Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 3 mars 2010

Spänningen i Robyns horoskop



Aftonbladet ger en förhandskänsla av Robyns kommande, "personliga" album och listar några ord ur låten "Don't fucking tell me what to do". Följande saker tar långsamt kål på sångerskan:

”PMS”, ”ego”, ”drickande” , ”turnerande” och ”shoppande”

Det ruskiga är att det här perfekt summerar stora delar av hennes födelsehoroskop. [Tillägg: I senare tidningsartiklar har anförts att Robyn inte skriver självbiografiskt utan enbart litterärt. Men som antikens greker sade, "Inget kan komma ur intet" - horoskopet visar att hon fötts med de motiv hon sedan skriver om.]

Skala bort den förunderligt fina röstkvaliteten som så ofta verkar komma med den musikaliska Oxen (f.ö. munhålan och svalgets tecken), och tramset tidigare i hennes karriär att hon var "en gammal själ". (Face it - gamla själar bråkar inte förbittrat inte med sina skivbolag och använder inte fraser som den i låttiteln!)

Då återstår ett horoskop med full betoning på zodiakens första och mest primitiva tredjedel. Sträckan från Väduren t.o.m. Kräftan är zodiakens "personalister" (se vidare den här artikeln) - de som sällan lyfter många centimeter ur sina kroppar och dess begränsade egoperspektiv. (Ska återkomma till Robyns Måne i "universalistiska" Skytten strax).


För artisteri är "sensationalism" något gott. Eld och Vatten i kollision spottar och fräser, skapar press men också en personlighet som uttrycker känslor mer intensivt än genomsnittet. I termer av "ego" går det inte att tänka sig någon mer om-sig-och-kring-sig än krigaren Mars i egotecknet Väduren: "Jag är på jorden och jag här fanimej här för att skaffa mig min rätt" - redan den här placeringen ramponerar alla idéer om att Robyn skulle vara en gammal själ. Den gamla själen verkar per definition för alla utom sig själv.

Rökandet som sakta dödar henne är förstås soltecknet Oxen, den orala fasen bebis går in i sedan andesjälen etablerat sin egoposition (lärt sig fixera mammas blick) i detta liv. Nu börjar bebis suga och smaka på livet. Inte för inte ingår Oxen som ena halvan i bloggens "sataniska axel", där konsumtionen vid munnen tvingar fram exkrement på zodiakens motsatta sida, vid Skorpionen (analhålet).

Detta är zodiakens fysiska konsumtionsaxel och en källa till många hedonister och rena missbrukare. Bara häromdagen samlade jag två mördare, Christer Pettersson och Peter Sutcliffe i ett inlägg och noterade den förstes livslånga substansproblem i samband med Oxen och den här axeln. Bloggen dignar under ytterligare exempel.

Turnerandet syns i den spända axeln mellan Tvillingarna (dagresor) och Skytten (långväga resor) - glömde rita in den oppositionen - och shopping är förstås Oxen, pengarnas och materialismens tecken igen, ivrigt påhejad av den impulsiva Väduren och Kräftan. Det senare är ett tecken som samlar på hög till följd av att tecknet symboliserar otryggheten (och därmed behovet av ett revir eller skyddat hem).

Att mörker och död faktiskt föresvävar Robyn syns tydligt av den ena planet som gått vidare bortom den ytliga personalismen och nu jobbar på den djupare individualismen. Det är Saturnus, en restriktiv planet som passar illa i det Lejonet, det första av de individualistiska tecknen.

Saturnus i Lejonet är som att säga en snål och mästrande förälder, auktoritet eller skivbolagschef, och han kastar sina regler 270° runt zodiaken och träffar sångfågeln Oxen och hela dess egen ide om hur att lysa fram (Solen) som artist (Venus). Här är Robyns förbittrade bråk med hur "det stora skivbolaget" försökte stajla henne - Saturnus står om något för formgivning av ytan!

Men när nu Robin övervunnit den objektifierade versionen (dumma pappa, dumma skivbolagschef) visar sig Saturnus ur sitt djupare väsen: som Gränsdragaren, Liemannen - Döden! Nu kommer psykiska varningstecken att Robyn kanske håller på att ta kål på sig själv just som hon är mogen att lämna bebisstadiet (zodiakens personalistiska tredjedel) för att bli en mogen individ.

Här är en formidabel tröskel, och nu går det inte att skylla på yttre bolagschefer längre, vilket är så typiskt för de unga själarna i zodiakens början. Nu är hon sin egen och kontrollerar sitt eget öde (Saturnus), och genast börjar Den Sträve attackera hennes olater i zodiakens primitiva inledning!

Astrologin är förunderlig! Våra liv, attityder och t.o.m. typen av repliker tycks ibland förutbestämda.

Månen (psyke) är den enda riktiga planeten som i Skytten befinner sig i zodiakens avslutande universalistiska tredjedel. Det innebär att Robyn sinne på ren instinkt söker expandera och utforska nya territorier. Men Skytten (och dess härskare Jupiter) symboliserar också bubblor av olika slag, och de har en tendens att brista.

Söker vi Jupiter i horoskopet är den "upphöjd" i Kräftans tecken, extra sensitiv för inre stämningar och rörelser. Den här placeringar verkar helt enkelt oslagbart bra för musiker, Norah Jones har den, och min senaste manliga favorit, britten Richard Hawley. "Djupa stämningar" tycks vara nyckelordet. Det ger oss en Måne i Eld, baserad på en disponent i Vatten = det överexalterade sensationalistsyndromet, vrider och vränger sig, alltid på väg någonstans i känslorna.

I Robyns fall attackeras och vanställs emellertid Jupiter av den primitiva Mars i Väduren, vilket en om möjligt ännu mer överdriven emotionalitet eftersom Vatten/Eld-kriget nu dubbleras! Som artistisk resurs är det kanske toppen, men stannar tendensen till ilska och att känna sig sårad för det minsta lilla i det konstnärliga uttrycket? Eller är det här en "knepig" personlighetstyp?  Håller Jupiter-Kräftans rätt trånga "klubbtendens" för Mån-Skyttens ambition att nå alla? Sinnets disponent står mindre expansivt till i den "privatistiska grupperingens" tecken än det här ambitiösa sinnelaget.

Ja, får Månen i "universalistiska" Skytten något stöd för sin nobla strävan att täcka hela världen, när så mycket i horoskopet dessutom utspelar sig på "personalismens" begränsade del av spelplanen? Har Robyn egentligen något att tillföra världen? Den nya skivan kommer att berätta om här pågår något mer intressant i denna själ, som kallade sig gammal i unga år, än privata dagboksfunderingar.


Teknikaliteter.

Födelseklockslaget saknas, men Robyn har redan satt ett avtryck i popvärlden, och det är en imponerande rad av i sitt slag starka placeringar på denna himmel: Mars i härskarläge i Väduren, otåligt pushig, energisk, egocentrisk, ilsk!

Venus i härskarläge i Oxen, sinnlig och med (väl mycket?) dragning till sånt man kan stoppa i munnen eller ta på med händerna. Detta är den rena Afrodite-placeringen, den kroppsliga kärlekens placering (och kärlek till materialismen).

Robyn är snabbtänkt: Merkurius ("braininess") i härskarläge i Tvillingarna. Och så då Jupiter (expansion, tur, filosofi) "upphöjd" i ett tecken som har föga med filosofi att göra, men desto mer med att artikulera djupt upplevda stämningar.

Minussidan har vi redan sett: psyket (Månen) har en disponent som saknar självkontroll (Jupiter attackerad av Mars i impulsdrivna Väduren). Å andra sidan Saturnus, gränsdragaren, tycks gestalta ett kroniskt freudianskt överjag som underkänner allt vad hon gör och som sinkar "den mogna Robyns" ankomst.

Apropå det senare, jämför med hur den tidiga USA-karriären bröts och hon långt senare kom in i en andra internationell andning. Klassisk Saturnus-effekt! En del blir så sinkade av Saturnus att de aldrig får inkassera något i det här livet, trots avsevärd talang.

Uppenbarligen är Saturnus INTE den mest prominenta på Robyns himmel, men utan födelsetid är det lönlöst att spekulera om var den befinner sig på himlavalvet. Det är dock Saturnus tendens att sätta gränsen för Robyns Sol jag syftar på i rubriken som en "spänning".

Inga kommentarer: