Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 15 november 2009

Astrologins subjekt: den ynka människan

Från en litteraturklassiker av 1700-talsförfattaren Alexander Pope, föremålet för alla dessa astrologiska betraktelser:

Plac'd in this isthmus of a middle state,
A being darkly wise and rudely great,
With too much knowledge for the sceptic side,
With too much weakness for the stoic pride,
He hangs between; in doubt to act or rest;
In doubt to deem himself a god or beast;
In doubt his Mind of Body to prefer;
Born but to die, and reas'ning but to err;
...
Chaos of Thought and Passion all confus'd,
Still by himself abus'd, or disabus'd;
Created half to rise, and half to fall,
Great lord of all things, yet a prey to all;
Sole judge of Truth, in endless error hurl'd;
The glory, jest and riddle of the world.
Ur Essay on Man, citerat i Lovejoy - The Great Chain of Being (1936)
Samtidigt har en biografi mindre smickrande ord att säga om Pope som person.
In ESSAY ON MAN (1733-34) Pope examined the human condition against Miltonic, cosmic background. Although Pope's perspective is well above our everyday life, and he do not hide his wide knowledge, the dramatic work suggest than humankind is a part of nature and the diversity of living forms: "Each beast, each insect, happy in its own: / Is Heaven unkind to Man, and Man alone?"

In MORAL ESSAYS (1731) Pope separated behavior from character: "Not always actions show the man: we find / Who does a kindness is not therefore kind."

Pope prepared an edition of his correspondence, doctored to his own advantage. He also employed discreditable artifices to make it appear that the correspondence was published against his wish. With the translation of the
Odyssey, Pope was eager to take all the credit, trying to avoid mentioning the contribution of other writers.
In his time Pope was famous for his witty satires and aggressive, bitter quarrels with other writers.

Källa
Efter ett långt sökande på internet gav jag upp - ingenstans bekräftas att Popes födelsedag, 21 maj, är enligt New Style (N.S.) - problemet är ju att England dröjde 200 år med att haka på den nya gregorianska kalendern. Men accepterar vi att 21 maj är en konvertering från ett OS-datum (Old Style) resulterar en Sol-Oxe med Månen i Stenbocken.



Är det månne den negativa betoning på Jordelementets levande känsla för att ÄGA som låg bakom nämnda oetiska manövrer? Månen i Stenbocken kan indikera en konkurrenslystnad i sinnet - vilken stenget klättrar högst upp på berget och markerar att det är hans revir? Även Oxen kan uppvisa mycket primitiva och "buffliga" egenskaper.

Basen för sinnelaget Månen kopplad för Jupiter, framgångens stjärna (om än här i debilt läge) är förstås Saturnus, och formgivaren och begränsaren (skicklig på att definiera) mottar en hejdundrande attack från Mars i intellektuella Tvillingarna! Detta både indikerar att sinnelaget verkligen är skarpt, men säger eventuellt också något om konkurrens (Mars) i skrivarverkstaden!

Men spiken i kistan för trivselfaktorn hos den här författaren kan ses i en hemsk placering av Venus i attitydstinna och egoistiska Väduren, "perverterad" av giriga Rahu - och just intill författandets planet Merkurius!

Så det är främst Väduren - barnegot - som förklarar varför han förvägrade andra deras kredd! (Minns, fastän med helt andra placeringar, hur även Anna Anka - Sol-Vädur - förklenade de andra svenska Hollywood-fruarnas betydelse i den svenska realitysåpan.) Med både Vädur och Stenbock samtidigt i horoskopet får vi hos Pope den nu välbekanta "egenmäktighetstendensen". Men att kända och höggradigt talangfulla personer kan vara riktiga skitstövlar var knappast någon nyhet.

Jag utgår från att Popes födelsedag är korrekt - det här horoskopet stämmer verkligen på det han säger om mänsklighetens primitiva och halvfullgångna natur. Är det möjligen sin egen naturs Vädur och Oxe han hämtade inspiration från - zodiakens inledande stappande steg och två av de tre mest brottsbelastade tecken? (Fiskarna, just innan Väduren föds, ingår i zodiakens mest brottsbenägna segment.)

En annan möjlig källa till ovanlig bufflighet ("oxighet") kan ses i horoskopets totalt brist på empati (Vattenelementet).

I ytterligare ett Pope-citat i Lovejoy sluts så en annan cirkel som den här bloggen uppehållit sig vid:
In pride, in reas'ning pride, our error lies;
All quit their sphere and rush into the skies
Pride still is aiming at the blest abodes,
Man would be anges, angels would be gods.

Inte bara är det här ett präktigt stycke jantelag (som svenskarna tydligen inte är ensamma om), Popes attack mot STOLTHETEN och VILJAN ATT KLÄTTRA är ju exakt hans egen tendens i själen! Månen i strebern Stenbocken som söker lägga jorden under sig, förstärkt av en debil (hämmad) Jupiter. Adderar man som sagt Vädurens "framåt" läggning inser man lätt att Pope måste ha känt dessa primitiva sidor inom sig och förbannat dem, exakt som Stenbocken är den stränga föräldern eller auktoriteten som söker hålla det måttlösa barnet (Väduren) på plats!

Popes horoskop som förnekar människan rätten att "tänka över sin station" pekar också vägen in i Upplysningen och 1800-talets materialism som vi ännu lider av, efter att den här krampaktiga typen av himmel slog ut (tillfälligt i alla fall) Eld- och Luftelementens rätt att beskriva det de ser av den totala verkligheten.

Givet Popes enorma inflytande på Englands intellektuella är det nu inte svårt att se detta horoskop i ett mönster av figurer som t.ex. innefattar den darwinistiska läkaren Thomas Huxley eller den materialistiska ateistfilosofen Bertrand Russell. Men även horoskopet för Franska revolutionen (sinnebilden för den "moderna människan" i väst) hör ihop med den tidsanda som Popes horoskop pekar fram mot: dess totala brist på både Eld och Luft omvittnar en ny människa som nu bara stirrar ner i myllan för att få sina svar! (Se etikettlistan för dessa horoskop.)

Inga kommentarer: