Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 1 juli 2011

Mörke Reinfeldt i offerhusets våld



En rolig sak med den psykologiskt tydligare sideriska zodiaken är att den indiska astrologin (Jyotish = vetenskapen om ljusen) innehåller reflektioner över planeternas placeringar som känns nya och fräscha jämfört med de slitna klichéer som upprepas i varje västerländsk lärobok.

Ibland märks de två grenarnas antika beröringspunkter, som i traditionen om att det tolfte huset indikerar fördolda ting samt världsliga förluster. Huset är extremt aktuellt i dessa dagar sedan Sverige står inför skandalen att Fredrik Reinfeldt ljugit och spelat ovetande om sjukvårdsförsäkringens människovidriga konsekvenser, och än värre - att ha offrat Cristina Husmark-Pehrson för att (som vanligt) ge sken av total oskuld i varje misshaglig situation! (Har landet någonsin haft en sådan ynkrygg till statsminister?)

Från vänsterhåll har det förutsägbart gnällts på högerregeringen från dag ett, men det helt av programmatiska skäl. Den här bloggen kan ha varit en av de första som verkligen ifrågasatte Reinfeldts moral och omdöme. Det allra första inlägget, där jag rubricerar Reinfeldt som socialdarwinist, ter sig efter Göteborgs-Postens publicering av den hemliga regeringspromemorian mer som ren fakta än en inkännande horoskoptolkning. 

Jag måste erkänna att när jag startade den här bloggen var jag politiskt naiv, jag uppskattade och uppskattar alltjämt värdekonservatismen för att den bevarat tanken om att universum drivs av en objektiv morallag. Jag såg ner på socialdemokratins eftersläp - deras materialistiska filosofi tillhör 1800-talet och var i mycket just en reaktion på de besuttnas förljugna form av kristendomen som tog parti för den som råkade inneha den världsliga makten för tillfället (se inlägget om Martin Luther och en samtida svensk präst i hans efterföljd).

Men under de gångna 2½ åren - efter ett antal sparkade skandalministrar i Reinfeldts regering - har sanningen gått upp om var det verkliga mörkret ligger. Det är naturligtvis den otyglade marknadsekonomin - det enda Reinfeldt betygat sin trohet - som är roten till det onda. Och detta visste man ju redan i antiken, att pengar i grunden korrumperar människor. Till och med i detta avkristnade land har demonen Mammon behållit sin språkliga kraft! (I den antika demonologin är Mammon en av Satans underhuggare.)
 
Reinfeldt TROR verkligen att de starkaste har rätt att berika sig på de svagares eller mer moraliskt mognas bekostnad! Han är inte ens människa utan bara ett språkrör för det okontrollerade begärets symbol (Solen i Kräftan, tillhörig lidelsens kvalitet).

Något låg tydligen i luften nu, för när jag publicerade det nästan ärekränkande inlägget En falsk fan var uppenbarligen GP-artikeln redan skriven och det var bara timmar kvar innan bomben skulle bristera. 

Vi fattar inte än hur stort det här är, Borg & Reinfeldts svek mot ett folk som röstade på dem för att se om till deras och landets bästa. De här båda uttrycken för en totaldominerande Tamas guna (tröghetens kvalitet), saknar normal humanitet. Och jo, man måste vara korkad om man tror man kan ljuga och mörka sig genom varje knipa oavbrutet pratande George Orwells nyspråk som gör svart till vitt och vitt till svart. "Det sovande folket" finns bara i Reinfeldts eget psyke! Hans moralhalt är helt sövd.

*****

Reinfeldt är, som tidigare noterats, synnerligen intressant ur tolftehusets perspektiv eftersom han har två nyckelplaneter där. I inlägget "En falsk fan" noterade jag hur Solen och Månen och pengarnas/välmågans Venus var sammanbundna i en "oändlighetsloop" - som fd. programmerare skulle jag kunna tala om en felprogrammering som får Reinfeldt att låsa sig i sina tankemönster och centralt för allt han gör och säger är Venus i förlustens tolfte hus: rädslan att bli förknippad med utgifter. 

Det här budskapet degraderar det neutrala budskapet om Solen i Kräftan - som förvisso representerar en typiskt närig affärsman, alltid på hugget för att göra opportuna klipp. Ni vet, typen som köper en aktie och strax säljer den när månen i nästa fas skapat en tillfällig uppgång så att Kräftan, en sann maggropssensationalist, kan göra sig en liten vinst. 

Tänk åter på SEB-chefen Annika 'Fallskärm' Falkengren för en perfekt illustration av Kräftan som ett ständigt köp-och-sälj men med huvudintresse att själv vinna på det, i ur och skur. Hon har Månen i härskarläge i Kräftan just vid det giriga, vinstorienterade Drakhuvudet (norra månnoden).



Falkengrens psyke koinciderar med andra ord exakt med den punkt då Månen tar sats och börjar stiga uppåt på sin bana. Månen symboliserar här en sådan hunger att den tanklös bäddar för sin kommande undergång, den förhäver sig jämfört med den moraliska och stadiga normen som ges av den älskande och konstanta Solen. (En annan av Kräftans huvudlinjer, omsorgen, ska inte glömmas - det är en mer trivsam historia än den väg de näriga vandrar...)

Men ännu en, och värre, karaktärssänkare måste sägas vara Reinfeldts förstahusherre Merkurius i tolfte huset för förluster. Jungfrun, Reinfeldts ascendenttecken, ser till sin egen profit eller avkastning från det kultiverade åkerfältet, men återigen sticker tolfte fram sitt fula tryne och slukar den vinstorienterade handelsmannen Merkurius. Marknaden och dess filosofi och fritt varuutbyte utan statlig inblandning ska i slutändan visa sig vara en förlust för Reinfeldt!

Jag sökte kort på nätet efter bekräftelser på att förstahusherren i tolfte har en suicidal historia. Jag hade ett minne av att ha läst att vedisk astrologi ger den här allvarliga läsarten. Den är logisk, för förstahusherren är en platshållare för den fysiska kroppen, individen här och nu i livet.

Förflyttningen av förstahusherren in i tolfte undanröjer den fysiska kroppen - t.ex. i fängelse, mentalsjukhus eller långvård. Tolfte representerar också exil/utvandring vilket så att säga är som att lyfta bort den fysiska kroppen helt och hållet från den värld där den föddes.

Jag hittade nu inte direkt suicidal-traditionen, men högt på Google rankade en annan artikel som istället studerar tolfte husets härskare i de tolv husen. CafeJyotish.com hade dock varit bättre om den inte tappat bort finalen, av intresse för fallet Reinfeldt: vad innebär förlusthusets herre (hos Reinfeldt: Solen) då den står i elfte idealhuset?

(Jag noterar att den troligen indiska skribenten på CafeJyotish - klen engelska - har missuppfattat västastrologin. Han använder termern "Cadent" om sjundehuset, som naturligtvis inte alls är ett slumrande hus utan ett hörnhus ("Angular")!

*****


I dagens medier om skandalen Reinfeldt:

DN behåller gårdagens censurerade referat av GP-avslöjandet långt ner på första sidan men söker "skadehantera" problemet Reinfeldt genom att topplacera en nyhet om att (s) ifrågasätter sin ledare! 

Makalöst genomskinligt.


För borgerliga SvD finns naturligtvis ingen anledning att ha någon om lögn och dubbelspel inom borgerligheten på Ettan.

Borgerliga Expressen behåller gårdagens "tvättade" version som bara talar om stormiga förhandlingar om sjukvårdsreformen.
AB ägnar en indignerad ledare åt Reinfeldts och Borgs moraliska härdsmälta.


10 kommentarer:

kråka sa...

Härlig avklädning av odjuret Schweinfeldt, och lycklig utpekning av det idiotfenomen högermedia gestaltar: "sprid rökridåer, förvirra, angrip motståndaren huvudlöst" osv.

Anonym sa...

Illustrationen av månnoderna är mycket bra, men dock med den fatala missen att bilden av den nedre hyskan (södra månnoden) är felvänd. Kan vara värt att korrigera/kommentera för nytillkomna läsare.

Mvh/Petimeter R.C.

Seaward sa...

RC, bilden är lånad från nätet. Fast jag satt och suddade ut originaltexten och bytte ut mot svensk text och fyllde i linjerna, missade jag helt denna pinsamhet som fanns med i originalet! Ska justera.

Seaward sa...

kråka, jag har fått kritik från ömma ögon för ett ibland tufft språk. Jag söker dock hålla distans till de personer vars horoskop jag analyserar.

Här och på något annat ställe har du tippat över i ren pöbelmentalitet genom att sammanbinda någons personnamn med prefixet Hitler. Detta binder i sin tur dig till objektet för ditt förakt, dvs. du sänker dig själv i omgivningens ögon. Bara ett tips som jag vidareförmedlar.

kråka sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
kråka sa...

bättre version:
Tack Siwert, jag bjuder på sänkandet, då jag inte alltid orkar bry mig om omgivningens ögon på det sättet. dock ska jag tänka på var jag befinner mig, och nu är jag ju faktiskt i DIN blogg. min spontanitet förgyller inte alltid - tar till mig av ditt tips

Seaward sa...

Jag bara vidareförmedlar kritiken mot denna blogg av en kroniskt missbelåten språkpolis som då och då dyker upp med sina käpphästar. :-)

Emellertid tror jag han missat att olika blogginlägg väljer olika perspektiv, vilket påverkar tonläge och ordval. Förstår man inte att bloggen rör sig med mytologiska föreställningar låter förstås en rubrik som "En falsk fan" riktigt illa - särskilt om man inte läst inläggen som diskuterar relationen mellan de ursprungligen distinkta begreppen Pan/Fan, Satan och Djävulen.

Men jag svär inte utan balanserar den vulgära svordomen mot den irrationella driftens gud Pan - i linje med bloggens platonskt influerade grundsyn!

(Platon: Världen som idé, människorna som mer eller mindre klara språkrör för de eviga idéerna - zodiaken som en berättelse om hur allinkluderande symboler har företräde framför privatistiska.)

kråka sa...

Enligt min uppfattning är du balanserad, men rak. Det måste vara tillåtet även i denna värld.

Seaward sa...

Allt är egentligen tillåtet!

Men allt kommer också till en kostnad den sekulära (materialistiska) verklighetsuppfattningen inte räknar med.
:-)

kråka sa...

Det har du rätt i!