Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 20 september 2010

Luuk, politik och arga leken

Ja det kan inte lätt att vara flugviktaren och underhållaren Christian Luuk idag och försöka förstå sin insats igår. Han kanske borde avstå från roller som kräver mer substans och koncentrera sig på sina David Letterman-kopior och Arga leken. (AB, SvD, DN, Expr och framför allt Björn Wiman i DN.)

Att han såg ut som bästa vänner med Jimmie Åkesson förvånar ingen som känner till den indiska astrologins tes om att "lika barn leka bäst" - som partner ska man söka någon med samma horoskoptyp som en själv.



Två födelser i territoriella och äganderättsliga Oxar således, och båda med den smått barnalika Vädurens ytterliga förtjusning av att vara i händelsernas centrum. Ego och snål med att skänka landområden till andra...

Båda har varsin skandalalstrande kontakt med den höggradigt suspekta fixstjärnan Algol.

Förmildrande omständighet hos Luuk är att Saturnus i Fiskarna är en lättviktig placering. Den är inte ond - den bara leker arg. Men Saturnus har inte heller gravitas nog att bli någon särskilt intressant människa, åtminstone inte när den bara kontaktar oinspirerade Mars-i-Oxen. Politik var bara fel område för den här primitiva horoskoptypen.

Det slår mig att Luuks horoskop varslar om en privatperson som är en simpel materialist. Hans lunära sida är en explifiering av samma motiv i svenska nationalhoroskopet. Sinnet (Månen) i jagiskhetens tecken och enbart orienterat mot disponenten Mars som borrat ner sig i de materiella faktorernas Oxe...

Här får vi då plötsligt förklaringen varför han blivit ett så seglivat nummer med det svenska folket. Minns också den serie folkkära svenskar jag tänkte ut innan jag var medveten om att de alla var Vattumän - matchande nationalhoroskopets soltecken.

Här är också grunden till främlingsfientlighet: att det är så lätt att uppskatta det som liknar en själv och att går åt energi att översätta främmande situationer till analogier hämtade från den egna erfarenheten. Folk i gemen är mentalt slöa och klarar sig så bra på attityder och vidhäftande tankeklichéer.

Till Luuks goda sidor hör naturligtvis ett skarpt och snabbt intellekt - gissa om Merkurius (kommunikation) med lyckostjärnan i Jupiter betyder "framgång i mediabranschen"?

Visst, den bussiga kommentaren till Åkesson, "har du fått något att äta?", kom direkt ur djupet, från Luuks enkla identitet: basnäringens tecken Oxen.

Men Väduren är bara jagisk, Oxen är förpsykologisk och Tvillingarna är amoralisk, så hur kunde någon tro på djupsinnigheter från det här lägret? Substanslösheten beror på att inget av värde i horoskopet utspelar sig bortom zodiakens första, "personalistiska" tredjedel.


Inga kommentarer: