Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 31 maj 2011

Saturnus: depression, skönhet & look-alikes

Tittade förstrött på blasknyheter i Expressen och fick syn på ett foto av brittiska sångerskan och allt-i-allot Cheryl Cole. Inte alls olik en ung Geena Davis vid tiden för hennes "livs roll" i Thelma & Louise!


Och varför inte en svag koppling mellan brittiskan och en yngre Lena Olin - här en detalj från ett suddigt foto hittat på nätet (Ett Drömspel):



Innan jag gav mig på en astrologisk "look-alike"-jämförelse hann jag emellertid granska Expressens källa vilket strax ledde mig till en länk som gav en mycket vettigare förståelse av varför Cheryl Cole kickats från X-factor i vad hon trodde skulle bli ett amerikanskt genombrott.

(AB och Expressens unga journalister är ofta chockerande usla på att sammanfatta de engelskspråkiga nyheter de "lånar", jag har sett svenska versioner som varit totala missuppfattningar av vad saken gällde, helt fel stycken utvalda och översatta...)

Den unga kvinnan var mitt i en pågående depression när hon tog jobbet och har även tidigare varit "kliniskt deprimerad" vad det nu innebär - hospitaliserad?
Den hyperintelligenta Geena Davis fick några ord i ett tidigare inlägg, och lyckligtvis är hennes födelsetid känd eftersom den visar sig vara nyckeln till den påfallande utseendelikheten mellan kvinnorna.



Här var det varken Sol eller Månen, astrologins omvittnat starkaste planeter, som "förklarade" varför båda kvinnorna fått så infernaliskt "docksöta" ansikten. Men lustigt nog hamnar förklaringen precis där jag var för bara några dagar sedan i samband med Scarlett Johansson som eventuellt också kunde beskrivas på något snarliknande sätt. Hon är söt snarare än svalt och klassiskt Greta Garbo-vacker.

Cheryl Cole föddes, precis som Scarlett Johansson, ett år då formförlänaren Saturnus firade sin största triumf, "upphöjd" i Venus eller skönhetens tecken Vågen. Brittiskans födelsetid är okänd men Geena Davis är känd. Och givet klockors benägenhet att gå lite fel, kan man just undra om Davis 00:06 borde justeras lite grann så att hennes Vågascendent EXAKT matchar Coles upphöjda Saturnus i 4:06 Vågen...

Men titta noga, det finns en koppling till. Geena Davis Vågascendent disponeras av Vågen som här ligger i Vattumannens 12e grad. Cheryl Cole har sin Måne mellan 5-17 grader Vattumannen.

*****

Jag har en bild på en fd arbetskamrat som jag inte vill visa här, men där horoskopet totalt domineras av Vågen (Månen), Tvillingarna (Saturnus) och Vattumannen (Solen/Jupiter - hyperintelligent kvinna) - alla tre Lufttecknen.

Hon hade en olycklig barndom där fadern dog tidigt, hon drogs med nedstämdhet, viktproblem och hade tics, men ansiktet var så vackert att man fick dåndimpen. Ansiktskvaliteten var just "sockersöt" och jag noterar samma tre tecken som hos Cheryl Cole fast andra planeter! Här finns uppenbarligen mycket astrologisk forskning att göra.

Jag får upprepa mig från Scarlett-inlägget. Venus heter Shukr i Indien och är kopplad till socker och sötsaker. Märkligt hur dessa planeter ibland verkar på ett rent bokstavligt sätt.

Hur ser man depressionen i Cheryl Coles horoskop? Jag tittade en stund innan jag fattade att det måste bero på ännu ett fall av osynk mellan Vatten och Luft, men nu klurigare än någonsin tidigare. Den brittiska artikeln ger ledtrådar - hon kände sig inte alls hemma i den amerikanska le-och-se-lycklig-ut-kulturen, avskärmade sig på sitt hotellrum och började odla en intensiv hemlängtan.

Man kunde tro att en Sol-Tvilling skulle älska resor och upptäcktsfärder, men jag har en bekant som reser mycket i tjänsten och ständigt kverulerar över det. Även han har, likt brittiskan, Venus, komfortplaneten, parkerad i hemkära Kräftan. Denna emotionella Vatten-Venus är inte en stabil bas för eller disponent till sinnelagets Måne som befinner sig i ständigt mentaliserande Luft, i Vattumannen. 

Den brittiska artikeln berättar att hon började hänga upp sig och repetera saker och ting, känsloharmonin (Venus) störd i avsaknad av hemmet, och sinnet, så typiskt ett fixerat tecken som Vattumannen börjar slira runt i mentala föreställningar som bara förvärrar det som ursprungligen var bara en känsla men inte mer. Det här är en form av dissociation, för Venus är i obalans men något annat händer på Luftnivån som i detta fall är indikerar en människa som tenderar att "tänka sitt liv", mentalisera över det.

*****

Och Luft/Vatten-friktionen finns på ett ställe till: sinnelaget/Månen i Luft lutar sig nu mot eller tar order från sin härskare Saturnus, som vi såg var upphöjd i Vågen. För disponenten leder detta oss tillbaka till Venus i Vatten! Och nu kan man tala om brittiskans utanförskapskänslor inlåst i ett rum i termer av torgskräck - ett problem jag påtalat flera gånger när Vågen och Kräftan möts och Vågen tappar balansen inför okända människor eller öppna ytor - det senare är inte en svaghet hos Vågen utan Kräftan - som vill in i sitt lilla skal när den ser ett stort torg!

Vi har alltså en "evighetsloop" som bara snurrar runt och runt mellan Vågen, Kräftan och Vattumannen i det här horoskopet. Nu tycker åtminstone jag mig förstå lite av att kvinnan har en klinisk historia av depression. Här en upphöjd Saturnus som sammanhänger med en Venus för fantastisk skönhet, men där de fyra elementen beskriver en hela annan dimension där hon inte blev lika lyckligt lottad.

Det finns faktiskt en tredje förekomst av osynk mellan Vatten och Luft men den är av svagaste sorten: både Vattumannen och Skorpionen är aktiva genom gästande planeter. Det sociala utanförskapssyndromet! 

Men här långt från någon mobbartendens för den svaga länken är, som vi sett, den inåtvända Venus i Kräftan (tänk Mars taggarna utåt så förstår man Venus tonläge). Även Jupiter i Skorpionen expanderar "inåt" så kvinnan råkade in i ett tillstånd av självplågeri istället för att plåga/mobba/stöta ut andra! 

Det intressanta var dock att hon tagit jobbet i USA för att göra just det, sätta åt andra - X-factor är väl ännu ett av dessa mobbingprogram där en jurypanel läser lusen av stackars barnstjärnor, typ.

*****




Tilläggsobservationer

Expressen-texten om Cheryl Cole dyker upp strax efter att jag för en vän kommenterat Lena Olins kyliga Saturnus kopplad till Venus. I flera blogginlägg har jag har reagerat på att individer som hyllats för en varaktig skönhet alla har haft en aspekt från Saturnus till Venus. Det kan vara en "astrologisk sanning", men jag vet inte än.



I samband med någon tidningsintervju apropå Lena Olins hemflyttning till Sverige - hon har ju hyllats för sin naturliga (tror jag) skönhet - och varaktig dessutom (reservation för plastikfusk) - upptäckte jag en Saturnus "upphöjd" i Venus tecken Vågen, samma som hos Cheryl Cole men ett Saturnusvarv tidigare.

Med lyckobringaren Jupiter i Luft skapas en fenomenal triplett på svenskans himmel - all Luft är aktiverad och Vågen (Venus) som de högre konstarternas tecken stämmer perfekt i Lena Olins fall. Hade hon känt sig hemma i det intellektuella artisteriets antika Grekland!

