Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 8 december 2009

Skolborgarrådet: maktvilja & petimäterperspektiv

En kombinerat filosofisk-astrologisk analys av ett fenomen i tiden. Gå vidare på grund av intrapsykisk spärreld orsakad av ordet "astrologi" på egen risk! Men inbilla dig då inte att du därmed bevisat din upplysthet. Det kan faktiskt vara tvärtom.
Det är oacceptabelt att Lotta Edholm, skolborgarråd (FP) vill förvägra kvinnor som bär niqab utbildning, skriver Yvonne Ruwaida, oppositionsborgarråd (MP) och Per Olsson, ledamot i Utbildningsnämnden (MP).

Newsmill
Ett stickprov från det svenska haveriet i frågor som tangerar livsåskådning och den troendes rätt att sträcka sig från den enskilda människans inre föreställningsvärld och ut manifestation försåvitt tron skiljer sig från Auguste Comtes pseudoreligion, den som upphöjde människan till människans gudabeläte.

Jag tänker tillbaka på mina tonårs rockknapp som deklarerade "Rock Against Racism" (en rörelse som startade i England sent 1970-tal när premiärministern Margaret Thatchers orättfärdiga politik skapade rasmotsättningar mellan vita och svarta), och ser för mitt inre öga ett skolborgarråd som införde förbud mot min rätt att uttrycka min erkänsla för de förtryckta genom att bära ett rockmärke på skolområdet. Stjärnan i logotypen kunde ju väcka anstöt! 



Blotta tanken är absurd för den som lärt sig leva med tankar om allas lika värde och rätten att få uttrycka sig. Ruwaida/Olsson strökommentaren att, "Lotta Edholm (FP) väljer en bekväm väg - förbjud det vi är oroliga för" är naturligtvis grundkurs i psykologi, men det är uppenbarligen här skolningen av svenskarna måste börja - folksjälen är totalt mörklagd på insidan och ser inte ens i grova drag sina egna beteenden!

Låt horoskopet för själva dagen Edholm föddes vara underlag för en kort studie av politikermentalitet på beklämmande låg nivå. Här ser vi en individ som inte förmår se sitt uppdrag, inte förstår individens "konstitutionella rättigheter" och därmed inte korrekt kan sammanväga alla faktorer.

Bilden är något fel. Mars behöver inte Saturnus för att
som relä attackera Väduren. Mars aspekt ska vara 210 grader.

Det förvånar föga att direkt upptäcka egenmäktighetssyndromet - ego-principens Vädur samtidigt aktiv med legalistiska och maktorienterade Stenbocken. Med vilken frekvens individer födda med den här skönhetsfläcken skapar rubriker och ofta av negativ art!

Men horoskopet är intressant, för i likhet med dito för Anna Anka, skulle en ytlig analys leda helt fel. Anka hade två utmärkt placerade planeter (Solen, Mars) som borde kunna hålla mot en "debil" eller klen placering (Saturnus), men likväl tycktes ilskan vara ett dominant drag hos henne. 

Hos skolborgarrådet har vi Månen kombinerad med Jupiter, ett tekniskt sett förträffligt omen om ett expansivt och öppet sinnelag. Notera dock att sinnelaget mottar en aspekt från den restriktiva Saturnus, mer om vilken senare. Solen i Stenbocken ter sig också harmlös i dess kombination med en Venus som influerar den i sig neutrala kommuniktörens Merkurius mot venusianska eller harmoniska valörer. (Hur denna estetik ter sig, ska vi strax studera i granskningen av härskaren till Venus värdtecken Stenbocken - nämnda Saturnus.)

Tyvärr är ju Solen och Venus fiender, på det sättet att Solen representerar det synsätt där man är komplett i sig själv och därför inte menar sig behöva avstämma sitt perspektiv med Venus (tvåsamhet, kooperation, avvägning). Men erfarenheten visar ändå att människor med Solen och Venus i varandras närhet skapar en "feminin" grundton som söker undvika konflikt. En Sol helt utan Venus skulle innebära en mycket större grad av anarkistisk individualism.

På ytan verkar alltså detta vara ett harmlöst egenmäktighetssyndrom, även om Solens bortstötande av Venus återknyter till beteckningen: egen makt. Det har genom hela astrologins långa historia varit uppenbart att Stenbocken är ett politikertecken. Till skillnad från många andra tecken illustrerar stengeten en lidelse att komma någonstans i den materiella verkligheten, att ta sig upp för "världsberget". 

Inom idrotten motsvarar bergstoppen guldmedaljen högst upp på prispallen. Som politiker kan "världsberget" symbolisera den befolkningspyramid vars bas utgörs av den breda massan och toppen är folket ställföreträdare, politikerna - stengetterna själva! (Praktexemplet är Göran Persson: Solen/viljan, Merkurius/kommunikationen och Mars/kampen alla i Stenbocken enligt den sideriska zodiaken.)

Det är t.ex. symptomatiskt att Tiger Woods hela golfkarriär direkt visar sig vara "politik" efter skandalen med hans omoraliska själsliv. Hans falska rollspel betecknades av Jordtecknet Jungfrun (dessutom ett tecken med mycket skickligt handlag och närmast matematiskt precisa bedömningar, en klar tillgång i golf). 

Jungfrun i stigande i öster gör Merkurius till "totalhärskare" över golfmästarens horoskop, och denna planet hittar vi i den kyligt kalkylerande Stenbocken, realpolitikern som handlar helt utifrån rationella avväganden. När skandalen var uppenbar satte Tiger genast igång med skadebegränsande åtgärder och mutade folk till tystnad! Exakt som de sämsta av politiker skulle bete sig!

Tiger Woods Merkurius har dessutom en opposition från Stenbockens härskare Saturnus, och av detta vet vi att det inte finns ett uns av äkthet i hans kommunikation (Merkurius) - Saturnus sysslar enbart med noggrann och rationell bedömning av hur man ska säkra seger för den egna sakfrågan. 

Exemplet Woods har viss tillämpning även på skolborgarrådets horoskop, för även här är det från Jungfruns millimeterexakta natur problemen kommer. Här hittar vi nämligen den turbulenta krigaren Mars, som, eftersom den är Vädurens härskare, naturligtvis lider av samma kortsiktiga och direkta passion som dess positiva värdtecken. 

Jungfrun är emellertid fysisk och analytisk, så Mars brinner här för "detaljplanering" eller "attacker mot enskilda, konkreta detaljer". Som alla hör, innebär en sådan specialisering eller emfas en risk att man istället tappar greppet om den stora bilden, ser trädet men missar skogen. Detta är vad som hänt Edholm när hon förfasar sig över muslimernas slöjor! Så äcklas hon av den åsynen, att hon helt glömmer bort Sveriges och den civiliserade världens grundläggande värderingar.

Och se nu astrologiskt hur denna isolerade planetplacering faktiskt är central för hela horoskopet: Mars, som Vädurens härskare, avslöjar att vi under det expansiva sinnelaget, om än ohyggligt egocentriskt pga Jupiters förstärkande inverkan, baseras på en negativt polariserad Mars som attackerar enskildheter (eller går ut i korståg över smådetaljer!). 

Redan här har vi en annan version av egenmäktighetssyndromet, där planeten och dess disponent inte fungerar väl tillsammans eftersom Eld (Väduren) och Jord (Jungfrun) är element som alstrar konflikt när de binds samman. (Konflikten uppstår förstås genom att individen är predisponerad att SE en konflikt där människor utan Eld/Jord-störning inte alls "hakar upp sig".) 

Inte enbart ställer Mars till med problem vad gäller Edholms grundläggande kognitiva förmåga - att hon är en negativ och retligt kritiskt människotyp och hettar upp sig rejält (Väduren = jagisk och direkt) när hon frökenaktigt hittar ett fel via sin hyperkritiska typ av Jungfrun. Mars gör här dubbel skada genom att också kasta sitt onda öga mot det ideologiska tecknet Vattumannen, där detta år händelsevis Saturnus är stark i sitt positiva hemmatecken. 

Här är då ett direkt incentiv till en ideologisk karriär, i mycket baserad på Mars-Jungfrun som brinner för konkreta kunskapsfrågor: ett Merkurius-tecken av typen Sattva guna, "kunskapens kvalitet", ger en klassisk skol- eller utbildningsrelaterad natur. Bara denna Mars/Saturnus-aspekt indikerar hennes nuvarande roll som skolborgarråd, - "rådet" är förstås kontrollplaneten Saturnus.

Varför jag ändå bedömer denna Mars-i-Jungfrun som en problemskapare, trots att den indikerar "passion för ordning och reda", beror på att den modifierar Saturnus. Pga Mars attack och lobbande för "detaljer" (Junfruns forte) distraheras Saturnus från sin maximala kapacitet som gränsdragare och vidmakthållare av de större ideologiska frågorna eller principiella intellektuella doktriner. 

Och påminner man sig att Saturnus disponerar eller förfogar över Solen, här i det makt- och beslutsfattarkåta tecknet Stenbocken, förstår man varför skolborgarrådet helt tappat perspektiven, och i sin personliga egenmäktighet (Väduren/Stenbocken) råkat glömma små bisaker som "mänskliga rättigheter", "religionsfrihet" och "yttrandefrihet".

Ännu en gång har bloggen tecknat principerna bakom mänsklighetens många små diktatorer, de som bara nyttjar demokratins fraser och klichéer, men egentligen går sitt eget egos ärenden. Slå upp vilket kommentarfält som helst i de numera interaktiva nätmedierna, och du möter myriader av härskarpretendenter. Och det beror på att vi alla har en Saturnus inom oss, förkvävd och degenererad som en rättshaverist. Till alla dessa kan man säga: "Lycka till, du kommer att få din dag i ett senare liv på jorden. Just nu tränar du bara på att urskilja dit som individuellt jag i massans anomymitet."

Tyvärr har också en stor procentdel av en befolkning den allvarligare kombinationen av Vädur och Stenbocken, som är en distinkt intelligenssänkande kombination. Detta beror på att ego-perspektivet per definition begränsar förståelsehorisonten så att det i värsta fall bara blir mediokra, subjektivistiskt färgade åsikter maskerade bakom högtravande politisk retorik. Jag hänvisar åter till kommentarspalterna. Det är ofattbart hur svensken bara orkar sitta och leka privatpolitiker! Det ser ut som dagis släppts ut på vift i dessa kommentarfält. 

Den gapande, rättshaveristiska massan, särskilt anti-muslimska människor i Sverige kan ganska säkert förutsägas äga en lika låg kaliber på sina födelsehoroskop, som den här egenmäktiga politikern. De stämmer alla in i varandras kakofonin eftersom "lika barn leka bäst". 

Vi hör en djupt patologisk folksjäl, en psykisk energi utan självreflektion och utan ädla ideal - bara en räddhågsen (grundkurs i psykologi var det!) skock som inte har kunskaper nog att förstå världen sedan den växte sig större och blev global. Reaktionen in i imbecill provinisalism är uppenbar. Svensken kan bara rationalisera pyttesmå och privatistiska "problem" - precis som det här skolborgarrådet.

Indisk astrologi var inte särskilt optimistisk om den fallna mänskligheten och det här horoskopet visar hur även de få "goda" planeterna korrumperas när basen i horoskopet är en petimäters negativa grundsyn: det är de facto de två "naturligt onda" Mars och Saturnus i suboptimal aspekt som styr horoskopet "inifrån". De ger den underliggande Gestalten av en Ideologi som sorterar bort, rensar ut. Sedan är Stenbocken/Väduren och dess egenmäktiga uttryck bara manifestationen av den underliggande oförmågan att rätt prioritera frågor, ja att ens välja ett människovärdigt grundperspektiv! 

En så subtilt derangerad himmel! Man hittar dem både till vänster och till höger av den enkla anledningen att simpla dikotomiseringar per definition är låg intelligens! 

Ett land kan inte ha bättre representanter än vad nationalhoroskopet indikerar. Och vår nationalsjäl är ytterst oartikulerad och den består i samma egoistiska Måne i Väduren som hos Edholm, och den disponeras av samma materialistiska (begränsade) omfång via en Mars i Jord.

Den här horoskopanalysen kan i viss mån ha förefallit vara demonisererande, att tolkningen tagit för lätt på att båda de "goda" Jupiter och Venus som dock båda är konfigurerade med de två Stora Ljusen. Jag vill återknyta till det jag sade i lustmordet på en "nyttig idiot" som gick företaget Telia Soneras ärenden: i sig kan personerna vara perfekt trevliga. Det är först när man tar ett fågelperspektiv man upptäcker vilket djupt orättfärdigt system de lånar sig till.



För andra sedelärande (och avskräckande) horoskop, se dem för Tyskland och Schweiz, och i viss utsträckning även det svenska nationalhoroskopet.

Den här ganska intressanta horoskopstudien av brittiske poeten Alexander Pope kastar ytterligare ljus över Stenbocken som "allsmäktig", vilket förstås i allra högsta grad också gäller för Ingvar Kamprad, imperiebyggaren!


Inga kommentarer: