Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 1 december 2009

Cissi Elwin & Tamas guna

(Långt inlägg, ~7 A4-sidor)

(Bilden förklaras i efterordet)


Kända mediaprofilen och på senare år chef för Svenska Filminstitutet Cissi Elwin har upprörts över vad hon anser vara förtal mot hennes far, journalisten och juristen Göran Elwin, i Jan Guillous självbiografi. Till Guillous försvar uttalar sig på Newsmill dock en person med IB-rättegången samtida observatör.

Tillfället - och Cissi Elwins horoskop - är perfekt för att kort kommentera den kanske minst smickrande av den indiska astrologins tre gunas, de tre repen eller kvaliteterna vår materiella värld (inklusive vårt psyke!) är flätade av. Jag talar om Tamas, som brukar översättas som "mörker" eller "tröghet" - den raka motpolen till ljusa, lätta och informerade Sattva. I spänningsfältet mellan ljus och mörker oscillerar sedan andevarelsen, jiva-atman (vårt väsen, vår eviga essens), och denna blandform kallas Rajas - lidelsens kvalitet.

(Här en specialartikel om en liknande triad som upprepas i en annan magnitud - bra motiv går alltid att återanvända!)

I västastrologin kom de tre kvaliteterna av ett misstag att tolkas i termer av årstider så att kardinal kvalitet (Rajas) öppnade en årstid, så att årstiden nådde sin mognad under fixerad kvalitet (Tamas) och sedan gick mot sin upplösning i den rörliga kvaliteten (Sattva) - där nu den sistnämnda ansågs vara den som var en blandning mellan den årstid som nu tappat greppet men ännu inte fullt ut den nästföljande årstiden!

Det är begripligt att den korrekta indiska modellen väcker motstånd eftersom bara ett av de tre tillstånden ges klartecken, Sattva, och egentligen inte heller detta eftersom ljus och kunskapstillägnelse kan bli ett egenvärde så att individerna bara matar på med faktainformation utan att någonsin nå visdom! Även gott karma bojar individen till återfödelsens kretslopp!

De som har minst anledning att uppskatta att ordningen återställs på torpet med den sideriska zodiaken, de fungerande fyra elementen och de korrekta tre kvaliteterna, torde vara de som föds distinkt under Tamas guna. Här går fixeringen tydligt i dagen.

Det är också dessa personer som söker sig till stabila positioner - de strävar efter att bli samhällets eller åtminstone den lokala arbetsplatsens stöttepelare. "Inventarier" skulle kanske någon lite elakt hävda, men de är i vilket fall helt immuna mot den sinnessjuka snurr som pågår i det moderna samhället där allting rivs ner och ändras ideligen bara för att ekonomins hjul ska snurra.

Den fixerade människotypen hittar vi istället som en gammaldags brukspatron eller stabil förvaltare av penningen, och just det senare tycks vara Cissi Elwins typ upp i dagen. Det var oundvikligt att hennes karriär skulle kulminera i den position där hon basar för en kassakista med en så ensidig betoning på pengarnas tecken Oxen.



Hennes föregående liv inom medierna går dock inte att missa: Månen i journalistiska och skriftställande Tvillingarna tyder på ett snabbt och alert sinne, och invid Venus - den mest kvinnliga planeten - ser vi naturligtvis förra jobbet som boss för ICA-kuriren, en tidning jag utan att ha studerat läsarstödet antar har en företrädesvis kvinnlig läsekrets.

Hela Elwins horoskop utspelar sig således nära den lokala myllan (Mars) med Tvillingarnas små nyfikna utfärder över de närmaste gränserna. Det här horoskopet kan, för skojs skull, jämföras med t.ex. Elin (Nordegren) Woods (så aktuell i dessa dagar) rastlöst sökande fullmåne i Rajas, den rörliga kvaliteten, sökande efter mannen som var Någon.

Till sådana längder behövde nu inte Cissi gå, för hon föddas så gynnsamt man någonsin kan göra, med juridikens och framgångens lyckliga stjärna Jupiter tätt kombinerad med Solen - där den senare primärt indikerar fadern. Så passande! Av bloggens två granskade jurister hade den ena samma Sol/Jupiter-kombination och den andra Jupiters välsignelse riktad mot Merkurius (intellektet). Cissi påminner om ett tredje fall där jag fört juridik (Lagens planet Jupiter) på tal: flickan som föddes med allt serverat redan i juristhemmet: aktrisen Anne Hathaway. Också där avslöjar dotterns horoskop en Sol/Jupiter = juristfader.

Det säger sig självt att detta inte varje gång symboliserar juridik, men säg att chansen är överhängande att ett barn vars horoskop innehåller denna fullständiga tiopoängare för blivande karriärväg har fått en känning av den framgångsrika världen redan genom sina föräldrar. Saknas fadersgestalt är det troligen istället modern som gestaltar Solen/Jupiter och har en framgångsrik karriär.

Man får inte stirra sig blind på låsta könsroller här, även om planeterna klassas som maskulina och feminina. I det avseendet kan noteras att indisk tradition håller Sol och Måne för att i grunden vara neutrala indikatorer. Det är återigen västtraditionen som flyttat över Mars och Venus tydliga könsfördelning även på Sol och Måne! Länge har den distinktionen fungerat, men i ett modernt samhälle är det uppenbart att Elwin själv kontrollerar sin "Sol" (aktiva karriärväg) och inte låter äkta maken stå för hela hennes solära sida.

Säg istället att vi nu levt i ett traditionalistiskt samhälle, med den gifta kvinnan som härskare över hemmet (Månen). Då hade hon likväl uttryckt sin Sols egenskaper, fast inom en avgränsad sektorn av livet. Solen är inte en särdeles personlig planet, vi ser dess avtryck i de målsättningar vi har med livet.

Solen är på sätt och vis inte vår egendom på samma sätt som Månens sinnelag, Solen är vårt livsuppdrag. I ett samtal med en fd Skorpion (enligt den tropiska västzodiaken) skrattade vederbörande när hon insåg att hon var Sol-Våg och faktiskt ägnat hela sitt liv åt att söka gjuta olja på vågorna och skapa fred i problematiska familjesituationer (Venus, Solens disponent, befann sig typiskt nog i mörka och fixerade Skorpionen som illustration av problemfamiljen varpå Solen sökte förmedla sitt Vågen-budskap om balans och harmoni!)

Trots att Cissi Elwin begåvats med en ytterligt intelligent far (Solen + Jupiter) och att hon själv kan tillskriva sig denna intelligens, och fastän hennes sinnelag är alert och lätt hittar beröringspunkter med andra (Venus) i sin kommunikation, har jag reservationer för varje horoskop som aktiverar samtliga mörklagda Tamas-tecken. De fixerade vill helst bara status quo, de kan blir furiöst ilskna när verkligheten börjar röra sig utan att de har givit världen tillåtelse att gå vidare.

Tamas kännetecknar i vissa kritiska faser allt det dåliga med en konservativ individ eller en som börjat ta saker för givit, en som gått ner sig i vanemässiga hjulspår. Se hur kritiken ofta haglar över att "schlagergeneralen" Christer Björkman inte är tillräckligt innovativ. Han är ett tydligt exempel på Lejonet - Tamas guna. (Här finns en paradox eftersom Lejonet anses stå för kreativitet, lek och nöje, men sanningen om tecknet är att det är Tamas - det går snabbt in i loj rutin och ligger sedan, som lejonhanen, bara och vakar på sin egen position som savannens kung!)

Det är symptomatiskt att Elwin vaknar till liv så fort det knystas om hennes far: hon har olycks- eller tillbudsplaneten Mars i den älskade Faderns - Lejonets - tecken!

Nu vaknar allt det mörker, den okunskap, och den indignation övar att spelplanen är i rörelse som utmärker Tamas guna, den tröga kvaliteten. Ilskan riktas utåt. Elwins upprättande av fadern via genomgång att rättegångsprotokollen övertygade inte i sin grundlighet eller argumentation, i så måtto DN alls återberättar korrekt. När stressen stiger försöker den fixerade kvaliteten frysa alla positioner och hindra förändringen, men det förändringens vindar kommer med Sattva, den fördomsfria kunskapstillägnelsens kvalitet.

Jag har sett dåraktiga försök i västerländsk text att kombinera Shiva med rörlighetens kvalitet för att beskriva hur dödsguden drucket dansar över och förstör "allt det fina" som de fixerade tecknen byggt upp. Det här synsättet misslyckas helt förstå att Tamas är Sattvas fiende och att Shiva alls inte förgör något annat än okunskapen. Exakt detta är också andemeningen i Newsmill-författaren som står upp till försvar för Guillous hågkomster av när Cissis far svek i IB-affären för att rädda sitt eget skinn:

"Man kan inte leva på en lögn. Men det går att leva på blodpudding."

Meningen om blodpudding förstår jag inte, men lögn är det tillstånd som i indisk filosofi indikeras av Tamas, den oupplysta kvaliteten. Kunskap eller insikt kommer först när man rör på dödköttet (eller sitt psyke) och för perspektiv. Det statiska perspektivet är inte sant!

Denna perspektivskapande förmåga syntes finnas i Cissis ovanligt lyckligt lottade horoskop, utom när någon annan än hon själv föreslår nya "läsarter". Då avslöjas den överfixerade människan som den "steget efter"-individ som det handlar om. Bra chefer - som ofta är tydligt "fixerade" eftersom kvaliteten skänker en viss pondus - håller sig alltid med mer välunderrättade medarbetare - t.ex. av Sattva-kvaliteten. Men det passar sig inte att skjuta på budbäraren vilket var Elwins spontant konservativa reaktion här. Begriplig och mänsklig förvisso, och framför allt ett exempel på Tamas gunas akilleshäl.

*****

Som begrepp i den antika indiska Sankhya-filosofin är det som sägs i Bhagadvad Gita (Herrens sång) naturligtvis inga smickrande ord, och jag citerar några verser bara för att visa vad människosjälen sätter sig för uppgifter inför vissa liv. Att inkarnera i en kropp vävd av Tamas rep tyder på tuffa uppgifter. Notera dock att Cissi Elwins Måne (det inre sinnet) gick i en betydligt lättare kvalitet.
O Bharatas ättling, okunnighetens kvalitet orsakar falska föreställningar hos de levande varelserna. Denna kvalitet leder till dårskap, lättja och sömn vilket binder den betingade själen.
(14:8)
Texten förklarar sedan att en kamp alltid råder mellan de tre gunas, och några verser senare är det dags igen:

O Kurus son, när okunnighetens kvalitet tilltar i styrka, framträder vanvett, illusion, tröghet och mörker.
(14:13)
Även om inte alla kvaliteter är representerade i det egna horoskop kan man söka emulera, efterlikna, det man kanhända saknar:
Genom att handla i godhetens kvalitet (Sattva) blir man renad. Arbete utfört i lidelsens kvalitet (Rajas) orsakar lidande (håller kretsloppet rullande), och handlingar utförda i okunnighetens kvalitet leder till dåraktighet.
Det materiella universum som helhet kallas ju Maya, sinnenas illusion, och detta indikerar att både passionen (Rajas) och kunskapen (Sattva) ytterst sett också är bedrägliga rep att fläta sig en tillvaro av. För, som Buddha sade, allt sammansatt går mot sin eventuella upplösning. (Notera här att ev. dominant guna i ett horoskop påverkar grundattityden, och därmed benägenheten att vilja ändra på sig. Med dominant Tamas är inte viljan till förändring särdeles stor! Tänk Oxen när den visar sin tjurskallighet och inte vill tänka om! Detta är Tamas i dess värsta version eftersom den här kombineras med elementet Jord som i sig påminner en del om mörkrets kvalitet.)

Men av de tre kvaliteterna eller gunas, är det trögheten som är den sköraste eftersom den representerar ett status quo som är borta i samma ögonblick du propsar på det! Därav de hårda varningsorden för vansinne hos dem som försöker leva kvar i gårdagens sanningar eller tar skydd bakom naiva föreställningar. Ska man vara riktigt sträng föddes Cissi Elwin inte alls under en så lyckobådande himmel som jag först lät göra gällande. Hennes psykiska vakenhet får visserligen full pott - Månen och Venus är inte minst signaturen för en mycket skicklig handelsman eller kommunikatör. 

Men detta rörliga sinne har dristat sig in i en generellt mycket mörk och oupplyst värld. För Cissi upplever troligen sin omvärld som den som saknar begåvning. Men detta kan vara hybris som anfäktar dem som själva har drabbats av gudarnas vrede och beslagits med beslöjad intelligens. Solen och Jupiter utläses alltså generellt som "förhöjd intelligens" men inom områden som i sig knappast kan sägas symbolisera någon högre grad av intelligens. Utan klockslag som ger tillgång till t.ex. tredje mentalitetshuset är det svårt att säga mycket mer i det enskilda fallet.


Allmänt går det dock således att "ranka" även "intelligens" beroende på i vilka tecken den påträffas, och av vilka rep den "högre psykiska" organ har flätats och med vilka kontakten med Andejaget ska vidmakthållas. Cissi Elwin har en klassisk modern västerländsk materialists horoskop. Resonabel och human, men med väldiga reservationer inför "främmande stoff" och en rätt ensidig dyrkan av förnuftet.

Rationalismen (Luft/intellektuell, men bara ifråga om ämnen av typen Jord) har ett föga dramatiskt stöd från psyket (Månen) eftersom Månen disponeras av Merkurius som här själv ligger i Jord. Det "sataniska syndromet" (total inomvärldslighet) är påkopplat, även om Solen/Jupiter i opposition mot draksvansen Ketu är en kombination jag inte reflekterat över tidigare (den storslagna indiska metoden är alltjämt rätt ny för mig). Och inte minst, den enda placeringen i Eld är Mars i Lejonet vilket förgrovar Elden och bara återför tankarna till libido och en kamp om vem som ska få bli Chef.  (Eller som här: smällar mot ledargestalter, t.ex. den egna fadern.)

På Jupiter, ytterst sett, lagens, filosofins och religionens herre, hänger mycket i detta horoskop, men i Oxen kan man inte per automatik ge klartecken för något annat än en materialistisk filosofi. Födelsetid och med den inblickar i det nionde filosofihuset hade behövts för ett sista ord om hur pass välutvecklat samvetet är, utöver en konventionell moral som egentligen inte är individens egen utan bara något som följde med den fixerade och konventionella uppfostran.

Att Cissi Elwin rusade till faderns försvar visar hur lite vatten som runnit under broarna sedan hon var flicka. Som sagt: Tamas guna, Tröghetens kvalitet är den ambiens inom vilken hon valt att vara ett kvickt sinne (Månen). Tankarna går här till de grova rep man kan tänka sig att "hederskulturen" är gjord av, en närmast obegripligt primitiv psykologisk utblick. Jupiter i Oxen kan därför vara den årgång av filosofiplaneten som producerar sämst i fråga om högre kunskap, kunskap om att det väntar världar och en evolution bortom den trädgårdstäppan, årgångsvinet och allt det andra i livsstilsmagasinets lilla låtsasvärld.


Tillägg - senare samma dag.  

Insåg just att jag skrivit om Tamas guna i snarlika termer en gång tidigare under rubriken Brooke Shields: oviljan till förändring. Och tänka sig, det är samma Oxen årgång 1965 där också, men bara ännu mer!

I det fallet har Jupiter i Oxen visat sig på ett annat sätt: den vackra aktrisens fader var direktör för kända skönhets- och kosmetikaföretaget Revlon. Oxen (Venus) som den sinnliga och fysiska skönheten, och jupiterisk lycka och framgång inom detta område! 

Visst, Jupiter som Lagen är visserligen Jupiters "rotmetafor" (psykologen James Hillmans uttryck), men all trohet mot lagen leder till framgång, och en av belöningarna för trohet i ett tidigare liv bör återkomma i ett senare som en fysik som universellt hyllas som vacker. 

Nyligen ett blogginlägg om att de enda två män som vunnit två utmärkelser som mest attraktiva skådis i inflytelserika magasinet People (Brad Pitt och Johnny Depp) båda hade den välsignande Jupiter i koppling till deras fysiska kroppar (ascendenten). Brooke Shields Solen kombinerad med Jupiter i tionde huset för offentlig status, är inte en dålig början på ett snarlikt budskap, det heller. 

Och fast tidpunkt för Elwin saknas måste det sägas att hon alltid varit vacker, ja t.o.m. söt på ett sätt som inte ligger miltals bortom Brooke Shields typ. Sötma tillhör naturligtvis Venus och särskilt då i negativa Jordtecknet Oxen där sötsliskiga varningen låg på maximum dygnet före Elwin föddes: Brooke Shields dag är den sista där båda Månen och Venus ännu ligger i Oxen vilket betyder att Venus disponerar över nästan hela horoskopet - men i Satans, dödsskuggans dal och under attack från depressionens Saturnus (som i sig är under attack från aggressiva Mars). Hennes livsöde är mycket intressant ur perspektiv av ett liv som enbart handlat om pengar och framgång - och massor av tragedi och trasighet.

På nätet förekommer detta citat som säger något om att Tamas guna inte anpassar sig - när viktiga förändringar inträder går de sönder för att sedan (i bästa fall) börja om:
My father's death, my move, and my frightening and difficult delivery created a tremendous amount of stress, pain, and sadness for me. I was practically devastated beyond recovery.
Brooke Shields
Fadern gick bort 2003 tre veckor efter att Brooke, efter fem missfall, äntligen fött sitt första barn, så vad Jupiter än har för välsignande inverkan på Oxar av årgång 1965 verkar mörker som Tamas guna kastar över himmelen under denna tid ta udden av en del av Sol/Jupiter-kombinationen. 

Detta betyder inte att samma mörker gällde fadern (Solen) i barndomshemmet, överbetoningen på fixering är den energi som matchar det personliga karma de födda under den här perioden "valde", om man är konsekvent det österländska själavandringsperspektivet och hur det relaterar till astrologins tal om "kvaliteter" och "elementär grovhet". 

Jag noterar i en text om Brooke Shields att hon gjorde sig av med sin alkoholiserade mor som tidigare varit hennes manager. Först då började hon få vuxenframgångar. Det som skiljer Cissi och Brooke är att amerikanskan är född ett dygn tidigare när också Månen (moderssymbol) är i Oxen och i princip allt målas i tröghetens (bindningens) kvalitet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vilket otroligt dravel! Hur kan någon producera sådan skit?