Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 10 september 2010

Hycklande popjournalister

För den som orkar ta populärkultur på allvar, har Fredrik Strages skarpa öga observerat att chockerande fall av svenskt mediahyckleri. Det gäller bandet Teddybears Stockholm. (De kanske droppat suffixet nu när Phil Spector sitter i finkan? Teddybears var ju det projekt som gjorde honom till dollarmiljonär redan i tonåren. Visste inte ens att de forsatte efter debuthiten "Yours to keep"...) 

Tidningarna antyder enligt Strage att gruppen är en sell-out, men den ena ledande medlemmen har bidragit med ansenliga mängder material på Robyns återkomstalbum och när det handlar om Robyn är det genast annat ljud i skällan. Hon är ju oberoende av de kommersiella bolagen och sin egen kvinna! Läs hans krönika om hur svensken inte är alltför genomtänkt i sin duktiga feminism.

Här fastnade jag istället för Strages dramatiska introduktion om hur den andra ledande teddybjörnen rullat nerför en trappa, brutit en nackkota, förlorat en liter blod och lika gärna kunde ha varit död nu. Men en del har turen med sig och han blev tydligen återställd.

Och se bara horoskopet!




Solen/Mars attack mot Månen är inte nådig. När den "fallna" Mars i Kräftan attackerade Brittany Murphys Våg-Sol, dog hon. Här skadar inte Mars lika mycket eftersom Solen står invid och dessa två eldkroppar anses vara vänner - även om ingen av dem är stark i det här tecknet.

Baserade på Månen som själv ligger i Luft har vi ett av de här svårtydbara och "groggy" horoskopen med "huvudet under vattnet". De verkar emellertid göra bra ifrån sig som musiker. Någon kanske har märkt att sanna musiker ibland inte verkar vara vänner med sin hjärna, språket är harvar och har sig. De står så nära Vattenelementet och själen och där råder inga stela logiska regler! Musiker är de som måste leva i båda världarna, Vatten och Luft, och på något sätt lyckas få över Vattnet och "översätta det" till Luftens logik/musikens matematiska regelsystem.

Tursamhetens Jupiter är riktigt intressant här. Hade Jocke Åhlund överlevt fallet om inte Jupiter hade bistått Månen (livets början och slut) och "skyddat" mot attacken från den drumliga kombinationen Solen/Mars? 

Ett bra horoskop att använda som måttstock för andra som rullar omkull. 

Notabelt är också att det tillhör subgenerationen då också Saturnus är fallen i Väduren. Väduren korrelerar med huvudet och opponerar sig tillsammans med Mars - Saturnus disponent och huvudets planet - Vågens eller balansens/mentala omdömesförmågans tecken. Man kan ju misstänka att det var sprit eller liknande inblandade i fallet. Balanstecknets Venus är för övrigt också "fallen" i Jungfrun.

Tre fallna planeter i samma horoskop, det ser man inte varje dag! 

Är det därför bandet inte vinner sig någon kredd bland recensenter? Egentligen borde alla bandmedlemmarnas stjärnhimmel nagelfaras för att se om de tillsammans bildar någon negativ vibb. Men jag bryr mig inte. Musiken, som jag minns den från debutskivan, var simplistisk på det där sättet som gör att man tänker "avsiktligt gjord för att spelas på radion". "Hits for kidz".

Inga kommentarer: