorden. Och hur långt har människan kommit sedan dess? Nu läser man i tidningarna hur kvinnors p-piller blivit dubbelt så dyra och dubbelt så benägna att skada dem allvarligt.

Är det inte dags att skrota den här ateismen som håller på att bryta ner västerlandets förstånd fullständigt, och återvända till de övergripande insikterna om livets stora motiv? Babylonierna kom i kontakt med dem via himmelen och även Platon förordade dem genom sin formlära. Svenskt Näringsliv sade i somras förutsägbart nog att filosofiämnet är "olönsamt"...

I det här inlägget - som halvt skrev sig självt - har jag sökt påvisa att Alzheimer, TBC och andedräkt alla hör samman. Dagens vansinne, att överdefiniera, atomisera, "härska genom att söndra", leder till ett famlande i blindo där, som jag just sade, dagens medicin plötsligt blivit farligare än den var igår. 

C-G Jung och hans efterföljare James Hillman har skrivit mycket om sjukdom som psykoida yttringar. Ja, Världssjälen finns (se kartorna ovan) och hittar den inte ett rent, intellektuellt uttryck, sjunker nivån tills i värsta fall den bara har den somatiska yttringen kvar. 

Ett folk som svenskarna, blockerade mot andevärlden blir därför naturligen ett sjukt folk. Fredrik Reinfeldts dumhet här, i sitt riktande av anklagelser mot ett "sovande bidragstagande folk", är kapitalt. Han borde vända blicken in i sin egen förmörkade inre vrå och förstå de större sammanhangen. Sedan är han i åtminstone någorlunda position att formulera en mänsklig politik.

Nya Moderaterna är som en cancersvulst i folkkroppen, helt i linje med statsministerns soltecken Kräftan. Här byggs isolerade, privatistiska celler som aldrig förr och Sverige är under högerregim ett döende land! Detta är också medicinsk fråga ur den ålderdomliga vishetens perspektiv!

Lär se Gestalterna, sedan förstår man vad som är objektivt rätt och fel i var situation. Klarar då inte svenskarna en högre förståndshorisont än de ömkansvärda ateistiska Humanisterna som likt den sämsta grenen av den antika grekiska filosofin gjort "människan till alltings mått"?

Inga kommentarer: