Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 15 mars 2010

Tvillingarnas tecken och sarkasm



Det tog en hisklig massa år innan ens Sandra Bullocks korrekta födelsedag och år kom ut på nätet. Jag har distinkta minnen av att det fanns ett födelseår som gjorde henne flera år yngre än vad hon verkligen var. En annan pain-in-the-ass på den här punkten var Victoria Principal ("Pam" i tv-serien Dallas) som verkade sprida avsiktliga rökridåer om sin ålder. Flera uppgifter cirkulerade och mycket möjligt hittade hon bara på åldrar från gång till gång.

När nu rätt tid äntligen tycks vara tillgänglig för Sandra Bullock finns det förklaringar till desinformationen om henne. Vilket tecken rubricerade jag med några dagars mellanrum som informationens resp. desinformationens för någon månad sedan? Tvillingarna förstås, med dess härskare, kommunikatören Merkurius. (För den mest hopplösa typ av språkfilosof, se det extrema Tvilling-horoskopet som tillhör Willard Quine - ibland slår den här typen över och blir bara negativ kritik och analys.)

Den här eviga pojken är också känd som en tjuv och lögnare och det finns något androgynt och förpubertalt över tecknet. Och under ordvinkling sorterar förstås också sarkasm och allmänt raljerande. Expressen nämner att Sandra Bullock bekymrar sig över att hennes oavbrutna sarkasm inte går fram ordentligt via sms. Tvillingarna som kommunikationstecknet "styr" förstås också över mobilen, hon tycker den borde ha bättre tecken för att indikera "nivån" på det man säger.

Med både Mars och Venus stigande i öster när hon föddes blir den här förhöjda libidonivån i stor utsträckning kanaliserad till det mentala - hon TÄNKER och PRATAR kärlek och sex - vilket har gjort henne till en så bra romantisk rollfigur i bred amerikansk film där de är livrädda för att låta det ämnet få substans eller kropp.


Tvillingarna som fast i förpuberteten eller som den eviga androgynen är i Sandras fall också en fysisk realitet. Det är nästan enerverande att höra Bullock i film efter film försäkra sig om en replik där hon på ett smart sätt får markera att hon minsann är medveten om sina sparsamma kvinnliga företräden. (Kanske har hon hört upp med det nu, jag tänker på filmer som alla ligger några år tillbaka i tiden.) Den här återkommande repliken säger att hon har koll.

Och detta är Tvillingarnas tecken upp i dagen: alltid självkritiska, alltid distanserade, aldrig identifierade med någon eller något - framför allt inte sig själva. Tecknet är i grunden amoraliskt och det tar lätt på vad det säger eller skriver.

Och det är just därför det är rapportörens, skribentens och tänkarens tecken. Det skulle inte duga att likt föregående Oxen bara sitta ner som tjuren Ferdinand och rapportera från livet under sin korkek. Om Oxen är födoämnen ger Tvillingarna perspektiv - "food for thought" - genom att själv vara i ständig rörelse.

När jag hörde att hon gift sig med en Hells Angels-medlem tyckte jag först det var en konstig matchning, men när man inser vilken massiv Tvilling som stiger i öster då hon föddes, fattar man direkt. Tvillingarna är inte bara kommunikation och "brains", på ett mer konkret plan är de också de fordom med vilka man kommunicerar sig fram längsmed vägen. Sandra Bullocks tittar alltså ut på livet genom en så intensivt merkurial Persona att en hojåkare var det som bäst matchade hennes egos självbild.

Men kanhända styrdes partnervalet av ett behov av att ändå få vara lite mjuk kvinna. För under den ömsom kritiska och ömsom sarkastiska Tvillingen döljer sig ändå en romantisk Sol i Kräftan. Och det är ju den i kombination med den påfallande elektriska kombinationen av Mars och Venus (libido!) exakt på ascendenten som ger henne en så tydlig sex appeal. Inte minst som kombinationen är extra spetsad med den hungriga Rahu. Jag kan ha fel, men tycker mig ha noterat att Tvillingarna verkar se skamlöst unga långt upp i åren, och jag pratar naturligtvis inte om kosmetiska ingrepp utan om detta ungdomliga teckens naturliga "hållbarhet".

Titta noga på hennes ögon - därinne visar sig en unik själ. Hennes ansiktsform påminner om Nefertitis byst ("världens vackraste kvinna"), och jag är övertygad om att det är egyptisk, faraonisk kunglighet som reinkarnerat här. Det är så mycket Afrika just under ytan på denna kvinna som i det här livet föddes amerikan.

Det är också Tvillingarna i bemärkelsen fyndiga, dräpande och kvicktänkta som gjort att hon så ofta valt roller där hon spelar intelligent. Och en hel del filmer (fast nu svävar jag på målet) där hon haft "kavajroller" som smart karriärkvinna, gärna med kopplingar till juridik. Och här är Månen (sinnet) viktigt för särskilt en kvinnas självbild och därmed för de roller Sandra Bullock lockats av att spela. 

Ännu en gång på några dagar landar bloggen på en person med Månen i Stenbocken, tecknet som tycks ha en viss inre själslig tomhet (vilket hennes självreferenser till sin smala pojkflickekropp också antyder): Månen i Stenbocken har med maktpositioner att göra eller den instinktiva driften att nå sådana. Därmed bildar denna Måne i Jord och myckenheten i Luft ett tydligt torrt rationalistiskt drag. Hon ÄR smart och väldigt praktisk.1

OCH väldigt driftig - se den mäktiga triangeln i Eldelementet. OCH romantisk via Solen i Kräftan. Faktiskt, Sandra Bullock har en närmast perfekt balans i horoskopet - alla fyra element gör viktiga saker. Om Vatten och Jord tycks lite klent representerade, glöm inte att detta faktiskt är en fullmåne så att Solen i Vatten och Månen i Jord lyfter fram den praktiska sidan.

Men dominant är förstås den häftiga och passionerade Mars och Venus och hungrande Rahu i Luft på ascendenten, om franska astrotheme.fr lyckats nosa upp rätt födelsetid (som de tycks ha en förmåga att göra).


_____

1. Andra Mån-Stenbockar på sistone har varit bl.a. schlager-Neo, schlager-Anna Bergendahl, musikkritikern Andres Lokko och plastikoperationsoffret Heidi Montag. För en betydligt tyngre Mån-Stenbock, se filosofen Kenneth M. Sayre.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är roligt när det är någon man känner som råkar ha samma födelsedag... jag känner en sådan, och kan instämma i mycket för den personen. Verbalt begåvad, företagsam och driftig. Mångsysslare. Och det där med fordon... han har byggt en egen båt, så där har vi både fordon och vattenelementet! Öht är han mycket för vatten, jobbar bl a som fiskare. Och ja, det där med sex appeal kan jag instämma i också :-)
S

Seaward sa...

Kul att det ibland glimtar till exempel på att Världssjälen faktiskt ynglar av sig många exemplar av samma Zeitgeist och att de enskilda exemplare uppvisar ungefär samma egenskaper!

Kommunikationsredskap - vare sig motorcyklar, båtar eller mobiler - tycker jag mig ha spårat till Merkurius snarare än Tvillingarna per se.

För Jungfrun, det andra merkuriala tecknet, är ÄNNU mer besatt i tekniska mojänger!

Jag gissar att dessa föremål av människohand ger den så lagda människan en (narcissistisk) spegling av hennes egen intelligens. Merkurius heter ju Budhi (eller Buddhi) på sanskrit och ligger tekniken (strikt logik) väldigt nära.