Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 3 juni 2010

Gömmer han klövern för exet?

F.d. idrottsstjärnan Magnus Hedman säger att alla pengar han tjänat gått upp i rök. Är det sant eller vill han bara förneka sitt ex, utvikningsbruden Magdalena Graaf, halva förmögenheten som hon har rätt till? (Inget äktenskapsförord skrevs medan tid var.)

Upplagt för en astrologisk detektivspaning således. Men det kan direkt sägas: inga säkra slutsatser kan dras av bara själva dygnet för Hedmans födelse, och egentligen inte ens med födelsetiden känd. Hur ofta ser inte skurkhoroskopen nästan likadana ut som dem för perfekt hederliga människor!


Ett kan i vilket fall sägas: Det är ovanligt mycket som handlar om det materiella på Magnus Hedmans himmel. Och han föddes under den kanske mest förvirrade fullmånen av dem alla: den som spänner mellan kaotiska tecknet Fiskarna och ordningsamma och exakta Jungfrun. Tack vare "stora skurktestet" för en tid sedan har vi också den - åtminstone för mig - otippade upptäckten att Månen/sinnelaget i Jungfrun har en klar tendens till kriminalitet. 

Men det är klart, dess härskare Merkurius har två, tre riktigt starka traditioner knuten till sig, och en av dem är att den är en tjuv. För mig är det rimligt att det är händernas - fingerfärdighetens - Jungfrun som ligger den här sidan nära.

Jungfruns sjätte hus beskrivs i indisk astrologi som tjänarnas hus - och fiendernas. Jag har tidigare frågat om "fiendskapen" har något att göra med att tjänarna har en historia av notorisk otrohet mot sin husbonde eller herre, snatterier och matsilver som försvinner lite så där diskret... Jungfrun har en självmedvetenhet och är verkligen inte ett av zodiakens mest generösa. Mot enskilda individer som "förtjänat det", ja, men inte i allmänhet.

Samtidigt är Magnus Hedmans Sol i Fiskarna formligen "hål i byxfickorna" - allt rinner ur händerna på dem! Och Fiskarna är verkligen generösa, självuppoffrande och självutslätande. Ett ego-löst tecken. Här uppstår alltså under en fullmåne en förhöjd spänning som har med osjälviskt givande och själviska behov att göra. 

Men här vore det väldigt förenklat att säga att Solen står för män och Månen för kvinnor, så att Magnus är den "fiskiga" och osjälviska drummeln och Magdalena den näriga Mån-Jungfrun som söker del av sin framgångsrike ex-makes förmögenhet. Låt oss bara notera att en fullmåne mellan två rörliga tecken (Sattva guna) knappast är ett omen om stabilitet i relationer. 

Jag har för bloggens skull börjat läsa skvallerpressen - och lärt mig mycket om hur astrologins tecken tenderar att uttrycka sig i kändisvärlden. Det var därför okänt för mig exakt hur struligt det har parets historia var. Expressen listar alla "av" och "på" de hade under sina år tillsammans.

Det här extremt instabila umgänget är exakt vad jag också i andra fall noterat med precis den här sol- och månplaceringen. Jag vill än en gång påminna om sångerskan Fergie, där åtminstone jag log åt nyheten att hon är så karaktärslös att hon tvingats gå på hypnosterapi för att bemästra sitt sexmissbruk. Se den exakta parallellen till Magnus och Magdalenas skakiga "livslinje" tillsammans.

Ett annat memorabelt fall av samma "överrörliga" fullmåne var den ene norrmannen, Joshua French, av de två som dömdes för mord i Kongo. Fattade jag rätt var också han en tydlig "drifter" som flöt runt i en föränderlig tillvaro och försökte göra sina klipp.

Tar man Magnus Hedmans fullmåne för sig, verkar han alltså inte alltför smart, och skulle mycket väl ha kunnat bränt alla stålar. Jag har mött människor födda med denna fullmåne som ibland verkat smarta bara för att i nästa ögonblick göra de mest korkade saker.

Intelligensen verkar fluktuera enormt hos dessa, och jag menar att skiftningarna beror på att det är rörliga tecken men rörlighet i Jord och Vatten. Periodiskt rörs "bottenslammet" i de här människornas psyken upp rejält, och deras själsliga vatten blir helt "förgiftade av Jordelementet" - psykiskt förblindade av materiella faktorer. Hedman dömdes t.ex. för droger, vilket är så löjligt typiskt Vattenelementet som dras mot föroreningar...

*****

Men nu finns det ytterligare tecken utöver fullmånen, och dessa tecken tyder på en människa som vet exakt vad han håller på med!

En strulputte av "mångalen" typ, hade inte kunnat lyckas så väl i idrotten, och mycket riktigt finns det skarpare ingredienser på himmelen.

Mars är upphöjd i Stenbockens tecken för en ovanlig förmåga att koncentrera eller fokusera, och den här krigiska och ärelystna tonen kickar igång lyckoplaneten Jupiter som maximerar allt den rör vid. Den som vill bygga sig ett stort berg med pengar (eller prylar) ska tajma sin födelse till jorden med ett sådant här budskap!

I just Hedmans fall understryks verkligen att hans födelse är en av dem som kan dra personlig nytta av den här allmänna stridslusten att bli nummer ett som ligger i luften i flera veckor. För han föds precis de dagar då det mer personliga sinnelagets Måne passerar ett annat Jordtecken och agerar som "kanal" för eller mottagare till denna löftesrika Stenbock.

På den resan har Mars-Jupiter redan hunnit välsigna även materialismens egen planet Saturnus, som - hör och häpna - ligger i pengarnas tecken Oxen detta år.

Jag säger det: det är en nästan sjuklig betoning på materiellt gott som driver den här himmelen, och om inte Fergie ens kunde hantera sitt eget driftliv utan psykologhjälp, tror någon att Magnus Hedman har kontroll över sin vilja att berika sig?

Detta är då ett argument för att han faktiskt försöker blåsa ex-frun på hennes rättmätiga del, för Mars/Jupiters alla framgångar baserar sig på, disponeras av, den oerhört egoistiska placeringen Saturnus i Oxen.

Denna kontrollbehovets Saturnus i tecknet för pengar stämmer naturligtvis inte alls med hans påstående att pengarna gått upp i rök. Aldrig att Saturnus skulle släppa kontrollen! Dessutom avslöjar horoskopet en mycket lyckobådande "ömsesidig reception" mellan Venus (pengar) i ett Saturnus-tecken, Vattumannen, medan Saturnus själv alltså ligger i Oxen, ett Venus-tecken.

Därmed bildas ett bra budskap för den som vill kontrollera pengar, och Luft och Jord tillsammans ger också en skicklig förmåga att snacka eller bortrationalisera i den händelse man inte vill dela med sig av sin förmögenhet! Notera hur väl Luft/Jord-mixens "rationalism" stämmer med just den finansiella delen av Magnus Hedmans liv.

*****

En annan egenskap hos Saturnus är dess tystlåtenhet, gränsande till ett censoriskt beteende (en annan sida av dess vilja till kontroll och gränsdragning). Här är varför Hedman blivit helt tvärtyst på frågan om var pengarna tagit vägen (se Expressen-artikeln).

På rak hand påminner jag mig Peter Settmans horoskop. En neurotiskt arbetande människa som vill åt mycket pengar och vars sinnelag/Månen i Oxen (pengarnas tecken) kontrolleras av en Venus i tät kombination med just Saturnus! Settman vill inte prata med medierna om sina pengar!

Hos Magnus Hedman motverkas den här ömsesidiga receptionen mellan Venus och Saturnus av att Saturnus ensam kastar en av sina dominanta och kontrollerande aspekter mot samma Venus. Planeterna står i förbindelse på två helt olika sätt och det är naturligtvis Saturnus vilja att egenmäktigt kontrollera Venus (pengarna) som får mig att gissa att han visst har mängder med stålar någonstans, men bara inte för kvinnan han bråkade med i många år av sitt liv!

*****



Magdalena Graafs horoskop tecknar heller inte Guds bästa barn, ska sägas. Betydligt ruffligare än systerns födelsehimmel, vilket den omskrivna hjärnblödningen för något år sedan påminde mig om.

Hjärnblödningen förefaller stämma väl med den onda attackplaneten Mars i Oxen (pengarnas tecken för övrigt) som går lös på Solen i Lejonet där Venus (pengarna) också ligger. Eller är det Saturnus stora angrepp mot hjärnans tecken Väduren - eller en kombination av båda?

Samma Mars betyder också krig angående pengar (Oxen) och eftersom den ligger kombinerad med månnodsaxeln, ser man att aggressionen (Mars) tycks bero på att den ligger på "förlorarens" sida: med den "avklippta" draksvansen Ketu. Samtidigt, ligger den giriga och hungriga Rahu i Skorpionen vars korresponderande åttonde hus representerar pengar som tillhör partnern ("andras pengar"). Fast vi inte har klockslaget funkar den läsarten väldigt bra här!

Se hur snyggt stjärnorna redan målat upp berättelsen vid hennes födelse om en girig kvinna som ska börja bråka med sin kärlek om pengar!

Hennes tidiga kärlekserfarenheter var ju inte så bra - vill minnas att hon spelade ångerfull sedan hon passivt deltagit i något rånförsök en tidigare pojkvän planerat.

Jag utgår här från en lunchfödelse så att Månen hinner in i Kräftan, samma placering som syrran har. Men i Magdalenas fall kombinerar sig sinnelaget med en kall och egoistisk materialistisk instinkt (Saturnus) som därtill kastar en enorm vilja att vrida saker till sin egen fördel (aspekt mot blomstringens Jupiter i ego-tecknet Väduren).

Saturnus är alltid iskall och instrumentaliserande - här jobbar den avsiktligt med Jupiter-Väduren för att skapa lycka åt egot. Nå, är ex-maken en bedragare och lögnare, har hon väl rätt att söka förse den egna fickan. Hon har ju laglig (Jupiter) rätt till pengarna. Det här är en naturligtvis helt slumpmässig men ändå passande läsart på Jupiter i Väduren (Lagen på Min sida...).

Det ser ut som om de här två verkligen förtjänade varandra.


4 kommentarer:

Anonym sa...

Du har en blog med horoskop enligt den indiska traditionen, där avvikelse från västerländsk
tropisk zodiak sker med c:a 23 grader, och sedan kallar du en del av dem som skurkhoroskop. Det är något som avskiljer dig synnerligen negativt i den svenska astrologins historia.

Du tillverkar din egen högst privata astrovärld, med din blandning av delvis välskrivna och psykologiskt sanna analyser, men med samtidigt delvis felaktigt pådyvlad, osann felsyn av människor. Bland annat för att du inte tar med de tre sista stora planeterna, Uranus, Neptunus och Pluto. Och sedan syns du inbilla dig att du gör någon form av heltäckande horoskop, vilket inte är sant. Om du inte lugnar ner dina stämplingar av dina medmänniskor, gör du den redan nu så felaktigt förtalade astrologin, en väldigt onödig otjänst.
Rolf A

Anonym sa...

Den 4-5 juni har du en oktil mellan transiterande T-Pluto och Merkurius enligt den tropiska zodiaken. Vilken aspekt även jag hade i maj månad. Varaktighet c:a en månad brukar astrologer ge den aspekten. Men i själva verket sker den astrologiska vågfunktionens reella verklighetsutfall vid transiter, betydligt dagsaktuellt kortare.

Om du kan kan tänka dig att även den tropiska zodiakens astrologer kan ha viss rätt i sina
värderingar och tolkningar, skulle du alltså kanske kunna känna igen att nedanstående
text har viss sanning i sig. Texten skrev jag för flera år sedan, att gälla hyfsat allmängiltigt som min tolkning även nu på 2000-talet.
--------------
T-PL oktil ME. Med koncentrerad kraft och hårt arbete sker en omvälvning på något plan i din värld. Det kan vara både du som andra i din omgivning, som plockar fram något fördolt upp till ytan, eller paradoxalt pekar på det lilla i det stora, eller vice versus. Du arbetar då med att "rensa rent" och därefter förnya i din vardag, på såväl inre som yttre plan. Genom en drastisk och koncentrerad kraftutveckling sker den nödvändiga befrielsen. Du vet alltbättre ditt värde, men "tvingas" tänka om en del under dessa veckor.

Efter kanske viss inre eller yttre "maktkamp" får du chans att rensa bort hämningar och hinder i ditt liv. Det blir en arbetsam och nyskapande period, men du får säkert respekt för din okuvliga framfart, och för dina förlösande ord.
Rolf A

Seaward sa...

Rolf, seniorastrolog, jag har inte tidigare kommenterat din instabila och oärliga hållning till den här bloggen - hur du mitt i lovprisandet av något jag skrivit i ämnet astrologi plötsligt stuckit in rena otidigheter som "mundiarré" - som om du befann dig i extrem inre konflikt och hycklande rövslickande plötsligt slog över i sanna känslor.

Det är en källa till förvåning att jämföra din nya kommentar med t.ex. denna lovprisning från så sent som februari i år:

"Som äldre astrolog som fastnat för den tropiska zodiakens sanning, kan jag inte annat än komplimentera dig för att du verkligen har orden i din makt för att utbreda en bättre förståelse för astrologi. Jag har tidigare inte läst någon astrolog som haft sådan ordprecision med att tydliggöra själsliga egenskaper." (källa)

Du har redan helgarderat dig med hänvisning till din begynnande demens, så jag får ev. rekonstruera ditt egentliga problem för dig:

Du ogillar verkligen den ursprungliga sideriska zodiaken!

Troligen för att typen är äldre (och för en temporalt/saturniskt bunden själ därmed har mer "merit") och dels för att den kastar ett frågetecken över din egen livsinvestering som tropisk astrolog.

Capri Cornus = Nyckfulla stångande horn, ena dagen rövslickande uppåt, nästa dag sparkande nedåt. Sådant är också det intryck du som tropisk Vattuman men egentligen Stenbock lämnar efter dig i kommentarfälten.

Astrologin ska vara kreativ, som konst. Läran rymmer många system. Har du problem med bloggens fynd som stärker den sideriska zodiakens position kanske du ska sudda bokmärket till Sideriska siktet och ägna dig åt ditt eget "fullkomliga" System?

Skriv en minnesanteckning att du inte gillar den här bloggen, så slipper du återkomma fler gånger för att berätta det. Tråkig kommentar, Rolf, och tydligen helt en frukt av att du har svåra problem med Saturnus (allmakt) på din egen födelsehimmel.

Anonym sa...

Touché! *asg*