Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 12 januari 2011

Magnus Hedman, madonnor & horor

Ett inlägg som tar skandalrubrikernas man, Magnus Hedman, horoskop till intäkt för att segla runt några zodiakmotiv och tillhörande traditioner.

Magnus Hedmans horoskop var intressant i förhållande till den ekonomiska trätan med ex-hustrun Magdalena. Det är precis lika intressant apropå domen (AB) över hans köp av sex med en 20-åring, om vilket han tidigare nedtonande sade, "Tanken slog mig att de kanske var prostituerade" (AB). Han anade alltså att han var på väg att begå en kriminell handling men lät könet styra.



Med några enstaka undantag har bloggens undersökningar av individer som blivit omskrivna i medierna för att de saknat kontroll över sina egna kroppar - sex- och pillermissbrukare med mera - varit tydliga barn av zodiakens negativt polariserade tecken. 

Här är tendensen densamma, och som med hyperrörliga fotbollsstjärnan Zlatan eller Henrik Fexeus, författare till boken om att manipulera ragget med smarta kroppsrörelser, figurerar Jungfrun i en nyckelroll.

Jungfrun har en tradition av kroppsarbete och kroppslig rörlighet, och fast jag aldrig gjort statistik har jag noterat ett antal "glamourmodeller" som via placeringar i Jungfrun uppfyller Fexeus "livsvisdom" att instrumentalisera sin kropp för att nå önskat mål (sex eller inkomster). Mycket av dagens kollektiva utseendeneuros i västerlandet kan beskrivas i termer av den här "idébilden".

Vi är nu långt från den urvattnade västastrologins presentböcker: "Sån är du, Jungfrun"! Vi talar om empiriska rön, iakttagelser från verkliga livet som hjälper oss förstå vilka impulser som hör samman med de olika zodiaktecknen. 

För ett är klart, det finns ett antal impulser som grupperat sig vid var och en av arketyperna, de är "multivalenta" och lånar sig olika typer av berättelser. Drottning Elisabet den första, född i Jungfruns tecken, kallades "the Virgin Queen", men hade förvisso ett hemligt sexliv och många partners.

*****

Bloggens viktigaste bidrag för att förstå Jungfrun har kanske varit påminnelsen om att tecknet står för en avsiktlig eller syftande människa - Jungfrun söker avkastning på sitt utförda arbete på åkerfältet - i total kontrast till lösdrivaren Fiskarna mittemot. Se den nya pretendenten till (s) partledarroll, en företagare som tänker på partiet/Sverige helt i termer av en "affärsplan" - det är Jungfrun och handelsmannen Merkurius som talar! Ibland går tendensen till överdrift och då resulterar fiffel och kriminalitet.

Magnus Hedman föddes som fullmånebarn med sinnet i Jungfrun, ständigt kalkylerande över det mest lönsamma steget att ta. Solen i Fiskarna mittemot är däremot en strövare. De äldsta traditionerna i västerlandet (Manilius, 1a århundradet) kopplar Fiskarnas tecken till sjöfartsyrket och sjömän - "en flicka i var hamn" påminner om att Fiskarnas rykte om lösaktighet går långt tillbaka. Och med Magnus Hedmans Sol i Fiskarna i opposition till sinnelaget/Månen i Jungfrun är vi genast framme vid pudelns kärna: lösa förbindelser.

Visserligen kopplas fötterna till Fiskarnas tecken men det är Jungfrun mittöver som får kalla fötter när hon tänker sig nästa steg i zodiaken - det fasta parförhållandets Vågen! Drottning Elisabet ratade alla friare, hon värdesatte sin individuella frihet högst.

Tecknet är känt för sin introverta och solitära natur! De kan sluta ensamma i livet, eller i ett skenäktenskap i vilket de i själ och hjärta aldrig förenade sig med sin livspartner - Jungfruns härskare Merkurius är den som separerar och avskiljer! Dess kritisk-diskriminerande mentalitet fungerar bra i ett biologiskt laboratorium men i termer av genuina mänskliga relationer är Jungfrun som en förstudie till det som ska komma i nästa steg, i Vågen. 

*****

Ibland kollapsar Jungfrun totalt. Birgitte Bardot, en annan som instrumentaliserade sin kropp och blev 60-talets franska sexikon, slutade som gammal ogift kvinna och ökänd för sina invandrarhatande och rastistiska uttaldnen! (Jag tror hon bor/bodde i Sydfrankrike och därmed syftar på färgade från Nordafrika.)

Bardot har ett antal tecken på den inskränkta människa som ser till kroppen eller hudfärgen: Solen i Jungfrun, Månen i Oxen och framför allt den för rasistiska åsikter höggradigt suspekta Kräftan. Bardot hade sexplaneten "fallen" i detta tecken, precis som Humanisternas ordförande Christer Sturmark vars syn på invandrare han klokt nog hållit för sig själv. Jag har ett annat fall av Mars-Kräftan när kvinnan själv var av judisk börd och livrädd för att detta skulle bli känt (pga. den avskyvärda mentaliteten hos så många svenskar).

Skuldfrågan i fallet med operasångaren Tito Beltran gjorde mig rätt konfys, men våldtäktsdomen stod fast och han har faktiskt Mars (förövaren som förgriper sig) i Jungfrun. Här kan Jungfrun läsas som ung tjänsteflicka (ja, till och med en orörd, en oskuld) - precis som i verkliga fallet med barnflickan som utsattes för Beltrans "uppvakning"!

Lägg till det tyngden på Kräftans (kvinnans) tecken hos sångaren, ett lidelsefullt Vattentecken - minns hans många dramatiska utbrott under rättegången. Kräftan har figurerat i flera extremt karaktärslösa horoskop där sex- och känslomissbruk dominerat (Whitney Houston, jag betraktar även Madonna som en känslomissbrukare). 

Domen mot Beltran föll så tidigt i den här bloggens historia att ännu inte den tydliga "skuggsidan" hos Vattenelementet och Jungfrun visat sig. Idag vet jag att både tecknen är framträdande vid främlingsfientliga känslor. Och här kan man säga att Tito Beltran själv blev offret för fientlighet: han vann troligen inte en enda ursvensks sympati. Jag har också horoskopet från kriget i forna Jugoslavien (etniska rensningen och hatbrott som förbluffade i vår moderna tid) och där individer med de flera rasistiska signaturer bloggen nosat upp var offer för ras- eller folkfientligheterna!

*****

Doris Tishkott: Madonna/Whore -
The Myth of the Two Marys

Jag har nämnt det förut: Fiskarna och Jungfrun representerar den eviga motsättningen mellan madonnan och horan. När Maria Sveland formulerar ett så laddat ord som "bitterfittan" stöder det tanken att hon föddes medan ännu Månen låg kvar i Fiskarnas tecken, en vaginasymbol. Och hennes Sol är förstås den bittra giftbägarens Skorpion.

Jag uppfattade Sveland som att hon hatade de bördor hennes kvinnliga kön lagt på henne (barn!), och att hon ville att samhället skulle ta över ansvaret för allt som kvinnan traditionellt associerats med. Allt detta påminner om Fiskarna som i många avseenden är för veka för livet och blir kverulerande martyrer. Ytterligare skäl att misstänka en Måne i Fiskarna som hon inte var på god fot med, kom när hon skrev en okunnig och nedlåtande text om Jungfru Maria-symbolen i samband med en utställning.

Jungfrun kan som sagt också läsas som en ung och orörd kvinna eller man - en oskuld - tydligt implicerad av "virgin soil", ung ännu obrukad jord och underjordens herre Hades som förgriper sig på unga Persefone. Under tiden Persefone är bortrövad till Hades är också jordens fält "döda" - en antik agrar jordbrukarmyt.

Men egentligen är det bara bara en inkubationsprocess, en grossess, för så kommer äntligen omslaget, och den våldtagna Persefones åkerfält mognar och rikliga skördar resulterar. Den här typen av Jungfru står som synes för en helt oerfaren och naiv uppsyn, men av våldtäkten blir hon vis och lär sig om fysisk fertilitet och avkastning. I förhållande till sin kropp/sitt fält, vill säga.

Jag har ett intressant anonymt kvinnligt fall av samma fullmåne som hos Magnus Hedman (fast ett annat år). Kvinnan vägrade fasta förbindelser men gick runt 33-35 igenom en degraderad period där hon jagade tonårspojkar! En var inte ens myndig. Tala om den totalt oandliga lustan efter "ungt och vackert kött" finns hos båda könen. Den här böjelsen har med vilka idéer (zodiaktecknen) vi kom att bli språkrör för genom vår födelse.

Varför vi föddes under den eller den "stjärnan", är en annan och mer metafysisk fråga. Jag tror det är själavandringen som via astrologin avslöjar något om den återfödda varelsen, vilka styrkor och svagheter den har samlat på sig och vad som nu måste redas ut i detta liv.

Det här inlägget är inte roligt att läsa för dem vars horoskop framförallt innehåller planeter i negativa tecken. Men simpel kroppslighet - att värdera andra människor efter deras "fitness" eller hudfärg, den näriga viljan att berika sig själv, att "objektifiera" och köpa andra människors kroppar - här är några av de värsta sidorna som Jord och Vatten ger upphov till, en oandlig soppa som helt styr sig efter sina yttre sinnens signaler. "Tanken slog mig att hon var hora", är vad Hedman säger, som för att ursäkta nivån på den livsstil han valt.

*****

På Hedmans karta ritade jag en ambivalent rödgrön aspekt från Jupiter till kontrollören Saturnus och sinnets Måne. Varför? Jag tror att den upphöjda och extra kämpastarka Mars i Stenbocken (utmärkt för en idrottsman eller gladiator) förstärker fallet lagens och den andliga moralens Jupiter anses lida i den ultimata världslighetens tecken.

Det är uppenbart, vilket jag påpekade i det första inlägget om horoskopet, att det här är en sjuklig vilja att uppnå och sedan kontrollera pengar, och så småsnål är faktiskt Månen i Jungfrun (även sedan den blivit rik) att jag inte trodde ett dyft på att Hedmans pengar var slut i skilsmässotvisten med hustrun.

När jag på kartan här ovan "tonar" över den röda och furiöst krigiska viljan att positionera sig så att aspekten går mot grönt, är det "gröna flytet" eller den framgång som den harmoniska färgen tecknar i själva verket en omoralisk gränsande till kriminell typ av framgång! [1]

Som sagt, han tänkte att han just begick en olaglig sexköpshandling, men han brydde sig inte. Månen i Jungfrun är den enda typ av känsloliv som var överrepresenterad bland 200 brottsdömda horoskop, och nu kan vi lägga Magnus Hedman till den gruppen. Och det är egennyttan, viljan att få ut något för egen del, som är den sämre sidan av Jungfruns symbol och som förklarar denna egenhet.

Att Magnus Hedman därmed förverkligar sig som en Sol i Fiskarna, en samhällets förlorare, det nådde inte hans korttänkta profitmentalitet. Det blir en lärdom i detta livet så att han återföds som en något visare människan.

Det måste vara så här själavandringen fungerar. Själen stapplar runt som en drucken i, vem vet hur många liv, tills den börjar få grepp om vilka spelregler som gäller på Jorden. Astrologin påminner om reglerna är skrivna på ett psykiskt plan och inte i den fysiska rymden, men att planeterna och zodiaktecknen är projektionsytor för mänsklighetens sakta uppvaknande kollektivpsyke.


"As the soul entered the turbid water, the living water lamented and wept... As he mingled the living water with the turbid, darkness entered the light.
Das Johannesbuch der Mandärer - M. Lidzbarski (1915)

"The way that we have to go is long and endless."
Ginza. Der Schatz oder das Grosse Buch der Mandäer - M. Lidzbarski (1925)

"Having once strayed into the labyrinth of evils,
The wretched soul finds no way out...
She seeks to escape from the bitter chaos,
And knows not how she shall get through."
Kyrkofadern Hippolytos citerar en psalm från de kättarkristna "ormdyrkarna", en gnostisk variant på den ursprungliga judiska kristendomen.

Citaten från Hans Jonas - The Gnostic Religion (1958). Mandéernas heliga skrifter är fyllda av hänvisningar till själavandring. Det intressanta att den här gruppen, av vilken en liten spillra ännu existerar i Iran, stammar från Johannes Döparens lärjungar och har överlevt i 2.000 år.

Med tanke på att bara antydningar av själavandringsläran finns kvar i Nya testamentet kan man fråga sig om det ursprungligen var de här lärorna Jesus proklamerade! Kristendomen bannlyste själavandringsläran under medeltiden eftersom den tog udden av idén om att kyrkan enbart kunde bereda människan en väg till frälsning!

 _____

1. Jämför Hedmans Mars/Jupiter i Stenbockens (envåldshärskarens) 1a till 12e grad i närheten av Linda Bengtzings "hora" Venus i Stenbockens 15e grad (notera att Bengtzing också har en skadad Mars i Oxens 15 grad). Bengtzing var ju kvinnan han bedrog Magdalena med.

Bengtzings skuggsidor är desamma som "Blondinbellas": en förgrovad och extremt materialistiskt hungrande psykologi via den fallna Månen i Skorpionen opponerad av en skadad ("detriment") Mars i Oxen! Det här är en fresterskas signatur och svagheten för det materiellt goda kan jämföras med skandalomsusade partiledaren Mona Sahlins Mars-Oxe i kombination med en Mån-Oxe.


4 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket kan man nog beskylla BB för men inte att vara ogift :-) Hon är sedan 1992 gift med Bernard d'Ormale som liksom hon själv är nära vän med Le Pen. Hon har blivit fälld för den franska motsvarigheten till hets mot folkgrupp fem gånger.
(Hon säger förresten själv i en intervju att hon haft 17 män, inklusive de fyra äkta männen.)

Hon säger i en intervju att hon absolut har vägrat att göra ansiktslyftningar, dels av princip och dels för att hon älskar att gestikulera med sina händer, och de avslöjar alltid ens ålder, oavsett hur många ansiktslyftningar man gör. Ja, vi jungfrur är klarttänkta och älskar att gestikulera, där är i alla fall något positivt (måste försvara tecknet lite :-)
Apropå mars i kräftan säger hon också, om sitt enda barn att det var en mardrömsgraviditet och att hon först ville göra abort men blev hindrad av sina föräldrar. Hon stängde in sig, jagad av 200 fotografer, och blev efter födseln svårt deprimerad, t o m självmordsbenägen. Hon säger sig aldrig ha varit en bra mor och har idag ingen kontakt med sonen och hans familj, som bor i Norge. Så har hon också södra noden i Kräftan, och Saturnus i Stenbocken! Förklarar säkert också främlingsfientligheten.
S

Seaward sa...

Tack för rättelse. Den sista bild jag registrerade på näthinnan var av en Bardot som sade sig ha fått nog av män och numera ägnade djuren all sin kärlek! Hon ändrade sig tydligen. Att det var hela fem åtal var mig också obekant.

Om dina kringuppgifter noterar den kinesiska "HO LO LI SHU-astrologin" en ytterst ovanlig period när under fyra timmar (snarare av den vanliga tidrymden två timmar) ödet beskrivs i termer av just horan snarare än madonnan. Temat kallas KOU, "Hon som erbjuder sig".

Grafiskt beskrivs det som en portion mörker (YIN) som destabiliserar fem portioner ljus och rättrådighet (YANG) genom att underminera det goda underifrån/inifrån. En av de värsta symbolerna kineserna har och som illustrerar inte bara den franska moraliska uppbragdheten inför hennes syndighet på 60-talet utan tydligen också mycket av hennes eget inre mörker. Det är uppenbart att hon projicerar detta egna mörker på de färgade män hon ser komma mot sig!

Anonym sa...

Där ser man... Ja det Bardot var trött på var nog snarare bilden av henne som sexsymbol och tillvaron som filmstjärna o superkändis. Men istället blev hon känd för annat... på grund av sina mindre välbetänkta uttalanden. Så är också Merkurius/Juptier under attack från hennes olycksaliga Mars, ser jag, som dessutom är ascendenthärskare. Hade varit bättre om hon ägnat sig enbart åt att ömma för djur...
S

Seaward sa...

Till det du säger om "bilden av henne" kan man läsa kineserna som att hon tog ett traditionellt moraliskt "manligt" perspektiv inför det "mörker" som erbjöd sina tjänster! Hon kom att identifiera sig med det samhälleliga överjagets syn på de roller hon tidigare accepterat att spela.

Paradoxalt nog "projicerar" hon sedan istället samma bild av något billigt, luderaktigt på invandrare!

Symbolik är verkligen knepigt och det verkar ibland "kvitta stjärnorna lika" vem som gör vad - så länge ödets motiv förverkligar sig på något i det fysiska (eller psykiska)! I Bardots fall är det verkligen mytologiskt svart-vitt, i linje med temat madonna/hora.