Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 4 december 2009

Att försvara sin herre till varje pris

Bloggen tar då och då ett stickprov på horoskop som inte tillhör någon celebritet men bara råkar figurera i något aktuellt eller infekterat sammanhang.

Av den senare typen är Telia Soneras vägran att bistå vid bekämpandet av den svenska tjuvmentaliteten (illegala nerladdningar av upphovsskyddat material), med det äcklande argumentet att de bevakar sina kunders personliga integritet. (SvD, DN har en kortare artikel.)

Det egentliga skälet känner alla till: den kund som upplever att han inte säkert kan sprida tjuvkopierad film via Telia Sonera lämnar operatören som därmed förlorar intäkter. Bara ännu ett exempel som visar vilka svin människor i det kapitalistiskt individförhärligande systemet blir. Var och en sig själv närmast.

Hannah Arendt studerade samma stil när nazisterna efter krigsslutet sökte skylla ifrån sig sedan det stod helt klart att det var de själva som varit undermänniskorna - tvärtom vad den ariska myten förklarat. "De hade bara gjort sin plikt mot närmast överordnade." Den kända kvinnliga filosofen betecknade detta slippriga undanglidande som "den banala ondskan". Jag skulle vilja vända på orden och tala om den ondska som ligger i en banal människas sätt att sköta sina ärenden och bygga sig sin världsbild.

Telia Soneras informationsansvarige påminner om en Adolf Eichmann, en av dem som "bara gör sin plikt" och är därmed helt ointressant som person. Det är typen av horoskop som intresserar oss här. Det bör representera alla de ryggradslösa människor som spelar med i den rådande ordningen för att de är sig själva närmast och inte vill förlora jobbet, inkomsten och den status de lyckats förvärva i livet.

Informatören (på engelska lustigt nog också "angivare", dvs en som sviker) har ett perfekt horoskop för att göra jobbet som "nyttig idiot" och försvara ett omoraliskt system som sätter sina egna inkomster över solidariteten med alla parter i den delikata väv som marknadsekonomin utgör.




Husbonden Saturnus kontrollerar både hjärta och själ här.


Horoskopet uppvisar stor synergi med Tele2-direktören (nytt fönster) som heller inte ville förlora pengar genom att spara IP-adresser med vilka tjuvar kunde identifieras. Underligt nog hade det företaget sparat loggfilerna med IP-nummer innan den nya lagstiftningen trädde i kraft, så argumentet var en ren lögn i trots mot kriminalitetens beivrare.

Inte otippat hade vi i det horoskopet Satans Syndrom - en materialism på bekostnad av andra värderingar. Synergin ligger i att Skorpionen är Vatten och att det är detta element som representerar den "banala ondskan" på ovanstående himmel.

Har inte bloggen hamnat i en ren självmotsägelse nu? Jupiter och Venus är ju "goda" planeter - hur kan de vara inblandade i oetiskt agerande? Jo, kanske för att Mars i Jungfrun älskar att lägga energi på konkreta detaljer (Jord) och precisa formuleringar, och därmed undviker att se den stora bilden. Kanske för att Solen och Pengarnas Venus i Kräftan är alltför hårt bunden till den småskaliga protektionism som värnar bara de egna på "insidan", dvs företagets kunder.

Detta är bara biologisk instinkt, det når inte upp till den moraliska ryggraden. Här är t.o.m. frågan om Saturnus (konventionell) moral aktiv, men myckenheten av Vatten ger en som faller till föga för primitiv instinkt och den egna husbondens direkta order.

*****

Som bekant var Eichmann alls inte naivt ovetande utan deltog aktivt i Förintelsen ("utrotningen av den upphovsrättsskyddande nöjesbranschen" - nazismen hatade också nästan all kultur utom de fläckvisa områden den själv sanktionerat). Därför ska vi heller inte räkna med någon exakt match mellan den nyttiga idioten och den onde nazisten Eichmann, vars horoskop (tyvärr med västerländska aspekter) jag här återger från ett tidigare inlägg (som lustigt nog handlade om Piraterna).



Men om vi lämnar därhän nazistens riktigt obehagliga Mars i egocentriska Väduren stigande i öster, så ser vi hans tendens att skylla ifrån sig och söka mörka sin eget ansvar i Sol-Fiskarna i 12e huset för omedvetenhet. "Jag var också ett offer." När såg vi nu senast en celeber tolftehus-Sol?

Jo, vid mörkläggaren David Lettermans födelse. Skillnaden var att han genast erkände sitt sexprassel medan Eichmann framhärdade med sin lögnaktiga front. (Ascendent: Persona, en mask man sätter för sitt verkliga ansikte.) 

De små skillnaderna mellan horoskopen (de har t.o.m. samma Måne/sinnelag) tyder på att det är Eichmanns stigande Mars i Väduren som omvittnar barnarketypens klassiska moraliska defekt: "Det var inte jag som gjorde det, det var han där!" 

Lettermans Mars i fogliga Fiskarna har inte Vädurens egocentriska vilja att få igenom sitt perspektiv, och insåg direkt att det var läge att bekänna färg och medge att det han gjort var till hans förfång! Se hur exakt detta återspeglas av hans vädursascendents härskare Mars i 12e huset för saker man gör till skada för sig själv! Fiskarna är också ett kunskapstörstande tecken (Sattva guna) medan Eichmanns "persona" var i branschen för att få kickar (Väduren = Rajas guna).

Lärdomen från dessa rundvandringar mellan olika astrologiska mönster är den, att Fiskarnas tecken, så aktiv hos Telia Soneras nyttiga idiot, ja, Vattenelementet överhuvud, är ett undflyende och protektionistiskt element. Vattnet har som "modersprincip" en instinktiv godhet som kan ledas tillbaka till naturens eget sätt att söka bevara arterna (när de nu framskapats), men Vatten saknar naturlig koppling till moral. Modern försvarar sin avkomma först och främst, sådan är naturens programmering. Naturen är korttänkt och verkar på en "need to know basis". Vatten är psykopatologiskt av naturen, och "lever ut" sina förnimmelser (ibland korrekta intuitioner och ibland rakt uppåt väggarna). 

Därför tycks Kräftan och Fiskarna vara eminent folk att ställa som avlönade dörrvakter om du själv tjänar snuskigt mycket pengar på dina kunders kriminella aktiviteter. Din dörrvakt kommer inte att invända sig över det som pågår på Husets insida (Kräftan) - han är dig obrottsligt lojal.

*****

Det faktum att den manliga informatörens horoskop är så uppenbart dominerat av Jupiter (invid psykets Måne) och Venus (invid Solen) omvittnar naturligtvis en talang vi kan kalla "smidighet". Komikern Hans Alfredsson vände det kinesiska talesättet "vattnet är sin natur troget" och sade "falsk som vatten" i en av sina mörkare långfilmer. 


Det ligger i det naturliga vattnets egen natur att sakna egen hållning, framför allt söker det Jord så att det kan bidra till naturlig blomstring och tillväxt. Här är vi långt från policysättarnas värld. Vi talar om vad som i vissa lägen lätt lånar sig till Hannah Arendts banala ondska. 

(Se hur både Eichmanns Sol och Måne disponeras av Jupiter, i det mest ordertagande av alla tecken: Oxen. Någonstans stämmer det därför att också han var en "nyttig idiot" som fördjupade sig i logistiken, hur att så smidigt som möjligt skeppa tåglaster av "undermänniskor" till gaskamrarna.)

Jämför Telia Sonera-informatörens horoskop med Sharikas (just föregående inlägg) och se skillnaden. Mot en slickad Sol/Venus i Kräftan äger den colombianska sångerskan en motsatt Sol/Mars i Stenbocken. Hon har inte lagt sig som inför någon arbetsgivare utan har själv klivit till toppen för att därifrån göra en skillnad. Det vore naturligtvis helt orealistisk att kräva något liknande av Solen/Venus i Kräftan! Det är två distinkt olika ödesvägar.

Att de goda planeterna Venus och Jupiter kan kapas av dominant ondska annorstädes i horoskopet, har vi sett flera gånger och paradexemplet är alltjämt massmördaren Ted Bundys Venus + Jupiter i Luft som gjorde honom till en ytterst övertygande kommunikatör. 

Omvänt duggar komplexa horoskop tätt bland de nobla och strävande människorna. Under bloggens historia har jag fått revidera en del tidiga enkla riktlinjer vartefter allt fler tolkningsparametrar vävts in. Jag hoppas det har framgått för de som kommit åter och läst regelbundet.

Vattenelementet är en ytterligt komplex sak i sig och kräver en noggrann analys. Ibland misstar man sig ändå och ofta finns både goda och onda sidor i exakt samma fenomen. Ingen kan väl missta sig på triveslfaktorn i informatörens horoskop om man väljer att inte se den större bilden som rör profitlystnaden i en omoralisk bransch, i ett ekonomiskt system som världen ännu inte verkar berett att släppa. Kanske om moder jord skakar på sig lite och decimerar mänskligheten till en bråkdel, à la filmen "2012"...



7 kommentarer:

Anonym sa...

wow du e underbar ... orka ens läsa mer än 2rader? :P

Eduronflux sa...

Vad har du för medicin?

Anonym sa...

jag vet inte vad jag skall tro om detta..... jag måste nog fråga som Eduronflux : har du tagit din medicin?
Jag blir inte ens upprörd, bara ledsen och besviken på den individ som beskriver sina med människor som svin, tjuvar, nazister, och undermänniskor.

E Hilter sa...

Too long, didn't read.

Seaward sa...

Representativa smakprov på de små förflackade tjuvarna.

"Vill inte - kan inte - för långt."

Den unga generationen har av agendasättande system som twitter och sms reducerats till sådan imbecillitet att de seglar genom livet enbart via snabbtydda ikoner. De är helt i händerna på Härskarna över kommunikationsteknologin.

Dessa offer, som inte förstår mer än vilken knapp som leder till vilken konsumtionskick, kommer att leva och dö utan att ha förstått något av den isoleringscell andra byggde åt dem och som de framlevde sina liv inuti!

De diggar Matrix men fattar inte att de själva är de sövda offren. Den verkliga världen är alltjämt maskinstaden och nätleverantörerna är de som håller dem drogade! Häpna och sörj en smula deras utsiktslöshet.

Locutus sa...

Du är jäkligt skev vet du det?
Dra referenser till nazister och undermänniskor, dra alla över en kant och kalla folk för nedsövda, drogade offer.
Jag kan tala om för dig att jag läser på universitet, styrketränar och läser böcker inom ämnen som historia, filosofi, psykologi, religion och politik (med andra ord inte det minsta slö eller okapabel) och, guess what, jag är för fildelning, eftersom jag tror på ett system där man förr eller senare kan få tillgång till all form av media (film, musik, spel, böcker och allt annat som går att överföra digitalt) på alla språk det finns översättningar på, var man än befinner sig i världen. Självfallet behöver det förr eller senare beläggas med någon form av fast kostnad, men absolut inte förbjudas.
Har du tänkt på att folk inte orkar läsa hela dina inlägg, på grund av att de är jättelånga, totalt ointressanta texter som försöker argumentera genom en massa grundlöst dravel? Och nej, jag är inte ateist och jag är tämligen öppensinnad när det gäller andlighet. Jag tycker bara att du är helt ute och cyklar.

Seaward sa...

Naturligtvis är jag inte mot fildelning per se Locutus, du undgår behändigt nog se att jag enbart talar om den illegala tjyvaktiga varianten!

Det är ett faktum att frågan om en texts längd står i proportion till läsarens intresseområden och därmed "attention span" (vi inte ens har ett bra ord för i svenskan - "uppmärksamhetsomfång"?) För du är väl inte själv en av de härskarpretendenter som vill införa en värld av mallade kommunikationsrutor på max 140 tecken så att ingen ens ska ha en chans att utveckla en hyggligt nyanserad mentalitet?

Du vet väl att dataprogrammerarna (jag var själv en sådan i fem år) upplever sig själva som övermänniskor när de godtyckligt bygger sådana här kommnikationssystem? Ett snuskigt pack som helt saknar humanistisk botten.

Att du faktiskt ännu inte platsar i gruppen humanister, för allt vad du räknar upp av studier i filosofi, psykologi och religion, blir uppenbart när du kallar det praktiska exmplifierandet av arbete med arketypiska (religiösa och psykologiska) motiv för "grundlöst dravel".

Så ta hellre din mats ur skolan och skaffa dig ett jobb där du har nytta av ditt kroppsbyggande. Din kommentar omvittnar hur lite kontakt du har med något av tre ovannämnda humanistiska ämnen. Du har helt enkelt inte rätt grundinställning till det här förvisso smala ämnet: att utifrån ett symbolsystem dra slutsatser om den konkreta verklighetens turer. Därför saknade du rätt "attention span" för att bedöma huruvida det här inlägget (och andra) är lagom långt för det saker de söker täcka in.

Men ta mig inte bokstavligt på orden! Testa dig för all del med mitt nästan helt "astrologibefriade" inlägg (detta är dock en astrologiblogg!) om idéhistoriens fader Arthur Lovejoy. Se om ditt uppmärksamhetsfält börjar driva redan efter fem meningar. Då behöver du yoga för att nå ett mer avspänt förhållande till text. Då kan också de humanistiska ämnena slå rot.

Och det här inlägget, fast du tycks ha fullsrändigt missat det (mer innehåll än du lyckades mentalt gruppera?), handlade just om humanismen kontra den hjärtlöshet som det marknadsekonomiska systemet driver in medborgarna i