Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 1 december 2009

De inåtvända schweizarnas horoskop

en hemsida (nytt fönster) återfinns det enda rimliga datumet för det moderna Schweiz. F.d. BBC-producenten Marjorie Orr, som omskolade sig till astrolog av västerländsk typ, ger i sin summariska "The Astrological History of the World" (i princip bara en lista årtal och viktiga händelser med korta astrologiska kommentarer) ett schweiziskt horoskop baserat på ett datum 1291. Det är ungefär lika användbart i dag som att ställa ett horoskop på Sverige för Vasa-tiden och applicera på modern tid!

En nation "reinkarnerar", precis som själen, och det är naturligtvis det moderna Schweiz födelse som bäst kan förklara vad som slog slint när en majoritet av folket röstade för ett förbud mot landets muslimer att bygga bönetorn efter sin fason.


Hemsidans (tropiska) version av ovanstående horoskop baserat på den sideriska zodiaken innehåller ett klockslag som är precist intill minuten! I en fotnot citeras Nick Campion, internationell expert på landshoroskop, och han uppger att källa till tidpunkten saknas. Smutsig data så det förslår! Jag utelämnar därför helt frågan om ascendenten och de övriga 11 husen (livsområdena).

Det lämnar oss med landets horoskop ritat enbart som en "naturlig" zodiak som i pedagogiskt syfte påminner om att 1a egohuset är nära knutet till Väduren, 2a ekonomihuset till materiella eller sinnliga Oxen, och så vidare. Det här ger ändå några viktiga ingångar till det schweiziska nationalkynnet, och kopplingen till det första tyska horoskopet, det som ledde fram till Andra världskriget, saknas inte. Ännu en gång ser vi en materialistisk mentalitet, men nu nära knuten till en favorisering av materiellt starka individer.

Det är fullmåne och Solen i Lejonet indikerar en central och stark individualitet. Djuppsykologen Carl Jung föddes i Schweiz och som egosvag men fantasifull Kräfta kom lustigt nog hans psykologiska program för mognad att kallas "individuation", individens väg från lösligt psykiskt vrak till integrerat och stabilt "själv". Han skulle lika gärna kunna ha sagt att människans väg är att gå från det lunära, instinktiva stadiet - hans eget soltecken alltså - och nå nästa zodiakala skede - Solens eget tecken, det individualiserade eller "individuerade" Lejonet. 

Solen respresenterar i indisk astrologi människans innersta väsen, hennes andesjäl. Betrakta Månen/psyket som en yttre surrig hinna som döljer andevarelsen från människans ytligaste skal - det dagmedvetna egot. Nattetid, i drömmarna, kan emellertid mellanskiktet (själen) nås av budskap från hennes Centrum, hennes egen ande eller Översjäl.

Det här ger ju ett fantastiskt omen till det schweiziska folket - är det en nation av idel självförverkligade och andliga människor? Att nationen föds under fullmånen antyder att hela folket (Månen) ansluter sig till den ledande bilden av individualitet. För märk här: Månen i ett Lufttecken (Vattumannen) antyder ett starkt "mentalt folk", ett ideologiserande folk som är intellektuellt medvetet om de "påbud" som utgår från den centrala ledartendensen i Lejonet.

Men detta stämmer bara inte med den inskränkta och privatistiska mentalitet de nu visat upp i frågan om människor av annan tro! Sol-Lejonet är ju zodiakens stora och generösa inspirationskälla, givaren av liv och uppmuntran!

Ja, det budskapet gäller tills vi vägt in alla ingredienser och där det här Lejonet havererar, som så ofta, är när den tar sin tjänare Jungfrun till hjälp för det praktiska genomförandet av Lejonets vilja till Centralisering (med dess egen självkänsla som norm).

Den här årgången av Jungfrun fungerar inte bra! Inte bara finns här en självtjänande syn på pengar, en bristande monetär generositet, eftersom Venus anses debil i det här tecknet. Venus kombination med Mars anger också överdrivet libido - "horbockssyndromet" - men här uppenbarligen kanaliserat mot fysiskt handhavande av reala tillgångar som pengar: se horbockens kåthet omvandlat till viljan att kontrollera världsliga tillgångar via oppositionen till Saturnus (kontroll av materia) i motsatta Fiskarnas första grad.

Med facit i hand ser vi det schweiziska bankväsendet i den här libidinösa fixeringen vid Jungfruns - hantverkarens och jordbrukarens flinka händer - som formar kapitalet.

Och förmerar kapitalet! Schweiz föds ett år då "de gröna fingrarnas" Jupiter, expansions- och lyckoplaneten är som mest fruktsam. Jupiter är "upphöjd" i Kräftans tecken (Vatten = fruktsamhet) och som en psykologisk effekt betyder placeringen också en förhöjd protektionism! Den här Kräftan producerar i övermått, men kombinationen symboliserar också våldsamt utbyggda skydd från omvärlden.

Tillsammans bildar nationalhoroskopet en schizofren personlighet, precis som folkomröstningen mot minareterna avslöjade. Det går inte att betvivla att Solen i Lejonet opposit Månen i Vattumannen indikerar en nobel ansats. Men där Solen är herre i sitt eget hus (dvs tecken) där är folksjälen, Månen, samtidigt influerad av en bottensats, av Vattumannens härskare Saturnus.

Och denna Saturnus i sin opposition mot Jungfrun bildar en brinnande önskan om att vara materiellt framgångsrik - visst är det Calvins ande vi ser här och den dummaste och falskaste form av kristendom som någonsin såg dagens ljus: "I din materialistiska strävan visar du din omvärld att Gud förutbestämt dig till frälsning"!

Det är Anti-Kristus bakvända budskap! De första kristna (i Palestina) skydde tvärtom pengar som pesten och ansåg att det var Satans eget redskap för att distrahera människosjälen så att hon fuckade upp sina principer. Så förledande är det schweiziska horoskopet att ett flertal Jord- och Vatten-ingredienser här kombineras till en alltigenom låg och materialistisk tendens. Den teorietiskt fina placeringen för Jupiter har en inte föraktlig del i den skamfulla privatism som ledde till resultatet i folkomröstningen.

Jungfrun, där en glödande ambition ligger i de flinka fingrarna som räknar sedelbuntar åt sin herre Lejonet, är också ett privatistiskt tecken. Jungfrun producerar faktiskt ofta oerhört inåtvända personligheter som inte vill annat än undgå rampljuset och bara sköta sin lilla uppgift invid scenen där Lejonen står i allas blickfång.

Greta Garbos klassiska replik - hur gick den nu, "I want to be left alone"? - kan till stor del förklaras av hennes sideriska Sol i Jungfrun. I frågan kooperation med andra hade hon också Venus i privatistiska Kräftan vilket heller inte underlättar kontakten med främlingar. (Garbo sitter insjunken i sig själv i en bar då hon yttrar orden.) Som vi ska se längre fram har Kräftan en viktig funktion också i det schweiziska nationalhoroskopet.   

Det är också tydligt att den degradering av Eldens nobelhet närhelst den möter tydligt mothugg från den mer praktiskt lagda Jorden går igen i det här horoskopet. Solen är strax klar med sin färd genom sitt eget tecken, och redan här sker över teckengränsen en olycklig kombination med det giriga drakhuvudet Rahu just i början av Jungfrun. 
Exkurs. För en nylig granskning av en extremt aktiv Rahu, se Elin Woods horoskop, där girigheten fokuserade inga mindre än Lejonen - samhällets höjdare. Jag spekulerade där att hon satt ribban högt för vad som dög som make, och kan här tillägga att detta ultrahungriga Lejonet givetvis också är en makalöst tydlig illustration av den stormrika Tiger Woods själv! En återkommande referens på bloggen är till en annan sorts girighet: hungern efter död! Massmördaren Ted Bundys hemska nymåne i dödstecknet Skorpionen förstärkt av den giriga Rahu, är talande.
Denna Rahu skall alltså vägas in i horbockssyndromet, och effekten är naturligtvis hemsk! Här är det omoraliska Schweiz som utan bekymmer gömmer naziguld stulet från utrotade judiska familjer ända in i 1990-talet! Saturnus mittemot det här extrema horbockskomplexet (omvandlat som en ohederlig, lömsk och egoistisk tjänarinna) tyder på att det här landet från sitt födelse kommer att spela en ful roll i Europas historia. 

Man kan, som sagt, se den dess böld i Jungfrun som ett perfekt komplement till den tyska nationen som något senare tog form med dess imperialistiska (Stenbocken) tendenser. Här, i grannlandet Schweiz, hittade den nyfödda tysken en samstämmigt och sympatiskt sinnelag.

Märk också hur den schweiziska nationalsjälen, specifikt illustrerad av Månen i Vattumannen, är kluven. Dels lyser Lejon-Solen starkt som dess enande dirigent (eller omvänt: inifrån var medborgare i folket lever den distinkta känslan av att vara tydliga individer i fråga om materiell hantering - precisionen i schweiziska urverk är så typiskt "det extrema libidot" i teknikern och handarbetets Jungfrun). Men dels påverkas nationalsjälen av sin disponent, Vattumannens härskare Saturnus. Och denna befinner sig i Fiskarnas första grad. 

Vi har därför ett exempel på en psykopatologisk nationalsjäl eftersom Vatten och Luft inte blandar sig väl och kan leda till våldsamma problem i översättningen av attityd och instinkt till en rationell ideologi. Det kan vara så illa att nationen börjar rationalisera sina irrationella attityder mot vissa företeelser! Det är det vi sett i den här folkomröstningen och en helt nationens förgiftade och sjuka syn på livet har nu visat sig för hela världen att bese!

Tyvärr förstår inte delar av övriga Europa att de ser den första varningen för ett Tredje världskrig - förorskat av deras egen västchauvinism. Den lilla västeuropén upplever alltför bistra tider själv för att reagera på det verkliga dramat, hon är alltför upptagen med simplistiska demoniseringar av folket i flyktingförläggningen på andra sidan av stan, dvs en världsbild baserad enbart på hennes egen lilla lokala horisont. Den lilla västeuropéns avsaknad av mental flygförmåga leder för den jordbundne till förenklade upplevelser, som att "hela världen jävlas och tränger sig på mig och min lilla täppa".

Ungefär så obildad hörs också den rösten vara, som stiger fram ur det schweiziska nationalhoroskopet. Det finns fantastiska ansatser och kompetenser på denna himmel, men också mycket oklarheter! Som Paulus, den kristne missionären i väst, sade, "Anden (här: Solen i härskarläge) är villig, men den materiella instinkten försvagar."

Horoskopets födelsetid saknas alltså, men utifrån det vi har att jobba med tycks inte Solen klara jobbet (med "individueringen") i detta horoskop. Det blir den negativa världsliga energin i demonerna Saturnus, Mars, och Rahu som fullständigt degraderar penningens och människokärlekens planet Venus - själv debil i Jungfrun - och som ger oss sinnebilden av det vidrigaste kynne jag vet: människotypen som enbart tänker på sin egen komfort, och fastmer fabricerar nidbilder om andra för att rättfärdiga sin egen materiella lystnad.


Som en astrologisk övning på hygglig kvalificerad symbolisk nivå, en övrning i konsten att syntetisera en gestalt ur flera ingredienser, jämför Schweiz nationalhoroskop med det för Humanisternas ordförande Christer Sturmark (ateist) så förstår ni hur låg nivån är även i Sverige. I en annan tid och plats hade en sådan andesjäl inte fått en spaltmillimeter eftersom folket varit i Sanning upplyst och inte efterfrågat sökta debatter som i djupet bara vispats samman pga en underliggande "horbock som står efter komfort på hemmaplan". 

Se hur Schweiz och Sturmark möts i viljan att vara lite extra (Lejonet) men att de som gör jobbet i båda horoskopen är Jungfrun och Kräftan. Visst finns det något mycket mänskligt i kombinationen av Jungfru och Kräftan, men det är inget man torgför - det här helt materialistiska motivet (Jord + Vatten) handlar bara om flinkt hantverk för att berika den närmaste kretsen. Och det här är fel tid på jorden för att sätta ribban så lågt och lokalt!

Tyvärr. Jordelementet visar sig ofta vara det drivande temat när alla nobless försvunnit och anden är som mest impotent.

***** 

En mängd artiklar i svensk press om schweizarnas introverta försök att stöta bort allt som inte i minsta detalj (Jungfrun = detaljprecisionens tecken) liknar dem själva. Här några stycken:

AB: Högerextremism på väg bli vardag (med åtskilliga unkna svenska kommentarer av den lokala horisontens typ som jag kommenterat ovan)

Expr: Har redan dagen efter skandalen sopat sin "Etta" ren från alla tecken på att något ytterst illavarslande för Europas framtid just timat. Lika omdömeslöst som skamligt av de redaktionellt ansvariga.

5 kommentarer:

Anonym sa...

shit asså, du har ju koll på det här mannen, håll upp standarden säger jag bara

Seaward sa...

Tack för kommentar och tack för att du såg mellan fingrarna med en uppsjö språkliga småfel. Tidiga läsare ser pga min bakvända arbetsgång inlägget före korrläsning av redan publicerad text...

Krikon sa...

Vad FN:s specialrapportör för religionsfrihet, Asma Jahangir,säger när hon refererar till folkrätten är fullständigt ointressant.
Hon är muslim från Pakistan och har ingen talan när det gäller demokrati i Schweiz!

Anonym sa...

Tacka direktdemokratin! I Sverige har vi demokrati men ingen frihet. Här väljer partierna vem vi ska rösta på. I Schweiz har de både demokrati och frihet. Trots att medielandskapet ser likadant ut som i Sverige som domineras av liberaler och har en stor inverkan på opponionsbildningen så visar direktdemokratin att makten tillhör folket - inte medierna - inte politikerna! Vi kan tycka vad vi vill om resultatet men vi måste respektera en form av demokrati som är överlägsen den svenska. Själv skulle jag ha röstat JA.

Seaward sa...

Själv större anhängare av Platons gamla tanke av en upplyst oligarki med andligt väckta filosofer i toppen, ser jag knappast direktdemokratin som ett framsteg jämfört med representativ dito.

Kommentatören har uppenbarligen bara tagit tillfället att få "ideologisera" utan att ens registrera vad inlägget säger om det schweiziska folkets psykiska hälsotillstånd.

Sveriges problem i ett nötskal i inlägget: alla vill avge sin expertkommentar, ingen tror att de har något mer att lära sig. När man inte ens söker ansluta sig till sakfrågan, då straffar man ut sig själv.

Sverige: ett land av hjärntvättade ideologer utan förmåga till total objektivitet, så långt instämmer jag i kommentörens tal om bristen på frihet. Men att hylla lokal inskränkthet som ett steg i rätt riktning mot förverkligandet av homo sapiens säger allt om hur illa det står till med västcivilisationen. Kommentatören har inte ens fattat vad som står på spel eftersom han inte läste inlägget.