Hon har följaktligen blivit något av en ikon för vår tid, en avatar, en Indra - en guds dotter som sänker sig ner från det osynliga Luftelementet för att visa de fallna och syndiga jordmänniskorna vad överjordisk skönhet är, vad som väntar på andra sidan. Olin beklagade sig i hemflyttningsintervjun (DN) övar att måhända blivit castad till vissa kvinnotyper, men hon har helt enkelt inte sett sitt sideriska/österländska horoskop och kanske inte riktigt greppet sitt öde i detta liv!

Att ha Saturnus upphöjd i Vågen är en slags parallell till den mycket möjligt skönhetsbevarande Saturnus aspekt till Venus. Rättare sagt Saturnus i sin upphöjelses tecken ger den enklaste formen av yoga (kombination): en planet i ett visst tecken. 

När man tittar på Olins Venus så står den i Stenbocken och disponeras alltså av den upphöjda formplaneten i Skönhetens tecken (ömsesidig reception). Japp, aspekt Saturnus/Venus här också, fast på ett lurigare och supertajt sätt! Just den ömsesidiga receptionen fanns också hos den olyckliga kvinnan med tics och det otroligt vackra och harmoniska ansiktet.

Faktum är att Lena Olin upprepar Cheryl Coles "rundgång" mellan Saturnus, Venus och Måne, men på ett mycket mer fördelaktigt sätt. Med Venus i Jord slipper Olin den brittiskans nervsvaghet.

Jag kan nu inte säga att detta är en regel utan undantag - det finns så många tusen astrologiska kombinationer som bara ber om specialstudier men problemet är att det behövs så otroligt många horoskop för att kunna avgöra om Saturnus och Venus för med sig en överrepresentation av vad man brukar kalla vackra människor.

Och om så vore, finns många andra kombinationer som också tycks skapa attraktiva människor. Minns hur kvinnornas gunstlingar Brad Pitt och Johnny Depp båda hade feminina Vattenascendenter välsignade av tursamhetens Jupiter.

Kanske är Olins Sol i Fiskarna för svag i sin kurs för att kunna kapitalisera fullt ut på den ofattbara välsignelsen i Luftnivån. Olin har så länge jag kan minnas pratat om sin "identitetskris" (låtit lite som Ingmar Bergman, faktiskt, och hans demoner).

Astrologiskt, är det inte konstigt. Solen i Fiskarna är icke-jagets tecken, här finns ingen identitet, bara tillfälliga hållplatser! Solen i Fiskarna kan vara den perfekta pokerspelaren eftersom "ingen är hemma" och kan röja sanningen i frågan.

I Olins liv har Vatten/Luft-slirat runt Solen i Vatten disponerad av Jupiter i Luft. "Dissociationssyndromet", men här inte som lögn, mobbning eller något annat, utan som gammal hederlig osäkerhet över sig själv, över "vem man är"! Sol i Vatten disponerad från Luft har bara mentala teoribyggen, andesjälen/Solen bottnar inte i sitt tillfälliga element.

Exkurs. Jämför åter olyckan Fredrik Reinfeldt, som borde varit kvinnornas och de svagas bästa vän med Solen i moderliga Kräftan. Men Solen disponeras nu av Månen som i Luft-Vågen söker något mycket ytligare och mer glassigt än att bekymra sig om samhällets olycksbarn.

Hans Måne i sin tur disponeras av lyxsökande Venus i Lejonet i 12e huset för förluster, vilket jag tidigare tolkat som att Reinfeldt är livrädd för livets solkigare sida - därför skapar han politik som gör människor olyckliga. Ett totalt stolpskott till politiker som själv skjuter helt i blindo och kallar dom andra för "det sovande folket"!

Patologiskt.

I grunden verkar Olins jordade Venus i indirekt koppling till Månen (psyket) vara betydligt hälsosammare än vad som ses på Cheryl Coles himmel. Brittiskans Sol/Mars/Merkurius tyder förvisso på extrem alerthet och ett vasst intellekt. Men till vilken glädje är det om den psykiska, lunära sidan (fundamentet!) har "vattenläckage"?

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har en släkting som har venus/saturnus i konjunktion och hon har sett i princip likadan ut se senaste 20-30 åren. Man kan inte se att hon fyllt 60. (Och hon har absolut inte gjort några ingrepp. Någon enastående skönhet kan man väl inte säga att hon är, men inte ful heller.)

Hon har tyvärr lidit av svåra depressioner under ett antal år, men är nu botad (förhoppningsvis permanent) genom att hon fått elchocker. När jag kollade nyligen såg jag till min förvåning att hon har mars i skorpionen, det kunde man inte ha gissat annars, hon är en lugn och vänlig person. Men apropå det du skrev häromdagen om marsskorpioner som lättretade - det kanske är så att om denna kraft inte får ett yttre utlopp så kanske den vänds inåt istället och orsakar depressioner.
S

Seaward sa...

"Mars-Skorpion vänds inåt." Det är det jag skriver om Cheryl Cole här, fast som allmän princip. Att svaga kedjan i hennes rundgång av disponenter är Venus i Vatten. Där går fotfästet förlorat och hon söker harmoni/Venus inåt - utåt syntes det som allt värre fixering vid hemlängtans tankar. En kollaps i det amerikanska samhället som hon inte kunde kugga i.

Mars i Skorpionen ger nog - och ditt fall bekräftar det - värre resultat. Psyket förgiftar sig självt.

Jag har ett rätt väl känt exempel på Mars-Skorpion vars innehavare ständigt fastnar i negativ rundgång, i allt mer svartsynt tänkande över sin egen och därmed också alla andras värdelöshet! I det fallet med bara en Luftascendent (Vågen) som inte har någon koppling till Mars alls.

Det finns förstås även andra problem i det horoskopet, t.ex. Vågascendentens disponent, fallna Venus i 12e huset.

Det är svårt att se var och när en milt kritisk signal klumpar ihop sig med fler indikationer så att helheten blir mer problematisk än man kunde tro av att bara titta på delarna en och en...

Anonym sa...

Vid närmare studium upptäcker jag att hon har Månen i tvillingarna, och att det ju innebär en attack från Mars! Dessutom är Solen också i kombination med Saturnus och Venus. Arma människa. Jag är så glad att hon blev frisk till slut. Elchocker är ju ganska förtalade, men en del kan ju faktiskt bli hjälpta av dem. Dessutom berättade hon för mig att hon älskar att gå på teater och har abbonemang till ortens stadsteater. Det slog mig att det har säkert en terapeutisk verkan - att leva sig in i dramatiken i en teaterpjäs, om så bara som åskådare, när man har denna dramatiska placering som Mars i skorpionen utgör.
S

Seaward sa...

På temat behandlingsmetod elchock tänker jag på rocksångaren Lou Reeds föräldrar som elchockade honom mot homosexualitet. Vattuman-Sol aspekterad av Saturnus i Vädurens 30e grad fast den senare ligger i 300 till Vattumannen. Förklaring: konjunktion över teckengränsen mellan Saturnus och Mars i tidiga Oxen - och Oxen intar 270-förhållandet till Vattumannen. (Även Solen konj Draksvansen).

Ur mina anonyma fall har jag en annan elchock mot svarta tvångsföreställningar. Fallen Saturnus (Väduren) 270 mot skadad (detriment) Måne i Stenbocken. Saturnus disponent Mars i ond aspekt mot ascendenten!

Det finns så många variabler att det är närmast lönlöst att systematisera dem och tro att man fångat in något som ska upprepa sig från gång till gång. Men när tecknen hopar sig... "ingen rök utan eld"... Fallet med tvångsföreställningar tillfrisknade helt men äter (för säkerhets skull?) psykofarmaka.

Peter U Larsson sa...

Hej!

Jag hittade denna sida när jag sökte på ECT och elchocker.

Är själv tveksam till denna behandling.

Har sett att många människor har fått skador av ECT-behandlingar.

Se dessa sidor:
Elchocker, ECT
Film om ECT

Hälsn,
Peter

Seaward sa...

Tack för länkar. Jag har ingen kunskap om metoden; nämnde den enbart som en utvikning till Cheryl Cokes sinnestillstånd, som det låter sig studeras genom astrologiska antydningar.